bebeğim 2500 g doğdu. şimdi 10 haftalık ve 3800 g oldu. ilk ayın sonunda doktor mama takviyesi vermemiz gerektiğini söyledi. şimdi günde 4 kez 45cc mama veriyorum. sütü ne kadar içtiğini bilmiyorum emzirdiğim için. ama sağdığımda ancak 25cc çıkıyor tek memeden.
kızım erken doğduğu için 2 hafta yoğun bakımda kaldı. ben de o yoğun bakımdayken hastanede sürekli sağdım. sütüm giderek artmıştı. tek memeden 45cc gibi çıkıyordu. eve çıkınca anneme uydum. "sütünü sağma bebeğe kalsın dedi". çok büyük hata oldu anneme uymam. bebeğim zaten erken doğduğu için emme refleksi normal bebeklerden zayıftı. böylece giderek azaldı sütüm. 3 haftadır uğraşıyorum. gündüzleri sık sık emziriyorum. gece ilk iki hafta 2,5 saatte bir uyandırıp emzirdim. geçen doktora gittiğimizde geceleri uyandırma, ne zaman uyanırsa o zaman emzir dediği için bir haftadır öyle yapıyorum ama sanırım yanlış yapıyorum. geceleri bebeği uyandırmak yerine pompayla sağsam olur mu acaba?
sütümün bir türlü artmadığını görünce de stres oluyorum. bu da daha kötü etkiliyor biliyorum ama engel olamıyorum.
seni cok iyi anliyorum,kucuk bebek,bos memeler,illa anne sutu verme istegi,cevrenin bilir bilmez akil vermesi vs vs...Bebegim 2050 dogdu,ikinci gunden itibaren emzirdim.Kizimin herseyi normaldi,sadece dusuk dogum kiloluydu o yuzden yogun bakimda kalmadi,yanimdaydi.Fakat tam olarak memeyi bosaltamadigi icin,daha da onemlisi karnini memeden doyurmayi beceremedigi icin daha ilk gunden mama takviyeli beslendi,ve ben de daha o gun basladim pompa ile sagma savasina.Cok okudum konu hakkinda,ogrendigim her seyi de uyguladim.Senin gibi ben de yurt disi sitelerinde cemen otu tabletinin faydalarini ogrendim ve hemen aldim.Ayni anda bira mayasi tableti de iciyordum.Onun disinda caylar,boza,su ve sut yapar diye dusundugum her sey menuye giriyordu.Gunde en az 5 defa sagiyor,her yemekten once de mutlaka 15 dk emziriyordum.Tabii bu emzirebilme isi 3-4 aya kadar surdu,ondan sonra bebegim memeyi hic istemedi,sadece sagarak vermeye devam ettim.6.aya kadar sagarak anne sutu verdim ama sonlara dogru sut cok azalmisti,hastalandim ve nane limon ictim bol bol.O kadar okuyuo da dikkatli davrandigim halde nanenin sutu kesebildigini ne yazik ki atlamisim.Belki ondan belki artik eskisi gibi sik sagamadigim,belki de ulke yer degisimi yaptik ondan benim sutum bitti.Daha dogrusu sagilmayacak derecede azaldi,gunde 40-50 mle dusmustu ve bunu da cikaracm diye bastirmaktan gogsumun birinde icten ice agri olustu,doktor kesmemi tavsiye etti(gogsumde hamilelikten once tespit edilen kucuk de bir kist var).Uzun uzun yaziyorum,benim tecrubem belki sana da faydali olur diye.Ogrendiklerimi ozetlersem:
-cemen otu ve bira mayasi tabletini birlikte al
-sik sik sag(2-3 saatte bir) ama ozellikle geceleri en az 2 defa sag.Sut hormonu geceleri sinyal alir ve bebegini emzirmesen bile sagabilirsin.BIliyorum yorucu ama gece emzirmesi sutun devami ve artmasi icin SART!
-bol sivi tuket
-gece sagmak icin uyanacagindan gun icinde bir 4 saatlik ara verip uyumaya calis.Sana yardim edebilecek biri varsa,sabaha karsi mesela 6 da kendini sagdiktan sonra bebegini emanet et,baska bir odaya gec 10-11 e kadar uyu,uyanir uyanmaz bir daha sag.Dinlenmis olmak da cok onemli.Yardimcin yoksa isin zorlasiyor tabii.
-Her ogunden once bebegine ilk once memeni ver,en az 15-20 dk emsin,ondan sonra daha once sagmis oldugun sutu,o da yeterli miktarda degilse hazirlamis oldugun formul sutu ver.Bu duzen hep boyle surmeli,meme-sagdigin sut-formul sut.
Butun bunlari uyguladigim zamanlarda 2.aydan itibaren ozellikle bebegimi emzirdigim sut disinda(onun miktarini bilemeyiz elbet)sagdiklarimdan 400-450 cc gunluk sut sagiyordum.
Bu dediklerimi yaparsan sutunun artmama gibi bir sansi yok.Cemen hemen sutu arttirmaz,sagma aralarini siklastirman lazim,ozellikle gece sagmalarini arttirdiginda farki 3-4 gunde goreceksin.Bazen 1 hafta da sabretmen gerekebilir.Bol sutlu gunler dilerim,gule gule buyut bebegini.