- 31 Ekim 2024
- 106
- 35
- 13
- Konu Sahibi Cucuthecatt
-
Eğer oğlunuz 18 yaşında anne beni neden sünnet ettirmediniz diye sorarsa ertesi günü gidip sünnet olabilir ama aksi durumda geri dönüşü nasıl oluyor acaba? Birde “Ahlak, saygı ve iyi insan olmakta dinlere göre şekillenen bir şey” demişsiniz biraz açar mısınız ne demek istediniz?Kendi açımdan yazayım ben Müslümanım. Müslüman olarakta 18 yaşına kadar evladım benim yetiştirme tarzıma göre yetişir. Ben sünnet olması gerektiğini müslümanlık için gerekki olduğunu düşünüyorum. Dini hassasiyeti olmayan yaptırmaz.
Çocuk adına karar veriyor olmamız yanlış değil kendisini 18 yaşına geldiğinde keza istediği kararı verebilir ama ebeveny olarak ben büyütüyorum mutlaka kendimize göre karar vericez. Ona bakarsak çoğu noktada da öyle. Gayet sosyetik şakır şakır giyinen bir anne evladını da aynı giydirir bu çok normal ama muhafazakar olan da ona göre. 3 5 yaşındaki çocuk seçebilir kıyafetini ama bahsetmek istediğim nokta ben tamamen modernliğe karşıyım. Ergenlikte 18 yaş sonrasında evlatlarımızın kendini bilen birey olarak yetişebilmesi için hem çok sıkmadan hemde gevşek bırakmadan yetiştirilmesi gerekiyor. Ben müslümansam çocuğumu sünnet ettirmezsem ee anne sünnet olmam lazımmış neden yaptırmadın diye çelişmez miyim? Değilsemde dini hassasiyetim yoksa sünnet yaptırırsamda öyle. O yüzden doğruyu annesi olarak siz bilirsiniz
Evet o yüzden yaptırmamalı konu sahibi. Böyle bir kaygısı düşüncesi olucak ise. Elbette şekillen birşey. Müslümanlık ahlakıyla hristiyanlık aynı değil. Müslümanlar herkese karşı ahlaklı saygılı olmalıdır karşısındaki ateis bile olsa. Din ayrımı yapmaksızın. Müslümanlarda tövbe vardır hristiyanlarda günah çıkarma. Mezheplere göre de şekillenir. Hanefiye göre ramazan orucu istediği zaman kaza yapılır tutulmadığında ama şafilerde sonraki ramazana kadar tutulmalıdır borçlar. Çok derin konular.Eğer oğlunuz 18 yaşında anne beni neden sünnet ettirmediniz diye sorarsa ertesi günü gidip sünnet olabilir ama aksi durumda geri dönüşü nasıl oluyor acaba? Birde “Ahlak, saygı ve iyi insan olmakta dinlere göre şekillenen bir şey” demişsiniz biraz açar mısınız ne demek istediniz?
Bu söyledikleriniz hiçbirinin ahlakla, saygıyla ilgili olduğunu düşünmüyorum bunlar o dinin yaşanma biçimi, bana göre ahlakta saygıda kişi özelinde birşey siz zannediyor musunuz her müslüman, yahudi ya da hristiyan muhteşem ahlaklı hayır değil çünkü bunlar inançtan bağımsız kavramlar eğer öyle olmasaydı hiç duymazdık oruç tutmadığı için dayanak yiyenini ya da 5 vakit namazında bir adamın çocuğuna karşı istismarını ya da keza diğer dinler içinde ayrım yapmaksızın söylüyorum. Elbette her aile çocuğunu kendi doğruları ile büyütmeli ama maalesef işte bazen mahalle baskısına yenik düşülebiliniyor ama umut ediyorum ki bizim çocuklarımız gerçekten insanların birbirine saygı duyduğu yargılamadığı daha güzel bir dünya yaratabilirler.Evet o yüzden yaptırmamalı konu sahibi. Böyle bir kaygısı düşüncesi olucak ise. Elbette şekillen birşey. Müslümanlık ahlakıyla hristiyanlık aynı değil. Müslümanlar herkese karşı ahlaklı saygılı olmalıdır karşısındaki ateis bile olsa. Din ayrımı yapmaksızın. Müslümanlarda tövbe vardır hristiyanlarda günah çıkarma. Mezheplere göre de şekillenir. Hanefiye göre ramazan orucu istediği zaman kaza yapılır tutulmadığında ama şafilerde sonraki ramazana kadar tutulmalıdır borçlar. Çok derin konular.
Yahudiler anaerkildir dışardan kimseyi kabul etmezler. Yahudi ırkı dışında kimse umurlarında olmaz. Bizım ahlakımızca Peygamber efendimiz yahudilere bile sevgiyle yaklaşmıştır.
Şimdi herkes kendi doğrularına göre illa yetiştiricek evladını. Benim saygı kriterim farklıdır sizin farklı. Ben karşımdakiyle kavga esnasında sesimi yükseltmem siz yükseltirsiniz bunu saygısızlık saymazsınız. O kadar farklı ki herkesin doğruları. O yüzden her anne istediği gibi yetiştirebilir evladını. Kaygı duymadan üzülmeden. Bu çok doğal. Konu sahibi ilerde böyle olma ihtimalini düşünüyor ise sünnet ettirmemeli. Bu karardanda mutlu olmalı. Evlat onun
Umarım öyle olur. Aynı şeyden bahsediyoruz aslında. Farklı örnekler veriyoruz :)Bu söyledikleriniz hiçbirinin ahlakla, saygıyla ilgili olduğunu düşünmüyorum bunlar o dinin yaşanma biçimi, bana göre ahlakta saygıda kişi özelinde birşey siz zannediyor musunuz her müslüman, yahudi ya da hristiyan muhteşem ahlaklı hayır değil çünkü bunlar inançtan bağımsız kavramlar eğer öyle olmasaydı hiç duymazdık oruç tutmadığı için dayanak yiyenini ya da 5 vakit namazında bir adamın çocuğuna karşı istismarını ya da keza diğer dinler içinde ayrım yapmaksızın söylüyorum. Elbette her aile çocuğunu kendi doğruları ile büyütmeli ama maalesef işte bazen mahalle baskısına yenik düşülebiliniyor ama umut ediyorum ki bizim çocuklarımız gerçekten insanların birbirine saygı duyduğu yargılamadığı daha güzel bir dünya yaratabilirler.
Sizin dayanağınız nedir acaba sağlık açısından çok önemli olduğunu söylüyorsunuz eğer doktor yorumuysa buna sebep emin olun sağlık açısından gerekli olmadığı da doktor yorumu. Ayrıca saçını kestirirken bile çocuktan fikri-onayı alınıyor ama yine çocuğun bir uzvunu kestirirken onun ilerde ne hissedeceği bile önemsenmiyor
Ben bu kararı vermeden önce 3 tane doktora gittim, ikisi çok iyi çocuk doktoru 1 tanesi de çok iyi alanında uzman bir çocuk ürologuydu. 3 doktor da bana bilimsel açıdan ve sağlık açısından gereksiz olduğunu söyledi. Kendim de literatürü araştırdığımda bu sonuca vardım. Neye dayanarak sağlık açısından çok önemli?
Neden yükseldiğinizi anlamış değilim. Neye dayanarak yaptırmak istemediğini sordum konu sahibine. Yaptır illaki mi dedim. Ne dini inancını sordum ne de başka birşeye direttim ?Bilim insanları bile ikiye ayrılmış bu konuda bir kısmı sağlık için önemli diyor diğer kısmı değil diyor. Bir de tıbbi bir gereksinim olmadığı sürece rızası olmadan buna bizim karar vermemizin doğru olmadığını düşünüyorum.
İnanın hiç yükselerek sormamıştım sadece siz aşırı kendinizden emin olunca acaba benim kaçırdıpım birşey mi var diye merakımdan sormuştum peki size bir soru daha sorayım derinin fazlalık olduğu bilgisine nereden ulaştınız?Neden yükseldiğinizi anlamış değilim. Neye dayanarak yaptırmak istemediğini sordum konu sahibine. Yaptır illaki mi dedim. Ne dini inancını sordum ne de başka birşeye direttim ?
hayret birşey ya.
Ha siz sormazsınız ama ben yine de söyleyeyim. Benim inancıma göre sünnet yaptırdım oğluma evet. Bu kadar araştırdıysanız madem eğer inancınız islam ise bunu da araştırın sğnnetin sağlıkla alakasını araştırdığınız gibi… bu söylediğime kulak verin; dinimizde yasak olan herşeyin altında mantıklı bir sebep mutlaka var. Sağlık açısından mutlaka bir kıymeti var ki sünnet diye birşey var. Anal ilişkinin haram olması da belli birşeye dayanıyor. Bu da aklıma gelen başka bir örnekti,konumuzla alakası yok.
Kaldı ki ben ne inancınızı sordum ne de illa yaptırın diye direttim.
Ayrıca sünnet işlemi organın kısaltılması falan değil,fazlalık deri alınıyor sadece. (Çocuğun uzvunu kestirmekten söz ettiğiniz için bunu söyledim)
İllaki tercih sizin. Dediğim gibi ben dayanağınızı sordum,kafanızı karıştıran noktayı. Bu kulüpte kimsenin inancına,fikirlerine karşı çıkmadım çıkmam da. Kimsenin de bana çıkmasını istemem şahsen. Herkes özgür.
Ben yükselmedim. Dini açıdan da bi soru sormadım sünnete dini açıdan hiç bakmıyorum. Gerçekten sağlık açısından bildiğiniz söylediğiniz çok önemli olan tarafını ne diye sordum, çünkü ben böyle bir bilgiye ulaşmadım.Neden yükseldiğinizi anlamış değilim. Neye dayanarak yaptırmak istemediğini sordum konu sahibine. Yaptır illaki mi dedim. Ne dini inancını sordum ne de başka birşeye direttim ?
hayret birşey ya.
Ha siz sormazsınız ama ben yine de söyleyeyim. Benim inancıma göre sünnet yaptırdım oğluma evet. Bu kadar araştırdıysanız madem eğer inancınız islam ise bunu da araştırın sğnnetin sağlıkla alakasını araştırdığınız gibi… bu söylediğime kulak verin; dinimizde yasak olan herşeyin altında mantıklı bir sebep mutlaka var. Sağlık açısından mutlaka bir kıymeti var ki sünnet diye birşey var. Anal ilişkinin haram olması da belli birşeye dayanıyor. Bu da aklıma gelen başka bir örnekti,konumuzla alakası yok.
Ayrıca sünnet işlemi organın kısaltılması falan değil,fazlalık deri alınıyor sadece. (Çocuğun uzvunu kestirmekten söz ettiğiniz için bunu söyledim)
İllaki tercih sizin. Dediğim gibi ben dayanağınızı sordum,kafanızı karıştıran noktayı. Bu kulüpte kimsenin inancına,fikirlerine karşı çıkmadım çıkmam da. Kimsenin de bana çıkmasını istemem şahsen. Herkes özgür.
Fazlalık derken uzamış deriyi kastettim.İnanın hiç yükselerek sormamıştım sadece siz aşırı kendinizden emin olunca acaba benim kaçırdıpım birşey mi var diye merakımdan sormuştum peki size bir soru daha sorayım derinin fazlalık olduğu bilgisine nereden ulaştınız?
Ben yükselmedim. Dini açıdan da bi soru sormadım sünnete dini açıdan hiç bakmıyorum. Gerçekten sağlık açısından bildiğiniz söylediğiniz çok önemli olan tarafını ne diye sordum, çünkü ben böyle bir bilgiye ulaşmadım.
Sünnet derisinde ciddi miktarda sinir ucu var ve kesildiğinde cinsel ilişkiden alınan hazzı %90 azaltıyormuş. Fazlalık deri değil aslında
burada diğer arkadaşa yorum yazdım sizi etiketlemeyi unutmuşumFazlalık derken uzamış deriyi kastettim.
Bir oğlum var. O sebeple öğrendim pipinin fizyolojisini. Daha doğrusu sünnet mantığını diyeyim. Çünkü sünnet olmadan önce derinin çekilip temizlenmesi gerekiyordu,bebek olduğu için buna çok gerek olmadı ama çocuklar büyüdükçe düzenli olarak çekilip temizlenmesi gerekiyor,içinde pislik birikiyor. Enfeksiyon ihtimali artıyor. Hatta cinsel yolla bulaşan hastalıklara daha kolay zemin hazırlıyor. Ama sünnetten sonra buna gerek kalmadı.
Sünnet yaptırmama kararınız neden onu sorabilir miyim?
Yani neye dayanarak
Çünkü sağlık açısından çok önemli
Siz saglik acisindan onemli dediginize insanlar cevap vermis, onemli degil diye ama siz sonra dinj boyutta cevap vermissiniz. Dolayisiyla dini hassasiyetinizi bir kenara birakirsak saglik acisindan hic onemli degil, aksine son derece sagliksiz ve cinsellikten alacagi hazzi etkileyen bir eylemNeden yükseldiğinizi anlamış değilim. Neye dayanarak yaptırmak istemediğini sordum konu sahibine. Yaptır illaki mi dedim. Ne dini inancını sordum ne de başka birşeye direttim ?
hayret birşey ya.
Merhaba benim oğlum 18 aylık biz yaptırmamak kararı aldık hem gerçek anlamda gerekli olan bir işlem değil o stresi yaşatmak istemiyoruz sonuçta ileride karar verilebilecek bir konu ve bedenine biz müdahale etmek istemiyoruz kendi vücuduyla ilgili bir kararı kendinin verecek olması bence eksi değil ozguven açısından artı olmalıSelamlar oğlum 6 aylık oldu sünnet mevzuları başladı. Aslında eşimle beraber sünnet yaptırmama kararı almıştık ama okuduklarımız fikrimizi değiştirdi. Malum Türkiye'de yaşıyoruz ilerde yaşayabileceği akran zorbalıkları, kadınlar tarafından reddedilme hatta evlenirken bile problem yaşama ihtimali bizi biraz korkuttu. Yaptıracaksak hemen yaptırmamız lazım çünkü çok hareketlendi ama asla içimden gelmiyor. Sünnet yaptırmayanlar, yaptırmayı düşünmeyenler biraz konuşalım mı?
Sağlık açısından Aslında hiç bir faydası yok aksine işlem sırasında çok fazla hata sebebiyle sorun yaşayan çocuk var sağlık açısından önemli olduğunu iddia edenlerin toplumunun genelinde sünnet geleneği zatenSünnet yaptırmama kararınız neden onu sorabilir miyim?
Yani neye dayanarak
Çünkü sağlık açısından çok önemli
Kısmen aslında çok doğru yazdıklarınız evet 18 yaşına kadar aileler karar verir sonrasında kendi bilir ancak doğuştan var olan bir uzulv parçasının bir kısmını kesip aldığınızda 18 yaşına geldiğinde verebileceği bir karar olamaz bu konuda malesef bu kıyafet sac yada eğitim gibi telafi edilebilir birsey değil tabkki sizin kararınız ben sadece düşüncemi belirtmek istedimKendi açımdan yazayım ben Müslümanım. Müslüman olarakta 18 yaşına kadar evladım benim yetiştirme tarzıma göre yetişir. Ben sünnet olması gerektiğini müslümanlık için gerekki olduğunu düşünüyorum. Dini hassasiyeti olmayan yaptırmaz.
Çocuk adına karar veriyor olmamız yanlış değil kendisini 18 yaşına geldiğinde keza istediği kararı verebilir ama ebeveny olarak ben büyütüyorum mutlaka kendimize göre karar vericez. Ona bakarsak çoğu noktada da öyle. Gayet sosyetik şakır şakır giyinen bir anne evladını da aynı giydirir bu çok normal ama muhafazakar olan da ona göre. 3 5 yaşındaki çocuk seçebilir kıyafetini ama bahsetmek istediğim nokta ben tamamen modernliğe karşıyım. Ergenlikte 18 yaş sonrasında evlatlarımızın kendini bilen birey olarak yetişebilmesi için hem çok sıkmadan hemde gevşek bırakmadan yetiştirilmesi gerekiyor. Ben müslümansam çocuğumu sünnet ettirmezsem ee anne sünnet olmam lazımmış neden yaptırmadın diye çelişmez miyim? Değilsemde dini hassasiyetim yoksa sünnet yaptırırsamda öyle. O yüzden doğruyu annesi olarak siz bilirsiniz
O zamanda yine dediğime çıkıyor bu düşüncede olan anne babalar sünnet yaptırmamalıKısmen aslında çok doğru yazdıklarınız evet 18 yaşına kadar aileler karar verir sonrasında kendi bilir ancak doğuştan var olan bir uzulv parçasının bir kısmını kesip aldığınızda 18 yaşına geldiğinde verebileceği bir karar olamaz bu konuda malesef bu kıyafet sac yada eğitim gibi telafi edilebilir birsey değil tabkki sizin kararınız ben sadece düşüncemi belirtmek istedim
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?