Tiroid, TSH, Haşimato, Nodül hakkında her şey...

benim ilk tsh sonucum regl 2. günü 3.56 çıktı ,serbest t4: 0.9 kadın doğumcu gördü normal dedi gönderdi. 1 dahaki ay normal bir zamanda dahiliye doktoruna gittim bu sefer 4.08 çıktı henüz göstermedim bebek düşünüyorum . regl 3. günü trans vajinal usg de 8 yumurtam göründü ama takip ettirmedim. ben doktorumdan hangi tahlillleri yaptırmasını istemeliyim tiroidlerle ilgili ?
3.56 cok yuksek bır deger degıl ama kaale alınması gereken bır deger.bebek dusundugum sırada 4.1 cıkan tsh degerıme kadın dogumcu normal yorumu yapmıstı.Allahtan konu hakkında bılgım var da ustune gıttım olayın.yanı asla tamamen guvenmeyeceksın.bıleceksın ve takıp edeceksın.ben hayret edıyorum bazı ınsanlar tahlıl sonucunu alıyır hangısı yuksek ya da normal bılemıyor.ınsan bır bakar kagıda degerlerı verılen parametlerın neresınde.bılmıyorsa elının altında ınternet var.hatta farklı doktorları dene.senın 8 yumurtanın olmasından cok buyukluklerı daha onemlı.duzenlı 28 gunde bır oluyorsan takıp etmen daha kolay tabı.sen ebatlarını ogren. Tıroıdle ılgılı de ılk etapta tsh, t3, t4,antı tpo,antı tg baktırman lazım.bunun harıcınde hastalıgı ılgılendıren baska testler de var.genel anlamda demır,b12, dvıt,parathormon,folat ve tabı kolesterol vetrıgılıserıd degerlerını bılmen senj hastalıga hakım kılar.

Kızlar d vitamini kullanan var mı ben ayda 1 ampul kullanacağım. D vitaminim düşük çıktı 1 ampul az mı sizce hiçbir fikrim yok benim

daha önce başka konuda yazmıştım buraya da yazayım.
yaklaşık 2-3 ay önce rutin kontrolde tsh'ım 4,9 çıktığı için eutyrox başladım.
gebelik istediğim için ilaç başlandı, yoksa çok da gerek yoktu.
15 sonra tsh'ım aşırı baskılandı 0,27'ye düştü.
bu arada t3-t4 hep normal.
o gün verdiğim kanda anti tg değerim 113 çıktı, sınır değer 60.
endokrine gittim usg filan normal çıktı, eutyrox 25 mg kullanıyorum, şu anda takipteyim.
en son dün kan verdim, değerlerim normal hala.

Ben aslında şunu anlatmaya çalıştım; çocuk olunca insan öncelikle ona olan sorumluluklarını düşünüyor. En azından biz Türk anneleri hayatımızdaki roller içinde en çok annelik baş rolünü alıyoruz. Ne kadar iyi becerdiğimiz çok farklı bir tartışma konusu ama yabancı kadın yeri geliyor çocuğunu bakıcısına bırakıp eşiyle tatile çıkıyor, hatta en basit örnek biz koca çocukları masallarla uyuturuz da onlar yeni doğumdan itibaren ayrı odada uyuturlar gibi. Tabi bu genel çerçevede öyle ama eski kuşak analarla büyümüş bizler de kıyısından köşesinden Türk annesi geleneklerine kayıyoruz bence. Bir yazı okumuştum orada diyor ki “Superman Türk olsaydı annesi arkasından “ varınca çaldır pelerinini bağla” derdi kesin…”O yüzden ben de dahil olmak üzere pek çok Türk kadını hasta olunca önce çocuğunu düşünüyor. Neden dersen kızıma ilk kez Pamuk Prensesi okuduğum zaman kitabın içinde annesinin öldüğünden bahsediyor ya o kısmı es geçmedim hayatın gerçeklerini bilsin diye. O an beni durdurdu “hayır okuma ölmesin annesi” yani çocuk anne baba figürünü ayrı düşünemiyor. Resim çiziyor okulda ben, kendisi, babası….

Allah hiç kimseyi annesiz babasız bırakmasın. Ben 34 yaşındayken babamı kaybettim hala ilk gün gibi acısı, hala arıyorum sıcaklığını..
Evet ne anlatmak istediğinin farkındayım. Benim anlatmak istediğimse her ne için olursa olsun fazla dertlenmemek gerektiği. İnsanoğlu sadece fizyolojik bir yaratık değil. Ne kadar mükemmel beslenirsen beslen, ne kadar spor yaparsan yap, ne kadar kötü alışkanlıklardan uzak durursan dur, duygu durumun endişeli, kötü haldeyse, çok takıp panik oluyor, üzülüyor, yıpranıyorsan diğerlerinin çok da etkisi kalmıyormuş. Duvarı nem insanı gam yıkar diye boşuna söylememiş büyüklerimiz.
Başın sağ olsun bu arada.

daha önce başka konuda yazmıştım buraya da yazayım.
yaklaşık 2-3 ay önce rutin kontrolde tsh'ım 4,9 çıktığı için eutyrox başladım.
gebelik istediğim için ilaç başlandı, yoksa çok da gerek yoktu.
15 sonra tsh'ım aşırı baskılandı 0,27'ye düştü.
bu arada t3-t4 hep normal.
o gün verdiğim kanda anti tg değerim 113 çıktı, sınır değer 60.
endokrine gittim usg filan normal çıktı, eutyrox 25 mg kullanıyorum, şu anda takipteyim.
en son dün kan verdim, değerlerim normal hala.
Ilacın fazla gelmıs gıbı. Ya da bazen doktorların bıle nedenını acıklayamadıgı anı dalgalanmalar oluyor.benım gecen cuma 1.9 cıktı bu salı 3.67 gıbı.yarın kardıyolojıye gıdecegım bır de orada baktırım.belkı senın boyle bır dalgalı zamanında ılacı hatalı verdıler kı ılac kullanacak kadar fazla degıl tsh.antı tpo yuksek degıl sanırım sende.benım de oyle antı tg hafıf yuksek tpo normal.dr antı tg jın tek basına yuksek olması tedavı gerektırmez dedı.zaten tsh ve turevlerı normal.olursa antıkorlara baktırmana gerek yok.ben bu yasımda boyle antıkorlar oldugunu yenı ogrendım mesela.kadın dogumcuma sordugumda o da kendısı ıcın tsh nın normal olmasının yeterlı oldugunu soylemıstı.noldulun yoksa cok da takma.

Kızlar d vitamini kullanan var mı ben ayda 1 ampul kullanacağım. D vitaminim düşük çıktı 1 ampul az mı sizce hiçbir fikrim yok benim
Ya bugun karatayı okudum da dvıt en az 80 olmalı dıyor.benım en son 16 ıdı ıkı uc yıl once.ozeller bıle yapmıyor nasıl yaptıraxagız bu dvıt testını?

Ilacın fazla gelmıs gıbı. Ya da bazen doktorların bıle nedenını acıklayamadıgı anı dalgalanmalar oluyor.benım gecen cuma 1.9 cıktı bu salı 3.67 gıbı.yarın kardıyolojıye gıdecegım bır de orada baktırım.belkı senın boyle bır dalgalı zamanında ılacı hatalı verdıler kı ılac kullanacak kadar fazla degıl tsh.antı tpo yuksek degıl sanırım sende.benım de oyle antı tg hafıf yuksek tpo normal.dr antı tg jın tek basına yuksek olması tedavı gerektırmez dedı.zaten tsh ve turevlerı normal.olursa antıkorlara baktırmana gerek yok.ben bu yasımda boyle antıkorlar oldugunu yenı ogrendım mesela.kadın dogumcuma sordugumda o da kendısı ıcın tsh nın normal olmasının yeterlı oldugunu soylemıstı.noldulun yoksa cok da takma.
Anti tpo normal evet
Ben gebelik istediğim için 2'nin altına düşürmek için ilaç kullanıyorum şu anda düşün doz.
Doktorumla konuşamadım daha tahlil sonuçlarını, belki ilaç dozu daha da azaltılabilir.

Ya bugun karatayı okudum da dvıt en az 80 olmalı dıyor.benım en son 16 ıdı ıkı uc yıl once.ozeller bıle yapmıyor nasıl yaptıraxagız bu dvıt testını?
D Vitamininin 80 - 100 ng/ml arası koruyucu, 100 den sonra tedavi edici özelliğe büründüğünü ve hamilerde 100 olması gerektiğini söylüyor.

8 küsür du canım değerler yanımda değil de 8 küsür yani
Oooo bendensin, 6 idi benimde. Yükleme yapacaksın. Bir kaç paket D vit 3 ampul al bir kaçta şırınga kalçadan yaptıracaksan eğer. 1 Gün atlayarak 6 gün yaptıracaksın. İçmek istersen şırınga yerine, kahvaltı esnasında bir tatlı kaşığı kadar zeytinyağının içine ampulu kırıp dök ve iç. Yağda çözünen bir vitamin olduğu için böyle yapıyoruz. Yemene içmene devam edebilirsin. Sonrasında takvim yap ayda bir ampul alacaksın. Böbreklerinde sorun yoksa tabi. Bu arada bol bol limonlu su içmen böbreklerde taş kum oluşunu engeller. Seviye 100 lü değerlere çıktığında K2 vit. takviyesi de alınmalıymış, kalsiyumun damlara çökmemesi ve kemiklere yönlenmesi için.

Son düzenleme:
Oooo bendensin, 6 idi benimde. Yükleme yapacaksın. Bir kaç paket D vit 3 ampul al bir kaçta şırınga kalçadan yaptıracaksan eğer. 1 Gün atlayarak 6 gün yaptıracaksın. İçmek istersen şırınga yerine, kahvaltı esnasında bir tatlı kaşığı kadar zeytinyağının içine ampulu kırıp dök ve iç. Yağda çözünen bir vitamin olduğu için böyle yapıyoruz. Yemene içmene devam edebilirsin. Sonrasında takvim yap ayda bir ampul alacaksın. Böbreklerinde sorun yoksa tabi. Bu arada bol bol limonlu su içmen böbreklerde taş kum oluşunu engeller. Seviye 100 lü değerlere çıktığında K2 vit. takviyesi de alınmalıymış, kalsiyumun damlara çökmemesi ve kemiklere yönlenmesi için.
Canim bana doktor ampul şeklinde olan dvıt 3 verdi. Ayda 1 tane suya yada ekmeğe döküp iceceksin dedi. Az mi olur bana

Canim bana doktor ampul şeklinde olan dvıt 3 verdi. Ayda 1 tane suya yada ekmeğe döküp iceceksin dedi. Az mi olur bana

Evet işte benim söylediğimden. Ya hayret bir şey hala ekmeğe diyorlar yağda çözünen bir vitamin olduğu için sen sızma zeytinyağına kır iç, yağ zor gelir dersen ki zor olmuyor, bol yağlı bir salata suyuna filanda kırıp içebilirsin. Seviye çok düşük olduğu için ilk etapta ayda bir ampul az olur gibi çünkü bu rutin kullanım değil yükleme. Bak sana bir yazı alıntılayım.

D VİTAMİNİ HER DERDE DEVA!
Şayet doktorunuz bugüne kadar D Vitamininize baktırmadıysa veya 20 - 30 ng/ml değerlerini yeterli görüp size D Vitamini takviyesi vermemişse lütfen bu yazıyı daha dikkatli okuyun. Çünkü MS, den Alzheimer'a, kalp ve damar hastalıklarından kansere, gripten cilt hastalıklarına kadar pek çok hastalığın altında D Vitamini eksikliğinin yattığını biliyor musunuz?

Biz Prof. Dr. Canan Karatay'ı tanıyana kadar D vitaminini sadece kemik sağlığı için gerekli diye biliyorduk. D vitamini değerlerimizi ilk ölçtürdüğümüz zaman birimizin (Nurçin) 23, diğerimizin (Okan) 30 çıkınca Marmaris'teki doktorumuz yeterli olduğunu söyledi. Sonradan bu konuyu araştırınca ve Dünya D Vitamini Konseyinde Türkiye'den katılan tek temsilci olan Canan Karatay ile de bu konuyu konuşunca pek çok şeyin yanlış bilindiğini öğrendik ve bir daha da o doktora gitmedik.
D Vitamini ile ilgili neler öğrendik?
1- D vitamininin en yaşamsal vitamin olduğunu, hatta vitamin değil hormon gibi işlevleri olduğunu,
2-D Vitamininin cilt tarafından güneşin UVB ışınları sentezlenerek üretildiğini, bunun içingüneşin dik geldiği öğle saatlerinde 20 dakika “KORUMASIZ” olarak güneşlenilmesi gerektiğini, 20 dakikadan sonra vücudun D vitaminini üretemediğini, (Prof. Dr. Canan Karatay, Prof. Dr. Ahmet Aydın hatta Prof. Dr. Osman Müftüoğlu ve birçok yenilikçi doktor bu görüşte).Biz bu yaz başından beri deniyoruz, her yaz birkaç defa deri değiştirirken bu yaz “öğle saatinde 20 dakika, korumasız güneşlenme” ile ideal ve deri değiştirmeden yanıldığını,
3- Besinlerden alınan D vitamininin vücudun yaptığının ancak %25'i olduğunu,
4- D vitamininin yağda çözünen bir vitamin olduğunu, besinlerden D vitaminini vücudumuzun emebilmesi için mutlaka yağla birlikte yenilmesi gerektiğini,
5- D vitamininin en çok sakatat et ve balıkta bulunduğunu, haftada bir gün mutlaka sakatat yenmesi gerektiğini,yenen et ve yumurtaların mutlaka serbest dolaşan hayvan eti veya yumurtası olması gerektiğini,
6- Prof. Dr. Ahmet Aydın'a ve Prof. Dr. Canan Karatay'a birçok doktora göre göre D Vitamini eksikliğinin başta kanserler, enfeksiyonlar, romatizmal hastalıklar, otoimmün hastalıklar, örneğin sedef hastalığı, nöropsikiyatrik hastalıklar, koroner kalp hastalıkları ve hipertansiyon gibi çok sayıda hastalığa yol açtığını,
7- D Vitaminin önemini henüz Türkiye'deki pek çok doktorun kavrayamadığını ve kendilerini güncelleyememiş olduklarını,
8- D Vitamininin 80 100 ng/ml arası koruyucu 100 den sonra tedavi edici özelliğe büründüğünü,
9- D Vitamininin “normal” değerlerinin dünyada çeşitli kuruluşlara göre değiştiğini, (bu tablonun fotoğrafını ekte sunuyoruz)
10- D Vitamini 80ng/ml B 12 Vitamini de 800 düzeyinde olduğu zaman vücudun bağışıklık sisteminin pek çok hastalıkla mücadele edebildiğini, bu sayede Okan'ın tiroitlerindeki nodüllerin büyümesinin durduğunu,
11- D vitamininin gribe karşı grip aşısından daha koruyucu olduğunu, (Geçtiğimiz yıl grip aşısı olmamamıza rağmen hiç grip olmadık dolayısıyla D Vitamininin bağışıklık sistemimizi güçlendirdiğini yaşayarak gözlemiş olduk.)
12- Domuz gribi salgınında Kanada Hükümetinin insanlara domuz gribi aşısı yerine D Vitamini takviyesi yaptırmış olduğunu. (Bağışıklık sistemini güçlendirmek için.)
13- Prof. Dr. Canan Karatay'dan, hamilelerin D vitamininin 100 ng/ml olması gerektiğini,
14- D Vitamininin sadece güneşten ve gıdalardan alınarak yükseltilmesinin çok zor olduğunu bu nedenle de eczanede 2 TL den satılan D vit 3 takviyesinin kullanılması gerektiğini,
15- D Vitamini ampullerini içmenin çok az işe yaradığını kalçadan iğne yaptırmanın çok daha etkili olduğunu, (Prof. Dr. Canan Karatay bu şekilde öneriyor)
16- Hala hastalarına “ekmek üzerine D vitaminini damlat” diyen doktorlar olduğunu. Yani birçok doktorun D vitamininin yağsız alındığı takdirde vücut tarafından emiliminin olmadığının farkında olmadığını, Bu nedenle şayet kalçadan yaptırma şansınız yoksa bir kaşık zeytinyağı ile birlikte D vitaminin alınabileceğini, (Prof. Dr. Ahmet Aydın bu şekilde öneriyor)
17- D vitamini fazlasındantoksisite vakasına bugüne kadar hiç rastlanmadığını (Prof. Dr. Canan Karatay'dan öğrendik)
18- ABD'de yapılan araştırmalarda D vitamini eksikliğinin yaşlılarda ölüm riskini %30 arttırdığını, (Prof. Dr Aykan Canberk)
19- Dr. David Perlmutter'den başta Alzheimer olmak üzere, bunama Parkinson, MS, depresyon gibi nöropsikiyatrik hastalıkların D vitamini eksikliğinden de kaynaklandığını ve mutlaka destek alınması gerektiğini,
20- D vitamininin mucizevi bir vitamin olarak kabul edildiğini, meme, prostat, baş, boyun kanser tedavilerinde çok etkili olduğunu, (Prof. Dr. Erkan Topuz)
21- D vitamini eksikliğinin kolon kanserine yol açtığını, (Prof. Dr. Osman Müftüoğlu)
22- Kanser ve birçok hastalığın tedavisinde kullanılan D vitamininin hastalıklara yakalanmamak için koruyucu olarak kullanılması gerektiğini,
23- D Vitaminini ölçtürmemiş olanların bir an önce ölçtürmeleri ve 80 ng/ml düzeyine getirmeleri ve bu düzeyde tutmaları gerektiğini,

D VİTAMİNİMİZİ NASIL YÜKSELTTİK:
2013 Eylül ayında birimizin D Vitamini 23 ng/ml diğerimizin 30 ng/ml di. Önce 80 ng /ml ye ardından da 100 ng/ml nin üzerine çıkarmamız gerekiyordu. Canan Hocanın önerisiyle,
D Vitamini 30 olan Okan, gün aşırı birer iğneden 4 adet,
D Vitamini 23 olan Nurçin de yine gün aşırı birer iğneden 6 adet iğne yaptırdı.
Ardından da ayda bir iğne olduk. 4. Ayın sonunda (son iğne olduktan bir ay sonra) ölçüm yaptırdık ve 80 ng/ml düzeyine ulaşmıştık. Canan Hoca her ay birer iğne yaptırmaya devam etmemizi söyledi. Biz de bütün kış boyunca her ay birer iğne yaptırdık. Temmuz'da ölçtürdüğümüz zaman yine 80 lerde olduğumuzu gördük. Her gün öğle saatlerinde koruyucusuz 20 dakika güneşlenmemize ve her ay iğne yaptırmamıza rağmen D vitaminimiz 80'i geçememişti. Bu kez Canan Hoca 15 günde bir yaptırın dedi ve biz da 15 günde bir yaptırmaya başladık. Eskisi gibi bilgisiz olsaydık D vitamininin fazlasından korkardık. Ama biliyoruz ki D Vitamininde toksisteye bugüne kadar hiç rastlanmamış. Zaten biz de D vitaminimizin kaça ulaştığını görebilmek ve deneyimlerimizi Sağlıklı Yaşıyoruz sayfasında paylaşabilmek için Marmaris Yücelen Hastanesine 3-4 ayda bir gideceğiz. (SGK kapsamında çok az bir fark ödeyerek yaptırabiliyoruz.)

Önerimiz: Siz de bizim gibi D vitamininiz mutlaka ölçtürün ve D vitaminin önemini kavramış D vitamini değerlerinizi 80-100 seviyelerine ulaşmasında ve bu düzeyde tutulmasında size yol gösterebilecek yenilikleri takip eden bir doktor bulun kendinize.

Nurçin-Okan Çağlar

Sağlıklı Yaşıyoruz

Kızlar az sonra hastaneyr gıdecegım.bakalım yaptırabılecek mıyım dvıt ve dıgerlerını.yazarım buraya da..

3.56 cok yuksek bır deger degıl ama kaale alınması gereken bır deger.bebek dusundugum sırada 4.1 cıkan tsh degerıme kadın dogumcu normal yorumu yapmıstı.Allahtan konu hakkında bılgım var da ustune gıttım olayın.yanı asla tamamen guvenmeyeceksın.bıleceksın ve takıp edeceksın.ben hayret edıyorum bazı ınsanlar tahlıl sonucunu alıyır hangısı yuksek ya da normal bılemıyor.ınsan bır bakar kagıda degerlerı verılen parametlerın neresınde.bılmıyorsa elının altında ınternet var.hatta farklı doktorları dene.senın 8 yumurtanın olmasından cok buyukluklerı daha onemlı.duzenlı 28 gunde bır oluyorsan takıp etmen daha kolay tabı.sen ebatlarını ogren. Tıroıdle ılgılı de ılk etapta tsh, t3, t4,antı tpo,antı tg baktırman lazım.bunun harıcınde hastalıgı ılgılendıren baska testler de var.genel anlamda demır,b12, dvıt,parathormon,folat ve tabı kolesterol vetrıgılıserıd degerlerını bılmen senj hastalıga hakım kılar.
diğer hormonlarda böyle çıktı : FERRİTİN 50.3---- B12 VİTAMİNİ:246----- FOLİK ASİT 6.18---PARATHORMON :40.8
Trigliserit :70 -----ÜRİK ASİT:3.1----- KALSİYUM 9.6----- FOSFOR:2.67------TSH:4.08

X