• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Televizyonun ocuklar zerindeki olumsuz etkileri...

ben bir anne değilim
fakat izlemlerime dayanarak bu konuyu açmak istedim
televizyonu çok izleyen çocukların geç konuştuğunu görüyorum
sizce bu doğrumu televizyonun olumlu yada olumsuz çocuklar üzerindeki etkilerini
siz annelerde burada paylaşabilirmisiniz?

canım ben anneyim 8 yaşında oğlum var böyle bir topik açtığın için çok teşekkürler
gerçekdende tv çocukları çok etkiliyor çizgi filmler sanki gerçek gibi geliyor bence saat farkı koymak ve o kanalları şifrelemek lazım diye düşünüyorum ben..

yok geç konuşma falan yapmıyor fakat başta sağlık açısından radyosyona maruz kalmak üzere kişilik gelişimi açısından da olumlu ve olumsuz bir çok özellikleri var...

vaktim olmadığı için bunlara ancak yarın sabah girebileceğim:a015:

çocuga vakit ayrıldığında tv dende uzak tutabilirsiniz...
tv nin zararı olduğu gibi yararlarıda var...
mesela çocuklara yönelik kanallar var ...

Ne kadar uzak tutabilirizki çocuklarımızı öyle bir kilitlenip kalıyorlarki ekran karşısında.
Bunu onların anlayabileceği şekilde anlatmak lazım.
İyi olduğu kadar çokta zararları var tabiki.
Kötü tarafı saldırı içeren bir çok çizgi filmler var bunu kendine örnek alıyor çocuklar suçu kim burada bunları yayınlayanlar aslında.
İyi tarafı güzel yayınlar olduğu zaman öğretici oluyor tabiki benim kızımda susam sokağını seyrederken saymayı ve harfleri öğrenmişti.
Geçkonuşma olayına ben katılmıyorum açıkcası

çok güzel bir konu olmuş bu nazarboncuğum :)) anne adayları dikkatle okumalı....

ben annemin baktığı çok çok tatlı bir kız çocuğunda bunu gözlemeleme fırsatı buldum... 1 yaşına kadar

ona bakan kişi, bütün gün bebeği tv başına atıp baby tv yi açıp el işi yaptığı için çocuğun psikoloji

bozulmuştu...ama annemle beraber vakit geçirmeye başladıktan sonra tv de izleyeceği sınırlı

programlarıda annemi kucağında ve ko9nuşarak ,taklit ederek izledi..onun dışındaki vakitlerinde hep

yaratıcı aktiviteler yaptılar..şimdi bir görseniz çiçek açtı sanki gözleri, ışıl ışıl, hiç susmadan konuşuyor

ve çok mutlu....bu sebeple bırakın ev işlerini ,misfirleri ,günleri,izlediğiniz dizileri çocuklarınıza dokunun,

kucağınızda dans edin, koşun,zıplayın ama tv başında 1-2 saatten fazla vakit geçirmesin bence...

canım benim çok güzel bir konu
benim oğlumda 5 yaşında mümkün olduğunca
uzak tutmaya çalışıyorum seyrettiği zamanlardada daha çok eğitici olanları seçmeye
çalışıyorum .ama geç konuşma diye bir şey yaptığını düşünmüyorum.piskolojik yönden
mutlaka etkileri vardır .ne olabilir sosyalleşme bazında ve şiddet bunlardan bazıları olabilir:)

ben de henüz anne değilim ama çocukta içe kapanıklığa ve geç konuşmaya neden olabildiğini biliyorum. bu yüzden çok küçük yaştaki çocuklara tv önerilmiyor. bebekleri anneleri tv karşısına bırakıp işlerini yapıyorlar çocuk oyalanıyor. evet belki çocuk oyalanıyor ama ekran ona bambaşka geldiği ilgisini çektiği için. daha doğal becerilerini de geliştirecek şeylerle uğraşırsa eminim daha zeki daha sosyal olacaktır.

tv izlerken de belli programları izlemeli. bir dönem ne haberler vardı. kendini pikaçu sanıp arkadaşını yoktemeye çalışan çocuklar :1shok:, sihirli güçleri olduğunu söyleyen çocuklar (baba bırak ben şimdi arabayı sihirli gücümle garaja gönderirim)....

belli bir yaşa kadar tv ye karşıyım. ben çok tv izlemem zaten. ailem alıştırdı sağolsunlar. yetişkinler de ömrünü tv karşısında tüketmemeli bence

gercekten cok güzel bir konu olmus.
ôzellikle "IncitanemTuana" güzel bir örnek vermis.. bebek gibi degilde normal konusmak gercekten daha kolay konusmalarini sagliyor..

hatta cevremdeki cocuklardan farkediyorum, annesi baskalarinin yaninda cocuga bebek gibi konusunca cocuk etrafindakilerin gözlerine bakip utaniyor ve cevap vermiyor anneye.. taklit edildiginin farkinda sanirim.

TV bencede izletilmemeli, birlikte disari cikilabilir, icerde cesitli seyler yapilabilir, günde 1-2saat seyredileceksede özenle secilmis cizgifilm cd`leri olmali. Örnegin susam sokagi, veya sevimli hayvanlarin oldugu eski cizgi filmler de zarar görmeden tv seyretmesini saglar

benim çocuklarım artık çok büyükler.eskiden susam sokağı vardı,öyle sırf sabahtan akşama kadar çocuk tv si yoktu belli bir zaman kavramında olurdu çizgi film,yada proğram.şimdi ise bir mıknatıs gibi taaa ekrana hemde yapıştırıyorlar minnacık bebelerimizi.

bende duyduğuma göra çocuk tv.proğramlarında,özel bir reng kullanıldığını,çocuklara bağımlılık yaptığını duymuştum .ne kadar doğru bilemem .ama dikkat ederseniz bir seyreden çocuk devamlı seyretmek istiyor.

tabiki dış dünyaynan iletişimini kesiyor.cevresinde ne olmuş bitmiş alakası yok.bunuda teyzemin torunundan görüyorum.içine giriyor,dibinden ayrılmıyor.tüm uyarılar boşuna.tamam konuşuyor ama,ilgisini dağıtamıyorsunki tv ye karşı.senle konuşsun çocuk.
benim bildiğim,annesiyle gezmeye bayılır çocuk.ama bu öylemi yaa,anneye soruyor,gideceği evde ,d smart yoksa öldürsen gitmiyor çocuk.yazık yaa üzülüyorum.hiç bir etkinlik yok..senağlama:çok üzgünüm:

bence daha faydali faliyetlerde bulunmasini saglamak gerekir ornegin oyun masal tabi cocukla ilgilenmekte cok onemli kucuk yastaki cocuklarin tv izlememesinden yanayim

bazı velilerimden bu çizgi film kanalları konusunda çok şikayet alıyorum, çocuğu başından alamıyoruz diye, en yararlı görünen yumurcak tv de bile 24 saat çizgi film var, dikkat süresi 5 dakika olan çocuklar saatlerce, konuşmadan, hariketsin biçimde ekrana bakıyorlar

biraz acımasızlık olacak ama, bu durumda tek çare, bu kanalları silmek, sadece trt çocuk kalabilir, çünkü onda çizgi filmler sınırlı, arada eğitici öğretici programlar var

çocukluğumdan hatırlıyorumda haftada bir kez yayınlann çizgi filmleri nasıl merakla bekledik, şimdiki çocukların önünde onlarca seçenek var, ondan sonra doyumsuz, elindekiyle yetinmeyen, mutsuz çocuklar yetişiyor malesef...

hepinize ayrı ayrı teşekkür ederim
değerli fikirleriniz önerileriniz yorumlarınız için
ve bu konuyu dikkate aldığınız için sizi alkışlıyorum alkisalkisalkis

teşekkürler topic için.
bu konuyla ilgili başka bir topiğe daha yazmıştım yeğenimdeki tv bağımlılığından dolayı 3 yaşa kadar konuşamama durumunu. bir çok arkadaş bizimkiler izledi bişi olmadı demişlerdi.???belki konuşma geriliği bebekten bebeğe değişiyordur. ama bize drumuzun söylediği oydu. klip ve reklamlardaki tiz seslere alışan bebeğin diğer sesleri algılamakta güçlük çekmesi sonucu geç konuşması şeklindeydi açıklaması.(hatta kral tv sendromu diye isminide takmışlar bu duruma)
bir başka facia eşim. 3 aydan beri tv karşısında beslenen eşim kesinlikle masada oturup yemekten zevk almıyor yemekli toplantılardan nefret ediyor vs vs. ona koy bir tepsiye tv karşısında yesin(tv karşısında masadada değil) kendide farkında durumun ama karnının doymadığını ve zevk almadığını söylüyor ve annesine çok kızıyor.
birde başka bir dr arkadaşın söylediği birşey. günde 8 saatten fazla 3 metreden yakın tv seyretmek bir akciğer filmi çektiriken aldığımız radyasyona eşdeğer radyasyon alınmasına neden oluyormuş.

bencede çok etkiliyo çocukları tv..benim kaynımın oglu tv bagımlısı daha konuşamıyo.
benim küçük kızımda ders çalışmak istemiyo çizgi film oldugu zAman sihirli dizlerde çok etkiliyo çocuklar şimarıyo
tamamen katılıyorum çok etkiliyo boncugum..alkisalkisalkis

sanırım etkısı oluyor.. ama her durum her cocuk ıcın aynı sonucu vermez oda var..
esımın 5 yasındakı yegenı 24 saatın uyku ve wc harıcı boyuna tv basında.. yada oyun.. onunkı hepten abartı tabı..
ve sosyallesmı yok işte konusmasıda yasıtlarına gore gerı bıraz çoğu zaman ne dedıgı anlasılmıyor.. utangaclıkta var..
ınsallah tv den sogur artık ne deyım cunku aılesı mudahele etmıyor :(

benim çocuklarım artık çok büyükler.eskiden susam sokağı vardı,öyle sırf sabahtan akşama kadar çocuk tv si yoktu belli bir zaman kavramında olurdu çizgi film,yada proğram.şimdi ise bir mıknatıs gibi taaa ekrana hemde yapıştırıyorlar minnacık bebelerimizi.

bende duyduğuma göra çocuk tv.proğramlarında,özel bir reng kullanıldığını,çocuklara bağımlılık yaptığını duymuştum .ne kadar doğru bilemem .ama dikkat ederseniz bir seyreden çocuk devamlı seyretmek istiyor.

tabiki dış dünyaynan iletişimini kesiyor.cevresinde ne olmuş bitmiş alakası yok.bunuda teyzemin torunundan görüyorum.içine giriyor,dibinden ayrılmıyor.tüm uyarılar boşuna.tamam konuşuyor ama,ilgisini dağıtamıyorsunki tv ye karşı.senle konuşsun çocuk.
benim bildiğim,annesiyle gezmeye bayılır çocuk.ama bu öylemi yaa,anneye soruyor,gideceği evde ,d smart yoksa öldürsen gitmiyor çocuk.yazık yaa üzülüyorum.hiç bir etkinlik yok..senağlama:çok üzgünüm:

canım teyzenin torununun acil uzaklaşması gerek bence
benim oğlum da aynı problem bilgisayar için vardı kayın validemler benim yanımda duruyolar birkaç ay kayınpederle oğlum tv yüzünden hiç anlaşamıyolar diye biz çocuğu bilgisyara alıştırdık oğlum pc nin başında telefona bakıyomuş bize demediği gibi birde unutuyor yani yaptığının farkında bile değil dersleri bozuldu dedim eşime bak çocuğumuzu kaybetcez baban büyük anlasın sen demezsen ben söylicem dedim ve sonra kayınvalidemle konuştum çocuk ses yapar eşine söyle ben artık pc den uzaklaştırcam dedim ve şifreledim 2 hafta içinde oğlumun dersleri düzeldi çevreye karşı ilgisi arttı
yani lafın kısası arkadaşlar ben çok çektim saat verin şimdi ben çizgi filmide saat le bilgisyarıda saatle açtırıyorum şifre koyun eğer dinlemiyosa çocuklarınız
sosyal hayat çok önemli çocuklarımızın elbette bunlarada ihtiyacı var ama seviyeli bir şekilde girsinler ve izlesinler..

hepinize ayrı ayrı teşekkür ederim
değerli fikirleriniz önerileriniz yorumlarınız için
ve bu konuyu dikkate aldığınız için sizi alkışlıyorum alkisalkisalkis

canım benseni alkoşlıyorum ....alkisalkisalkis...alkisalkisalkis...alkisalkisalkis.. böyle bir topik açtığın için bizlere gerçekden çok önemli bir konu bu dikkate alınmasıda gerekli bence

kendim tv izlemesini sevmediğim için belli başlı gece programları hariç !gündüz neredeyse hiç tv açmam =)belkide bu yüzden kızım tv ile pek alakası yoktu.hatta birçok kızımla yaşıt arkadaşlarımın çocukları aaaa bak televizyonda şu var diyerek yemek yedirilip büyütüldükleri için arkadaşlarımın bu konudaki zorluklarınıda yakından takip etmişliğim var zeynom 2 yaşını bitirene kadar hiç tv ye bakmazdı .2 yaşından sonra yavaş yavaş ben belli tip çizgi filmler açmaya başladım.yumurcaktan allah razı olsun en azından siz kontrollü saeyrettirirseniz istediğiniz anda çizgi film bulmak mümkün 1 yıl günde 3-5 çizgi film seyredecek şekilde günlük plan yaptım onun yaşına uygun hatta onunla yaşta çizgi kahramanların saatlerinde açıyordum(üçüzler,calliou gibi yazılıyor galiba bir kaç tane daha=)bu arada aynı dönemde kısa saatleri olan oyun grubuna kattım.bu süreçte çocuklar çizgi film başında geçirebilecekleri saatten çok oynayacak arkadaşa ihtiyaç duyuyorlar bence eskiden bizler sokaklarda oynardık=)mutluyduk şimdi çocuklar evlerde hapis gibi ve arkadaşlık edebilecekleri insanları bulmakta zorluk çekiyoruz apartmanlarda yaşlar tutmuyor vs.3 yaşını doldurduğunda kızımla birlikte tüm gün oynuyacağımız oyunların oyunların artık yeterli olmayacağını düşündüğüm için yarım gün kreşe verdim hatta bazı devlet büyüklerim aaaaa küçük çocuk yazık ya gibi laflarını hiç kafama takmadım çünkü kızlarının yada oğullarının çocuklarına biz bakalım diye alıpta günlerde tv başında mum gibi akşama kadar tuttuklarını bildiğim için kaale bile almadım en azından onlara şu örneği verdim (3 yaşına kadar kızımın her ihtiyacıyla bizzat yardımsız kendimle gurur duyuyorum bu konuda hiç mütevazilik yapmıycam ilgilendim cahil olmama rağmen ilk çocuğum malum her şeyede heryerede yettim gayette düzenli çocuk yetiştirdim şimdi mükafatını çok daha iyi topluyorum bu düzenimin .ama 3 yaşından sonra çocuklar sosyalleşmek istiyor çocuğumu sosyalleşmek adına oyun parkına taşımam maalesef yetmiyor bu yaştan sonra çocuğun sizi tek oyun arkadaşı gibi görmeside bir kaç yıl sonraki sorunlu evresinde otorite kurma açısından benim şahsi fikrim bu pekte iyi değil tv karşısında ben yemekti ev işiydi uğraşırken çocuğumu tv karşısına mahkum edeceğime düşündüm ki hem eğitim hem sosyalleşmesine yardım olması açısından yarım gün kreşe verdim bu arada kayınpederimin yanında yarım gün çalışmaya başladım hem kreş parası hem sigortamı karşılıyorum.ve inanın önceden akşama kadar bitiremediğim ev işlerim nasıl oluyorsa hemencecik bitiyor ve hiç düzenim bozulmadı aksine herşey daha düzenli daha disiplinli işliyor kızım uyurken birçok şeyi bitiriyorum eskiden neden öyle yapmazmışım anlamıyorum .kısacası arkadaşlar ben tvden kendimde hoşlanmadığım için kızımıda uzak tutmaya çalışyorum şimdi ona çizgi film cd leri alıyorum her gün isterse bir film syertme hakkı var =)

Back