TEK ÇOCUK ve TEK ÇOCUKLU AİLELER...

Nisan21

Taze Bekar ( mihrace )
Kayıtlı Üye
12 Temmuz 2006
510
2
51

Tek çocuklu aile sayısı her geçen gün artmaktadır. Gerek sosyo-ekonomik gerekse ailelerin birden fazla çocuğa yeterli ilgiyi gösterememe kaygıları tek çocuklu aile sayısının artmasına neden olmaktadır.

Tek çocukla yetinen aileler genellikle çocuk sahibi olmaya fazla değer veren ve çocuk yetiştirme konusunda kaygıları olan ailelerdir. Bu aileler çocuklarının gelişim dürtülerini engellememeye, zihinsel ve psikolojik gelişimlerini desteklemeye önem verirler. Bu kaygıyla çocuklarını çok koruyup kollama eğiliminde olabilirler. Ortaya çıkabilecek her türlü problemde kendilerinde bir hata arama eğilimindedirler. Bu da çocuğa uygulayacakları disiplinde dengesizliklere yol açabilir. Örneğin çocuğun her isteğini karşılamaya çalışmak, tüm kararları çocuğa verdirtmek büyük sorunlara neden olabilir. Çünkü çocuklar kendi ihtiyaçlarının karşılanmasında diretseler de bir şekilde sınırlandırılmaya ihtiyaç duyarlar. Davranışlarına, yaşlarına uygun sınırlar getirildiğinde daha huzurlu, daha yaratıcı olurlar. Her konuda kendi istedikleri olsun, kendileri karar versin isterler ama bu kararların ya da davranışların sonucunun sorumluluğunu alamaya hazır olmayabilirler. Bu da çocuğun başarısızlık yaşamasına ve ortaya çıkan tatsız durumdan ötürü suçlanmasına, “Sen istedin böyle oldu” gibi suçlanmalara neden olabilir.

Tek çocuklar bütün çocuklar gibi uygun anne-baba tutumuyla problemsiz bir yaşam sürdürebilirler. Unutulmaması gereken konu çocuk sayısının değil anne-baba tutumunun önemli olduğudur.

İlk üç yılda bütün çocuklar tek bir kişinin sürekli ilgisine muhtaçtırlar. Ve mümkün olduğunca anne ile temaslarının yoğun olması önemlidir. Bu dönemde çocukların bu tek kişilik yoğun ilgi ihtiyacı karşılanabilirse bu dönemi sağlıklı bir şekilde geçirirler. Ancak üç yaşından sonra tam bir sosyalleşme ve birey olma dönemine girilir. Yuva vb gibi sosyal bir kuruma gitmek bu dönemde çocuğun sosyal ihtiyaçlarını karşılamak için önemlidir. Eğer çocuk böyle bir kuruma gidebilirse yine tek çocuk olmak bir sorun yaratmaz. Çünkü yaşıtlarıyla ya da başka çocuklarla bir arada olma, oyun oynama ve yaşantıdan deneyim kazanma ihtiyacı bu kurumlarda karşılanabilmektedir. Ancak çocuk üç yaşına gelmiş olmasına rağmen hala sadece yeşitkinlerle birlikte oluyorsa, çocuklarla zaman geçirme fırsatı verilmiyorsa, bu durum çocuğun sosyelleşmesini ve yaşıtlarıyla sağlıklı ilişkiler kurabilmesini geciktirebilir. Çünkü çocuk paylaşmayı, beklemeyi, dinlemeyi, kurala uymanın önemini ve bir gruba ait olmanın keyfini en etkili çocuklarla yaşadığı deneyimde öğrenebilir.

Diğer yetişkinleri ise ya bir şekilde kontrol etme eğilimindedir ya da onlara itaat etmeye mecbur bırakılır. Ayrıca sürekli anne-babasıyla ya da ailedeki diğer yetişkinlerle olmaya alışan çocukta güven gelişimi de olumsuz etkilenir. Başka ortamlarda da kendine güvenemez, anne-babaya bağımlı kalabilir. Bu da yetersizlik duygusu geliştirmesine neden olabilir ya da her ortamda ayrıcalıklı olmak ister. Olamadığında ise mutsuz olur ve sorun çıkarabilir. Ayrıca sadece yetişkinlerle olan çocuklar kendilerine yetişkinleri model aldıkları için kendilerinden beklentileri yüksek olabilir ve mükemmeliyetçi bir yapıya sahip olabilirler. Bu da en ufak hatalarında mutsuz olmalarına ve başaramama endişesine dönüşebilir. Bu nedenle yeni şeyleri ve durumları deneme konusunda, başaramama korkusuyla çekingen davranabilirler.

Tek çocuklu ailelerde çocuk için ayrılan özel zaman miktarı ister istemez çok çocuklu ailelere göre daha fazladır. Aileler zamanlarını iyi organize ederlerse çocuğun her tür psikolojik ihtiyacını karşılamaları için gerekli fırsatı bulabilirler. Tek çocuk olmanın belkide en önemli avantajı budur.

Ancak anne-babanın çocuğun üzerine çok fazla düşmesi ve çocuğun sürekli gözlem altında olması , serbest deneyimler yaşamasına fırsat verilmemesi, en az ilgisizlik kadar olumsuz sonuçlar doğurabilir.

Anne ve babanın söz birliği içinde ortak bir disiplin anlayışı geliştirmeleri şarttır. Çocuğun istenmeyen bir davranışı bir ebeveyn tarafından engellenmeye çalışıldığında diğer ebeveynin müdahale edip çocuğun bu davranışını sürdürmesine izin vermesi hem çocuğun kural öğrenememesine neden olur hem de anne-baba arasında çatışmalara neden olur. Bu durumda sorun yaşanmasına neden olan çocuk suçluluk duyguları yaşayabilir.


Tek çocukların ileriki yaşantıları nasıl etkilenir?
Tek çocuk olarak benmerkezciliği pekiştirilen, ilgi merkezi olmaya alıştırılan; her ihtiyacı, hiç geciktirilmeden karşılanan, sosyalleşmesine fırsat verilmeyen bir çocuk aynı ilgiyi ileriki yaşantısında da isteyeceketir. Girdiği sosyal ortamlarda, okulda, işte, yakın ilişkilerinde aynı ilgiyi göremediğinde, öncelikli konuşma, karar verme hakkı ona verilmediğinde hayal kırıklığı, öfke yaşayabilirler, çevrelerine agresif davranabilirler. Ya da tam tersi olarak yeterince sevilmeye değer olmadıklarını düşünüp içe kapanabilirler. Doyumsuz olabilirler, çabuk bıkarlar, mutlu olmaları birçok koşula bağlı olduğundan kolay mutlu olamazlar, paylaşmakta zorluklar yaşayabilirler. Sosyal ortamlarda kabul görmeyebilir, dışlanabilirler. İhtiyaç ve istekleri başkalarının istek ve ihtiyaçlarıyla çakıştığında erteleyemezler. Annelerine bağımlılıkları uzun sürebilir. Eleştiriye tahammülsüz olabilirler. Okulda ve iş yaşamında sebatsızlıklar ve uyum sorunları olabilir.

Unutulmamalıdır ki, bütün bu sorunlar aslında sadece tek çocuk olduğu için değil uygun olmayan anne-baba tutumları sözkonusu olduğu için yaşanan sorunlardır.



Anne-Babalar ne yapmalı?

Tek çocuğa; öncelikle tek çocuk olarak değil, çocuk olarak davranın. Unutmayın ki sizin onun tek olmasıyla ilgili kaygılarınızı çocuğunuz hissedecektir.
Standart disiplin yöntemlerini uygulayın, yaşına uygun kurallar koyun; bu kuralları kararlılık içinde uygulayın. Çocuk kurala uymanın keyfini, bundan yaşayacağı kabulün mutluluğunu yaşasın.
Beklemeyi, sabretmeyi öğretin; her istediğini anında karşılama çabasına girmeyin. Uygun olan; gerekli olduğunu düşündüğünüz isteklerini karşılayın. İsteklerinin yaşına ve sizin koşullarınıza uygun sınırları olmasını sağlayın.
Üç yaşından sonra yaşıtlarıyla ya da başka çocuklarla bir arada olmasını sağlayın. Yuvaya gönderme imkanınız yoksa bile çocuğu olan ailelerle görüşüp çocukların bir arada olmasına, oyun oynamalarına, arkadaşlıklar kurmalarına fırsat verin.
Onunla iyi iletişim kurun. Yalnız veya mutsuz hissettiğinde size duygularını anlatabilecek kadar yakın hissetmesini sağlayın.
Yababileceğinden fazla şey beklemeyin. Hep mükemmel olmaya çalışmak çocuğu yorar ve başarısızlık korkusu artar.
Çocuğa söz hakkı verin ama bu, tüm kararları çocuğa aldırmak şekline dönüşmesin. Size uygun karar alternatiflerini sunun, çocuk sizin alternatiflerinizden birisini seçsin (örneğin; bu arabayı alamayız, paramız yetmiyor ama bu uçağı ya da gemiyi alabiliriz gibi)
Bireyselliğinin gelişmesini destekleyin. Giyinme, soyunma, yemek yeme, temizlik gibi her türlü özbakımını yapmasına fırsat verin. Evde sorumlulukları olsun; size bağımlı olmadan kendi ihtiyaçlarını karşılaması için destekleyin.
Anneanne, babaanne gibi aile büyükleri genelde çocukların benmerkezciliklerini pekiştirici tarzda davranırlar onlara engel olun, sizin kullandığınız yöntemleri kullanmalarını sağlayın. Unutmayın ki çocuğunuzun psikolojik sağlığının ve kişilik gelişiminin birinci de recede sorumlusu onlar değil sizsiniz.


Hazırlayan: Belgin Temur (Aralık 2003)
Uzm. Pedagog
 
ah güzelim öğle zor ki tek çocuk yetiştirmek ama ne yaparsın işte iş güç kim bakıcak kızım büyüdü keske küçükken kızım bir tane daha yapsaydım die pişman oluyorum ama kızıma kalsa bir kardeş diye cıldırıyor gerçi su 1 yıldır oda istemiyor artık elimizden geleni onun için yapıcaz yazın çok anlamlı ve eğitici hep böyle yazılar olsa ne güzel emeğine saglık canım
 
benim de bir tane oğlum var çalıştığım için ikinci bir çocuğu kesinlikle düşünmedik, haliyle çocuğa bakıcı bakacaktı çünkü çalışmak zorundaydım bu durumda hem bana hem çocuğa yazık olurdu şu anda oğlum 15 yaşında,neden bir kardeşinin olmadığı sorusuyla karşılaşmadık,kişiliği açısından herhangi bir sorun yaşamadık umarım bundan sonra da yaşamayız,allah hepimizin çocuklarına uzun ömürler versin:nazar:
 
sizlerde sağolun... bende 12 sene boyunca tek çocuklu idim ve oğlumun ısrarı ve benim zorumla bir çocuk daha yaptım keşke daha önce hiç ara vermeden yapsaydım diye düşünüyorum ve ikinciyi isteyenlere fazla beklememelerini söylüyorum kardeşler beraber büyümeli aynı şeyleri paylaşmalılar diye düşünüyorum oğlum 18 kızım 5 yaşında çok seviyorlar birbirlerini ama ortak zamanları çok az o yüzden eğer istiyorsanız fazla beklemeyin derim ben ama tabi ben ev hanımıyım çalışan bayanlar için durum daha farklı ALLAH hepimize hayırlı evlatlar versin
 
Herşeyin hayırlısı da evladın hayırlısı pek bi önemli bana göre..Bir tane oğlum var ve 6 yaşında.İkinci çocuğu istiyoruz ama cesaret edemiyoruz..Çünkü oğlum hiç anne sütü almadı ve çoook sorunlar yaşadım.Maddi külfet bi yana manen çok yıprandım açıkçası..Allah'tan eşim en büyük yardımcım..

Oğlum tek ve herşey onun zannediyor..Paylaşmak,birliklte iş yapmak ona göre değil..Hep ben hep ben diyor..Şimdi ben çektiğim sıkıntılar yüzünden ikinci çocuğu düşünmeszsem bencillik de olur bunun farkındayım..Çünkü oğlum kardeşlik nedir hiç zaman yaşayamayacak..Kuzen yada arkadaş da kardeşin yerini tutmaz ki!

Bende yol ayrımında gibiyim arkadaşlar,neye karar verecem bilemiyorum..

Mihracem ellerin dert görmesin,emeğin karşılık bulsun arkadaşım..
 
aminnn şulem... her çocuk aynı olacak diye bişey birincisi anne sütü almaz diğeri alabilir. hem bak ne güzel eşin sana yardımcı ben hep yalnız büyütüyorum çocuğumu herşeyiyle ben ilgilenirim ve ben kendim çok istedim ve bal gibi bir kızım var. oğlumda bende küçüktüm ve çocuk sevgisi bilmedim herşeyi kızımda yaşadım yalnız büyütmeme ragmen inan hiç pişman değilim diyorum ya keşke daha önce yapsaydım. ALLAH isteyen herkese hayırlı evlat versin sağlıklarını bozmasın yüce rabbim..
 
benim ikjizlerim var ilk başta korktum altından nasıl kalkarız ancak şimdi iyiki var diyorum birbirlerine o kadar düşkünler ki biri su istese benden önce kardeşi koşar biri düşse benden önce kardeşi gider gece korkup ağladıklarında bile bizden önce birbirlerini teselli ediyorlar henüz 3.5 yaşındalar birbirlerine koşmaları hoşumuza gidiyor illerki yaşlarda biz yanlarında olamasakda birbirlerine destek olacaklarından emin olmak bizi rahatlatıyor herkese tavsiyem 2 cocuk sahibi olmak.
 
benimde 39 aylık 1 oğlum var. bende hiç 2'ciyi düşünemiyorum ama oğlumunda kardeşe ihtiyacı var, kendimden pay biçiyorum, başım sıkışsa bişiy olsa hemen abime koşuyorum, kardeş gerçekten çok önemli. acısı çok büyük gerçi allah kimseye yaşatmasın. sizce ben neyapmalıyım kızlar bana bi akıl verin...........
 
X