Tıpı bırakıp mühendis olmak?

Kaktus1

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
31 Mayıs 2020
109
85
Merhaba arkadaşlar. Konuyu arkadaşım için açıyorum. Kendisi tıp fakültesi 2ci sınıf ögrencisi ve tıpı bırakıp mühendis olmak istiyor. Sebepleri ise mühendislerin iş saatlarının daha kısa olması, yurtdışında sadece ingilizceyle kolay iş bulunabilir olması. Ve yurtdışında mühendislerin doktorlara oranla daha az çalışıp daha fazla kazanmasi. Mesela Amerikaya mühendis olarak gitmek doktor olarak gitmekten daha kolay diyor. Doktorların vermesi gereken çok fazla sınav varmış. Ne düşünüyorsunuz? Yurtdışında mühendislik yapan arkadaşlar tavsiye vere bilIr mi ya da doktor olanlar?

Merhaba arkadaşlar. Konuyu arkadaşım için açıyorum. Kendisi tıp fakültesi 2ci sınıf ögrencisi ve tıpı bırakıp mühendis olmak istiyor. Sebepleri ise mühendislerin iş saatlarının daha kısa olması, yurtdışında sadece ingilizceyle kolay iş bulunabilir olması. Ve yurtdışında mühendislerin doktorlara oranla daha az çalışıp daha fazla kazanmasi. Mesela Amerikaya mühendis olarak gitmek doktor olarak gitmekten daha kolay diyor. Doktorların vermesi gereken çok fazla sınav varmış. Ne düşünüyorsunuz? Yurtdışında mühendislik yapan arkadaşlar tavsiye vere bilIr mi ya da doktor olanlar?
ıs saatlerı daha mı kısa :KK70: hastanede doktorlar mesaı bıtınce eve donuyor sadece nobetlerı var maasları daha yuksek

esım muhendıs hafta ıcı normal gunluk calısır ekstra asıl calısması mesaı sonrası, ısletme durmalı ınsanlar cıkmalı kı sıstemı kursun, bayramlar haftasonları daha yogun calısır

ustelık turkıyede muhendıslık kıymet bılınmıyor hele bılgısayar muhendıslerının hıc... eger makına okuyayım bır fabrıkaya gıreyım dıyorsa calısmak ve yasamak zorunda olacagı sehırler bır elın parmagını gecmez

en basıtı soyle dusunun fabrıkalar ısletmeler muhendısın dıplomasına ve bılgısıne ıhtıyac duydugundan dolayı 1 muhendısle calısır sadece ıs alanı ne kadar kısıtlı bır hayal edın. cogu calısabılmek ıcın muhendıs olarak bıle sıgorta gırısı yaptırmıyor normal personel gırısı yaptırıyor yeter kı ıs bulayım dıye cunku cogu ısletme muhendıse para veremem bızımle calısan bırı var zaten dıye dusunuyor

tıp her zaman her donem her yerde ıs yapar aklını basına alsın

eger dırekt yurt dısına gıdecekse tamam , gıtsın okusun ama ya ısler planladıgı gıbı gıtmezse ?

Benim eşim de mühendislik okuyordu şantiyedeki ilk sorumlu olduğu için ölümlü kazada soruşturma falan açılıyormuş imza yetkisi de yoktu neyse mimarlığa geçti şimdi mimar hep der çocuğum olursa asla mühendis mimar olmasını istemem tıp okusun 🤣

Benim eşim de mühendislik okuyordu şantiyedeki ilk sorumlu olduğu için ölümlü kazada soruşturma falan açılıyormuş imza yetkisi de yoktu neyse mimarlığa geçti şimdi mimar hep der çocuğum olursa asla mühendis mimar olmasını istemem tıp okusun 🤣
doktorlukta acilan davalardan haberiniz var degil mi

tıp bırakılır mı ya?
aşırı pişman olacak.

Mühendis yakın tanıdıkları olan biri olarak söylüyorum, yurt dışında mühendis olarak iş bulman için Türkiyenin iyi üniversitelerinden birinden mezun olmak, en azından gene iyi bir ünide tercihende kaliteli yabancı bir ünide yüksek lisans yapmak, dünyada geçerliliği olan iyi firmalardan iş deneyimi olmak kısacası adamların seni kendi vatandaşlarına rağmen tercih etmesini sağlayacak üstün vasıflarının olması gerekiyor, ingilizcenin iyi olmasının dışında en azından bir dil daha bilmek te bir avantaj. Bunuda Türkiyede çok kişi yapamıyor, yapanlarda zaten Türkiyede de iyi kazanmalarına rağmen, ülke yüzünden gidiyorlar. Diğer ülkeler öyle kolunu açmış beklemiyor. Ayrıca şu pandemi dönemi gösterdi ki geleceğin iş sahası tıp. Ülkelerin çoğu doktor kabul etmeye başladı diğer ülkelerden.

benim kardeşim yurt dışında mühendis.

Durumlar aynen arkadaşınızın dediği gibi. Yazılım ve elektronik konularında kendini geliştiren mühendis doktordan fazla kazanıyor. Ama ameliyata giren doktorlar mühendislerden daha fazla kazanabilir bence. Tabi o günleri görene kadar 35 yaşına gelir en az doktor.

Bu arada yazılım/elektronik ve doktorluk çok alakasız içeriklere sahip. Kişinin biraz da sevmesi lazım başarılı olabilmesi için. Armut seçer gibi bu daha iyiymiş bunu alıyorum derse çuvallar.

Açıkçası tıp gönül mesleği.. gönül vermeden o çile çekilmez. Şahsen ben tıp okumam. 11 sene veriyorsunuz uzman olana kadar. Tabi intörnlük döneminde ki mobbingden bahsetmiyorum bile.

Mühendislik bu ülkede kamu kurumlarında çok çok güzel bir meslek ama özelde rezalet. Yurt dışı içinde iyi bir bağlantı şart..

Mühendis yakın tanıdıkları olan biri olarak söylüyorum, yurt dışında mühendis olarak iş bulman için Türkiyenin iyi üniversitelerinden birinden mezun olmak, en azından gene iyi bir ünide tercihende kaliteli yabancı bir ünide yüksek lisans yapmak, dünyada geçerliliği olan iyi firmalardan iş deneyimi olmak kısacası adamların seni kendi vatandaşlarına rağmen tercih etmesini sağlayacak üstün vasıflarının olması gerekiyor, ingilizcenin iyi olmasının dışında en azından bir dil daha bilmek te bir avantaj. Bunuda Türkiyede çok kişi yapamıyor, yapanlarda zaten Türkiyede de iyi kazanmalarına rağmen, ülke yüzünden gidiyorlar. Diğer ülkeler öyle kolunu açmış beklemiyor. Ayrıca şu pandemi dönemi gösterdi ki geleceğin iş sahası tıp. Ülkelerin çoğu doktor kabul etmeye başladı diğer ülkelerden.
Blaaa yurtdışında bağlantın eşin dostun arkadaşın varsa marka üni mezunu olmana hiç gerek yok.. maalesef orda bile çevre etkili oluyor. Birçok arkadaşım bu şekilde gittiler.

Hangisini seviyorsa onu yapmalı
Saygınlık, para gibi maddi değerlerle hareket etmek hayattı zehreden yanlışlardır.
Hayatının en verimli yıllarını bu işi yaparak geçireceksiniz düşünsenize sevmediğinizi ne zor olur yaşamak.
Geçen 35 yaşında genç bir doktor ki oldukça başarılı biriymiş Bursa'da intihar etti.
Başarı, saygınlık, para mutluluk getirseydi hala nefes alıyor olurdu ama kalbi atarken de nefes alamıyormuş belli ki

Yurt dışı bağlantısı oraya gitmek için avantaj ama yakın akrabaları iyi yabancı firmaların Türkiye şubesinde yönetici mühendis olarak çalışan biri olarak söylüyorum, bu dediğim şartlar yoksa orada en fazla Türkiyedeki tekniker kadrosuna eş bir iş bulursun. Dersen ki orada teknikerlik mi burada mühendislik mi o tartışmaya açık. Bereber büyüdüğüm kuzenim bir Alman firmasının Türkiye şubesinde yönetici, oradan konuya hakimim biraz. Yani kariyer yapılabilecek ciddi firmalar öyle herkesi almıyor, dersenki o firmaların merkezlerinde yönetici konumunda tanıdığım var onu bilemem.

Tip okumak istemiyorsa bıraksın. Düşünsenize belki 40 yıl o mesleği yapacak. Dile kolay. Sevdiği, istediği mesleğe yonelsin. Olmazsa orda keşke desin. Diğer türlüsü daha kötü. Eşim de mühendis. Memnun kendisi. Yurt dışından teklif de geldi birkaç kere aka 3 senedir falan gelmiyor. Yani her şey olabilir. Ama önce hayallerinin peşinden koşmak lazım.

Yurt dışı bağlantısı oraya gitmek için avantaj ama yakın akrabaları iyi yabancı firmaların Türkiye şubesinde yönetici mühendis olarak çalışan biri olarak söylüyorum, bu dediğim şartlar yoksa orada en fazla Türkiyedeki tekniker kadrosuna eş bir iş bulursun. Dersen ki orada teknikerlik mi burada mühendislik mi o tartışmaya açık. Bereber büyüdüğüm kuzenim bir Alman firmasının Türkiye şubesinde yönetici, oradan konuya hakimim biraz. Yani kariyer yapılabilecek ciddi firmalar öyle herkesi almıyor, dersenki o firmaların merkezlerinde yönetici konumunda tanıdığım var onu bilemem.
Yok, hiç mühendis olarak tanıdığı yok yurtdışında.

X