Bebek Beslenmesi süt arttırmak için çemen otu tohumu kullanan var mı?

Bebek Beslenmesi, Ek Besin Önerileri, Mamalar, Anne Sütü, 3 yaştan büyük çocukların çok yeme ya da yememe, obezlik, iştahsızlık, okulda beslenme, beslenirken dikkat edilecek konuların yani her türlü yeme problemlerinin paylaşıldığı alan.

cperinaz

Guru
Kayıtlı Üye
25 Ağustos 2008
52
4
erken doğmuş (34 haftalık) 2 aylık kızım var. ilk ayda yaptığım yanlışlardan dolayı sütüm azaldı. arttırmak için yiyip içmediğim şey kalmadı. en sonunda ingilizce araştırmaya başladım ve çemen otu tohumunu gördüm. okuduğum tüm yazılarda 24-72 saat arasında etkisini göstermeye başladığını, hatta sütü %900 oranında arttırdığı yazıyordu. hemen bulup aldım ama bugün 4. gün olmasına rağmen arttığını hissetmiyorum. hem dolgunluk açısından hem de pompa ile sağdığımda.

çemen otu tohumu kullanıp da sütünü arttıran varsa nasıl yaptınız? bir yerde yanlış mı yapıyorum? ne sıklıkta emzirdiniz, gündüzleri geceleri? günde kaç tablet aldınız, kaç gr? lütfen yardım edin.

Ben kullandim . Amerikadayim benim aldigim tablet seklinde gunde 3 kez 2 tablet olarak aldim . yani 6 tablet kullandim . sutum artti ama cemen otumu artirdi bilmiyorum . benimde stumu artirmak icin yapmadigim sey kalmadi .. ilk zamanlar 50 cc geliyordu . sonra 90 cc , simdi ise 40 gunluk bebegim sagdigimda 130 cc falan geliyor . 3 saatte bir sagiyorum . bide unutmadan 2 gundur 130 cc geliyor . bu iki gundur baya bi cogaldi . cok zorlasam 150 cc gelecek kesin .. BU 2 gundur yediklerimden farkli uzum , seftali ve sucuk yedim . bunlardan birisi artirdi ama ne artirdi bilmiyorum . ben de ucunude yemeye devam ediyorum .. Az once sagdim 15o geldi yine :)) cok mutlu oldum .. uzum seftaliye devammm :))
Canim bide burdaki doktorum soylemisti bana cemen otu tohumu sutu artiriyor diye ..bunun yaninda sut yapan caylar ictim .. 4o gunluk bebek bir ogunde kac cc icer bilmiyorum .. Senin bebis kac cc iciyor...

ben gunde en az 6 kez emziriyorum . Uyanik oldugu zamanlar daha cok emiyor . BELLI OLMUYOR . ama geceleri kesin 2 kez uyandirip emziriyorum ..sen nasil yapiyorsun . bebesin kac kilo ? kAC cc veriyosun ?

çemen otunu kullanmadım ama duydum, hem de galaktolog etkisi bilimsel olarak kanıtlanmış bitkilerden biri... humana still teanin içinde fln da var.
tabi bu otu içtikten sonra göğsüm süt dolsun diye beklemek yanlış. 2 saatte bir 15 dk boyunca emzirceksin yada sağcaksın ki hormonların salgılanmaya başlasın. yediklerin içtiklerin sadece yardımcı olabilir, önemli olan sık sık emzirmek (gece dahil)

bebeğim 2500 g doğdu. şimdi 10 haftalık ve 3800 g oldu. ilk ayın sonunda doktor mama takviyesi vermemiz gerektiğini söyledi. şimdi günde 4 kez 45cc mama veriyorum. sütü ne kadar içtiğini bilmiyorum emzirdiğim için. ama sağdığımda ancak 25cc çıkıyor tek memeden.

kızım erken doğduğu için 2 hafta yoğun bakımda kaldı. ben de o yoğun bakımdayken hastanede sürekli sağdım. sütüm giderek artmıştı. tek memeden 45cc gibi çıkıyordu. eve çıkınca anneme uydum. "sütünü sağma bebeğe kalsın dedi". çok büyük hata oldu anneme uymam. bebeğim zaten erken doğduğu için emme refleksi normal bebeklerden zayıftı. böylece giderek azaldı sütüm. 3 haftadır uğraşıyorum. gündüzleri sık sık emziriyorum. gece ilk iki hafta 2,5 saatte bir uyandırıp emzirdim. geçen doktora gittiğimizde geceleri uyandırma, ne zaman uyanırsa o zaman emzir dediği için bir haftadır öyle yapıyorum ama sanırım yanlış yapıyorum. geceleri bebeği uyandırmak yerine pompayla sağsam olur mu acaba?

sütümün bir türlü artmadığını görünce de stres oluyorum. bu da daha kötü etkiliyor biliyorum ama engel olamıyorum.

Arkadaşlar bu süt olayını fazla kafanıza takmayın. Ben başlarda çok süt içerdim ve çok su içtim. Bir de humana still tea içtim günde 2 defa felan. Rezene de çok içtim. Ama abartmamak lazım tabi hepsini ölçülü almak lazım. Aslına bakarsanız bol sıvı ve özellikle su tüketirseniz bir de tabi sık sık emzirirseniz sütünüz artar. Biraz da rahat olmak lazım. Tamamen psikolojik bu süt olayı. Bir de saatli felan emzirmeyin. Sürekli sunun bebeğe istedikçe aklınıza geldikçe vs. emzirin. Gece de bebek istedikçe verin. Rahat olun...

seni cok iyi anliyorum,kucuk bebek,bos memeler,illa anne sutu verme istegi,cevrenin bilir bilmez akil vermesi vs vs...Bebegim 2050 dogdu,ikinci gunden itibaren emzirdim.Kizimin herseyi normaldi,sadece dusuk dogum kiloluydu o yuzden yogun bakimda kalmadi,yanimdaydi.Fakat tam olarak memeyi bosaltamadigi icin,daha da onemlisi karnini memeden doyurmayi beceremedigi icin daha ilk gunden mama takviyeli beslendi,ve ben de daha o gun basladim pompa ile sagma savasina.Cok okudum konu hakkinda,ogrendigim her seyi de uyguladim.Senin gibi ben de yurt disi sitelerinde cemen otu tabletinin faydalarini ogrendim ve hemen aldim.Ayni anda bira mayasi tableti de iciyordum.Onun disinda caylar,boza,su ve sut yapar diye dusundugum her sey menuye giriyordu.Gunde en az 5 defa sagiyor,her yemekten once de mutlaka 15 dk emziriyordum.Tabii bu emzirebilme isi 3-4 aya kadar surdu,ondan sonra bebegim memeyi hic istemedi,sadece sagarak vermeye devam ettim.6.aya kadar sagarak anne sutu verdim ama sonlara dogru sut cok azalmisti,hastalandim ve nane limon ictim bol bol.O kadar okuyuo da dikkatli davrandigim halde nanenin sutu kesebildigini ne yazik ki atlamisim.Belki ondan belki artik eskisi gibi sik sagamadigim,belki de ulke yer degisimi yaptik ondan benim sutum bitti.Daha dogrusu sagilmayacak derecede azaldi,gunde 40-50 mle dusmustu ve bunu da cikaracm diye bastirmaktan gogsumun birinde icten ice agri olustu,doktor kesmemi tavsiye etti(gogsumde hamilelikten once tespit edilen kucuk de bir kist var).Uzun uzun yaziyorum,benim tecrubem belki sana da faydali olur diye.Ogrendiklerimi ozetlersem:
-cemen otu ve bira mayasi tabletini birlikte al
-sik sik sag(2-3 saatte bir) ama ozellikle geceleri en az 2 defa sag.Sut hormonu geceleri sinyal alir ve bebegini emzirmesen bile sagabilirsin.BIliyorum yorucu ama gece emzirmesi sutun devami ve artmasi icin SART!
-bol sivi tuket
-gece sagmak icin uyanacagindan gun icinde bir 4 saatlik ara verip uyumaya calis.Sana yardim edebilecek biri varsa,sabaha karsi mesela 6 da kendini sagdiktan sonra bebegini emanet et,baska bir odaya gec 10-11 e kadar uyu,uyanir uyanmaz bir daha sag.Dinlenmis olmak da cok onemli.Yardimcin yoksa isin zorlasiyor tabii.
-Her ogunden once bebegine ilk once memeni ver,en az 15-20 dk emsin,ondan sonra daha once sagmis oldugun sutu,o da yeterli miktarda degilse hazirlamis oldugun formul sutu ver.Bu duzen hep boyle surmeli,meme-sagdigin sut-formul sut.
Butun bunlari uyguladigim zamanlarda 2.aydan itibaren ozellikle bebegimi emzirdigim sut disinda(onun miktarini bilemeyiz elbet)sagdiklarimdan 400-450 cc gunluk sut sagiyordum.
Bu dediklerimi yaparsan sutunun artmama gibi bir sansi yok.Cemen hemen sutu arttirmaz,sagma aralarini siklastirman lazim,ozellikle gece sagmalarini arttirdiginda farki 3-4 gunde goreceksin.Bazen 1 hafta da sabretmen gerekebilir.Bol sutlu gunler dilerim,gule gule buyut bebegini.

Uzun cevabın için çok teşekkür ederim. hemen bira mayası tableti siparişi vereyim de onu da beraberinde içeyim. sanırım sağma olayını yeteri kadar yapamıyorum. yardım edecek kimse olmadığı için ancak gündüzleri 1-1.5 saat aralarla emzirebiliyorum. ancak bebeğim uyuduğu zaman sağabiliyorum o da çok zor. çok fazla gaz sancısı var uykuya dalması çok zor oluyor. tek başıma olmak çok yorucu oluyor gerçekten.
geceleri dediğin gibi sağma işini sıklaştırayım. uğraşmaktan o kadar yoruldum ki hem bedenen hem de ruhen. umarım herşey yoluna girer.

Öncelikle çemen otundan başlayayım. Kullanmadım ama Humana'nın süt çayının içinde var. Demek ki doğru sütü artırdığı.

Ben de benzer sıkıntılar yaşayıp ağlayarak oğluma mama verdiğim için bıkmadan yazıyorum bu tür başlıklara. Benim de ilk başlarda sütüm azdı. 1. ayın sonunda oğlum daha doğum kilosuna yeni ulaşmıştı. 4430 gr doğmuştu, 1. ay kontrolünde 4400 gr idi. Sütüm hiç yok değildi ama yetmiyordu, yani ben öyle sanıyordum. Gece bebeğim uyuyunca sütümü sağıyordum 20 ml filan çıkıyordu, ben ağlayarak mama veriyordum. sonra 1. ay kontrolünde doktor dedi ki "Anne sütü önemli ama mama da öcü değil. Şu anda onun ihtiyacı var vereceğiz ama bunun için suçluluk duymadan." Ben bunun üzerine bir rahatladım ki sormayın. Bebeğimi istediği zaman emziriyordum. Mama vereceksem de mutlaka önce beni emdikten sonra. Ve hiçbirşey yapmadım. Sadece bol sıvı aldım, biraz fazlaca tatlı yedim, bir de kendimce sütü artıracağına inandığım şeyleri yedim. Helva mesela... Ama esas faydası olan psikolojik rahatlama oldu. Şunu bilin bebğin ihtiyaçları arttıkça süt de artıyor. Doğa harikalar yaratıyor. Şimdi işyerinde günde iki kez süt sağıyorum. 100-150 ml süt çıkıyor. Hayal gibi. Daha önce söyleseler dalga mı geçiyorsunuz derdim.

Rahat olun, herşey kendi doğal akışı içinde yoluna giriyor zaten.

işin psikolojik tarafını unutuyorum hep. doktorun dediği çok doğru, mama öcü değil ama içimize öyle bir işlemiş ki. etrafta "sütün yetmiyor mu" diye soranlar. insanlardan mama verdiğimi saklamalar. kendimi yetersiz hissetme. tüm bunların sonunda kızıma yeterince sevgi gösteremediğimi hissediyorum. bilinç altında erken doğduğu için sütüm azaldığı için sanki kızımı suçluyorum.

elimden geldiği kadarıyla sütümü arttırmaya çalışacağım. fakat daha da artmazsa yolumuza mamayla devam edeceğiz. sürekli bir mücadele içinde olmak benim ve kızımın psikolojisi için daha kötü olmaya başladı.

sakin sakin,sucluluk mucluluk yok.Ben formul sut olmasa kizimi bu hale asla getiremezdim,verirken de oyle vijdanim falan sizlamadi.Sadece keske doya doya done done emzirebilseydim diye icim gider hala.Onemli olan bebegin doymasi ve gelisiminde bir aksaklik olmamasi.Ben hep soyle dusundum,formul sut onu doyursun,benim sutum de bagisikligini guclendirsin hastaliklardan korusun.Buna o kadar inanmisim ki anne sutunu biraktiginda cok hastalandi yavrum ve ben hemen anne sutunu kesmeseydim hasta olmazdi diye icten ice kendimi sucladim.
Isin psikolojik yonu cok onemli,ne senin ne de bebegin icin bu durum eziyet haline gelmemeli,bir onceki arkadasin dedigi gibi rahat ol biraz.Yardimci olacak bir buyuk yoksa yaninda,esine is dusuyor.O da biraz uykusuz geceler gecirecek,kolay baba olmak yok.Biz soyle yapiyorduk geceleri.Kizim yemek icin uyandiginda esim gidip formul sutu hazirliyordu,o esnada ben kizimi emziriyordum,sonra esim kizimi biberondan doyururken bende kendimi sagiyordum.Ya da annem yanimdaysa esimin yerine o yapiyordu bu dediklerimi.Senin icin su anda fazladan 15 dk uyku bile onemli.

Merhaba arkadaşlar benimde allah bağışlasın 4 aylık bi kızım var benimde sütüm az-dı diyeyim çünkü bu son zamanlarda arttığını hissediyorum geceleride emzirin yazmışsınızda benim doktorumda geceleri emzirme süt biriksin sabah anne sütüyle doyar diyo tabi benim kızım beni emdikten sonra 1 saat dayanabiliyo :))) mama takviyesiyle büyüyoruz ilk zamanlar bende çok vicdan yaptım denemediğim yemediğim şey kalmadı şuan malt içeceğini denemekteyim bakalım herşey allahtan diyorum biz elimizden geleni yapalımda takdir rabbimin bu arada geceleri uyuyorsa uyandırmayın yazmışsınız benim kızımda ağlamıyo ama biberonu verincede alıyo 1 kere kalkıyorum ayrıca emzirmelerim günde 8-10 arası bazen 5 dk bazen 2.5 saat öncelikle anne sütü sonra mama veriyorum ve bugün ilk defa 9 saat durabildi 2 saatte bir anne sütüyle 9 saatin sonunu anlatmıyorum tabiiii (( doktorumuz ek gıdaya başladı şuanda meyve suyu veriyorum daha doğrusu tattırıyorum günde 3 kaşık yavaş yavaş arttırcakmışım rabbim hepimize kolaylık versin hepimiz hayırlı anne babalar oluruz inşallah (aminnn)

Merhaba,

Öncelikle güzel bebeğini Allah analı babalı büyütsün. Sağmak çok önemli. Eğer bebeğin uyabnadıysa yahut aç değil ve memeyi reddeyorsa muhakkak sağmalısın. Ben de sağdım. Geceleri uyanmadığı zamanda sağdım ve bu sütümü artırdı çok şükür. Her 3 saatte bir sağ derim. Araştırmalar sıkı sağmanın süt yapımını artırdığını gösteriyor. Ama mutlaka tüm memeyi boşaltmalısın. Aksi halde memede süt var deyip beyine sinyal gitmiyor. 2.5 - 3 saat arayla sağarsan eğer emmiyorsa o saatlerde sağma yapmalısın bu sayede süt üretimi artıyor. Bitki çayı olarak böğürtlen, ısırgan, rezene ve still tea çaylarını hergün düzenli içersen sütünün ne kadar bollaştığını göreceksin.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…