• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Toplumsal emrivaki

İki tane oda arkadaşının sözünü topluma mal etmişsin ya çok ilginç, buna konu mu açılır o da ayrı ilginç. Benim oda arkadaşlarım da canlı müziğe içmeye gittiklerinde bana emrivaki yapmaya kalkarlardı "ay ne desem" diye düşünmedim bile, siz gidin gelmiyorum dedim oldu bitti. Sen de ben tutmuyorum diyeceksin bu kadar.

Bayılıyorsunuz toplumda dini baskı oluştu imajı vermeye!
Toplumda dini baskı oluşmadığını söylemek çok tatlı pembe bir yorum olur xperiacım. Ama anlatmak istediklerini anladım, hak veriyorum sana. Nedense herkes birbirine fikirlerini kabul ettirmeye çalışıyor...

İki tane oda arkadaşının sözünü topluma mal etmişsin ya çok ilginç, buna konu mu açılır o da ayrı ilginç. Benim oda arkadaşlarım da canlı müziğe içmeye gittiklerinde bana emrivaki yapmaya kalkarlardı "ay ne desem" diye düşünmedim bile, siz gidin gelmiyorum dedim oldu bitti. Sen de ben tutmuyorum diyeceksin bu kadar.

Toplumda böyle şeyler var maalesef, ben dört yıldır farklı bir şehirde okuyorum ve bu benim bunu ilk kez Görüşüm değil. Belki size denk gelmemiştir, herkesin girip çıktığı ortamlar farklı. Ben dört senedir mecburen farklı bir ortamdayım, ülkenin her yerinden gelmiş bir sürü farklı insanla bir aradayım. Bu baskıyı hissettiğim tek şey ramazan değil sadece bunu söyleyebilirim. Fazla detaya girmesem daha iyi olur. Dediğim gibi ben bugüne kadar ne evimde ne de memleketimde görmedim böyle bişey, burada gördüm. Daha önce de görmüştüm ama bu kez direkt bana yapıldı.
Ve mesele iki oda arkadaşı değil, benim üç tane oda arkadaşım var keşke iki olsaydı. İki kişinin lafıyla hissetmiş değilim yani ben bunu, konuyu tekrar okuyun.
Bi daha konu açarken size sorarım.

İbadetlerin bu şekilde sorulması benim de hoşuma giden bir şey değil şahsen. Nasıl ki her ezan vakti "Namaz kılıyor musun? Namaz kılacak mısın?" vb. sormuyorsa millet, her varlıklı görünene "Hacca gittin mi? Hacca gitmelisin" denilmiyorsa, Ramazanda da "Niyetli misin? Oruç tutacak mısın?" vb. sormamalı. Bunun altında başka sebepler de var ya neyse konu dini yoruma kaymasın.

Konu sahibi, geçiştirin. Yalan söylemenize gerek yok.
"İbadetlerimi konuşmayı sevmem, sormayın bana bunları" deyip daha rahat susturabilirsiniz sanki.

Keşke mesele sadece iki kişinin lafı olsaydı. Burada site kuralları gereği yazmak istemediğim şeyler var, neye dayanarak psikolojik baskı hissettiğimi anlayacağınızı umuyorum. 2 kişinin lafı bana konu açtırmaz zaten. Kırmadan nasıl uzaklaştırabilirim bu durumu, onu soruyorum.

Haklısınız ters cevaba zaten gerek yok ama ben yapım gereği biri benim üstüme geldiği zaman ya da böyle şeyleri ısrarla sorguladığı zaman ters konuşuyorum, törpüleyemiyorum onu bi türlü. :KK43:
Israr zaten yanlis birsey.
Sorabiliyor insanlar artik onu gectim. Herkes orucmusun oruc tutcakmisin diye soruyor. Ornegin dersin. Sinavlardan sonra tutmayi dusunuyorum. Yada ben dayanamiyorum tutmayacagim. Ama yargilamalari veya ama .... diye baslayan cümleler kurmalari yada israr etmeleri cok yanlis.
Sen bilirsin sonucta.
Ben birine sorsam oyle bir soru. Turmuyorum tutmayacagin dese ben susarim baska birsey demem. Yani kendi karari diye düşünürüm. Gerisi beni ilgilendirmez cunki.

image.webp
Bu geldi aklıma:KK48:
İsteyen tutar,tutamayanda tutmaz anlamıyorum hakatten şu insanların baskılarını.
Eşimin amcası oruç tutup akşama kadar küfür ediyor e ne anlamı kaldı ozaman?

Toplum olarak gidişat hiç iyi değil yalnız.
Annem sabah yürüyüşe çıkıyor yarım kol ve şal takıyor.
Parkta 2 kadının "şuna bak kollarını nasıl açmış" dediğini duymuş,duymamazlıktan gelmiş. İyiki orda değildim gidip saldırırdım kesin.
Herkes kendi günahından sorumludur ama nedense her ramazan aynı durumlar yaşanıyor,tutanlar tutmayan veya tutamayanları yerin dibine sokmaya çalışıyor.

Belki sen yapmıyor veya yapanlara maruz kalmamış olabilirsin fakat ciddi bir toplum baskısı var maalesef..
Daha gelmeden başladı bile benim Etrafımda.
Çalışıyorum hemde okuldayim ve herkes oruç tutacakmis gibi yada zorundaymis gibi davraniyorlar.
Sınavları bile öne cektiler neymiş oruç iken sınava mı gireceklermis.
Çünkü sınav olmazsa evde yatacaklar iftara kadar...
Veee hatta kantine kilit vurup hastayı mazeretliyi ve tutmayanlari yok sayiyorlar.
Toplumda böyle bir baskı yokk diyenlere de sasiyorum..

Bizim milletin tipik mantıksız, düşüncesiz davranışlarından biri, eğer yorum yaparlarsa kesinlikle sinirlenmeden kesin ve sakin bir dille cevabını ver geç, ya da köşedeki caminin imamına yolla biraz din öğretsin :) Dinle ibadetle ilgili hiç bir şeye dikkat etmeyen,uygulamayan insanlar oruç zamanı gelince kaplan kesiliyor, orucun diğerlerine göre kısa süreli ve kolay olmasına bağlıyorum bunu. Herkes bir triplere giriyor, 11 aydır nerdeydiniz derler adama.
11 ay boyunca etrafındaki kimsenin aç susuz olup olmamasını umursamayan insanlar kendileri aç susuz kalınca başkalarına karışma hakkını kendilerinde görüyor, sen herkesin önünde yiyip içerken iyiydi ama mümine? Kimin en son ne zaman yiyip içtiğini bilemeyiz, bizi ilgilendirmez de, kulların birbirini yargılama hakkı yok diye biliyorum.
Ama imam os...sa cemaat s...ar diye de bir lafımız var, Kayseri müftüsü ramazanda kafe ve lokantaların kapanmasını istemiş, din adamları böyle dinle alakasız konuşursa millet ne yapmaz? Bu lafın ne dinle ne insanlıkla ne sağlıkla örtüşür bir yanı yok ama bencil insanlardan kabul görüyor, sonuçta onlar açsa herkes aç kalmalı, başkaları yılın başka zamanı aç kaldıysa kime ne?
Hatırlıyorum anneannem büyükbabam ramazanda eve gelen kimseye oruç tutuyor musun diye sormazlardı, direk her zamanki misafirpervekliklerini yapar, yiyecek içecek birşeyler teklif ederlerdi, oruçlu olan 'niyetliyim sağolun derdi, isteyen ikramını yerdi, ki aklınıza fransız asilzadeleri gelmesin, normal köylü insanlardı. Biz büyüklerimizden böyle gördük, kimsenin dini imanı bizi ilgilendirmez, herkesinki kendine, büyükbabam hergün Kuran okuyan insandı, şimdiki dışı seni içi beni yakan müslümanlara benzemezdi.

Benim çalıştığım kurumda da böyle, devlet dairesi, ben izindeyken bi abla tesettüre girmiş, neyse ben başladım bir kere yakışmış abla vs dedim geçtim ama istisnasız her gün odada beylerin konusu bu oldu,olmasi gereken bu, doğrusu bu, her kadına farz, ama her gün,her lanet gün...odada ben ve başka bir kadın tesettürlü değiliz alenen bize gönderme

Başka bi gün bi adam geldi, bizim odadaki arkadasa cart diye hatimlerini anlatmaya başladı, 5 kere hatim etmiş kutsal kitabı,herkes yapsa bu dünyanın ötesi de var,vıt vıt vıt...

İnsanların sendikalar çerçevesinde bütünleşmesi var bir de, falanca sendika falanca partinin kimsin necisin anlaşılıyor yani sendikana göre

Det dairesi burası gerisini siz düşünün gidişat hiç iyi değil

Benim çalıştığım kurumda da böyle, devlet dairesi, ben izindeyken bi abla tesettüre girmiş, neyse ben başladım bir kere yakışmış abla vs dedim geçtim ama istisnasız her gün odada beylerin konusu bu oldu,olmasi gereken bu, doğrusu bu, her kadına farz, ama her gün,her lanet gün...odada ben ve başka bir kadın tesettürlü değiliz alenen bize gönderme

Başka bi gün bi adam geldi, bizim odadaki arkadasa cart diye hatimlerini anlatmaya başladı, 5 kere hatim etmiş kutsal kitabı,herkes yapsa bu dünyanın ötesi de var,vıt vıt vıt...

İnsanların sendikalar çerçevesinde bütünleşmesi var bir de, falanca sendika falanca partinin kimsin necisin anlaşılıyor yani sendikana göre

Det dairesi burası gerisini siz düşünün gidişat hiç iyi değil
Aynen aynen.
Daha evvel sözleşmeli çalıştığım bir kurumda millet hep bulunduğu sendikalardan istifa etti.
Ablam geçen sene atandı,okul müdürünün istediği sendikaya üye olmadı diye adam stajyerliğini kaldırana kadar burnundan getirdi kızın.
Sırtlarında destek hissettikleri için dili uzadı milletin.

Back