Takılacak altını kişilerin şerefinin göstergesi olarak algılanması ne adar da basit bir yaklaşım..
Ne münasebet..
Durumu o kadardır o kadar yapar... Ne yani 5 bilezik takamadı da 3 bilezik takabildi diye şerefsiz mi oluyolar...
Yada 5 bilezik taktılar geine 5 bileziklik değer verecekler 3 bilezik taktılar 3 bileziklik mi değer verecekler...
Ne kadar ayıp yaa...
Bunları düşünenler heralde sevdikleri adamlarla evlenmiyorlar... Görücü usulü evleniyorlar.. Çünü bu düşünceer görücü usulü evliliklerin yapıldığı tarih öncesi dönemlerde kaldı..(görücü usulnden kasım gelin damadın onayları dışında aileler tarafından verilen kararla evlendirilmeleri) Ve nasıl ki görücü usulü gibi ilkel bir uygulama taih öncesnde kaldiysa takılan altın erkek tarafının şerefidir düşüncesi de tarih öncesinde kalıp küflendi....
Hala yaşatmaya çalışanlara da hayret ediyorum...
Benim nişanımda eşin 4 bilezik bir de set alabilecek durumdaydı.. 4 saçma bi rakam diye bir tanede ben aldım ve 5 e tamamladım... Ailem bilmez....
Düğünde 5 bilezi daha alacak durumu yoktu, ben aileme çaktırmadan nişandaki bilezkleri nişanlıma verip düğünde extra 5 bilezik daha almışlar gibi takmalarını sağladım....
Yani eşim bana toplamda nişanda 4 bilezik bir set düğünde de bir set aldı...
Ama ailem 10 bilezik 2 set diye biliyor...
Ama eşim dünyanın en namuslu en dürüst en adam gibi adamıdır, ve bana da kendimi dünyanın en değerli kadını gibi hissettirir... Birbirimizle evleniş olmak bizim için en büyük hediyedir ve kaşıkçı elmasından bile daha kıymetli bu benim için...
Sizlere altının gramıya ayarıyla ölçülen bol değer katsayısı , kocalarınıza ve ailelerine de bunlarla ölçülen şeref katsayısı diliyorum....
Unutmayın ki düğününde kilolarca altınlar takılan aşiret gelinlerine bırakın o kadar değer vermeyi onları adam yerine bile koymuyorlar, erkek doğurmadığı taktirde kuma dayatmasıyla yada psikolojik ve fiziksel şiddete maruz kalıyorlar....
Şimdi o kilolarca altın takan adama ve aileye şeefli geline de değerli mi demek gerekiyor....