Samsonn Tiroid ve Beslenme İlişkisi Tiroid bulmacasının bir parçası olan besin yetersizlikleri çok ilginç. Tiroid sağlığı için bazı besinler temel olarak gerekli ancak çoğunlukla doktorlar bir kişinin tiroid sorunlarının kökünde bunların olup olmadığına bakmıyorlar. Bu yazısında Dr. Peter Osborne tiroid sağlığı için gereken 10 besinden söz ediyor.
HER TİROİD HASTASININ KONTROL ETTİRMESİ GEREKEN 10 BESİN YETERSİZLİĞİ Dr. Peter Osborne, No Grain No Pain kitabının yazarı:
"Günümüzde ABD'de hipotiroidizm en sık teşhis edilen durumlardan biri ancak çok az sayıda doktor tiroidiniz ile vitamin ve mineraller arasındaki besinsel ilişkiye gerçekten önem veriyor. Bu yazıda size tiroidinizdeki sorunun beslenme yetersizliğinden kaynaklanmadığından emin olabilmeniz için ne yapabileceğinizi açıklayacağım.
Anlamamız gereken ilk nokta, doktorunuzun ölçtürdüğü bir hormon olan TSH (Tiroid Uyarıcı Hormon) beyninizden tiroidinize doğru yolculuk yapıyor ve tiroid bezinize T4 üretmesini söylüyor. Bu T4'e biz aktif olmayan tiroid hormonu diyoruz. T4 kan dolaşımına giriyor ve uzaktaki dokulara ulaştığında T3'e dönüşüyor. T3 için tiroid hormonunun aktif formu diyebiliriz. Bundan sonra T3 hücrelerinizin içine girmeli. DNA hücrenin çekirdeğinin içinde bulunuyor. Hücre çekirdeğinin yüzeyinde çekirdek reseptörü (alıcısı) denilen küçük bir delik var ve tiroid hormonunun bağlandığı yer işte bu çekirdek reseptörü. T3 hücre çekirdeği alıcısına bağlanıyor ve işte metabolizmanız hızlanıyor.
Düşük tiroidin belirtileri neler? Düşük tiroidle çoğu kişi enerji eksikliği, kilo alımı, saç dökülmesi, cilt kuruluğu, kolesterol yüksekliği ve kabızlık sorunları yaşar. Bütün bunlar T3 düzeyi düşüklüğü veya genel olarak tiroid hormonu düşüklüğü belirtileridir.
Umarım bu hormonların ne şekilde çalıştığına dair genel bir anlayışınız olmuştur. Şimdi beslenme parametrelerini ekleyelim ki beslenme açısından neler olması gerektiğini daha iyi anlayabilesiniz.
Öncelikle belirtilmesi gereken nokta, bu TSH öyle birden bire büyü yapılmış gibi ortaya çıkmıyor. Gereken şekilde TSH üretmek için beslenmenizde yeterli miktarda PROTEİN bulunmalı. Bu hormonu üretmek için aynı zamanda magnezyum, B12 vitamini ve çinko da gerekiyor. Bu üç mikro besin (magnezyum, B12, çinko) ve ana besin (protein) TSH üretmemiz için gerekli.
T4 üretmek için de belirli besinler gerekiyor. Bunlardan biri İYOT. T4'teki 4 4 iyot molekülüne karşılık geliyor. İyotlu tuz gördüyseniz ki ABD'de yaygın olan guatr salgınıyla başa çıkmak için tuzlar iyotlanıyor. Guatr iyot eksikliği nedeniyle tiroidin büyümesine denir. İşte bu nedenle sofra tuzu iyotlanıyor ancak ben iyotun bu kaynaktan alınmasına karşıyım çünkü sofra tuzunun fazla tüketilmesinin olumsuz sonuçları oluyor. Taze sebzeler, deniz ürünleri, varek külü (kelp) ve deniz yosunundan iyot alabilirsiniz.
İyot T4 üretmek için gereken tek besin değil. Tiroid bezinizde iyotu tiroidin içine çekmeye yardımcı bir mekanizma var. Bu mekanizma simporter denilen bir çeşit kapı ve B2 vitamini ve C vitaminine ihtiyacı var. Bu iki besin (B2 ve C) olmazsa simporter pompası çalışmaz ve iyodu tiroid bezinin içine alamaz.
Buraya kadar TSH'tan T4 e doğru gelebilmek için gereken 7 değişik besin maddesinden bahsettik. Şimdi T4'ten T3'e gelmeliyiz. Bu işlem de besin gerektiriyor. Bu dönüşümü bizim için yapan bir enzim var ve bu enzim SELENYUM mineralinden çıkarılıyor. Selenyum olmazsa T4'ü T3'e dönüştüremeyiz. Selenyumsuz aslında başka bir bileşik olan RT3 (reverse T3, ters T3) üretiriz. RT3 de aktif değildir. Doktorunuz RT3 için laboratuvar testi yapmazsa sorun olur ve pek çok doktor bu testi yapmaz. Çoğu doktor sadece TSH'a bakıyor ve diğer bileşikleri atlıyor. RT3'e bakılmazsa sadece T3'e bakılırsa gerçek durum anlaşılmaz, RT3'e de bakılmalıdır.
Şimdi T3'e geldiğimizde bunun hücre çekirdeği yüzeyindeki çekirdek reseptörünü aktive etmesi gerekiyor. Bu da D vitamini ve A vitamini gerektiriyor. O nedenle D vitamini ve A vitamini eksikliği T3'ün hücrelerinizin metabolizma hızınızı yükselterek enerjinizi arttırmasına engel oluyor.
Sonuç olarak, tiroidinizin sağlıklı çalışması için beynin TSH üretmesi, bunun tiroid bezini uyararak T4 ve T3 üretilmesi ve sonrasında hücrelerin metabolik hızlarının aktive edilmesi için 10 besin maddesi gerekiyor:
- PROTEİN
- MAGNEZYUM
- B12
- ÇİNKO
- İYOT
- B2
- C VİTAMİNİ
- SELENYUM
- D VİTAMİNİ
- A VİTAMİNİ
Eğer size hipotiroid teşhisi konulursa ve doktorunuz size, sizi Synthroid veya tiroid ilaçlarından biriyle tedavi edeceğiz derse doktorunuzla bir konuşma yapmanız gerekir. Doktorunuza bu 10 besine bakılmasını önermelisiniz. Eğer bu besinlerin eksikliği olup olmadığına bakılmazsa size verilecek ilaç başlangıçta iyi gelebilir ama zamanla bu besin yetersizlikleri devam ederse tiroidiniz iyileşemez. Sorunun nedeni veya kaynağı tedavi edilmemiş olur, metabolizma düşüklüğünün asıl nedeni ortadan kaldırılmamış olur. Sadece yapay hormonlarla sorun maskelenmiş olur.
Bazı kişiler tiroid hormonunun biyolojik olarak benzerini, mesela Armour hormonu aldıklarını ve bunun kabul edilebilir olduğunu söyleyecektir. Armour sizin doğal tiroid hormonunuz gibidir, Synthroid'den farklıdır ancak ben yine de herhangi bir tiroid ilacı önermiyorum, biyolojik olarak benzer veya değil. Doktorunuzun bu besin eksiklikleri parametrelerini değerlendirip öyle karar verilmesi gerekir. Çoğunlukla bana gelen hastalar daha önceden ilaca başlatılmış oluyorlar. Biz bu besin eksikliklerini tamamladıkça aldıkları ilaç çok güçlü olmakta ve aslında hipertiroid durumu ortaya çıkmakta. Yani aşırı terleme, endişe, geçe kabusları, uykusuzluk ve sıcak basmaları gibi semptomlar ortaya çıkmakta. O nedenle eğer tiroid ilacı kullanmaktayken besin eksiklikleriniz giderilirse bu belirtiler ortaya çıkabilir ve ilacınızın dozunun ayarlanması gerekebilir.
Buradan çıkarılacak mesaj; eğer hipotiroidizm teşhisi konulursa doktorunuzun bu besinlerin düzeyini kontrol etmesini ve tiroidin az çalışmasının bundan kaynaklanıp kaynaklanmadığının belirlenmesini isteyin."
Dr. Peter Osborne
Dr. Peter Osborne Yazar hakkında: Dr. Peter Osborne Teksas, Sugar Land'deki Town Center Wellness'ın medikal direktörüdür. Chiropractic doktorudur ve sertifikalı Klinik Beslenme Uzmanıdır. Klinik olarak odaklandığı konu kronik dejenetatif kas-iskelet sistemi hastalıklarının holistik doğal tedavileridir. Kronik inflamasyon ile gluten hassasiyeti ve besin allerjilerinin bağlantıları konusunda uzmandır. Binlerce hastanın kronik ağrılarından kurtulmasını sağlamıştır. Dr. Osborne, "No Grain No Pain: Kronik Ağrının Kökenindeki Nedeni Giderecek 30- Günlük Beslenme" kitabının yazarıdır.
Çeviri: Nurçin Çağlar, Sağlıklı Yaşıyoruz
Kaynak:
http://hypothyroidmom.com/10-nutrient-deficiencies-every-thyroid-patient-should-have-checked/