• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Televizyonun ocuklar zerindeki olumsuz etkileri...

Böylesi hassas bir konuyu gündeme taşıdığın için teşekkür ederim nazarboncuğum.
Tecrübe ve gözlemlerini paylaşarak konuya katkıda bulunan arkadaşların faydalı yorumları -
genç annelere ve anne adaylarına rehper olacak nitelikte. Sağolun Arkadaşlar.
Çocuklarım küçükken - TV henüz hayatın merkezine bu denli oturmadığı için bu kaygıları
yaşamadım. Bir arkadaşın dediği gibi benimkiler Susam Sokağı Çocukları. Oğlum Susam Sokağını
seyrederken okul öncesi - matematik bilgisini geliştirmiş ve okumayı sökmüştü. Maalesef bu durum
bize olumsuz yansıdı. Bilerek gittiği için okul müfredatına uyum zorluğu yaşadı ve çok yorulduk.
ınşaallah her çoçuk - hatta her insan teknolojiden en faydalı şekilde yararlanabilmenin yolunu bulur.
Dilerim Gelişen teknolojinin zararları hepimizden uzak olur.
a.s.

selamlar olsun nazarboncuğum ..ianki bu konuda oldukça hassas olduğum kadar belkide hiç bir konuda değilim ...öncelikle böyle ince bi konuyu hatırlayıp bizlerle paylaştığın için paylaşımlarımıza zamin hazırladığın için teşekkür ederim .inş en yakın zamanda sende anne olursun bidenem ..
ben tv denilen aletten çocukluğumdan beri nefret etmişimdir..çocuğumuda ettirmeye çalışıyorum ne kadar başarılı olduğumum bilemiyorum ama onun izleyebileceği programlara öncelik tanımakla beraber belli saatlerde tv izlemeye çalışıyrum ..bu arada çağımızın gerekliliği olduğunuda inkar edemeyiz ..muhakak faydalı olduğu yerlerde var...
doğduğundan beri hatta ilk günden beri çocuğumla iletişim kurmaya çalışmışımdır..konuşmak konuşabilmek insanı insan yapan en değerli özelliklerden birisidir..dokunmak ..sevmek,sevilmek ,düşünmek düşünebilmek .....
bikere beni kitap okurken görmüştür kızım o yüzden kitaplara karşı müthiş bir sempatisi vardır ..oyuncaklarda daha çok ilgisini çekmiştir hep ..kalemlerede öyle ...
ben çok seviyorum onunda sevmesi için elimden gelenei yapıyorum ....
onunla büyük bir kişiymiş gibi konuşurum ..konuştum...her nekar buradaki paylaşımlarımızda şaka olması maksatı ile şive oyunları yapsamda türkçe konuşmanın bir sanat olduğunu ..kendini ifade de müthiş bir rol oynadığını düşünmüşümdür...
yanlız artık zaman okadar garip ki ..çocuklarımızı sokağa bırakmak gibi bir rahatlığımız üzgünüm ki yok .
zaman geçirebilmesi için mümkün olduğunca çocuğu olan annelerle arkadaşlık kurmaya çalışıyorumki .birbirimize gidip gelmelerimizin çocuklarımızada faydası olsun ...
herzaman mümkün olmadığı için kaçınlımaz olanı yapıp tv yi açtığımda çok olmuştur...
izlediği programlardaki hassasiyetimi belirtememe gerek yoktur zaten ..
en basit şekliyle sigaranın çok kötü bişey olduğunu anlatıyorum çocuğuma yanında sigara içirmiyorum ...evimizde yasak zaten ..ama geçenlerde tv de bir doktorun sigara içtiği dikkatini çekmiş ..bana sorduğu soruya bakarmısınız ...
anne sigara sağlığa zararlı demi ..
evet ,
öldürürmü,
evet,
doktorlar insanları yaşatmak için varlar demi
evet
doktorlara bişey yapmıyo ozaman demi
hayır yapar
olurmu anne ,ben gördüm tvde doktor sigara içiyodu onlar insanları yaşatmaya çalışıyolar ya o yüzden bişey olmza onlara anne ..demekki çokda kötü bişey değil sigara ....
sadece baktım kaldım...
ben elimden geldiğimce ona vakit ayırıyorum arkadaşlar .birlikte yemek pişiriyoruz kurabiyeler yapıyoruz bundan inanılmaz zevk alıyo ..ona bişeyler yaptırmaya çalışıyorum kendini önemli hissediyo ...her seferinde onu çok sevdiğimi ona çok güvendiğimi söylüyorum ..çoook nadirdir başımdan savdığım ..merak ettiği her konuyu en ince ayrıntısına kadar öğretmeye çalışıyorum ..bazen ilginçtirki öyle şeyler soruyo ben bile bilmiyorum araştırmada cvp vermemek için elimden gelenei yapıyorum ...
bütün bu söylediklerimin konuyla bağlantısı şuuu ne yapalım onunla vakit geçirmekten hoşlanıyo yada ama onunla ilgilencek vaktim hiç olmuyoki ..bahanelerinin arkasına gizlenmekten sıyrılmalıyız hepimiz ..bizler insan yetiştiriyoruz bir hayvan yada fotosentez ypan bir bitki değil ..ki onlar bile büyük bi özveri istiyorlar..
ne kdar verirsek okadar alırız ..sağlıklı nesiller için hayal dünyasından önce kendimiz sıyrılmalıyız ve inanın şurda otutrup bunları yazıcak vaktimiz varsa çocuklarımıza ayıracak bir saatimizde muhakak vardır ..hiç birşey onlara sizinle yaptıklarından daha büyük zevk vermiycektir .. ..çocuklarınızla mutluluklar kıymetlerini bilelim ..aa ibrde Atatürk'ün kim olduğunu çok iyi biliyo ..doğum tarihinide ölüm tarihinide yaptıklarınıda ...
Allah'ı biliyo onun dede yada baba olmadığınıda biliyo ....
peygamber efendimizide ...temel olarak öğrenmesi gereken herşeyi biliyo ...
ben geçenlerde bi program izledim eşimle Almanyada yapılan bi program inanın herkesi katmıyorum lütfen .yanlışanlaşılmak istemem ..
18 -19 yaşlarındaki gençlere türkiyenin ilk cumhur başkanını soruyolar ve bir çoğu bilemedi ..biliyomsunuz çoook üzüldüm ....
Allah'ım evlat hasretiyle yananlarında kucaklarını hayırlısı ile inş en yakın zamanda doldurur..acısını yaşanlara sabır verir..ve bizleri inş vatana ,kendine hayırlı evlatlar yetiştirmemizi nasip eder .sevgiyle kalın ..

çocuklar artık bi kayıt makinesi gibiler, her gördüklerini, her duyduklarını kaydediyorlar beyinlerine
tv başında saatler geçiren bir çocuk şiddetten başka ne öğrenebilir ki şu zamanda?
tabii ki güzel çocuk kanalları var, güzel eğitici programlar var ama ebeveynler bi iki saat çocuk kanalı izlettir sonra ay benim dizim başlıycak ay benim maçım başlıyo ay benim izdivaç programım başlıcak diye kanal değiştiriyorlar, çocuklar da ebeveynleri ne izliyorsa onu izlemeye devam ediyorlar, gerçekten çok sakıncalı.
Bilinçli anne babalar da var ama bilinçsiz anne babalar o kadar çok ki.
Bir çok bebek reklamları izleyerek yemek yer, aslında bu o kadar zararlı ki bebeğinizin gelişimi açısından. Bir kere reklamlarda 8 sn de bir, 30 sn de bir vs kısa aralıklarla reklamlar değişiyor, konusu olmayan görüntülere ve seslere maruz kalan bebeğiniz neler olup bittiğini takip etmeye çalışıyor ama görüntüler bebeğiniz için o kadar hızlı ki yetişemiyor. Bunun sonucunda bebekler çok fazla agresif olabiliyorlar.

herkes çok güzel şeyler yazmış gerçekten
ben de pasaklının yazdıklarını yazacaktım aslında
çok küçük çocukların beyni tv deki kadar hızlı ses ve görüntü akışını takip edecek düzeyde olmadığından tv çocuklar için zararlı olabiliyor
her çocuk bir değil tabi bazı çocuklar zararlı etkilere daha açık, işte bu çocuklarda konuşma ve gelişim geriliği, asosyalliğe neden olabiliyor tv
ben özellikle bebekken, izliyor engel olamıyorum lafına anlam veremiyorum
tvyi açıp kapatmak bizim elimizde sonuçta
ben kızım küçükken mümkün olduğunca açmamaya çalıştım o uyanıkken, ya da sesini kısıp onu göremeyeceği şekilde yatırdım
şimdi reklam dahil hiç izlemez tv.
umarım bu bir alışkanlık halini alır ve büyüdüğünde de izlemez
hem bizim daha eğlenceli ve yararlı aktivitelerimiz var, televizyonu tercih etmez umarım
çocuğumla neler yapabilirm diye merak edenler buraya bakabilir
http://www.kadinlarkulubu.com/bebeg...isim-bilgileri/231720-montessori-egitimi.html

ben bir anne değilim
fakat izlemlerime dayanarak bu konuyu açmak istedim
televizyonu çok izleyen çocukların geç konuştuğunu görüyorum
sizce bu doğrumu televizyonun olumlu yada olumsuz çocuklar üzerindeki etkilerini
siz annelerde burada paylaşabilirmisiniz?

canım güzel bir konuya değindiği için tebrikler a.s.
bende anne değilim ama görüyorum tv nin çocuklar üzerinde ki etkilerini.
geç konuşmanın yanı sıra tevlevizyon zekalarının gelişmelerinede engel.çünkü gün boyu ona bağımlı olarak onun karşısında oturup ve gelişme adına hiç birşey yapmadan büyüyorlar.
üstelik televizyonlarda çizgi film ler dahi hep şavaş şiddet içerikli ler çocuklarda şiddete meyileniyor haliyle .
çocuklar için çıkan diziler onlar zaten başlı başına sakıncalı proğramar yok uçtum yok sihir yaptım ve çevremde ki çocukları görüyorum kızdıkları zaman bak sihir yaparım bende uçarım gibi saçmalıkar çıkıyor küçücük çocuğun ağzından .
onlar bilmiyor ne olduğunu ya büyüklerdemi bilmiyor ki halen izlemelerine izin veriyorlar
malesef ki tv yayınlarında ben göremiyorum çocukları eğitecek proğramlar.
burda anne babalara iş düşüyor tabi tv ye fazla özendirmeden çocuk gelişimi ile kendilerinin ilgilenmeleri gerekiyor ki çoğu anne babada da bu yok açıp oturtuyorlar televizyon karşısına
bu konuda duyarlı anne -baba pek göremiyorum malesef :çok üzgünüm:

canım güzel bir konuya değindiği için tebrikler a.s.
bende anne değilim ama görüyorum tv nin çocuklar üzerinde ki etkilerini.
geç konuşmanın yanı sıra tevlevizyon zekalarının gelişmelerinede engel.çünkü gün boyu ona bağımlı olarak onun karşısında oturup ve gelişme adına hiç birşey yapmadan büyüyorlar.
üstelik televizyonlarda çizgi film ler dahi hep şavaş şiddet içerikli ler çocuklarda şiddete meyileniyor haliyle .
çocuklar için çıkan diziler onlar zaten başlı başına sakıncalı proğramar yok uçtum yok sihir yaptım ve çevremde ki çocukları görüyorum kızdıkları zaman bak sihir yaparım bende uçarım gibi saçmalıkar çıkıyor küçücük çocuğun ağzından .
onlar bilmiyor ne olduğunu ya büyüklerdemi bilmiyor ki halen izlemelerine izin veriyorlar
malesef ki tv yayınlarında ben göremiyorum çocukları eğitecek proğramlar.
burda anne babalara iş düşüyor tabi tv ye fazla özendirmeden çocuk gelişimi ile kendilerinin ilgilenmeleri gerekiyor ki çoğu anne babada da bu yok açıp oturtuyorlar televizyon karşısına
bu konuda duyarlı anne -baba pek göremiyorum malesef :çok üzgünüm:

haklısın cnm bende
bu konuda duyarlı anne baba göremiyorum
maleseff çok nadir ben bu konuda
dikkatli olacağım allah izin verirse...........

herkes çok güzel şeyler yazmış gerçekten
ben de pasaklının yazdıklarını yazacaktım aslında
çok küçük çocukların beyni tv deki kadar hızlı ses ve görüntü akışını takip edecek düzeyde olmadığından tv çocuklar için zararlı olabiliyor
her çocuk bir değil tabi bazı çocuklar zararlı etkilere daha açık, işte bu çocuklarda konuşma ve gelişim geriliği, asosyalliğe neden olabiliyor tv
ben özellikle bebekken, izliyor engel olamıyorum lafına anlam veremiyorum
tvyi açıp kapatmak bizim elimizde sonuçta
ben kızım küçükken mümkün olduğunca açmamaya çalıştım o uyanıkken, ya da sesini kısıp onu göremeyeceği şekilde yatırdım
şimdi reklam dahil hiç izlemez tv.
umarım bu bir alışkanlık halini alır ve büyüdüğünde de izlemez
hem bizim daha eğlenceli ve yararlı aktivitelerimiz var, televizyonu tercih etmez umarım
çocuğumla neler yapabilirm diye merak edenler buraya bakabilir
http://www.kadinlarkulubu.com/bebeg...isim-bilgileri/231720-montessori-egitimi.html

füsfüs üm link için tşkkürler
buda annelere bir yol gösterecektir
dediğin gibi umarım bu bir alışkanlık halini alır ve büyüdüğünde de izlemez
ve gerçekten bu bizlerin elinde çocuk her istediğinde tv açılmaz...
alt kat komşum vardı kızı 5 yaşında ve asla tv başından kalkmıyor
ve ismini sesleniyorsun hiç duymuyor bile .......:1no2:

maaşallah hepinizin yorumları o kadar güzelki

duyarlı insanlarda kendini gösteriyor bu durumda

hepsini tek tek alıntı yapmak istemiyorum kulittamında söylediği gibi

Tecrübe ve gözlemlerini paylaşarak konuya katkıda

bulunan arkadaşların faydalı yorumları

genç annelere ve anne adaylarına rehper olacak nitelikte

hepinize tek tek teşekkür ediyorum....

selamlar herkeze ben nacizane fikrimi söyliyecegim ben almanyaya geldigim zaman sadece alman kanallarini seyretme imkanimiz vardi ve benim kizim 8 aylikken televizyonun krsisinda oyalanmaya basladi fakat cok önemli bir nokta ya isaret edecegim o zamanlar hic bir sekilde simdiki gibi degildi ekranlar ben alman kanallarinda böyle birseyler görmedim ve halada görmüyorum benim cocuklarim televizyonla büyüdü kizim üc yasinda almancayi konusuyordu cünki burda baska o zamanlar eglencemiz olmadigi icin sadece televizyonumuz vardi ve öyle cabuk bir seyleri kavradi ve ögrendiki ben bile sasiriyordum tabii ha konusmasinda yada kisiliginde bir degisiklik yarattimi hayir belkide bazi seyleri cabuk ögrenmesinde cok faydasi oldu diyebilirim ne konusmasinda nede kisiliginde bir bozukluk yasamadik oglumunda öyle simdi diyecegizki televizyon simdi fazla seyrettirilirmi ne kadar zarari ne kadar faydasi vardir simdi olsaydim seyrettirmezdim yada bazi programlar disinda diyeyim ben bile bazen hic acmak istemiyorum icim almiyor biz büyükler bile karsisinda oturmak istemezken cocuklarimiza niye seyrettirelim ben böyle düsünüyorum en azindan cocugun anlamaya basladigi zamanlar cok dikkat edilmesi gerekir bence

boncugum öncelikle seni tebrik ederim harika ve çokta önemli bir konu.. buradaki herkezi tek tek üşenmedim okudum bir çoğumuz aynı şeyleri yazıyoruz yani bilinçli anneleri görmek beni ayrıyeten sevindirdi..

bende tv nin olumsuz etkileri oldugunu savunanlardanım..
benm çocuklarımın arasında 20 ay var neredeyse ikiz gibi büyüttüm..oğlum doğdugu zamanlarda çok zorlanmıştım kızıma zaman ayırmakta ama yinede kızımı avutmak için tv yi bir araç olarak hiç bir zaman görmedim..

biliyordumki yaşadıklarım kısa bir süreçti.nitekimde öyle oldu ..bazı şeyler kısa sürede düzene girdi hayatımızda..
şimdi ikiside birbiriyle çok keyifli zamanlar geçiriyorlar tv ihtiyaç duymuyorlar bile çünki iki kişi bir aradayken güzel oyunlar oynayabiliyorlar,ayrıca bende onların oyun arkadaşı oluyorum.birlikte çok güzel paylaşımlarımız var diyebilirim..

ben gündüzleri asla tv izlyen biri değilim bu yüzden çocuklarda istemediği sürece tv açmam.açtıgımızda da onların kanalı vardır zaten ondan başka bir yer izlemezler,bu kanalda da bütün proğramlar zaten uzmanlar tarafından seçilmiş.öyle çirkin ifadeli çizgi flim karekterleri ve saçma sapan yayınlar bile yok.benmkilerin en çok dikkat ettiği şeylerden biridir sevmedikleri birşeyide asla vakit geçirmek için izlemezler..çocukları baştan dikkate alırsanız sonra zaten kendiliğinden seçici olmaya başlıyorlar buda çok önemli!
birde gün için de onlarla muhakkak herşeyi birlikte yapma taraftarıyım ben şahsen.
ben çamaşır bile sersem çağırıyorum bana mandal vermeleri kendi eşyalarını seçmeleri bile onlara bir oyun gibi geliyor ve keyif alıyorlar,hamur yaparkende öyle muhakkak birlikte yaparız.bulaşık makinesini birlikte boşaltırız ..günlük ev işlerini bile onlara oyun gibi sevdirmeye çalıştım hemde onlarla daha fazla vakit geçiririm iş yaparken aynı zamanda konuşarakta paylaşımlarımız olur diye düşündüm hep..
çocuklara zaman ayırırsak tv ye ihtiyaç bile duymuyorlar bu kaçınılmaz bir gerçek..

çocuklu annelere benim tavsiyem ;günlük bir proğram çizin kendinize..işim var deyipte ilgilenmemzlik yapmayın çocuklarınzı ihmal etmeyin,işlerinizide birlikte yapın...biz onlarla zaman geçirirsek sadece tv değil onların hayatına yön verebilecek bir çok zararlı etkenden zaten uzak tutmuş oluruz..çocukların sosyal olması için muhakkak diyalok kurmaları şarttır..herşeyden öte sağlık tabikide bana göre çocuklarımın RUH VE BEDEN sağlığı herşeyden önce gelir ve bunu kaybetmemek adınada yapmayacağım şey yoktur sizlerde bunu kendinize hayat felsefesi edinin derim..
bir şeyi ısrarla savunurum
ÇOCUKLARI ıHMAL EDEREK YAPTIĞIMIZ HıÇ BıR ıŞTEN HAYIR GELMEZ
buda işin manevi boyutu...
sağlam,sağlıklı ve bilinçli bir nesil yetiştirmek ümidiyle...a.s.

Son düzenleme:
nazarboncuğum malesef duyarlı anne baba yok yada benim çevremde yok diyeyim .küçük çocuklarını görüyorum tv lerden gördüklerini aynen uyguluyorlar elerine aldıkları taşı sopayı hemen silah aracı olarak kullanıyorlar :((
rabbim kısmet ederse evlat sahibi olmayı onu bilinçli bir şekilde yetiştirecem inşallah
fatma hale sende benim duygularıma tercuman olmuşsun canım.
rabbim evlat sahibi olmamızı nasip ederse inşallah onu kendi halinde büyümeye bırakmıyacam tv karşısında robot gibi yetişmesine sebep olmayacam hayalini bile kuruyorum çoğu zaman çocuğum olursa bende yaptığım ufak işlerde bana yardımcı olmasını isteyecem hem zeka hem kendini yetiştirmesi için evde faaliyetler yapacam .ihmal davranarak hem kendi adımıza hem çocuk adına sosyal bir insan yetiştirmek mümkün değil .
öğreticisi en iyi şekilde ben ve eşim olmalı tv yada çevre değil

Cok sukur benim oglum ole herzman aramaz cizgi filmlere bakmaya belcikada bazen tatil gunleri cok oluyor oglusumu tatil okula gonderiyorum daha cok disarda oynuyorlar ve geziyorlar arkadas ediniyorlar bazen aileler goruyorum cocuklarin ellerine oyun veriyor oturuyorlar koseye oynuyorlar kendi kosesinde o icerde ne olup bittigini hic haberi yok aman yeterki sussun yeterki konusmasin ole seylee cok karsiyim cocuk dedigin yasitlarla beraber oynamali daha cok bizimle olmali ole kendi basina odasinda cekilmis oyun oynamamali

Bursa'nın Karacabey ilçesinde, her gün bir televizyon kanalında defalarca tekrarlanan fantastik çocuk dizisindeki baş karekterin ''iksir'' içerek kaybolmasından etkilenen 5 yaşındaki bir kız çocuğunun, iksir niyetine bir şişe ateş düşürücü şurubu içmesi üzerine ölümden döndüğü iddia edildi.

Alınan bilgiye göre, Nur S, mutfakta iş yaptığı sırada odada baş kadın kahramanıyla özdeşleşen diziyi izleyen kızı B.S'den (5) uzun süre ses çıkmayınca kontrol etmek için odaya gitti.

Kızını koltukların arkasında elinde boş şurup şişesiyle gören Nur S, şişede bulunan ateş düşürücü şurubu içip içmediğini sorduğu kızından ''Ben (....) gibi olacağım. Onun gibi iksir yapıp içtim, ben de kaybolacağım'' yanıtını alınca hemen eşi Cemil S'ye durumu bildirdi.

Ailesi tarafından Karacabey Devlet Hastanesine kaldırılan küçük kız, ilk müdahalenin ardından ''ilaç zehirlenmesi'' tanısıyla Bursa Dörtçelik Çocuk Hastanesine sevk edildi. B.S, üç gün tedavi gördüğü hastaneden bu sabah taburcu edildi.

Anne Nur S, artık çocuğuna bu tür dizileri izlettirmeyeceğini belirterek, ''Bu tür dizilerin yayınlanması doğru değil. Çocuklarımıza kötü örnek oluyor. Çocuklarımızın psikolojileri bozuluyor. Hep hayal kurarak değişik şeyler yapmak istiyorlar. Kendilerini o dizilerdeki kahramanlara benzeterek onların yaptıkları şeyleri yapmak istiyorlar'' iddiasında bulundu.

Osmaniye'nin Kadirli ilçesinde, televizyon kanallarında gösterilen dizilerden etkilenerek psikolojisi bozulan 12 yaşındaki çocuk, Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi'nde yaklaşık 8 aydır tedavi görüyor. Tedavi sürecindeki masraflar yüzünden herkese borçlanan ailesi, hayırseverlerden ve devletten yardım istedi.

Televizyon kanallarındaki sihirli ve büyücü karakterle dolu diziler, Osmaniye'nin Kadirli ilçesinde yaşayan Üstünel ailesinin hayatını kararttı. 12 yaşındaki çocukları Ferhat, dizilerdeki olayları ve kişileri gerçek sanıp kendisi ve ailesini de bu karakterlerin yerine koyması üzerine aile soluğu doktorda aldı.

Kadirli'den Ç.Ü. Tıp Fakültesi'ne sevk edilen Ferhat, Çocuk Psikiyatrisi Bölümü'nde 8 aydan beri düzenli terapi görüyor. Terapi süreci devam ederken sürekli Adana-Kadirli arasında mekik dokuyan baba Mustuk Üstünel, borç yükü ile karşı karşıya kaldı. Çocuğunun psikoloji, ailesinin ekonomisi bozulan baba Üstünel, içine düştükleri çıkmazdan kurtulabilmek için yardıma muhtaç hale geldiklerini söyledi.

Üstünel, "Oğlum çok hareketli bazen evden kaçıyor o yüzden oğlumun başında hep birisinin olması lazım. Adana'ya tedavi için hep ben gidiyorum. Arabam yok özel araç ile hastaneye gidip geliyoruz. Kaymakamlığın verdiği 700 TL yardım birkaç gün içerisinde bitti. Bir ay içerisinde 7-8 kez Balcalı'ya gittiğim oluyor. Akrabalarımıza yaklaşık 8 bin TL borcumuz oldu. Maddi yönden çok sıkıntı içerisindeyiz. Hayırseverlerin yardımlarını bekliyoruz" dedi.

8 aydır her yere borçlandıklarını söyleyen anne Filiz Üstünel de, "Oğlum bazı dizilerden etkilenerek kendini sihirbaz sanmaya başladı. 8 aydır neyimiz var neyimiz yok her şeyimizi tedavi için harcadık. Akrabalarımızdan çok miktarda borç aldık. Fakat ödeyemedik. Artık çocuğumuzu tedavi ettirecek gücümüz kalmadı. Ne olur bize yardım edin,oğlumu tedavi ettirin" diye konuştu.

Filiz Üstünel, oğlunun S....., B....., S.....gibi dizileri izlediğini evde kendisini Tamara Panada, babasını Yüce Honos olarak çağırdığını söyledi

Büyük bir bilgisayar firmasinin genel müdürü, bilgisayar fuarinda kendi
standinin bir isiyle ugrasirken telasli bir baba sokulur yanina...
- "Kardes bakar misiniz," der, tezgahtar sandigi genel müdüre.

- "Çocuguma bir bilgisayar almak istiyorum. Hangi modeli tavsiye edersiniz?
Ram'i kaç olsun? Hafizasi kaç gigabayt olursa iyidir? CD okuyucusu
recordable olursa daha iyi olur mu? Ekran karti kaç megabayt olursa iyi
sonuç aliriz? Bu modeli ileride update edebilir miyiz?"

Bilgisayar firmasinin müdürü, nefes almadan konusan ve isteklerini ardi
ardina siralayan baba sözünü bitirince araya girer...
- "Çocugunuz kaç yasinda?"

- "Onbir."

- "Siz ona en iyisi gidin bir bisIklet alin beyefendi."

Ne zaman satanizmin pençesine düsüp intihar eden gençlerin haberini okusam
gazetelerde, hep bu öykü gelir aklima. Bilgi amaci ile kullanilmayan
bilgisayarlarin insan üzerine tahribatindan kuskulanirim hep. Bu kez de öyle
oldu zaten. Çocuklarini ortalikta patirti yapmasinlar diye dört - bes
yaslarinda bilgisayarin önüne oturtan anne ve babalar, onlara artik bir
bilgisayar oyunu kadar uzak kaldiklarini çok geç farkettiler bence.
Potansiyel katil yetistiren Doom oyunlarinin, kötü ile iyiyi ayirmaktan
yoksun taze beyinlere seytan veya kurban olmayi ögütleyen fantastik
interaktif safsatalarin; büyücüler, cadilar, efsunlu yüzüklerden ibaret
saçma sapan Hollywood yapimlarinin o güzelim kusagi gelip koydugu yer
elbette ki bir uçurumun kiyisi olacakti. Üstelik en egitimlilerin arasindan
çikti bu intiharlar. Ve çok sasirdi anneler babalar.

Oysa o okula girebilmek için yillarca bir tek sey ögrettiler çocuklarina:
- "Bilgisayarinin basina otur ve digerlerini parçalamayi ögren. Eger test
sinavlarinda senin yasindaki 10 arkadasini elersen, yani 10 arkadasinin
hayatini kaydirabilirsen, onlari mahvedersen yabanci dille egitim yapan o
okullara girebilirsin... Mutlu olmak için 10 kisiyi mutsuz etmen lazim
çocugum."

Böyle hazirladilar çocuklarini hayata.
"Parçala, yok et ve öldür..." Yok et arkadaslarini. Öldüremediklerini de
intihara tesvik et...Öldürdügün sürece hayatta kalirsin evlat. Mutluluk
sadece ve sadece basaridir. Oysa bir çocugun mutlu olmasi için oyunlari,
bebegi, futbol topu ve bir bisIklet yeter...Bir bisIklet bazen daha çok sey
ögretir çocuga. Ama aileler arasinda insan yetistirmek yerine sinavlari
birer birer kazanan bir robot yetistirme egilimi daha çok agir basiyor.
Onlari agaç seven, deniz seven, kus seven, doga seven birer çocuk olarak
yetistirmek yerine onlardan test hocasini sevmelerini istiyoruz nedense.

Oysa düsünsenize; sadece hayvan sevgisi asilasaniz bile kedilerin
katledildigi aptal saptal satanist ayinlerden uzak durur çocugunuz. Sadece
bir kedi sevgisi... Miril miril bir kedi sesi, gürül gürül akan bir hayat
olur...

Kumsala vuran deniz yildizlarini kurtarmak için onlari birer birer denize
atan çocuga "Kumsalda milyonlarca deniz yildizi var. Ne fark eder ki" diye
sorduklarinda, denize firlattigi deniz yildizini göstererek "Bunun için çok
sey fark edecek" demek için, dolasilan kumsallarda hiçbir zaman "Game Over"
yazmaz kumlarin üzerinde...

"Game Over..."

Gani MUJDE

bu konuyu açtığımda anne değidim
fakat şimdi kızım var 15 aylık
oda tv izliyor hatta seçtiği çizgi filmler var
pepee ve keloğlanı çok seviyor diğerleri ilgisini çekmiyor
tv açık olsada başka şeylerle ilgileniyor
inşallah yanlış yapmıyorumdur

bende çok fazla tv taraftarı değilim zaten genelde kapalı oluyor. kızımla vakit geçiriyorum ama bazı cocuk kanallarında faydalı şeylerde var aşırıya kaçmamak şartıyla izliyor. zaten 5-10 dk sonra sıkılıyor. kızımda caolliu pepe izler onun haricinde yüzüne bile bakmaz. sabit biyerde oturupta kalan bi cocuk değil. tv yi çok fazla açık bulundurmadım galiba ondan. onun yerıne kitap okurum oyunlar oynarız, müzik dinler oynarız, oyuncaklarla pek oynamıyor ama legoları sever kule yaparız değişik şekiller. vs işte bunlar daha iyi tabi tv den diye düşünüyorum. şimdiki kanallarda faydalı şeyler yok zatenn

selam arkadaşlar ,geçenlerde nette izledim çizgi filmlerdeki sbluminal mesajlar diye ,duydunuz mu?

bu konudaki düşünceleriniz ne*
ayyy şu insanoğlu neler neler yapıyor birkez daha hayret ettim,
bu devirde ruhsal olarak sağlıklı çocuklar nasıl yetiştireceğiz işimiz çok zor

bu arada kendi fikrimi yazmamışım ,benim 2 kızım var 3 ve 6 yaşlarında, televizyon seyrediyorlar fakat hayatlarında asla önemli biryer teşkil etmesine izin vermedim,olsada olur olmasada olur
programlar konusunda hep seçici olmaya çalıştım,tv bozulurdu aylarca yaptırmazdım onlarda istemezdi
fakat büyük kızım bu aralar çok izlemeye başladı özellikle sihirli annem, bez bebek gibi sihir büyü yapılan dizileri ben odaya girince değişiyor ben çıkınca açıyor, kanalların yerini değiştirdim gene buldu en son o kanalları silmekte buldum çareyi bir iki söylenir sonra unutur ,pepe ,keloğlan vede ailemizin birüyesi kayyu neyine yetmiyormuş ,
hele cartoon netvork mu ne öyle bir kanal var ilkden bilmiyordum çizgifilm kanalı diye açmıştım 10 dk izledik resmen başım döndü çok hareketli ve anlaşılmaz çizgi filmleri var ,allah bilir o çizgifilmlerin altından neler neler aşılıyorlar çocuklarımıza :50:

Back