• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Toplumsal emrivaki

Wurstria

Geçici Olarak Hesap Pasiftir !
tek ayak cezası
Kayıtlı Üye
3 Ocak 2015
14.178
25.548
598
Merhaba,
Öncelikle bu dini konu açmaya mı giriyor bilmiyorum ama benim asıl meselem din veya dinle ilgili şeyler değil, toplumla ilgili şeyler. Şimdi ben yurttayım, çok az kaldı mezun olmama ve final dönemindeyiz. Herkes final döneminde tabi. Biliyorsunuz ki Ramazan geldi artık. Biz de hatta kendi arkadaşlarımızla aramızda konuştuk iftarı beraber yaparız iyi vakit geçiririz falan diye. Ama şunu fark ettim ki inanılmaz bir psikolojik baskı var oruçla alakalı. Şimdi benim üç tane çok kritik sınavım ramazanın ilk günlerine denk geliyor. Bayağı önemli ve kritik. Odada da ne zaman konusu açılsa herkes tutmak zorundaymış gibi falan konuşuyorlar. Birbirlerine soruyorlar falan bana da soruyorlar tutacak mısın vs gibi. Ben böyle bi soruya şaşırdım açıkçası çünkü ben ailemden hiçbir zaman bu tip konularda bir baskı, zorlama, emrivaki gibi şeyler görmedim. Hayatımda hiç böyle bi baskıyla karşılaşmadığım için afalladım açıkçası. Dik kafalı bir insanımdır ve başkası sorsa direkt "herkesin kendi tercihi" der geçerim ama oda arkadaşlarıma böyle söylesem kırılacaklarını düşündüm. Son günlerimi de kırgın ya da kötü, soğuk geçirmek istemiyorum. "Tutarım ama sınavların olduğu günleri bilmiyorum" dedim. "Herkesin var sınavı" falan gibi laflar ettiler sonra konu değişti falan ama bana çok saçma geldi. Oda arkadaşlarım benim yakın arkadaşlarım değiller sadece oda arkadaşlarım ama iyi anlaşırız. Daha yakın arkadaşlığımız olsaydı bana böyle bişey sormazlardı zaten. Kaldı ki ben önümüzdeki hafta regl de olabilirim ama insanlara da bunu söylemek resmen açıklama yapmak gibi olurdu. Başka insanlardan da bu aralar sık sık bununla alakalı baskı içerikli söylemler duyuyorum. Ben hayatımda hiç böyle bi baskıyla karşılaşmadım o yüzden bi daha böyle bişey olursa kırmadan nasıl cevap verebilirim onu sormak istedim size. Ben zaten oruç tutan insanların yanında bişeyler yiyip içecek bir insan değilim, tutup tutmayacağımı şu an bilmiyorum. Bunun insanın içinden gelmesiyle ilgisi vardır zaten. Sınavları riske atmam orası kesin de, onlar da öğrenci olduğu halde böyle saçma bi imada bulunmaları falan itici geldi. Evet bi daha görmeyeceğim insanlar ama mutlaka tekrar konusunu açarlar, kırmadan nasıl tepki vermeliyim bilemedim. Böyle bir durumda daha önce karşılaşmadığım için nasıl tepki vereceğimi bilmiyorum. Bu arada, kutsal kitaptan ve/veya hadislerden alıntı yapmadan yardımcı olursanız çok sevinirim çünkü o zaman olay toplumsal emrivakiden çıkıp başka bi içeriğe dönüşür.

Benim de pazartesi finallerim başlıyor ve anlıyorum seni. 10 yaşımdan beri ve hatta Allah biliyor ya yatak döşek hastayken bile tuttum. Ama sınav dönemi tutmayı düşünmüyorum. Çünkü herkesin oruca dayanma gücü farklı oluyor ben çok dayanıksızım bu konuda. bu sene de mezun olacağım sınavlarım önemli yani. bence o baskıyı boşverin ve fazla açıklama yapmaya çalışmayın. Sınavlarım var ben çok kötü oluyorum tutmıcam inşallah sonra kaza edicem,annemle de konuştum tutma dedi o da vs diyin. üzerinde de durmayın boşverin Nasıl karşılarsa karşılasınlar. zaten de tekrar görmeyecekmişsiniz,sallamayın hiç.

Okadar dert etmeye gerek yok. Herkesin bunyesi farkli ben sinav zamanalri oruc tutmayacagim dersin.
Birsey derse herkesin dusuncesi kendine dersin. Ters cevap vermeyede gerek yok.

Herkesin günahı sevabı kendine, bu sebeple başkasına karışmak gereksiz.
Bu tip insanların savunması genellikle başkalarının iyiliğini düşünmeleridir. Bana kalırsa böyle değil, sadece amaçsız bir üstünlük iddiası olarak görüyorum.
Yaratıcıdan başka kimsenin onayına ihtiyacımız yok, zaten o görüyor her şeyi. Bu durumda başka denetçiye ihtiyaç yok zaten. Herkes kendine dönmeli bence.

Midem kötü der geçersin.

Bozuşmayı göze al bence, y. lisans için ortalama önemli. Ortalama mı bu hoş insanların kalbi mi dersen 1. yi tercih et derim.

Toplumsan eğilimlere bakarak şunu söyleyebilirim ki bu saatten sonra mahalle baskısının önünü kimse alamaz , herkes alışsın.

Senın için tutmuyorum eğer tutarsam,tutmadamda senın için değil de,o yuzden kımseyı ılgılendırmez,bızım toplumda namaz kılıyorsun oruç tutuorsun,yaptığın halde elştiriliyorsun,kusur bulurmuyır,o kapalı ama şöle,oruç tutyor ama şöle,hacı ama böle,bende dıyorumki ıyı ama sızın için yapmıyorum Allah içşn yapıyorum,beğenıp bepenmemek eleştirmek ınun tasarrufunda sızı ilginlendırmez,lütfen sende öle

bana kalırsa açıklama yapmak zorunda bile değilsin.ama madem üzerinde baskı hissediyorsun,regl oldum,midem kötü gibi şeyler söyleyebilirsin.
herkes kendinden sorumlu,bu dünyada da,öteki dünyada da.allahtan başka kimseye hesap verecek değiliz.

not:12 yaşımdan beri oruç tutuyorum ama kimse istedi diye değil,sadece kendi istediğim için.

Midem kötü der geçersin.

Bozuşmayı göze al bence, y. lisans için ortalama önemli. Ortalama mı bu hoş insanların kalbi mi dersen 1. yi tercih et derim.

Toplumsan eğilimlere bakarak şunu söyleyebilirim ki bu saatten sonra mahalle baskısının önünü kimse alamaz , herkes alışsın.

Mide fikri güzel çok mecbur kalırsam öyle derim. Bizim sektörde yüksek lisans eğer akademik yapmayacaksan o kadar önemli değil. Bunun araştırmasını bayağı yaptım. Kaldı ki zaten ben büte falan kalmadan bir an önce finalleri geçip gitmek istiyorum. Yine de ortalamayı mümkün olduğunca yüksek getirmeye çalışıyorum. Ortalama zaten "vaoov" luk bi ortalama değil sebebi ilk iki yıl farklı bir not sistemi uygulanmış olması. Mide fikri güzel.

Okadar dert etmeye gerek yok. Herkesin bunyesi farkli ben sinavıaısrarllri oruc tutmayacagim dersin.
Birsey derse herkesin dusuncesi kendine dersin. Ters cevap vermeyede gerek yok.

Haklısınız ters cevaba zaten gerek yok ama ben yapım gereği biri benim üstüme geldiği zaman ya da böyle şeyleri ısrarla sorguladığı zaman ters konuşuyorum, törpüleyemiyorum onu bi türlü. :(

Merhaba,
Öncelikle bu dini konu açmaya mı giriyor bilmiyorum ama benim asıl meselem din veya dinle ilgili şeyler değil, toplumla ilgili şeyler. Şimdi ben yurttayım, çok az kaldı mezun olmama ve final dönemindeyiz. Herkes final döneminde tabi. Biliyorsunuz ki Ramazan geldi artık. Biz de hatta kendi arkadaşlarımızla aramızda konuştuk iftarı beraber yaparız iyi vakit geçiririz falan diye. Ama şunu fark ettim ki inanılmaz bir psikolojik baskı var oruçla alakalı. Şimdi benim üç tane çok kritik sınavım ramazanın ilk günlerine denk geliyor. Bayağı önemli ve kritik. Odada da ne zaman konusu açılsa herkes tutmak zorundaymış gibi falan konuşuyorlar. Birbirlerine soruyorlar falan bana da soruyorlar tutacak mısın vs gibi. Ben böyle bi soruya şaşırdım açıkçası çünkü ben ailemden hiçbir zaman bu tip konularda bir baskı, zorlama, emrivaki gibi şeyler görmedim. Hayatımda hiç böyle bi baskıyla karşılaşmadığım için afalladım açıkçası. Dik kafalı bir insanımdır ve başkası sorsa direkt "herkesin kendi tercihi" der geçerim ama oda arkadaşlarıma böyle söylesem kırılacaklarını düşündüm. Son günlerimi de kırgın ya da kötü, soğuk geçirmek istemiyorum. "Tutarım ama sınavların olduğu günleri bilmiyorum" dedim. "Herkesin var sınavı" falan gibi laflar ettiler sonra konu değişti falan ama bana çok saçma geldi. Oda arkadaşlarım benim yakın arkadaşlarım değiller sadece oda arkadaşlarım ama iyi anlaşırız. Daha yakın arkadaşlığımız olsaydı bana böyle bişey sormazlardı zaten. Kaldı ki ben önümüzdeki hafta regl de olabilirim ama insanlara da bunu söylemek resmen açıklama yapmak gibi olurdu. Başka insanlardan da bu aralar sık sık bununla alakalı baskı içerikli söylemler duyuyorum. Ben hayatımda hiç böyle bi baskıyla karşılaşmadım o yüzden bi daha böyle bişey olursa kırmadan nasıl cevap verebilirim onu sormak istedim size. Ben zaten oruç tutan insanların yanında bişeyler yiyip içecek bir insan değilim, tutup tutmayacağımı şu an bilmiyorum. Bunun insanın içinden gelmesiyle ilgisi vardır zaten. Sınavları riske atmam orası kesin de, onlar da öğrenci olduğu halde böyle saçma bi imada bulunmaları falan itici geldi. Evet bi daha görmeyeceğim insanlar ama mutlaka tekrar konusunu açarlar, kırmadan nasıl tepki vermeliyim bilemedim. Böyle bir durumda daha önce karşılaşmadığım için nasıl tepki vereceğimi bilmiyorum. Bu arada, kutsal kitaptan ve/veya hadislerden alıntı yapmadan yardımcı olursanız çok sevinirim çünkü o zaman olay toplumsal emrivakiden çıkıp başka bi içeriğe dönüşür.

Benim ailem çok dindar ve bilgilidir bu konularda. Daha kimsenin kimseye oruçlu musun dediğini duymadım evde. Herkesin kendine bazen annem bana evde yalnızsak sorardı bir şeyler atıştıralım diye. Kimse oruçlu olmasa bile hep birlikte iftar yapılırdı ve kimse kimsenin orucunu bilmezdi o masada ya. İş ortamımda ben de şaşırıyorum buna.

Telefondan yazarken çok zorlanıyorum o yüzden sadece çok az kişiye cevap vereyim dedim ama olmadı, bilgisayarı açınca cevap yazacağım herkese

Merhaba,

kimseyi ilgilendirmiyor bu senin tercihin senin sevabin, hem ayrica oruc her bunyede ayni etkiyi de vermez kimisi gule oynaya tutar kimisi hastanelik olur falan yani herkes kendini tanir ona gore hareket eder.
Herkesin kendi inanci dusuncesi kimsenin kimseyi yargilamaya hakki yoktur ve ayrica orucun bir sebepten tutulamamasininda dinen yukumlulukleri vardir sayet dini yonunden bahsedecek olurlarsa arkadaslari ben yukumluluklerimi biliyorum diyeceksin olayi kapatacaksin.

Bence sen neyi doğru buluyorsan onu yap herkesin bedene duygusal yapısı farklı zaten mezun olduktan sonra arkadaşlık bitiyor kimse kimseyi tınlamıyor

İki tane oda arkadaşının sözünü topluma mal etmişsin ya çok ilginç, buna konu mu açılır o da ayrı ilginç. Benim oda arkadaşlarım da canlı müziğe içmeye gittiklerinde bana emrivaki yapmaya kalkarlardı "ay ne desem" diye düşünmedim bile, siz gidin gelmiyorum dedim oldu bitti. Sen de ben tutmuyorum diyeceksin bu kadar.

Bayılıyorsunuz toplumda dini baskı oluştu imajı vermeye!

Back