Sünnet yaptırmak ya da yaptırmamak işte bütün mesele bu..

Eğer oğlunuz 18 yaşında anne beni neden sünnet ettirmediniz diye sorarsa ertesi günü gidip sünnet olabilir ama aksi durumda geri dönüşü nasıl oluyor acaba? Birde “Ahlak, saygı ve iyi insan olmakta dinlere göre şekillenen bir şey” demişsiniz biraz açar mısınız ne demek istediniz?

Evet o yüzden yaptırmamalı konu sahibi. Böyle bir kaygısı düşüncesi olucak ise. Elbette şekillen birşey. Müslümanlık ahlakıyla hristiyanlık aynı değil. Müslümanlar herkese karşı ahlaklı saygılı olmalıdır karşısındaki ateis bile olsa. Din ayrımı yapmaksızın. Müslümanlarda tövbe vardır hristiyanlarda günah çıkarma. Mezheplere göre de şekillenir. Hanefiye göre ramazan orucu istediği zaman kaza yapılır tutulmadığında ama şafilerde sonraki ramazana kadar tutulmalıdır borçlar. Çok derin konular.
Yahudiler anaerkildir dışardan kimseyi kabul etmezler. Yahudi ırkı dışında kimse umurlarında olmaz. Bizım ahlakımızca Peygamber efendimiz yahudilere bile sevgiyle yaklaşmıştır.
Şimdi herkes kendi doğrularına göre illa yetiştiricek evladını. Benim saygı kriterim farklıdır sizin farklı. Ben karşımdakiyle kavga esnasında sesimi yükseltmem siz yükseltirsiniz bunu saygısızlık saymazsınız. O kadar farklı ki herkesin doğruları. O yüzden her anne istediği gibi yetiştirebilir evladını. Kaygı duymadan üzülmeden. Bu çok doğal. Konu sahibi ilerde böyle olma ihtimalini düşünüyor ise sünnet ettirmemeli. Bu karardanda mutlu olmalı. Evlat onun

Ben eşime sünnet etirecegizmi diye sordum oda bana garip garip baktı tabiki dedi . Bende dinen mecburiyeti yokmuş dedim. Yapilmasada olurmus dedim olmaz öyle şey dedi. Ve eşim bulgaristan göçmeni yani öyle geleneksel adetleri filanda yok. Bu yüzden ne kadar erken olursa okadar iyi olduğunu okumustum 4 aylık iken sünnetini yaptırdık. Gayet sağlıklı şuan 2 yaşında. Yani çevremde ailemde sünnet olmayan cocukda yok . Sizin kararınız her yaşta olabilecek bir uygulama yani. İlerde olmak isterse de olur.

Bu söyledikleriniz hiçbirinin ahlakla, saygıyla ilgili olduğunu düşünmüyorum bunlar o dinin yaşanma biçimi, bana göre ahlakta saygıda kişi özelinde birşey siz zannediyor musunuz her müslüman, yahudi ya da hristiyan muhteşem ahlaklı hayır değil çünkü bunlar inançtan bağımsız kavramlar eğer öyle olmasaydı hiç duymazdık oruç tutmadığı için dayanak yiyenini ya da 5 vakit namazında bir adamın çocuğuna karşı istismarını ya da keza diğer dinler içinde ayrım yapmaksızın söylüyorum. Elbette her aile çocuğunu kendi doğruları ile büyütmeli ama maalesef işte bazen mahalle baskısına yenik düşülebiliniyor ama umut ediyorum ki bizim çocuklarımız gerçekten insanların birbirine saygı duyduğu yargılamadığı daha güzel bir dünya yaratabilirler.

Ben sünnet yaptırmamayı hiç düşünmedim. Yapılacaktı ve yapıldı. Acaba yaptırmasak mı diye bi fikir hiç aklımdan geçmedi. Ama öyle bir fikrim olsaydı yaptırmazdım. Sünnet yaptırırsanız geri dönüşü yok, deri geri dikilemez. Ama yaptırmazsanız her zaman yaptırma ihtimaliniz var.
Ülkemizde sünneti dini sebeplerle yaptıran çok az kişi var bence. Daha çok gelenekselleştiği için yaptırılıyor. Namaz kılmayıp oruç tutmak, domuz eti yemeyip alkol kullanmak gibi. Yani bazı dini terimleri toplum olarak tamamen kabullenip gelenekleştirmişiz. Sünnet de bunlardan biri. Başka sünnetleri yapıyor musun desek, yok.
Sonuç olarak karar sizin. Zorbalık konusuna gelince, çocuklar birbirlerine sen sünnetli misin diye sormazlar herhalde. Bilemedim

Umarım öyle olur. Aynı şeyden bahsediyoruz aslında. Farklı örnekler veriyoruz :)

Dini açıdan yorum yapmak istemiyorum, herkesin kendi tercihi. Fakat oğlumuz olsaydı eşimle yaptırmama kararı almıştık.

Yurtdışında yaşayan birkaç doktor arkadaşımız ile görüştüğümüzde bunun sağlıkla ilgili bir gereklilik olmadığını öğrendik. Keza Türkiye’de de doktorlar eskiden sağlık için gerekli diyorlardı fakat artık bunu söylemeyen doktor da çok fazla var. Yani sağlık açısından bir avantajı yok.

Bununla birlikte 7 yaşında sünnet edilen kuzenimde sünnet maalesef bir travma olarak kaldı, psikolojik ve fiziksel. Bu da bir ameliyat olduğu için riskleri haliyle var, kuzenimin de böyle üzücü bir deneyimi oldu ve hayatı boyunca acısını çekecek. Yine 12 yaşında sünnet olan yetişkin bir yakınımız ise sünnetten önce yaptığı mastürbasyonun daha çok zevk verdiğini, aynı zevki sünnetten sonra alamadığını söylüyor. Bu gibi yorumları yapan çok fazla erkek var.

Artık Türkiye’de okullar aslında çok uluslu. Özellikle yaşadığım bölgede Rusya, Ukrayna gibi Müslüman olmayan ülkelerden gelen çok fazla aile var. Çocuğumun gideceği okul da uluslararası bir okul olacaktı, bu sebeple oğlum olsaydı akran zorbalığına maruz kalmayacağını düşünmüştük.

Özetle yaptığımız araştırmalar neticesinde sünnetin sağlık açısından bir artısının olmadığına, aksine cinsel hayatı olumsuz etkilediğine karar vermiştik.

Bu kararı özellikle bir kadın olarak verirken eski erkek arkadaşımın yabancı ve sünnetsiz olması da beni etkilemişti. Zira arada fark oluyor. Siz anladınız.

Neden yükseldiğinizi anlamış değilim. Neye dayanarak yaptırmak istemediğini sordum konu sahibine. Yaptır illaki mi dedim. Ne dini inancını sordum ne de başka birşeye direttim ?
hayret birşey ya.

Ha siz sormazsınız ama ben yine de söyleyeyim. Benim inancıma göre sünnet yaptırdım oğluma evet. Bu kadar araştırdıysanız madem eğer inancınız islam ise bunu da araştırın sğnnetin sağlıkla alakasını araştırdığınız gibi… bu söylediğime kulak verin; dinimizde yasak olan herşeyin altında mantıklı bir sebep mutlaka var. Sağlık açısından mutlaka bir kıymeti var ki sünnet diye birşey var. Anal ilişkinin haram olması da belli birşeye dayanıyor. Bu da aklıma gelen başka bir örnekti,konumuzla alakası yok.
Kaldı ki ben ne inancınızı sordum ne de illa yaptırın diye direttim.

Ayrıca sünnet işlemi organın kısaltılması falan değil,fazlalık deri alınıyor sadece. (Çocuğun uzvunu kestirmekten söz ettiğiniz için bunu söyledim)

İllaki tercih sizin. Dediğim gibi ben dayanağınızı sordum,kafanızı karıştıran noktayı. Bu kulüpte kimsenin inancına,fikirlerine karşı çıkmadım çıkmam da. Kimsenin de bana çıkmasını istemem şahsen. Herkes özgür.

İnanın hiç yükselerek sormamıştım sadece siz aşırı kendinizden emin olunca acaba benim kaçırdıpım birşey mi var diye merakımdan sormuştum peki size bir soru daha sorayım derinin fazlalık olduğu bilgisine nereden ulaştınız?

Ben yükselmedim. Dini açıdan da bi soru sormadım sünnete dini açıdan hiç bakmıyorum. Gerçekten sağlık açısından bildiğiniz söylediğiniz çok önemli olan tarafını ne diye sordum, çünkü ben böyle bir bilgiye ulaşmadım.
Sünnet derisinde ciddi miktarda sinir ucu var ve kesildiğinde cinsel ilişkiden alınan hazzı %90 azaltıyormuş. Fazlalık deri değil aslında

Fazlalık derken uzamış deriyi kastettim.
Bir oğlum var. O sebeple öğrendim pipinin fizyolojisini. Daha doğrusu sünnet mantığını diyeyim. Çünkü sünnet olmadan önce derinin çekilip temizlenmesi gerekiyordu,bebek olduğu için buna çok gerek olmadı ama çocuklar büyüdükçe düzenli olarak çekilip temizlenmesi gerekiyor,içinde pislik birikiyor. Enfeksiyon ihtimali artıyor. Hatta cinsel yolla bulaşan hastalıklara daha kolay zemin hazırlıyor. Ama sünnetten sonra buna gerek kalmadı.

burada diğer arkadaşa yorum yazdım sizi etiketlemeyi unutmuşum
Sünnet olayına baktığım bakış açısını paylaştım

Turkiyede yasamiyoruz. Oglum 10 yasinda sunnet oldu. Bana kalsa 18de kendisine sorup ona birakmakdi.
Baya sorun yasiyordu. Cok fazla deri vardi. Krem ile tedavi denendi, ama imkani yok surekli komplikasyon yasiyordu cocuk.
Sünnet secenegini anlattim,asla dini filan karistirmadim.
Sagligi acisindan isterse simdi isterse ileride karar verebilirsin dedim. Kendi sunnet olmak istedi.
Suan 13yasinda,gecen esim sordu olmasamiydin diye. Kendi hala memnun oldugundan.
Kendi tercihleri olmali bence bu sunnet isi

Beden bütünlüğünü bozan, öyle ciddi fark yaratacak kadar bilimsel bir faydası bulunmayan, kendi bedeni üzerindeki kararın kendisine ait olduğunu düşündüğüm için; oğlum olursa asla yaptırmayacağım bir uygulama sünnet.

Cerrahi bir işlem sonuçta, çok olumsuz sonuçları olabilen, travma olarak kalabilen, hatalı sonuçların, ciddi enfeksiyonların sanılandan daha çok görüldüğü bir işlem. Çocuğumu neden herhangi bir riske, gereksiz cerrahi operasyona sokayım? Sünnetsiz nüfus dünyada daha çok, sünnetsiz olunca ne oluyor, hayati bir gereklilik mi? HAYIR.

Zaten temizliğine dikkat eden, cinsellik yaşarken önlemini alan bilinçli biriyse hastalık da kapmaz, enfeksiyon da olmaz; kısaca işin etik boyutu göz önüne alınca, tıbbi bir zorunluluk da olmadığı için ben yaptırmam.

Niye problem yaratsın, artık multikültürel evlilikler çok yaygın, sünnet herkes için çok önemli bir mevzu değil ki, ileride hepten aşılır bu mevzular; akranlarına ve topluma, kısaca çocuğunuzun cinsel organından millete ne ki? Bu çok mahrem bir konu, açıp gezmiyor ya kim ne bilecek?

Sünnet yaptırmama kararınız neden onu sorabilir miyim?
Yani neye dayanarak
Çünkü sağlık açısından çok önemli

Siz saglik acisindan onemli dediginize insanlar cevap vermis, onemli degil diye ama siz sonra dinj boyutta cevap vermissiniz. Dolayisiyla dini hassasiyetinizi bir kenara birakirsak saglik acisindan hic onemli degil, aksine son derece sagliksiz ve cinsellikten alacagi hazzi etkileyen bir eylem

Lütfen dini mesajlar yazmayın yasak, bilimsel ve sağlık nedenlerinizi yazarsanız yanlış anlaşılmalar olmaz dini tartışmada çıkmaz.

Merhaba benim oğlum 18 aylık biz yaptırmamak kararı aldık hem gerçek anlamda gerekli olan bir işlem değil o stresi yaşatmak istemiyoruz sonuçta ileride karar verilebilecek bir konu ve bedenine biz müdahale etmek istemiyoruz kendi vücuduyla ilgili bir kararı kendinin verecek olması bence eksi değil ozguven açısından artı olmalı

Sünnet yaptırmama kararınız neden onu sorabilir miyim?
Yani neye dayanarak
Çünkü sağlık açısından çok önemli
Sağlık açısından Aslında hiç bir faydası yok aksine işlem sırasında çok fazla hata sebebiyle sorun yaşayan çocuk var sağlık açısından önemli olduğunu iddia edenlerin toplumunun genelinde sünnet geleneği zaten

Kısmen aslında çok doğru yazdıklarınız evet 18 yaşına kadar aileler karar verir sonrasında kendi bilir ancak doğuştan var olan bir uzulv parçasının bir kısmını kesip aldığınızda 18 yaşına geldiğinde verebileceği bir karar olamaz bu konuda malesef bu kıyafet sac yada eğitim gibi telafi edilebilir birsey değil tabkki sizin kararınız ben sadece düşüncemi belirtmek istedim

O zamanda yine dediğime çıkıyor bu düşüncede olan anne babalar sünnet yaptırmamalı

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…