Sürekli özür dileyen kızım :(

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

ertugrulunhalimesi

Nirvana
Kayıtlı Üye
1 Kasım 2017
12.128
58.892
Hatunlar iyi akşamlar.

39 aylık bir kızım var neredeyse 6 7 aydır düzgün konuşmaya başladı kelimeleri güzel bir şekilde konuşuyor. Ben de o günlerden beri bir hata yaptığında misal bana babasına annaneye vs bağırdığını da söz dinlemediğin de yada tutturdugunda vs özür dilemesini öğrettim.

Buraya kadar iyi hoş ama artık bu olayın cılkı çıktı ağzımı açsam özür dilerim anne diyerek ağlamaya başlıyor. Bugün kuzenim kızıyla (7 yaşında) bebek görmeye bize geldi. İyi hoş sohbet ettik kuzenimin tek çocuğu var ve eşinin tarafından tek torun. Kuzenim büyük bir rahatsızlık geçirdiği için kv kp görümceler çocuğun üstüne titredi ve malum hemen hemen her çocuk gibi dediğim dedik bir kız.

Kızımın odasın da oyun oynarlarken kız annesinin yanına geldi oynamıyorum dedi annesi de sebebini sordu istediğimi yapmıyor dedi benim kızım için bu arada benim kızım da ağlamaya başladı ve o kızın bacaklarına sarılıp senden çok özür dilerim arkadaşım oyna benimle diye ağlıyor zor sakinledim odasına gönderdim kızımın bir suçu yoktu sonuçta daha uyum içinde oynamayı bilmiyor o kadar çok ağlayıp kızın bacaklarına sarılıp dedalarca özür dilemesi beni çok kötü etkiledi :KK43:

Bu durumun önüne geçmek istiyorum sadece haksızken özür dilesin istiyorum bunu ogretemiyorum nerede yanlış yaptım bir yol gösterin bana :KK43: kızımın o halini bir daha görmek istemiyorum.

oyyy kiyamam ya. farkina varmadan cok korkutmus olabilir misiniz acaba
Olabilir bazen bana çok bağırıyor ben de kızıyorum hemen ağlayıp özür dilemeye başlıyor boynunu büküyor sarılıp öpüp teselli ediyorum sonra ben galiba yanlış yaptım bu konuyu düzeltebilir miyim acaba bilmiyorum :KK43:

Bir ara bizde de vardı. Artık hata yapınca özür dilemesini istemeyi bıraktım. Boşuna özür dileyince de senin bir suçun olmayınca her şeye özür dileme falan dedim. Azaldı

Ona gereksiz özür dilediğinde hayır annecim özür dilenicek bişey yapmadın diye sürekli uyarın bence
Anneler malesef herşeye yüksek tepki verdiğinde çocuklar hissisleşiyor normal gibi karşılıyor ..
Yanlış anlamayın hepimiz yaşıyoruz ..
Tavsiyem çok güzel eğitici nasıl davranıcağımızı gösteren kitaplar var .

Ona gereksiz özür dilediğinde hayır annecim özür dilenicek bişey yapmadın diye sürekli uyarın bence
Anneler malesef herşeye yüksek tepki verdiğinde çocuklar hissisleşiyor normal gibi karşılıyor ..
Yanlış anlamayın hepimiz yaşıyoruz ..
Tavsiyem çok güzel eğitici nasıl davranıcağımızı gösteren kitaplar var .
Evet haklısınız bu konuda önce kendimi eğitmen lazım bu konu hem kızımın hem benim psikolojimi bozacak az kaldı.

Canım inan o halini görsen için kıyılır yani haksız olsa tamam özür dilesin ama bu denli ağlayarak bacağına yapışarak özür dilemesi sırf onunla oyun oynamıyor diye bu kadar ağlıyor ilerde bu kadar pasif bir birey olmasından korkuyorum :KK43:
Ah kiyamam ben ona
Duzelir duzelir sikmayin caninizi daha cok kucuk
Her ozur dilediginde hayir suan hatali degilsin ozur dilemene gerek yok diyin
Mesela birine bagirinca, yanlisikla ona zarar verince ozur dilemen gerekir onun haricinde dilememelisin diye surekli soylerseniz hemen ogrenir
Kiyamam ozur dilemeyi bu kadar cabuk ogrendiyse duzeltmesi de kolay olur uzulmeyin

Acaba haksızken özür dileme kısmının çok mu üzerinde durdunuz ve özür dilemediği zaman tavır mı takındınız çocuk bu sebeple kendini kabul ettirme şekli olarak görmüş olabilir özür dilemeyi.

ozur dilemesini istediginiz durumlarda ozur dileyince cok sevinmis aferinlemis olabilir misiniz? ya da ogrensin diye ozur dileyene kadar ilginizi cekmis, ozur dileyince fazla sevgiye bogmus olabilirsiniz.

malesef cocuklar herseyi cabuk kodluyorlar. yerinizde olsam ozur meselesini tamamen rafa kaldirirm bi sureligine. daha yasi kucukmus zaten yerinde kullanmiyor olmasi cok normal.

Bir süre sonra azalıyor
İnşaAllah ya :KK43: eşimle bazen tartışıyoruz kızım da yanımızdaysa hem benden hem babasından özür diliyor durduk yere konu ondan bağımsız olduğu halde daha dikkatli olmaya başladık artık tartışmıyoruz eşimle dediğin gibi geçici bir durumsa çok sevinirim kızımın ezik pasif bir insan olmasını istemiyorum.

Çocuğunuza özür dilemeyi ve telafi etmeyi 3 yaşından önce öğretmeniz gelişimsel olarak uygun değildir. Okul öncesinde ise bu değeri çocuğunuza öğretmeye başlamanız için uygundur.

Ayşe Başak Erk -Uzm.Gelişim Psikoloğu

Evet haklısınız bu konuda önce kendimi eğitmen lazım bu konu hem kızımın hem benim psikolojimi bozacak az kaldı.
Bağırmayan anne kitabını çok övüyorlar bende okumayı düşünüyorum :emir_bebek:
Üzülmeyinnn kendinizi de suclamayın .
Neler yaşıyoruz çocuklar zaten böyle şeylerin üstünde durmuyorlar bizim gibi kafaya takmıyorlar o anı.

Acaba haksızken özür dileme kısmının çok mu üzerinde durdunuz ve özür dilemediği zaman tavır mı takındınız çocuk bu sebeple kendini kabul ettirme şekli olarak görmüş olabilir özür dilemeyi.
Evet ilk zamanlar bu konu da katı davrandım kızdım misal birşey istiyor şimdi değil kızım diyorum açıklama yaptığım halde tutturunca kızıyordum o da hemen özür dilerim diyip ağlamaya başlıyor. Ben abarttım galiba çok altını çizdim bu konunun özür dilemek çok önemli dedim bu hale geldi.

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
X