- 2 Eylül 2012
- 41.590
- 141.626
- 598
Gerekli Malzemeler
Sebzeli Somon Şiş İçin ;

3 adet somon fileto dilim
3 adet kırmızı biber
2 adet limon
Arpacık Soğan
Defne Yaprağı
Biberiye
Tuz / Karabiber
Bademli Pilav İçin ;

1 su bardağı baldo pirinç
1,5 su bardağı sıcak su
1 çay bardağı kabuksuz badem (yaklaşık 100 gr.)
1/2 demet dereotu
Kuş Üzümü
Tereyağ
Mısır özü yağı
Tuz / Şeker
Tartar Sos İçin ;

Mayonez
Kapari
Kornişon Turşu
Maydanoz
Not : Tartar sos için kullandığım mayonezi kendim hazırladım.Sizde hazır kullanmayacaksanız onun için gereken malzemeler , 2 yumurta sarısı , 1 adet limon , sirke ve sıvıyağ .
Hazırlık Aşaması ;
Tarife başlamadan önce somonlarınızı kısa bir süreliğine dondurucuda bekletin.Bu kesim aşamasında işinizi kolaylaştırır.
Bademleri ise sıcak suda bekletin , kabuklarının kolay soyulması için gerekli olacak
Yapılışı ;
Bademli Pilav
Öncelikle bademli pilavı hazırlayarak başlayalım.
1 çorba kaşığı kadar tereyağ ile mısır özü yağında ıslattığımız pirinçlerimizi iyice süzüp kavuralım.
Kavrulmuş pirinçlere ince kıyılmış dereotu , ayıklanmış/yıkanmış kuş üzümü , 1 adet kesme şeker , karabiber ve damak tadınızına göre tuz ekleyelim.

Ayrı bir tavada çok az tereyağ ile kabuklarını soyduğumuz bademleri kavuralım. Bademleri suyunu çekmek üzere olan pilava ekleyerek , bir kez karıştıralım . Ve pilavı dinlenmeye bırakalım .
Sebzeli Somon Şiş ;

Somon dilimlerini keskin bir bıçak yardımıyla derisinden ayrılalım ve mümkün olduğunca eşit kareler halinde keselim.
Kestiğimiz somon parçalarını tuz , karabiber ve biberiye ile harmanlayalım.
Şişe sırasıyla ; bir parça somon , defne yaprağı , yarım ay şeklinde (çekirdekleri çıkartılmış) limon , bir arpacık soğan ve kare kesilmiş kırmızı biberleri dizelim . Şiş sonuna kadar bu sıralama ile devam edelim.
Şimdi sırada hazırladığımız şişleri ızgarada pişirmeye geldi . Ben elektrikli ızgara kullandım pişirmek için .İsterseniz fırınınızın ızgara ayarında da hazırlayabilirsiniz.
Şişler ızgarada pişerken bizde yanında sunacağımız tartar sosu hazırlayalım.
Tartar Sos ;
Tartar sos yapımı son derece kolay ve balık yemeklerinin vazgeçilmez eşlikcisidir.
Sosu hazırlarken kullandığım mayonezi kendim hazırladığım için burada kısaca onun yapım aşamasını paylaşayım.

2 adet yumurta sarısı ve bir limonun suyu tel çırpıcı ile iyice çırpılır.
Bu karışıma damla damla sıvı yağ eklenirken , hiç bırakmadan elle çırpmaya devam edilir.Mayonez kıvam olarak yoğunlaşmaya başlayınca çok az sirke ve tuz eklenir.Çırpma işlemine yağ eklemeye devam edilerek mikserle devam edilir.
Hazırladığımız mayonezden istediğimiz kadar alıp , içine doğranmış kornişon turşu , kapari ,kıyılmış maydanoz ekleyelim ve karıştıralım.Tartar sosumuz hazır....
Şimdi sıra geldi tüm hazırlıkları birleştirmeye.
Bademli Pilav Eşliğinde , Tartar Soslu Sebze Somon Şiş yenilmek üzere hazır ,afiyet olsun

Sebzeli Somon Şiş İçin ;

3 adet somon fileto dilim
3 adet kırmızı biber
2 adet limon
Arpacık Soğan
Defne Yaprağı
Biberiye
Tuz / Karabiber
Bademli Pilav İçin ;

1 su bardağı baldo pirinç
1,5 su bardağı sıcak su
1 çay bardağı kabuksuz badem (yaklaşık 100 gr.)
1/2 demet dereotu
Kuş Üzümü
Tereyağ
Mısır özü yağı
Tuz / Şeker
Tartar Sos İçin ;

Mayonez
Kapari
Kornişon Turşu
Maydanoz
Not : Tartar sos için kullandığım mayonezi kendim hazırladım.Sizde hazır kullanmayacaksanız onun için gereken malzemeler , 2 yumurta sarısı , 1 adet limon , sirke ve sıvıyağ .
Hazırlık Aşaması ;
Tarife başlamadan önce somonlarınızı kısa bir süreliğine dondurucuda bekletin.Bu kesim aşamasında işinizi kolaylaştırır.
Bademleri ise sıcak suda bekletin , kabuklarının kolay soyulması için gerekli olacak

Yapılışı ;
Bademli Pilav
Öncelikle bademli pilavı hazırlayarak başlayalım.

Ayrı bir tavada çok az tereyağ ile kabuklarını soyduğumuz bademleri kavuralım. Bademleri suyunu çekmek üzere olan pilava ekleyerek , bir kez karıştıralım . Ve pilavı dinlenmeye bırakalım .
Pilavımızın daha beyaz görünmesi için , pirinci ıslatma aşamasında limonlu suda bekletelim
Sebzeli Somon Şiş ;

Somon dilimlerini keskin bir bıçak yardımıyla derisinden ayrılalım ve mümkün olduğunca eşit kareler halinde keselim.
Kestiğimiz somon parçalarını tuz , karabiber ve biberiye ile harmanlayalım.

Şişler ızgarada pişerken bizde yanında sunacağımız tartar sosu hazırlayalım.
Tartar Sos ;
Tartar sos yapımı son derece kolay ve balık yemeklerinin vazgeçilmez eşlikcisidir.
Sosu hazırlarken kullandığım mayonezi kendim hazırladığım için burada kısaca onun yapım aşamasını paylaşayım.

2 adet yumurta sarısı ve bir limonun suyu tel çırpıcı ile iyice çırpılır.
Bu karışıma damla damla sıvı yağ eklenirken , hiç bırakmadan elle çırpmaya devam edilir.Mayonez kıvam olarak yoğunlaşmaya başlayınca çok az sirke ve tuz eklenir.Çırpma işlemine yağ eklemeye devam edilerek mikserle devam edilir.
Mayonez hazırlarken , kıvam tutana kadar elle çırpılmalı ,kıvamın tuttuğundan emin olununca miksere geçilmelidir.

Şimdi sıra geldi tüm hazırlıkları birleştirmeye.
Bademli Pilav Eşliğinde , Tartar Soslu Sebze Somon Şiş yenilmek üzere hazır ,afiyet olsun