tek cocuk psikolojisi

afra tafra

...
tek ayak cezası
Kayıtlı Üye
26 Haziran 2014
1.077
1.361
128
Arkadaslar ben bir cocuk annesiyim. Yakin zamanda beklenmedik bir hamilelik gecirdim ve karnimda bebegim vefat etti. Cocugumun varligi, esimin destegiyle atlattm o gunleri. Simdi universite sinavina hazirlaniyorum. Ama icim icimi yiyor. Cocugum tek basina cok sıkılıyor. Bir daha cocuk dogurmaya bakmaya gucum, sabrim, butcem yok ama cocuguma haksizlik yaptigimi dusunuyorum. İnsanin kardesten ote yoldasi, dostu, arkadasi yoktur. Cocugumu bunlardan mahrum etmis olmak vicdanimi yaraliyor. Bu konuda sizin dusunceniz nedir? Tek cocukla yetinmek o cocuga haksizlik degil mi?

hanksızlık mı ? ben hiçte böyle düşünmüyorum bazı çocuklar aksine kardeş olayına hiç ama hiç sıcak bakmıyorlar. kardesi doğduğunda depresyona girip içine kapanan çocuk sayısı o kadar çok ki .

en yakınmdan yeğenim kardeşi doğacağı zaman cocuk sürekli ateşlenip hastaneye kaldırıldı en son doktor psikolojik kardeşini istemiyor dedi ve kaç yaşına gelmesine rağmen hala alışamadı kardeşine. bence birde bu açıdan bakın durumunuza

Arkadaslar ben bir cocuk annesiyim. Yakin zamanda beklenmedik bir hamilelik gecirdim ve karnimda bebegim vefat etti. Cocugumun varligi, esimin destegiyle atlattm o gunleri. Simdi universite sinavina hazirlaniyorum. Ama icim icimi yiyor. Cocugum tek basina cok sıkılıyor. Bir daha cocuk dogurmaya bakmaya gucum, sabrim, butcem yok ama cocuguma haksizlik yaptigimi dusunuyorum. İnsanin kardesten ote yoldasi, dostu, arkadasi yoktur. Cocugumu bunlardan mahrum etmis olmak vicdanimi yaraliyor. Bu konuda sizin dusunceniz nedir? Tek cocukla yetinmek o cocuga haksizlik degil mi?
herkes cocuguna arkadas olsun diye cocuk dogurmuyo. Benimde tek cocugum var 5 yasinda.
senin bilecegin bi sey ama bence hazir degilse hamile kalma, illaki cocugunu dusunuyosan onun icin aktiviteler yap. Kac yasinda cocugun?
hergun bisey ayarla onun icin arkadas ortami kur.

Çocuğun isteği önemli. Kardeş tabi ki güzeldir. Ben kendimi bildim bileli kardes istermisim çok şanslı olduğumu düşünüyorum çünkü allah bana bir kardes nasip etti. Evet yeri geliyor çok tartışıyoruz ama birbirimizin hem en iyi arkadaşı hemde can yoldasiyiz. Allah korusun anneme babama birsey olsa canımdan bir parcam kardeşim var tutunabilecegim. Ama siz hazır değilseniz böyle bir işe kalkismayin. Tek çocuklarda mutlu mesut yasayabiliyor kardes şart değil

2.çocuk,1.çocuğa arkadaş olsun diye değil,anne baba gerçekten ,istiyorsa yapılmalı bana göre..
bir çocuğa bunun vebalini yüklemek yanlış..ama sen istedin;diyememeli insan başı sıkışınca..ya da sonradan sorunlar çıktığında..
ban göre;maddi manevi;2. bir çocuğa yetemeyeceğinizi düşünüyorsanız,yapmayın derim ben..
not:ben de 1 çocuk annesiyim..tek çocukla kalacak olanlardanım.

tek çocukluyum , 1 tane daha cocugum olsun istiyorum.
hem ben istiyorum , ama daha büyük kısmı oglum su hayatta yalnız kalmasın dıye ıstıyorum
arkadas fılan degıl kardes olsun dıye ıstıyorum.
kı suanda 5 yasına gırmek uzere sık sık benım kardesım yok o yuzden canım sıkılıyor gıbı seler soyluyor
ozellıkle suda var kardesı olan cocuklar gerek sosyal hayatta gerek ıse egıtım hayatında bence cok daha gırısken oluyorlar

Ben haksizlik olarak gormuyorum..
Bende suan ilk bebegime Hamileyim , Allah kismet ederse bende tek cocuk istiyorum.

Bir cocugu buyutmek okutmak , iyi bir gelecek vermek benim icin cok önemli.
Ve biliyorum ki ikinci cocuga , gucum yetmeyecek neden cocugun gunahina gireyimki ..
Tek olsun ama saglam bir gelecegi olsun.

hem ben istiyorum , ama daha büyük kısmı oglum su hayatta yalnız kalmasın dıye ıstıyorum
kı suanda 5 yasına gırmek uzere sık sık benım kardesım yok o yuzden canım sıkılıyor gıbı seler soyluyor
ozellıkle suda var kardesı olan cocuklar gerek sosyal hayatta gerek ıse egıtım hayatında bence cok daha gırısken oluyorlar
selam cute...
aslında tam tersi;tek çocuk olanlar,daha sosyal ve aktif oluyorlar..evde kardeş olmadığı için arkadaşlarına daha bağlı ve dışarda daha sosyaller..okuduğum araştırmalar da bu yönde..

bende tek çocukla kaldım bu düşünceler benide kemiriyor ama oğlum çok zor büyüdü ve çalışan anneyim
kim bakacak yeteri kadar zaman ayırabilecekmiyim geleceklerini hazırlayabilecekmiyim düşünüyorum ve o zaman ikinci fikri benim için uzaklaşıyor
ama hormonlarım tavan yaptığında ikinci bebek istiyorum niye yalan söylüyorum allahtan devamlı olmuyor

bence hıçbır çoçuk kardessız kalmamalı..AMA ANNENIN SAGLIĞI ELVERIYORSA.yasadıgınız şey kolay degıl ama zamanla toparlarsınız inş.kardesş bambaşka bırşey bence....bende tek çoçuklara haksızlık yapıldıgını dusunuyorum...kardes hayat demek ya can demek once evlat sonra kardeş.....

selam cute...
aslında tam tersi;tek çocuk olanlar,daha sosyal ve aktif oluyorlar..evde kardeş olmadığı için arkadaşlarına daha bağlı ve dışarda daha sosyaller..okuduğum araştırmalar da bu yönde..
1 ay önce okulun pedagogu ile görüştüm hatta daha sonra bunu psikolog olan kuzenime sordum.
bilimsel mi bilmiyorum fakat kardesi olan cocuklar her alanda kesinlikle daha basarılı olduklarını gecmiş dönemde istatisliklerde kaydedilmiş.
mesela benim oglum daha yenı rakam yazmaya basladı ama abımın kızı onun kendısınden buyuk4 yas buyuk abısı var neredeyse alfabeyı yazabılır.
oglum ve bu kız kuzen 5 gun arayla dogdular.
cunku evde ornek alabılecegı bırı yok

kaç yaşındasın canım.şu an uygun şartlarda değilsin anladığım kadarıyla.üniversitede okuyacaksan ertelemen uygun olur.
çocuk kaç yaşında.?
ben kardeş düşünürken hak-haksızlık olarak düşünmedim ama ben yitip gittiğimde oğlumun bir ailesi,destek göreceği bir kardeşi olsun istedim.beni harekete geçiren sebep buydu.

benim de tek niyetim buydu.arkadaşlık etsin diye değil de bir ömür dayanak olsun derdini paylaşabileceği bir kardeşi olsun istedim.hayatta tek başına kalmasın.
yani oldukça duygusal sebepler seninki gibi:))

haksızlık falan değil benim de tek çocuğum var gayette mutluyuz böyle, ikinci düşünmüyoruz bakabileceğimiz halde sağlıklı olduğumuz halde bile isteye düşünmüyoruz yani, tek çocuk hakkındaki söylenenlere hiiiiiç kulak aslmıyorum çünkü ben yaşadım biliyorum hiç de öyle söyledikleri gibi değil, şımarık olurmuş ,paylaşmayı bilmezmiş, yalan hepsi, benimki 3-4 kardeşi olanlardan daha paylaşımcı, gözü tok çünkü, gayette saygılı büyüklerine karşı hiçbir şımarıklığı yok, tüm arkadaşlarında iphone varken onun eski tuşlu model bi telefonu var okulda ya da biz evde yokken ihtiyacı olursa diye, bi kere de bende arkadaşlarımın telefonlarından istiyorum demişliği yok
bunları tek çocuk öyle olur böyle olur laflarını kafana takma diye söylüyorum
ama bence sen 2. yi yapmalısın, çünkü bu konuda asla huzur bulmayacaksın gibi hissettim yazından, sonuçta kişisel tercih meselesi. Ama 2. ciyi yapmayacaksan asla çocuğuna kardeşin olsaydı, kardeş istemisin ve ya kardeşli herhangi bişeylerden bahsetme, bahsettirme
tek çocuğun tek kötü tarafı, sosyal olarak biraz farklı oluyor, kavga etmeyi bilmiyor, kendini savunmada eksik kalıyor, adalet duygusu aşırı yüksek oluyor (çünkü ailede adatletsizliğe maruz kalmıyor, bilmediği bi duygu, kulak arkası etmesi zor oluyor o yüzden) vs...

10 çocuk olsada tek çocuk olsada çocuğun karakteri biraz genetik birazda nasıl yetiştirdiğinle biraz çevresiyle alakalıdır hepsi bu bence

Son düzenleme:
kaç yaşındasın canım.şu an uygun şartlarda değilsin anladığım kadarıyla.üniversitede okuyacaksan ertelemen uygun olur.
çocuk kaç yaşında.?
ben kardeş düşünürken hak-haksızlık olarak düşünmedim ama ben yitip gittiğimde oğlumun bir ailesi,destek göreceği bir kardeşi olsun istedim.beni harekete geçiren sebep buydu.

benim de tek niyetim buydu.arkadaşlık etsin diye değil de bir ömür dayanak olsun derdini paylaşabileceği bir kardeşi olsun istedim.hayatta tek başına kalmasın.
yani oldukça duygusal sebepler seninki gibi:))
bence anne ve babanın anılarını şu dunyada en yalın kardesle paylasıp yasatabılırler.
sonucta ölümlü dünyada yaşıyoruz.
Allah inşallah nasip eder

Ben kendim acikcasi bir cocuga daha hazir degilim. Hem ruhsal olarak hem de zaten sinava hazirlaniyorum. Univ bittikten sonra da hemen calisma hayatina atilmak istiyorum. Yani en az on yillik planlarim kafamda hazir. Ama kendimi cok bencil hissediyorum. Ben kardesin ne demek oldugunu biliyorum. Ama cocugum bilemeyecek. Onu ondan cok dusunen seven bir kardesi olmayacak. Sirf ben hayati kendime ayirdigim icin.

Bunun doğrusu yanlışı var mıdır, nedir bilmiyorum ama ben en az iki çocuğum olsun, çocuklarım kardeş sevgisini yaşasınlar istiyorum. Zira kendi kardeşimle aramdaki ilişkiyi düşünüyorum, o kadar sıcak, o kadar huzur verici, çocuklarım bu duygudan mahrum kalmamalı diyorum. Hayalim budur yani de, bakalım kısmet olacak mı? :)

Bir tek çocuk olarak kardeşim olsa iyi olurdu diyorum bazen. Küçükken istemem diyordum evet ama büyüdükçe iyi olurdu demeye başladım.
Amcam hastalandığında kuzenlerimden biri yeni doğum yapmıştı ve kardeşi hastane hastane gezdirmeseydi hali ne olurdu bilmiyorum. Hangi arkadaş o zor durumda yardım ederdi ki. Birbirlerine çok destek oldular. Bazen ben düşünüyorum Allah korusun anneme babama bir şey olsa ben nasıl tek başıma altından kalkacağım. Kimle birbirimize destek olacağız diyorum.
O yalnızlık hissi her şeyden senin sorumlu olman çok yorucu.
Keşke bir kardeşim olsaydı.
Ve ilerde evlenirsem en az iki çocuk yaparım bir tek çocuk olarak

Bir ailenin bakacak gücü varsa (Maddi,manevi) tek çocuk olmamalı diye düşünenlerdenim. İleri de çok zor olabilir kardeş her şeyden ötedir, kimse kardeşe kardeş gibi bakamaz. Ben bile arda sırf kız kardeşim yok diye iç çekenlerdenim,hiç kardeşim olmasaydı ne yapardım acaba :KK59:

bence anne ve babanın anılarını şu dunyada en yalın kardesle paylasıp yasatabılırler.
sonucta ölümlü dünyada yaşıyoruz.
Allah inşallah nasip eder
amin canım inşallah.
sen de duygusal yaklaşıyorsun benim gibi.
benim de bu kardeş fikrinde mantığım devre dışı kaldı.

Back