- 25 Nisan 2014
- 4.058
- 7.537
- 168
- Konu Sahibi braindamage
-
- #1.241
Ben farkın daha fazla olduğunu düşünüyorum merve. En basitinden sokakta yürürken bile kimi mahalleler oluyor oradan geçerken biliyorsun ki lafı yiyeceksin, taciz edileceksin. Kimi mahalleler de oluyor ki kimse çıplak dolaşsan bakmıyor. Kim ne derse desin sosyokültürel çevre çok etkiliyor suç oranlarını. Ya da mesela Türkiyede suç oranlarının bölgelere göre dağılımına bak. Kimi suçlar ciddi anlamlarda bazı bölgelerde toplanmış durumda. Mesela tecavüz, taciz olayları hep Adanayla özdeşleşmiş durumda. (Adanalılar kızmasın istatistiki bir gerçekten bahsediyorum) Ya da namus cinayetleri Güney Doğu ve Doğu Anadolu'da yoğunlaşmış durumda.Ne gibi mesela? Mesela anne neyi yanlış ya da eksik yapınca çocuk tecavüz egilimine sahip olur? Ya da neyi eksik yapınca cinayete egilimli olur? Bence bunların cevabı yok.
İhtimal düşer mi düşer ona katılırım ama ummadık taş baş yarar. İyi bir aileden gelen okumuş insanlardan ne pislikler çıkabiliyor. Anneleri ne kadar da iyi yetiştirdiklerini düşünüyorlardı kim bilir, ama bir anda tüm dogruları yanlışlanıverdi tek bir olayla.
Bana bunlar eşcinsellik egilimi ile tam olarak aynı olmasa da epey benzermiş gibi geliyor. Yani egitimle olan ilgileri çok az bence.
Biri vardır mesela ne bileyim asker... öldürünce kılı kıpırdamaz hatta hoşuna gider belki... ama digeri vardır yine asker ama kaçıncı öldürüşü olsa da içi acır ve üzülür. Yani bu farkı yaratan ne, ben bilmiyorum o yüzden egilim diyorum sadece.
Mesela çocukluğunda şiddeti çok görmüş, taciz veya tecavüz edilmiş( uzun süreli) bir însanın îlerde bunları yapma eğilimi daha fazladır.Ne gibi mesela? Mesela anne neyi yanlış ya da eksik yapınca çocuk tecavüz egilimine sahip olur? Ya da neyi eksik yapınca cinayete egilimli olur? Bence bunların cevabı yok.
İhtimal düşer mi düşer ona katılırım ama ummadık taş baş yarar. İyi bir aileden gelen okumuş insanlardan ne pislikler çıkabiliyor. Anneleri ne kadar da iyi yetiştirdiklerini düşünüyorlardı kim bilir, ama bir anda tüm dogruları yanlışlanıverdi tek bir olayla.
Bana bunlar eşcinsellik egilimi ile tam olarak aynı olmasa da epey benzermiş gibi geliyor. Yani egitimle olan ilgileri çok az bence.
Biri vardır mesela ne bileyim asker... öldürünce kılı kıpırdamaz hatta hoşuna gider belki... ama digeri vardır yine asker ama kaçıncı öldürüşü olsa da içi acır ve üzülür. Yani bu farkı yaratan ne, ben bilmiyorum o yüzden egilim diyorum sadece.
Ben farkın daha fazla olduğunu düşünüyorum merve. En basitinden sokakta yürürken bile kimi mahalleler oluyor oradan geçerken biliyorsun ki lafı yiyeceksin, taciz edileceksin. Kimi mahalleler de oluyor ki kimse çıplak dolaşsan bakmıyor. Kim ne derse desin sosyokültürel çevre çok etkiliyor suç oranlarını. Ya da mesela Türkiyede suç oranlarının bölgelere göre dağılımına bak. Kimi suçlar ciddi anlamlarda bazı bölgelerde toplanmış durumda. Mesela tecavüz, taciz olayları hep Adanayla özdeşleşmiş durumda. (Adanalılar kızmasın istatistiki bir gerçekten bahsediyorum) Ya da namus cinayetleri Güney Doğu ve Doğu Anadolu'da yoğunlaşmış durumda.
Ya da mesela suçlularının eğitim düzeylerine göre dağılımına bakarsan yine benzer bir tablo çıkıyor.
Dediklerin doğru ama ben yetiştirilme ve zihniyet şeklinin de çok çok etki ettiğini düşünüyorum.
Ya da mesela şu tecavüz olayına dahi ''Eee mini giyersen olacağı budur'' diyenler bile zihniyeti malum olan kesimden. Ve bunu normal gören erkekler fırsatı bulursa tecavüzü de işler bence.
Mesela çocukluğunda şiddeti çok görmüş, taciz veya tecavüz edilmiş( uzun süreli) bir însanın îlerde bunları yapma eğilimi daha fazladır.
Aile tarafından yetiştirilîrken " însan sevgisi ve vicdan " aşılanmamış bir bireyinde bu tarz eğilimleri olması tamamen çevresine bağlıdır. Yanlış arkadaş çevresinden etkilenmesi durumunda yine katil olma olasılığı " vicdanlı" yetiştirilmiş bireylerden daha fazladır.
Tabii bunların hiçbiri kesin sonuçlar değil, sadece yüksek ve düşük ihtimallerden söz ediyorum.
Benim psikologlara karşı olma sebeplerimden birisidir bu da. Sebep sonuç arasındaki zorlama ve aslında alakasız bag kurma şekli. Ya tutarsa şeklinde bir bag kurma...
''çocuklugunda şiddet görmüş birisi'' büyüdügünde illa şiddet gösterecek birisi degildir. Çocuklukta şiddet gören birisi ileride şiddet de uygulayabilir, ya da tam tersi şekilde korkak, ezik birisi de olabilir. Ya da ''ben şiddet gödüm, o yüzden kendi çocuklarıma asla bunu yaşatmıcam'' da diyebilir. Yani 3 olay var ama zorlama ile 3ünü de ''çocuklugunda şiddet görme'' ye baglayabiliriz.
Ama şunu diyebiliriz değil mi: Gördüğü her kadına yiyecek gibi bakan, kendisine hakim olamayıp laf atarak, elle tacizle tatmin sağlayan bir erkeğin tecavüz etme olasılığı daha fazladır. Çünkü o tacizi yapan bir adam kendine hakim olma gereği duymuyor demek. Karşısında bir birey değil ''et'' görüyor demek. Ahlaki değerleri düşük demek. Tamamen hayvani içgüdüleriyle yaşıyor, idi süper egosuna galip geliyor demek. Sosyopat eğilimleri var demek. Kafasında tacizi normalleştirmiş demek.Taciz ve tecavüzü ben birbirinden ayırıyorum. Elle taciz, gözle taciz, sözle taciz... bunlar başka, direkt saldırgan bir şekilde tamamen özgürlügünü elinden alıp zorla cinsel ilişkiye girmek başka. Bence ikisi aynı şey degil. Mesela sözle taciz eden ya da elle ya da gözle... bunların büyük çogunlugunun tecavüz edebilecegini hiç zannetmiyorum. O bana farklı bir durummuş gibi geliyor çünkü... bilemiyorum.
''Mini etek giyersen işte tecavüze ugrarsın'' demem ama ''mini etek giyersen göz tacizine ugrarsın, söz tacizine ugrarsın'' diyebilirim. Algıda seçicilik de var işin içinde üstelik. Belli yerlerde alışılmışın dışına çıkarsan taciz edilebilirsin ki bu gayet alışıldık bir şey. İlla cinsel olmasına bile gerek yok üstelik.
Ama tabi bölgelere göre bakınca işin içine egitim de giriyor gibi duruyor.. ama yine aynı bölgeye bakıyorsun bir sürü hiç o taraklarda bezi olmayan insanlar da çıkıyor, hatta büyük çogunlugu öyle çıkıyor. Yine egitime pek yoramıyorum o yüzden. Karışık mesele işte...
Sen de Çarşı gibisin maşallah alayına karşısın.
Ama şunu diyebiliriz değil mi: Gördüğü her kadına yiyecek gibi bakan, kendisine hakim olamayıp laf atarak, elle tacizle tatmin sağlayan bir erkeğin tecavüz etme olasılığı daha fazladır. Çünkü o tacizi yapan bir adam kendine hakim olma gereği duymuyor demek. Karşısında bir birey değil ''et'' görüyor demek. Ahlaki değerleri düşük demek. Tamamen hayvani içgüdüleriyle yaşıyor, idi süper egosuna galip geliyor demek. Sosyopat eğilimleri var demek. Kafasında tacizi normalleştirmiş demek.
Biz zaten oranlardan bahsediyoruz. Düzgün yetişmiş bir aileden düzgün bir erkek çıkma olasılığı, düzgün olman bir aileden çıkma olasılığından bir hayli yüksektir. Ama tabi aksi durumlar da var, yok değil.
valla kadının en büğyk düşmanı yine kadındır deyiminin doğru olduğunu düşünüyorum.ulan erkek, arkadaşını her halükarda koruyor da biz kadınlar masum bir kız çocuğu öldürülünce bile ağız birliği yapamıyoruz
Valla psikolog değilim,bolca psikoloji kitabı okumak gibi bir iddiam da yok.Benim psikologlara karşı olma sebeplerimden birisidir bu da. Sebep sonuç arasındaki zorlama ve aslında alakasız bag kurma şekli. Ya tutarsa şeklinde bir bag kurma...
''çocuklugunda şiddet görmüş birisi'' büyüdügünde illa şiddet gösterecek birisi degildir. Çocuklukta şiddet gören birisi ileride şiddet de uygulayabilir, ya da tam tersi şekilde korkak, ezik birisi de olabilir. Ya da ''ben şiddet gödüm, o yüzden kendi çocuklarıma asla bunu yaşatmıcam'' da diyebilir. Yani 3 olay var ama zorlama ile 3ünü de ''çocuklugunda şiddet görme'' ye baglayabiliriz.
Onu da diyemiyorum çünkü bana taciz ve tecavüz ayrı dünyaların eylemi gibi geliyor. İkisi arasında bag bile kuramıyorum. İki eylem birbiriyle disanalog sanki, tamamen alakasız... Bana öyle geliyor.
Ama belli kültürde yetişenlerin tecavüze daha egilimli olması mantıskız da gelmiyor ne yalan söyliyim. Yani mantıksız gelse ne yazar, ortada istatistik diye bir şey var. O konuda haklısın.
tacizle tecavüz nasıl alakasız yaa taciz tecavüzün bir basamak altı, taciz genelde kalabalık ortamda falan oluyo adam biliyo kadın ses edemez tenha ortam buldum mu tecavüz de eder bu adam bikaç taciz alıştırmasından sonra
Bence alakalı. :)Onu da diyemiyorum çünkü bana taciz ve tecavüz ayrı dünyaların eylemi gibi geliyor. İkisi arasında bag bile kuramıyorum. İki eylem birbiriyle disanalog sanki, tamamen alakasız... Bana öyle geliyor.
Ama belli kültürde yetişenlerin tecavüze daha egilimli olması mantıskız da gelmiyor ne yalan söyliyim. Yani mantıksız gelse ne yazar, ortada istatistik diye bir şey var. O konuda haklısın.
Bence bir basamak altı degil, tamamen farklı şeyler. Tecavüz zihniyetine sahip olan taciz de eder rahatça ama tersi... ona aklım yatmıyor. Taciz edebilenlerin büyük çogunlugu bence tecavüz edemez.
Örnegin birisini çok fena dövmekle, gidip onu öldürmek de bence tamamen farklı şeyler. Yani neredeyse öldüresiye dövmeyi, öldürmenin bir alt basamagı olarak da görmüyorum. İkisi bence tamamen farklı şeyler. Öldürebilmeyi becerebilen öldüresiye dövmeyi de becerir ama tersinin çogu durumda olacagını zannetmiyorum. Yani ''öldüresiye dövebilen birisi yeri gelince öldürür de...'' gibi bir şey diyemem
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?