-
- Konu Sahibi mutemadiyenuzgun
Anladım hocam çok teşekkürler, rehber öğretmen olarak “yahu” lu anlatım tarzınızla kaptım şu an olayıYahu Allah aşkına polislerin içinde karakolda öğretmene bizi rezil ettin diye saldırıp tehdit edecek. Bir Allah’ın kulu da kalkıp bir şey demeyecek. Her şeyi geçin adamdan korksalar bile öğretmeni alırlar başka odaya hocam tehditten şikayetçi ol derler. Anladınız mı? Sorun buradaki çelişkiler zaten.
Küçük yerlerin insanları böyle işte. Orda elin ağzı çok önemli. Seni çok iyi anlıyorum ama Cnm önce aileyi araman gerekiyordu. Ve müdürle beraber Çocuğunuzda böyle birşey var. Konuşman gerekiyordu. Çocuk 18 yaşından küçük ailesiyle polise gitmesi gerekiyordu. Bu kadar ortadan gidemeyiz. Onların bir hayatı var. Hiç bir aksiyon alınmadığı taktirde tek başınıza polise gidip aileyi ihbar etmeniz gerekiyordu. Aile durumu biliyor saklıyor diye. Konu sizin için orda bitmeliydi gerisi polisin işi.Doğuda bir okula rehber öğretmen olarak atandım. Okul çok karışık neredeyse her öğrencide büyük bir problem var. Maddeden intihar girişimine boşanma şiddet vsye kadar. Bazen günde 7 8 görüşme yaptığım oluyor. Dün De bir öğrencim cinsel istismara uğradığını belirtti. Acilen tutanak tutup çocuk polisini aradım. Aile içerisinden ama her zaman yüzyüze gelemediği biri tarafından sadece dokunsal boyutta. Üzerinden uzun bir zaman geçmesine rağmen hala olayın etkisindeydi çocuğumuz. Çocuk polisiyle birlikte şubeye gittim ilk ifadede beraber bulunduk. O arada anne baba merak eder panık olup okula falan gider diye düşünerek aileye haber verilmesini istedim bana ara dediler boşluğums geldi aradım. Olayı ben aktarmadım şubeye geldiğinde babası beni görünce bizi rezil ettin diyerek üzerğme yürüdü. Telefonumu öğrendikleri için akşam saatlerine kadar telefon susmadı. Annesi bu kız ölecek sorumlusu sensin diyerek beni tehdit ederek ailesinde savcılar hakimler varmış bağırarak konuştu. Şu sn korkudan okula gidemiyorum. Ben yapmam gerekeni yaptım yapmasaydım vicdanın el vermezdi ve xsten bildirmezsen hemen anında hapise bile atılabilirdim. Şu an uyuyamıyorum bu saat oldu göğsüm sıkışıyor kaç saattir ağlıyorum kıza da üzülüyorum kendim çocuğum için de korkuyorum. Büyük bir sşirrlermiş.
Aileye haber verilmez, ilk haber verilecek yer-kurum emniyettir.Küçük yerlerin insanları böyle işte. Orda elin ağzı çok önemli. Seni çok iyi anlıyorum ama Cnm önce aileyi araman gerekiyordu. Ve müdürle beraber Çocuğunuzda böyle birşey var. Konuşman gerekiyordu. Çocuk 18 yaşından küçük ailesiyle polise gitmesi gerekiyordu. Bu kadar ortadan gidemeyiz. Onların bir hayatı var. Hiç bir aksiyon alınmadığı taktirde tek başınıza polise gidip aileyi ihbar etmeniz gerekiyordu. Aile durumu biliyor saklıyor diye. Konu sizin için orda bitmeliydi gerisi polisin işi.
Olan olmuş çook geçmiş olsun. Belliki yeni öğretmensiniz. Bu tecrübelerle gelişiyoruz. Allah yardımcınız olsun. Orada tecrübeli olan müdürünüz vs. Keşke sizi yanlız bırakmasıydı.
Bu ailelerde gördüğümüz tablo genelde Aile suçu sana atar meselenin üstünü kapatır. Yalanlar. Yoksa oralarda malesef yapan değil mağdur olanın üstüne yapışır bu mesele. Etraf tarafından büyütülür.
Hocam 2 hafta önce emniyet ile ortak bir çalışmaya katıldım. Emniyet yetkilileri bize istismar ve madde kullanımıyla alakalı. İlçede çim yok, sosyal hizmetler deseniz yerel halktan insanlarla dolu. EMniyetin bizden istediği siz bize direkt bildirin idarenin bilgisi olsun veya olmasın, Biz gizlilik ile olayın geri kalanını sürdürürüz. Bizim bu bölgede tehdit aldığı için ilçesi değişen oldu hatta ünvden bir arkadaşımızın aldığı tehdit öyle boyuttaydı kimlik değişmek zorunda kaldı. herşey malesef resmiyete uygun ilerlemiyor. Doğru olan biz kendimizi ve durumu afişe etmeden emniyete bildirip kenara çekilmemiz lazım. Yasal süreç doğru veya yanlış ilerliyor. Arkadaş acemi olduğundan hatalar yapmış, buraya yazma sebebide sanırım desteklenmek. Çünkü zor bir durum, bu tarz bişeye yaşanmaz diyemiyorum hocamHocam istismar durumunda ‘tutanak tuttum hemen’ diyor ya. Neye binaen ne imza ile nasıl tutanak tuttu onu diyorum. Ayrıntılı rapor hazırlar sunar durum ile ilgili bu diyor ki tutanak tuttum. Çıldırcaaam. Ne yapacak polisi arayacak polis de gidip çocuğun ifadesini mi alacak? Hangi polis uzman olmadan (kendi okulundaki psikolojik danışman sayılmıyor) o çocuğun ifadesini alırmış? Öğretmene Veli bağıra çağıra saldırmış polis müdahale etmeyip şikayetçi olun da dememişBambaşka bir mevzuda (çocuğun okulla ilgili bir probleminde) benzer bir olay yaşadım ki yaşadığım Veli bana bağırınca (Veli müsteşarın kardeşi, aşiret mensubu) polisler karakolda adamın feleğini şaşırttılar. Korkmuş mu polisler? Nerden tutsan elinde kalıyor.
Benim aldığım en son eğitimde de kimseye haber verme yükümlülüğü olmadan direkt polise/savcılığıa artık nereye haber veriliyorsa oraya haber vermek zorundasınız diyorduAyrıca idareye haber vermeden tutanak nasıl tutuyorsunuz tek sizin imzanızla o tutanak resmiyet de kazanmaz
İzin alın okula gitmeyin. Acilen milli eğitim ile görüşün ve başka bir okula görevlendirme isteyinDoğuda bir okula rehber öğretmen olarak atandım. Okul çok karışık neredeyse her öğrencide büyük bir problem var. Maddeden intihar girişimine boşanma şiddet vsye kadar. Bazen günde 7 8 görüşme yaptığım oluyor. Dün De bir öğrencim cinsel istismara uğradığını belirtti. Acilen tutanak tutup çocuk polisini aradım. Aile içerisinden ama her zaman yüzyüze gelemediği biri tarafından sadece dokunsal boyutta. Üzerinden uzun bir zaman geçmesine rağmen hala olayın etkisindeydi çocuğumuz. Çocuk polisiyle birlikte şubeye gittim ilk ifadede beraber bulunduk. O arada anne baba merak eder panık olup okula falan gider diye düşünerek aileye haber verilmesini istedim bana ara dediler boşluğums geldi aradım. Olayı ben aktarmadım şubeye geldiğinde babası beni görünce bizi rezil ettin diyerek üzerğme yürüdü. Telefonumu öğrendikleri için akşam saatlerine kadar telefon susmadı. Annesi bu kız ölecek sorumlusu sensin diyerek beni tehdit ederek ailesinde savcılar hakimler varmış bağırarak konuştu. Şu sn korkudan okula gidemiyorum. Ben yapmam gerekeni yaptım yapmasaydım vicdanın el vermezdi ve xsten bildirmezsen hemen anında hapise bile atılabilirdim. Şu an uyuyamıyorum bu saat oldu göğsüm sıkışıyor kaç saattir ağlıyorum kıza da üzülüyorum kendim çocuğum için de korkuyorum. Büyük bir sşirrlermiş.
Yıllar önce ben de aynı şekilde bir tehtid olayı yaşadım. Size özelden yazacağımDoğuda bir okula rehber öğretmen olarak atandım. Okul çok karışık neredeyse her öğrencide büyük bir problem var. Maddeden intihar girişimine boşanma şiddet vsye kadar. Bazen günde 7 8 görüşme yaptığım oluyor. Dün De bir öğrencim cinsel istismara uğradığını belirtti. Acilen tutanak tutup çocuk polisini aradım. Aile içerisinden ama her zaman yüzyüze gelemediği biri tarafından sadece dokunsal boyutta. Üzerinden uzun bir zaman geçmesine rağmen hala olayın etkisindeydi çocuğumuz. Çocuk polisiyle birlikte şubeye gittim ilk ifadede beraber bulunduk. O arada anne baba merak eder panık olup okula falan gider diye düşünerek aileye haber verilmesini istedim bana ara dediler boşluğums geldi aradım. Olayı ben aktarmadım şubeye geldiğinde babası beni görünce bizi rezil ettin diyerek üzerğme yürüdü. Telefonumu öğrendikleri için akşam saatlerine kadar telefon susmadı. Annesi bu kız ölecek sorumlusu sensin diyerek beni tehdit ederek ailesinde savcılar hakimler varmış bağırarak konuştu. Şu sn korkudan okula gidemiyorum. Ben yapmam gerekeni yaptım yapmasaydım vicdanın el vermezdi ve xsten bildirmezsen hemen anında hapise bile atılabilirdim. Şu an uyuyamıyorum bu saat oldu göğsüm sıkışıyor kaç saattir ağlıyorum kıza da üzülüyorum kendim çocuğum için de korkuyorum. Büyük bir sşirrlermiş.
Aratıyorlar benim de başıma geldi farklı bir olayda.Polisin sizi aratmasi da ayri bir ilginçlik?
Benim aldığım en son eğitimde de kimseye haber verme yükümlülüğü olmadan direkt polise/savcılığıa artık nereye haber veriliyorsa oraya haber vermek zorundasınız diyordu
Tutanaktır, rapordur tam adıno bilmiyorum
Ama idareye kesinlikle haber verme zorunluluğu yok
Çünkü bazı idareler üstünü örtebiliyor
Sonra işler ortaya çıkınva çocuk ben şu öğretmene anlatmıştım aslında dediği an başınız belada demektir
Hocam uzun vadeli sonucu size tek bir örnekle açıklayayım şehiri yazmayacağım ilçe batıda üstelik ama küçük bir ilin ilçesi. 1 erkek çocuk okulda farklı hareketler sergiliyor öğretmen danışmanın konuşması için ricada bulunuyor. 1 ay sonucu erkek çocuk 30 yaşında bir sevgilisi olduğunu söylüyor, sevgiliyle (!) cinsel ilişki yaşadığını ve hatta adamın yaşadıkları ilişkiyi videoya aldığını söylüyor. Öğretmen arkadaşımız telaş yapıp emniyeti arıyor çocuk emniyete getiriliyor (büyük bir travma eşliğinde) bütün ilçe olayı duyuyor. Çocuk akabinde çime sevk edildi. Aile esnaftı acilen dükkanlarını evlerini satıp çocuğu alıp orayı terkettiler. Çocuk son bildiğim kadarıyla hala psikolojik travma sonucu tedavi görmekte. Ve inanır mısınız bu şahıs videoları yurtdışına satarak da gelir elde etmiş. Olayın basına yansımama adına aile ve bakanlık ricacı oldular. Ve yansıtılmadı da. Emniyete bildirilmek arayıp telefonla olup çocuk ‘damgalanacağı’ yerine olayın çocuk izleme merkezi, bakanlık ve kolluk kuvvetler eşliğinde yürütülmesi gerekiyor. Ben kesinlikle yapılanı her şartta yanlış buluyorum. Hiçbir polisin de idarenize söylemeden gelin bize haldur huldur işlem yapalım diyecek cesarette olduğunu düşünmüyorum çünkü bir insan yaşamı söz konusu. Siz hayal edebiliyor musunuz küçük bir çocuğun okuluna polislerin gelip, ekip aracıyla çocuğun karakola götürüldüğünü? Okuldaki çocukların buna şahit oluşunu. Kaldı ki bazen çocuk bulunulan ilde hayatını sürdürüyor. Uzun vadeli gözlemlerde ne yazık ki çocukların sosyal hayatlarında bu olaydan dolayı toplum tarafından istismara daha açık, dışlanmaya daha müsait olduğunu gösteriyor. Zira yaşadığımız toplumda istismara uğramış çocuklara yaklaşım mide bulandırıcı. Bu yüzden çocuğun olayın bu şekilde duyulduğu şehirde yasaması bile travma oluşturuyor. Şu an yaşadığım ilde çocuk şube kesinlikle uzman pedagoglarla çalışıyor (ki küçük bir il). Zira konuya zaten aile ve sosyal politikalar bakanlığı el koyuyor. Ve hatta aile içi durumlarda çocuk aileden alınıp bakanlık korumasına veriliyor. Benim öğrencim taciz edildi hemen polisi aramalıyım yerine yapılacak olan rapor tutup idare eşliğinde çime sevk edilmesi ya da ivedilikle savcılığa suç duyurusunda bulunup aile ile muhatap olunmadan, çocuğu sakin bir şekilde gerekli kurumlara sevk etmektir. Çoğu vakada yapılanın daha sonraki zamanlarda çocukta nasıl bir yara açtığı sorgulanmadan çocuk topluma ifşa edilerek, bağırış çağırışa maruz bırakılmasını da hiçbir şartta doğru bulmuyorum. Anlık durum çözümleri hiçbir şartta ‘insan hayatı’ söz konusu olunca işa yaramıyor. Benim meslek hayatım, kişisel görüşüm, çevremde gördüğüm, önerilen yaklaşım tipi bildiğim kadarıyla bu şekilde.Hocam 2 hafta önce emniyet ile ortak bir çalışmaya katıldım. Emniyet yetkilileri bize istismar ve madde kullanımıyla alakalı. İlçede çim yok, sosyal hizmetler deseniz yerel halktan insanlarla dolu. EMniyetin bizden istediği siz bize direkt bildirin idarenin bilgisi olsun veya olmasın, Biz gizlilik ile olayın geri kalanını sürdürürüz. Bizim bu bölgede tehdit aldığı için ilçesi değişen oldu hatta ünvden bir arkadaşımızın aldığı tehdit öyle boyuttaydı kimlik değişmek zorunda kaldı. herşey malesef resmiyete uygun ilerlemiyor. Doğru olan biz kendimizi ve durumu afişe etmeden emniyete bildirip kenara çekilmemiz lazım. Yasal süreç doğru veya yanlış ilerliyor. Arkadaş acemi olduğundan hatalar yapmış, buraya yazma sebebide sanırım desteklenmek. Çünkü zor bir durum, bu tarz bişeye yaşanmaz diyemiyorum hocam
Bu durumu da mutlaka polise bildirin, okula gidemiyorum, beni tehdit ediyorlar diyebilirsiniz. Siz yapmanız gerekeni yapmışsınız.Doğuda bir okula rehber öğretmen olarak atandım. Okul çok karışık neredeyse her öğrencide büyük bir problem var. Maddeden intihar girişimine boşanma şiddet vsye kadar. Bazen günde 7 8 görüşme yaptığım oluyor. Dün De bir öğrencim cinsel istismara uğradığını belirtti. Acilen tutanak tutup çocuk polisini aradım. Aile içerisinden ama her zaman yüzyüze gelemediği biri tarafından sadece dokunsal boyutta. Üzerinden uzun bir zaman geçmesine rağmen hala olayın etkisindeydi çocuğumuz. Çocuk polisiyle birlikte şubeye gittim ilk ifadede beraber bulunduk. O arada anne baba merak eder panık olup okula falan gider diye düşünerek aileye haber verilmesini istedim bana ara dediler boşluğums geldi aradım. Olayı ben aktarmadım şubeye geldiğinde babası beni görünce bizi rezil ettin diyerek üzerğme yürüdü. Telefonumu öğrendikleri için akşam saatlerine kadar telefon susmadı. Annesi bu kız ölecek sorumlusu sensin diyerek beni tehdit ederek ailesinde savcılar hakimler varmış bağırarak konuştu. Şu sn korkudan okula gidemiyorum. Ben yapmam gerekeni yaptım yapmasaydım vicdanın el vermezdi ve xsten bildirmezsen hemen anında hapise bile atılabilirdim. Şu an uyuyamıyorum bu saat oldu göğsüm sıkışıyor kaç saattir ağlıyorum kıza da üzülüyorum kendim çocuğum için de korkuyorum. Büyük bir sşirrlermiş.
Hanımefendi uzun ve açıklayıcı örnekler vermişsinizHocam uzun vadeli sonucu size tek bir örnekle açıklayayım şehiri yazmayacağım ilçe batıda üstelik ama küçük bir ilin ilçesi. 1 erkek çocuk okulda farklı hareketler sergiliyor öğretmen danışmanın konuşması için ricada bulunuyor. 1 ay sonucu erkek çocuk 30 yaşında bir sevgilisi olduğunu söylüyor, sevgiliyle (!) cinsel ilişki yaşadığını ve hatta adamın yaşadıkları ilişkiyi videoya aldığını söylüyor. Öğretmen arkadaşımız telaş yapıp emniyeti arıyor çocuk emniyete getiriliyor (büyük bir travma eşliğinde) bütün ilçe olayı duyuyor. Çocuk akabinde çime sevk edildi. Aile esnaftı acilen dükkanlarını evlerini satıp çocuğu alıp orayı terkettiler. Çocuk son bildiğim kadarıyla hala psikolojik travma sonucu tedavi görmekte. Ve inanır mısınız bu şahıs videoları yurtdışına satarak da gelir elde etmiş. Olayın basına yansımama adına aile ve bakanlık ricacı oldular. Ve yansıtılmadı da. Emniyete bildirilmek arayıp telefonla olup çocuk ‘damgalanacağı’ yerine olayın çocuk izleme merkezi, bakanlık ve kolluk kuvvetler eşliğinde yürütülmesi gerekiyor. Ben kesinlikle yapılanı her şartta yanlış buluyorum. Hiçbir polisin de idarenize söylemeden gelin bize haldur huldur işlem yapalım diyecek cesarette olduğunu düşünmüyorum çünkü bir insan yaşamı söz konusu. Siz hayal edebiliyor musunuz küçük bir çocuğun okuluna polislerin gelip, ekip aracıyla çocuğun karakola götürüldüğünü? Okuldaki çocukların buna şahit oluşunu. Kaldı ki bazen çocuk bulunulan ilde hayatını sürdürüyor. Uzun vadeli gözlemlerde ne yazık ki çocukların sosyal hayatlarında bu olaydan dolayı toplum tarafından istismara daha açık, dışlanmaya daha müsait olduğunu gösteriyor. Zira yaşadığımız toplumda istismara uğramış çocuklara yaklaşım mide bulandırıcı. Bu yüzden çocuğun olayın bu şekilde duyulduğu şehirde yasaması bile travma oluşturuyor. Şu an yaşadığım ilde çocuk şube kesinlikle uzman pedagoglarla çalışıyor (ki küçük bir il). Zira konuya zaten aile ve sosyal politikalar bakanlığı el koyuyor. Ve hatta aile içi durumlarda çocuk aileden alınıp bakanlık korumasına veriliyor. Benim öğrencim taciz edildi hemen polisi aramalıyım yerine yapılacak olan rapor tutup idare eşliğinde çime sevk edilmesi ya da ivedilikle savcılığa suç duyurusunda bulunup aile ile muhatap olunmadan, çocuğu sakin bir şekilde gerekli kurumlara sevk etmektir. Çoğu vakada yapılanın daha sonraki zamanlarda çocukta nasıl bir yara açtığı sorgulanmadan çocuk topluma ifşa edilerek, bağırış çağırışa maruz bırakılmasını da hiçbir şartta doğru bulmuyorum. Anlık durum çözümleri hiçbir şartta ‘insan hayatı’ söz konusu olunca işa yaramıyor. Benim meslek hayatım, kişisel görüşüm, çevremde gördüğüm, önerilen yaklaşım tipi bildiğim kadarıyla bu şekilde.
Bana bağırdıklarını görünce polis alıp uzaklaştırdı dışarıda adamla konuşuldu zatenAnladım hocam çok teşekkürler, rehber öğretmen olarak “yahu” lu anlatım tarzınızla kaptım şu an olayıBen olay doğru mudur yanlış mıdır bilemem başında da ifade ettim zaten. Sadece bazen pembe gözlüklerle bakmamamız gerekir diye düşünüyorum, saydığınız protokollerin hiç biri benim gördüğüm vaka da gerçekleşmedi şahsen. Ben sadece olay doğruysa bu durumu bildirmesi gerektiğini savunuyorum.
Mesela ne olurdu annesine haber verilseydi?İlk yapmanız gereken çocuğun annesiyle konuşmanızdı. Çünkü yakın aileden biri değilmiş, çocuğa belli etmeden annesine durumu haber verseydiniz olaylar bu boyuta gelmezdi. Direk olayı polise intikal ettirmişsiniz. Hatalısınız demiyorum yanlış anlamayın ancak çok hassas bir konu ve birden ortalık yangın yerine dönmüş. Allah hiç bir çocuğa böyle bir zorluk yaşatmasın ama böyle bir olayda her hareketin düşünülerek atılması gerek.
Kızın Kendi yazısını da aldım konuyla ilgili. İdareye kimse uğramadı polisler direkt odama geldi. Çocukl polisi zaten oradan çime yönlendirdi yaptıklarımda yanlış birşey yok telefonla aramak ve şubede yüzyüze gelmek dışındaHayır hocam istismar bildiriminde idarenin imzasına veya bilgilendirilmesine gerek yok. Arkadaşın hataları var ama muhtemelen çok tecrübesiz.