• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Televizyonun ocuklar zerindeki olumsuz etkileri...

nazarboncugum

naz kızım hoşgeldin......
Kayıtlı Üye
11 Ocak 2009
10.682
4
206
40
Denizli
ben bir anne değilim
fakat izlemlerime dayanarak bu konuyu açmak istedim
televizyonu çok izleyen çocukların geç konuştuğunu görüyorum
sizce bu doğrumu televizyonun olumlu yada olumsuz çocuklar üzerindeki etkilerini
siz annelerde burada paylaşabilirmisiniz?

uzak tutmak imkansız çocukları...ama en azından faydalı şeyler açmayı deneyebilirz..çocuklarıyla ilgili anne babalar çok az malesef...çocuklar şiddet eğilimli oluyor ondan sonra..

uzmanlar sadece konuşma yönünden değil birçok konuda zararı olduğunu söğlüyorlar
ve bence çok doğru ..
ama çevremde tv başından kalkmayan bıcır bıcır konuşan çocuklarda var ..

ben kendi çocuğuma bakarak konuşuyorum
benim kızımı bıraksam akşama kadar tv başından kalkmaz
sürekli yumurcak tv izliyor tabi ben arada kapatıyorum
gayet güzel konuşuyor hatta yaşıtlarına göre çok erken konuştu

konuşma konusunda etkilediğini sanmıyorum hatta ona uygun programları izletirseniz daha fazla bilgileri dahi oluyor üç yaşındaki kızım şimdiden ünlü yazarlarımızın isimlerini saymaya başladı-tatlicadiarzu-bu reklamı hepiniz bilirsiniz sanırımkaydirigubbakcemile3

benim kızım 20 aylık ve tv ile hiç alakası bile yok çok şükür
6-7 aylıkken reklamlara ilgisi vardı, seyrettirmek istemiyodum ama o zaman sesler, renkeler ilginç geliyo bakıyodu
çok şükür şimdi hiç ama hiç izlemiyoo
tv nin çocukları otistik yaptığını okumuştum bi yazıda

evet konuşmalarını geciktirdiğinide düşünüyorum ben
hem o olmasa bile ben
hep çocuğu olan arkadaşlarıma izletme diyorum şiddetle
bende bir kitapta okumuştum olumsuzlıuklarını yazıyordu ama o kitabı bulamıyorum
bulursam oradaki bilgileride aktarıcam....

[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]Yeğenimden söz edecek olursam annesi çalıştığı için bakıcı bakıyordu.Çocuk 2.5 yaşına geldi hala doğru dürüst cümle kuramıyordu. Bir sabah erkenden evlerine gittim...bakıcı oturmuş kahvaltı yapmakta, bizim çocuk ta TV de çizgi film izlemekte...Bunun her zaman böyle olduğunu düşündük ve bir psikoloğa götürdük...ışte onun söylediklerinden aklımda kalanlar;

Çocuk cansız bir varlığın karşısında , duygusal ve sosyal uyarıdan mahrum , sevgiden ve bağlandığı kişiden uzak ,çocuğun konuşmasına , bakışına , gülümsemesine karşılık vermeyen , gönderdiği iletişim ve etkileşim mesajlarına cevap vermeyen, sert , soğuk bir cismin karşısında kaldığında ( ne kadar ses ve görüntü olursa olsun çocuk onları yorumlayacak ve kabul edecek durumda değildir ) sosyalleşmesi yetersiz kalacaktır.
[/FONT][FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]TV karşısında 0-3 yaş arasında aşırı sürelerde kalan (günlük 1-2 saatin üzerinde ) çocuklarda, sosyal gelişim ( insanlar ile ilgilenme , onlara yakınlık gösterme , yaşıtlarına ilgi vb) , ve iletişim ( konuşma, jest ve mimikler , heceleme, ses çıkarma , cümle kurma vb.) için gerekli olan olguların gelişiminde gecikmeler olabilir. Bütün bu nedenlerden dolayı bebekler için sevgi ,duygusal ilgi ve birlikte geçirilecek vakit yerine çocuğun TV karşısında kalması bana yanlış geliyo.[/FONT][FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]Bu dönemde uzun süre TV karşısında kalan çocuklarda yetersiz iletişim olmaktadır ve ben buna bizzat şahidim. Bu tür çocuklarda etrafa karşı ilgisizlik , seslenince bakmama , insanlara ve diğer çocuklara ilgisizlik , kendi halinde olmaya çalışma , kendi etrafında dönme , sallanma , konuşmama , cümle kurmama vs. bir çok belirti oluyo.. Bu nedenle ane babaların özellikle bu yaş için TV izleme süresini en aza indirgemesi lazım. [/FONT][FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]Aynı zamanda bu yaş içindeki bir bebek veya küçük çocuk ile hem anne hem babanın , mümkün olduğunca fazla vakit geçirme ,onunla oyun oynama , konuşma , sevdiğini belli etme, onunla gezme , onun fiziksel bakımını ihmal etmeme, onun diğer çocularla iletişimi için örneğin parka götürme, sadece onun için belli zamanlar ayırma , ona masal anlatma vb. gibi faaiyetleri yapmaları daha iyi olur'...:CüvCüv::CüvCüv:[/FONT]

Son düzenleme:
televizyondan uzak tutmanın tek yolu, çocuğunuza vakit ayırmaktır

birlikte yapacağınız her etkinlik onu tvdan pc den uzak tutar

birlikte çamaşır katlamak, kurabiye yapmak, toz almak vb. gibi

bu tür aktiviteleri yapmadan önce onun da görüşünü alırsanız daha istekli olur

eskiden "susam sokağı" vardı, o programı izleyerek büyüyen çocukların birçok şeyi yaşıtlarından daha çabuk ve kolay öğrendiklerini okumuştum :1closedeyes:
sayı saymayı, renkleri, gece-gündüz gibi olayları öğreten eğitici programları ya da cdleri izletmenin zararından çok faydası olacağını düşünüyorum, tabi bunun için çocuğunuzun belli bir yaş aralığında olması gerekiyor :1closedeyes:
çok küçük yaştaki çocuklarda zeka geriliğine yol açıyor diye biliyorum zaten.

slm arkadaşlar bende televizyonun çocuklar üzerinde olumsuz etkisi olduğunu düşünüyorum çocuğum henüz yok ama olduğu zaman çocuğumu tv karşısına kitleyip sanırım iş yapmam gibi geliyor

bı cocgum olsa kesınlıkle ızletmem tv.. hem konusmasında geclık olur dıye hemde tv dekı programlar hep sıddet cocuklar ıcınde sadece yumurcak tv var tavsıye ederım ..cartoon tv ıse cocuklar ıcın ama hep sıddet ıcerıyo kesınlıkle ızletmezdım :)..

hele hele o abuk sabuk öcülü perili diziler
gercek hayattada böyle beklentileri oluyor
yigenim sihirli annem bez bebek vs bu gibi dizilerden cok etkileniyor sürekli teyze bizde yapabilirmiyiz yada sen yapabilseydin neler yapardin keske bende böyle siirle ucabilsem diyor
cocugum olsa asla izletmem herhalde

benim kardeşimin kızıda yumurcak tv izliyor sadece diğerlerinden izlemez 2 yaşında zaten ama çok güzel konuşuyor bence tv etkili ama çok değildir

benim bücür 1yasina basti ve konusmayi ögrendi hemde öyle böyle diil cok düzgün bebek gibide diil ama hastanede hemsirem bana bebekde olsa bebek diliyle diilde normal insan gibi konus derdi ve bende hep öyle davrandim
braksam sabahdan aksama kadar cizgifilim seyretse doymaz ama seyrederkende hep tv basinda diil benimle ilgilenir ugrasir konusur sohpet eder oyuncak oynar yani sadece tv basinda sessiz sakin kalipta seyretmez aktif kipir kipir
ben genelde masal hikayeleri olan cizgifilimleri seyrettirmeyi seviyorum öyle simdikiler zaten cok agresif cogu vurdulu kirdili eski cizgifilimler nerde ama kimisi varki ben bile oturup seyrediyorum hala kizimla tom and jerry heidi vs onlari bulusturup izlettiriyorum tv dede anca sünger popu seyrediyo favoriside o onun disindada barbilileride seviyo
ama tv nin konusma konusunda cok etkiledigini sanmiyorum kendimce yapidan kaynaklaniyo bence ama tabiikide herseyin fazlasi zarar o yüzdende dozunda brakmaya calisiyorum daima elimden geldigince

canm benm de 9 aylk bir bebğim var ve biz hep birlikte vakit geçiriorz süpürge yaparken ben hangi odayı temzliosam orada yemek yaparken mama sandalyesnde ama ben o zman bile rahtsz oluorm onu ihmal ettiğim için .. tv gerçekten zarlı geçen bi mail almıştm bu konyla ilgili çocklar bizim algıladğmz gibi algılamıormş daha hızlı algılıolarmş ve bu sara nobetlerine sebep olabiliomş aynı şey pc başnda uzun süre kalmlarda da geçerli.. ama yumurcak tv de benm de oğlmnda hoşuna giden şeler olduğnda onu yere oyuncaklarınn yanına koyyrm 15 dkka izleyebilio ama direk oraya konsantre olmuo tabiiki bende o sıra kk ya takılıorm kısa süre ama onun uyuduğu zamnları tercih ediorm genelde D: sen de anne adayı oldğn için paylaşmak istedm canm

teşekkür ederim paylaşımlarınız için
tv olayı göründüğü kadar basit değil demekki
bu konuda hassas davrananlarıda ayrıca kutluyorum.......

bende çocukları olumsuz yönde etkilediğini düşünüyorum.
ilerde çocuğum olursa dikkat etmeyi düşünüyorum bu konuya.

hmm evet halamın oğlu ve eşi bebeklerine doğduğundan beri baktırmıyo tv.ye
dr yasaklamış
ama tabi büyüdükten sonra tv karşısından ayırmaları zor olacak gibi :)

Back