• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Tekrarlayan Düşükler Neden Olur? Nasıl Önlenir? 5 Nedeni

Pek çok kadın hayatının bir döneminde çeşitli nedenlerden dolayı düşük yapabilir. Bir kez düşük yapmak, sonraki hamileliklerde de düşük yapılacağı anlamına gelmemektedir. Ancak bazı durumlarda kadınların üst üste düşük yapması mümkündür. Bu durumda tekrarlayan düşüklerden söz edilebilir.

Tekrarlayan düşüklerden sonra kadınların bir şeyi yanlış yapmalarından dolayı düşük yaptıklarına dair düşünceleri olabilse de düşük genellikle doğal bir süreçtir. Altta yatan sağlık sorunu gibi faktörler, tekrarlayan düşüklere neden olabileceği için iki veya daha fazla sayıda düşük yaptıysanız, doktora gitmeniz ve düşüğe neden olan faktörler hakkında bilgi edinmeniz önemlidir.
tekrarlayan_dusuk.jpg
Tekrarlayan düşüklerin nedenlerini, tekrarlayan düşükler sonrası nasıl hamile kalabileceğinizi ve düşüğü önlemek için yapabileceğiniz şeyler olup olmadığını bu yazıda okuyabilirsiniz.

Tekrarlayan Düşüklerin Nedenleri

Tekrarlayan düşüklerin değerlendirilmesi ve düşüğe neden olabilecek faktörlerin gözden geçirilmesi önemlidir. Tekrarlayan düşüklerin nedenleri araştırılırken genelde hem anne hem de babanın sağlık durumu değerlendirilmektedir. Annenin ve babanın sağlık durumları değerlendirilirken aşağıdaki testlere başvurulması gerekebilir:
  • Kan pıhtılaşmasıyla ilgili testler
  • Anatomik testler
  • Otoimmün bozukluklarla ilgili testler
  • Kromozom testleri
  • İnsülin direnci, diyabet, tiroit ve hipofiz bezini kontrol etmek amacıyla yapılan testler
Tekrarlayan düşüklere neden olan faktörlerin genel olarak şunlar olduğu düşünülmektedir:

Endokrin hastalıklar

tekrarlayan_dusuk_pkos.png
Tekrarlayan düşükler yaşayan kadınlarda endokrin sistemiyle ilgili sorunlar olup olmadığının araştırılması önemlidir. Diyabet, tiroit ve hipofiz beziyle ilgili sorunlar veya polikistik over sendromu (PKOS) gibi rahatsızlıklar, endokrin sistemiyle ilgili sorunları ifade etmektedir. Luteal faz defektinin söz konusu olması halinde ise kadının rahmiyle ilgili sorunlar olabilir. Bu da düşük yaşanmasına neden olabilir. Luteal faz defekti mevcutsa klomifen sitrat gibi yumurtlamayı tetikleyen ilaçların kullanılması gerekli olabilir. Bununla birlikte endokrin hastalıklarında tek bir tedavi seçeneği bulunmadığı için sorunu çözmeye yönelik kişisel bir tedavi planı oluşturulması önemlidir.

Genetik sorunlar

Embriyoda genetik veya kromozomal anomaliler olması halinde ilk trimesterde düşük yapılabilir. Genetik veya kromozomal anomalilerin sonraki hamilelikleri de etkilemesi halinde tekrarlayan düşüklerle karşılaşılabilir. Bu durumda preimplantasyon genetik test veya tüp bebek tedavisi ile sonraki hamileliklerde düşük yaşama ihtimalinin azaltılması mümkün olabilir.

Otoimmün hastalıklar

Sistemik lupus eritematozus ve antifosfolipid sendromu gibi bazı kan pıhtılaşma bozukluklarına neden olarak tekrarlayan düşüklere yol açabilir. Bağışıklık sistemiyle ilgili olarak ortaya çıkan bu otoimmün hastalıklar, hamilelik sırasında plasentaya giden kan akışını etkileyerek plasentanın görevini gerektiği şekilde yerine getirememesine neden olabilir. Bu nedenle tekrarlayan düşükleri olan kadınların tekrar hamile kalmayı denemeden önce antifosfolipid antikorları açısından değerlendirilmeleri önemlidir.

Rahim anomalileri

tekrarlayan_dusuk_rahim.jpg
Rahimdeki yapısal sorunlar da düşüklere neden olabilir. Rahim anomalileri genelde ultrason taraması ile tespit edilebilmektedir. Rahmin şeklinde anormallik olduğu saptanırsa gerekli görülmesi halinde ameliyata başvurulabilir. Rahim içinde bulunan polipler, miyomlar ve skar dokular gibi oluşumlar da düşüğe neden olabileceği için bunların da hamilelik açısından değerlendirilmesi önemlidir.

Çevresel faktörler

Bazı ilaçlar, kimyasallar, röntgen ışınları, sigara ve alkol gibi çevresel faktörlere maruz kalma, hamilelik sırasında düşük riskinin artmasına neden olabilir. Aynı zamanda annenin aşırı miktarda kafein tüketmesi ve sigara veya alkol kullanması da hamilelikte sorunlara yol açabilir.

Sağlık sorunları

Bazı sağlık sorunları da düşük riskinin artmasına neden olabilir. Örneğin, Antifosfolipid sendromu gibi otoimmün bozuklukların hamilelikten önce değerlendirilmesi gerekir. Aynı zamanda diyabet ve PKOS gibi sağlık sorunları olan kadınlarda da tekrarlayan düşük söz konusu olabileceği için hamile kalmadan önce bu sorunların kontrol altına alınması önemlidir.

Bilinmeyen nedenler

Tekrarlayan düşüklerin nedenini belirlemek her zaman mümkün olmayabilir. Hatta tekrarlayan düşükler yaşayan kadınların yarısından fazlasında düşüğe neden olan faktörlerin belirlenememesi söz konusu olabilmektedir.

Tekrarlayan Düşükler Sonrası Hamilelik

Tekrarlayan düşükler sonrası tekrar hamilelik düşünüyorsanız, hamile kalmayı denemeden önce doktora başvurmanız gerekir. Düşük sonrası kadınlar genelde doğal yolla tekrar hamile kalmaya karar verse de hamile kalmadan önce doktorunuzla görüşebilir ve düşük yapma riskinizi azaltmak için neler yapılabileceğini öğrenebilirsiniz.

Doktorunuz, tekrarlayan düşükler sonrasında tekrar hamile kalmayı denemeden önce şu tedavi seçeneklerini önerebilir:

Ameliyat

tekrarlayan_dusukler.jpg
Ameliyat, rahimde şekil bozukluklarına neden olan ekstra dokuların, miyomların veya skar dokuların ortadan kaldırılmasını sağlayabilir. Rahmin şeklinin düzeltilmesi tekrar düşük yapma ihtimalinin azaltılmasını sağlayabilir. Rahim içini onarmak için genellikle histeroskop adı verilen bir alet kullanılır. Bu tür ameliyatlarda iyileşme süreci birkaç gün ila bir hafta arası sürebilir.

Kan sulandırıcı ilaçlar

Otoimmün veya pıhtılaşma (trombofili) sorunları olan kadınlara düşük doz aspirin veya heparin kullanımı önerilebilir. Bu ilaçlar hamilelik sırasında düşük riskini azaltmak için kullanılabilir. Bununla birlikte ilaçların bazı yan etkileri olabileceği için bunları doktorunuzla konuşmadan kullanmamanız gerekir.

Diğer sağlık sorunlarının tedavisi

Tekrarlayan düşükler, bazı sağlık sorunları nedeniyle ortaya çıkıyor olabilir. Diyabet, tiroit beziyle ilgili sorunlar veya hormon seviyelerindeki sorunlar, tekrarlayan düşüklere neden olabilir. Bu sorunların tedavi ile kontrol altına alınması, sonraki hamileliklerde düşük riskini azaltmaya yardımcı olabilir.

Genetik tarama

Kromozom sorunları nedeniyle düşük gerçekleşiyorsa genetik tarama ile bunlar tespit edilebilir. Düşük riskini azaltmak için bunun yanı sıra tüp bebek tedavisine de başvurulabilir. Tüp bebek tedavisinde sperm ile yumurta laboratuvar ortamında bir araya getirilir ve döllenmeyle meydana gelen embriyo genetik tarama ile kontrol edilebilir. Bu da hamileliğin sağlıklı bir şekilde ilerlemesi için sağlıklı embriyoların seçilmesine imkan tanır.

Yaşam tarzında değişiklikler

tekrarlayan_dusuk_beslenme.jpg
Anne adayının sağlıklı olması, hamileliğin sağlıklı bir şekilde ilerlemesi açısından çok önemlidir. Bu nedenle sigara, alkol veya uyuşturucu maddelerden uzak durmak ve sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemek, düşük riskinin azaltılmasını sağlayabilir. Bunların yanı sıra aşırı kilolu olmak, aşırı stresli olmak veya psikolojik sorunlar da düşük riskini arttırabileceği için yaşam tarzında bunlara yönelik düzenlemeler yapmak ve gerekirse tedavi olmak önemlidir.

Tekrarlayan Düşükler Nasıl Önlenir?

Düşüklerin çoğu kromozom sorunları nedeniyle meydana geldiği için düşük riskini tamamen ortadan kaldırmanın herhangi bir yolu bulunmamaktadır. Bununla birlikte aşağıdaki öneriler sağlıklı bir hamilelik geçirmeye ve düşük riskini azaltmaya yardımcı olabilir.

Folik asit kullanın

Hamile kalmaya çalışan tüm kadınların folik asit takviyesi kullanması gerekir. Folik asit, özellikle ilk trimesterde fetüsün sağlığı açısından çok önemlidir. Doktorunuzla konuşarak günlük almanız gereken folik asit miktarını öğrenebilirsiniz.

Kan şekerinizi kontrol ettirin

Diyabet, düşük bakımından risk faktörü olduğu için hamilelik öncesi kan şekerinizi kontrol ettirmelisiniz. Kan şekeriniz yüksekse veya diyabetiniz varsa kilo vererek, düzenli egzersiz yaparak ve sağlıklı beslenerek sağlığınızı genel anlamda olumlu yönde etkileyebilirsiniz. Ayrıca doktorunuzun gerekli görmesi halinde ilaç tedavisine başlayabilirsiniz.

Cinsel yolla bulaşan hastalıklar için test olun

Cinsel yolla bulaşan bazı hastalıklar düşük riskini arttırabilmektedir. Bu nedenle cinsel yolla bulaşan bir hastalığa maruz kalmış olabileceğinizi düşünüyorsanız, hamile kalmayı denemeden önce gerekli testleri yaptırmanız önemlidir.

Kafeini kısıtlayın

kafein_dusuk_sebebi_mi.jpg
Kafein ve düşük arasında net bir ilişki olmamakla birlikte kafeinin plasentaya giden kan akışını azaltabileceğine yönelik bazı araştırmalar bulunmaktadır. Bu nedenle hamilelikte herhangi bir sorunla karşılaşmamak adına günde 200 mg kafeinin üzerine çıkmamanız faydalı olacaktır.

Sigarayı bırakın

Sigaranın doğurganlığı azaltan etkilerinin yanı sıra düşük riskini arttıran etkilerinin olduğu bilinmektedir. Bu nedenle hamile kalmaya çalışmadan önce sigarayı bırakmanız çok önemlidir.

Sonuç Olarak

Düşük, ebeveyn adaylarını derinden sarsan bir komplikasyondur. Özellikle tekrarlayan düşükler duygusal açıdan oldukça yıkıcı olabileceği için üst üste iki kez veya daha fazla düşük yapan kadınların, düşüğe neden olan faktörlerin araştırılması açısından doktora gitmeleri önemlidir. Bu sayede tekrarlayan düşüğün nedenleri anlaşılabilir ve kişiye özel hazırlanan tedavi planı sayesinde sağlıklı bir hamilelik için gerekli olan şartlar oluşturulabilir.
 

Benzer Konular

Back