- 17 Temmuz 2022
- 3.948
- 3.478
- 63
- 30
- Konu Sahibi Cucuthecatt
-
Ben de dini olarak bakmıyorum tamamen yaşadığımız toplum yüzünden gündemimizde bu konu yoksa zaten eşim de ben de yaptırmak istemiyorduk. Sağlık açısından çok fazla tartışma var gerekli diyen de çok gereksiz diyen deBen bu sunnet olayina dini acidan hic degerlindermedim acikcasi yaptirrken. İsin saglik kismini biraz arastirdim ve yaptrilmasi gerektigine kendi nazarimda karar verdim. Biz 2 yasindayken yaptrdik. 7 yasi beklememk icin. O yasta bile bir sorun olmadi oglum acisindan gecti gitti. İsin saglik boyutunu arastirirsaniz eger ilerde bir problem yaratmiycagina ikna olursaniz yaptirmayin derim. Benim gorustugun dr lar ve ufak capli arastrdigim kadaryla yaptrmaya karar verdim. İlerde yetiskin olunca tabi isin farkli boyutlari da var fakat bi 10-15 yil sonra da insanlarin bakis acisi bu konudki tabular ne durumda olicak bilemeyiz. Suan eskiye nazaran tabu olmaktan cikmis durumda kismen. Eskiden yaptirmama gb bir secenek dahi yoktu, sunnetli degilsen kiz vetilmiodu falan. Gunumuzde bu bakis acisi degisti. On yil sonra ne halde olucaz bilinmez
Ben de düşünmüyorum Allah'ın verdiği organı ben kimim De kestryrm onu yaralyrm. Faydası zararı sağlık yönünden ortada bunu arastrmssnzdir zaten. Sadece zorbalık kısmına emin deglim ama şuan 6 yaşına girecek bakalm ne olur.Selamlar oğlum 6 aylık oldu sünnet mevzuları başladı. Aslında eşimle beraber sünnet yaptırmama kararı almıştık ama okuduklarımız fikrimizi değiştirdi. Malum Türkiye'de yaşıyoruz ilerde yaşayabileceği akran zorbalıkları, kadınlar tarafından reddedilme hatta evlenirken bile problem yaşama ihtimali bizi biraz korkuttu. Yaptıracaksak hemen yaptırmamız lazım çünkü çok hareketlendi ama asla içimden gelmiyor. Sünnet yaptırmayanlar, yaptırmayı düşünmeyenler biraz konuşalım mı?
Ben böyle düşünmüyorum. Kainattaki her şeyi bu kadar mükemmel işlevine uygun yaratan Allah erkeği mi kusurlu yarattı ki dünyaya geldikten sonra biz onu kesip bozuyoruz? Sünnet eski dönemlerde libido azaltıcı olarak ortaya çıkmış bir yöntem "bence". Dini olarak tartışmak istemiyorum kesinlikle herkesin kendi inancı görüşü herkes kendi istediğinş yapmakta özgür
9 aylık ya küçük dahaKaç yaşında şimdi? Zaten doktorlar da ikiye ayrılmış bu konuda bir kısmı yapılmasını diğer kısmı yapılmamasını savunuyor. Cinsel hayatı ve penis boyunu, erekte olmasını vs etkileyen bir durum olduğu biliniyor zaten. Hele bir de yanlış işlem yapılırsa daha kötü.
Kendi adına karar veremeyen bir birey için bizim karar vermemiz vücut bütünlüğünü bozmamız ne kadar doğru bilmiyorum
Çocuğa sen sünnetsizsin demezsek o da arkadaşlarına söylemez böylece zorbalık yaşamaz diye düşündüm ben. Zaten artık yapılırsa bebekken yapılıyo eskiden olduğu gibi 7 8 yaşında yapılsa o zaman sorun olabilirdi.Ben de düşünmüyorum Allah'ın verdiği organı ben kimim De kestryrm onu yaralyrm. Faydası zararı sağlık yönünden ortada bunu arastrmssnzdir zaten. Sadece zorbalık kısmına emin deglim ama şuan 6 yaşına girecek bakalm ne olur.
Evet suanlik bir durum yok bu konu hakkında hiç konuşulmadı çevresinde daha anaokulu çocuğu diye ama ilerde bakalm neler olurÇocuğa sen sünnetsizsin demezsek o da arkadaşlarına söylemez böylece zorbalık yaşamaz diye düşündüm ben. Zaten artık yapılırsa bebekken yapılıyo eskiden olduğu gibi 7 8 yaşında yapılsa o zaman sorun olabilirdi.
Sünnet yaptırmama kararınız neden onu sorabilir miyim?Selamlar oğlum 6 aylık oldu sünnet mevzuları başladı. Aslında eşimle beraber sünnet yaptırmama kararı almıştık ama okuduklarımız fikrimizi değiştirdi. Malum Türkiye'de yaşıyoruz ilerde yaşayabileceği akran zorbalıkları, kadınlar tarafından reddedilme hatta evlenirken bile problem yaşama ihtimali bizi biraz korkuttu. Yaptıracaksak hemen yaptırmamız lazım çünkü çok hareketlendi ama asla içimden gelmiyor. Sünnet yaptırmayanlar, yaptırmayı düşünmeyenler biraz konuşalım mı?
Sizin dayanağınız nedir acaba sağlık açısından çok önemli olduğunu söylüyorsunuz eğer doktor yorumuysa buna sebep emin olun sağlık açısından gerekli olmadığı da doktor yorumu. Ayrıca saçını kestirirken bile çocuktan fikri-onayı alınıyor ama yine çocuğun bir uzvunu kestirirken onun ilerde ne hissedeceği bile önemsenmiyorSünnet yaptırmama kararınız neden onu sorabilir miyim?
Yani neye dayanarak
Çünkü sağlık açısından çok önemli
Bilim insanları bile ikiye ayrılmış bu konuda bir kısmı sağlık için önemli diyor diğer kısmı değil diyor. Bir de tıbbi bir gereksinim olmadığı sürece rızası olmadan buna bizim karar vermemizin doğru olmadığını düşünüyorum.Sünnet yaptırmama kararınız neden onu sorabilir miyim?
Yani neye dayanarak
Tıbbi bir gerekçesi varsa tabii ki yaptırılmalı. Ben de hamileyken böbrek kanalında genişleme var sünnet öneriyoruz demişlerdi. Doğduktan sonra 3. Ayında o genişleme durdu sünnete gerek kalmadı.Dinî inançla ilgili çekinceniz yoksa yaptırmayabilirsiniz. Ben açıkçası olsa da olur olmasa da olur diye düşünürdüm. İsterlerse büyüyünce kendileri olsun diyordum. Şu an 3 yaşına girecek bir oğlum var, aynı zamanda da 32 haftalık erkek bebeğime hamileyim. Oğlumun geçenlerde pipi ucu kızardı, idrar yolu enfeksiyonu sandık, hatta internette balanit diye bir şey görüp telaş yaptık acile gittik. Henüz tahriş oluşmuş krem yazıp gönderdiler. Dr sünnetsiz çocuklarda oluyor böyle dedi. Neyseki ilerlememiş. Sonra karnımdaki bebeğimin ayrıntılı ultrasonda böbreklerinde büyüme olduğunu öğrendik ve yine doktorumuz doğar doğmaz sünnet ettirin dedi. Sonuc olarak artık millet ne der diye düşündüğüm için değil ikisinin de sağlığı için yaptıracağız. Toplum baskısı için yaptıracaksanız hiç yaptırmayın ama biz sünnetin sağlık açısından faydalı olduğuna inandık artık iki oğlumda da yaşadıklarımız bunu gösteriyor.
Ben bu kararı vermeden önce 3 tane doktora gittim, ikisi çok iyi çocuk doktoru 1 tanesi de çok iyi alanında uzman bir çocuk ürologuydu. 3 doktor da bana bilimsel açıdan ve sağlık açısından gereksiz olduğunu söyledi. Kendim de literatürü araştırdığımda bu sonuca vardım. Neye dayanarak sağlık açısından çok önemli?Sünnet yaptırmama kararınız neden onu sorabilir miyim?
Yani neye dayanarak
Hipospadiasla karıştırdım galiba ben onuhayır zorunlu değil ama hidrosel varsa iki işlem yapmak yerine ikisi aynı anda 6.ayda yapılıyor.
bana da yanlış geliyor. ama etrafımda da sünnet olmamış tek bir kişi yok. büyükler malum, yarın öbür gün kalkıp cocuga sakasına bile olsa saçma sapan bir sey söyler mi, çocuk kendini dıslanmış hisseder mi bilemiyorum.
sonucta evet, kimse çocuğumuzu sünnet edip etmediğimizi bilmek zorunda değil ama ailelerin duyduğunu genelde tüm çevre zamanla öğreniyor.
zor bir karar, çok iyi düsünmek lazımben esime sordum mesela sünnet olamamış olmayı tercih eder mi diye. o da diğer türlüsünü yasamadığı için bir şikayetim yok diyor Allahtan bebeğim daha bir aylık düsünmek için hala zamanım var
Kendi açımdan yazayım ben Müslümanım. Müslüman olarakta 18 yaşına kadar evladım benim yetiştirme tarzıma göre yetişir. Ben sünnet olması gerektiğini müslümanlık için gerekki olduğunu düşünüyorum. Dini hassasiyeti olmayan yaptırmaz.Sizin durumunuzda tıbbi olarak yapılması gerekiyor diye biliyorum
Ben çocuğun adına karar verecek olmamızın yanlış olduğunu düşünüyorum. Bir de çok fazla sünnet mağduru da varmış. Galiba yaptırmayacağım
Çocuk ilerde müslüman olmak istemezse ne olacak? Bir de farz değil zaten bu adı üstünde sünnetKendi açımdan yazayım ben Müslümanım. Müslüman olarakta 18 yaşına kadar evladım benim yetiştirme tarzıma göre yetişir. Ben sünnet olması gerektiğini müslümanlık için gerekki olduğunu düşünüyorum. Dini hassasiyeti olmayan yaptırmaz.
Çocuk adına karar veriyor olmamız yanlış değil kendisini 18 yaşına geldiğinde keza istediği kararı verebilir ama ebeveny olarak ben büyütüyorum mutlaka kendimize göre karar vericez. Ona bakarsak çoğu noktada da öyle. Gayet sosyetik şakır şakır giyinen bir anne evladını da aynı giydirir bu çok normal ama muhafazakar olan da ona göre. 3 5 yaşındaki çocuk seçebilir kıyafetini ama bahsetmek istediğim nokta ben tamamen modernliğe karşıyım. Ergenlikte 18 yaş sonrasında evlatlarımızın kendini bilen birey olarak yetişebilmesi için hem çok sıkmadan hemde gevşek bırakmadan yetiştirilmesi gerekiyor. Ben müslümansam çocuğumu sünnet ettirmezsem ee anne sünnet olmam lazımmış neden yaptırmadın diye çelişmez miyim? Değilsemde dini hassasiyetim yoksa sünnet yaptırırsamda öyle. O yüzden doğruyu annesi olarak siz bilirsiniz
Müslüman olmak istemezse dinini değiştirir ya da olmaz sünnet olduğu için de dininine engel olmaz. O yüzden yaptırıp yaptırmamak tamamen ebeveyne kalmıştır. Ahlak,saygı ve iyi insan olmakta dinlere göre şekillenen bir şey. Siz hangi dine göre öğreticeksiniz ? Bundan bahsediyorum. Evlatlarımız zaten bize göre şekilleniyor çok kasmamak lazım. Hepimiz çocukluk döneminde öğrendiklerimizle hayatlarımıza bi şekilde devam ediyoruz psikolojide de bu böyledir.Çocuk ilerde müslüman olmak istemezse ne olacak? Bir de farz değil zaten bu adı üstünde sünnet18 yaşına geldiğinde beni neden sünnet ettirdiniz de diyebilir ve bunun geri dönüşü yok. Ben doğurdum ama o bizden ayrı bir birey benim görüşlerime uymak veya dinime inanmak zorunda değil. Bu benim fikrim herkesin fikrine hayatına saygım sonsuz. Benim görevim ona ahlaklı, saygılı, iyi bir insan olmayı öğretmek gerisi onun bileceği iş.
Eşim bir yerlerde, ilişkide sünnetli erkeklerin sünnetsizlerden daha az zevk aldıklarını okumuş ve bu konuya ciddi anlamda sinir oldu. Çocuk için dinen bile farz olmayan bir konu ve onu etkilemeyecek dediğiniz deri bir daha yerine gelmeyecek nasıl emin olabiliyorsunuz ? Ayrıca bir insan belli bir dine mensup olmasa da ahlak kuralları olabilir. İlla ki dini bütün yetiştirmeliyiz yoksa çok kötü bir insan olur diye bir kural yok.Müslüman olmak istemezse dinini değiştirir ya da olmaz sünnet olduğu için de dininine engel olmaz. O yüzden yaptırıp yaptırmamak tamamen ebeveyne kalmıştır. Ahlak,saygı ve iyi insan olmakta dinlere göre şekillenen bir şey. Siz hangi dine göre öğreticeksiniz ? Bundan bahsediyorum. Evlatlarımız zaten bize göre şekilleniyor çok kasmamak lazım. Hepimiz çocukluk döneminde öğrendiklerimizle hayatlarımıza bi şekilde devam ediyoruz psikolojide de bu böyledir.
Örneğin ikimiz de müslümanız. Benim ahlakıma göre kızım 2 3 yaşlarında mini askılı giyebilir. Bu yaşında buna karar veremez benim aldıklarımı giyecektir. Sizin ahlaka göre kızınız 2 3 yaşında askılı mini giyemez de olabilir. Büyüdükkerinde ayrı birey olucakları için kendi kıyafetlerini giymekte özgür zaten. Sünnet geri dönüşü olmayan bir durum değil. İlerde ne seçerse seçsin dinini etkilemeyecek ve anne neden beni sünnet ettirdin ya da ettirmedin demeyecektir :)
Sanırım yanlış okudun metnimi. Yaptırıp yaptırmamak size kalmış dini etkilemez diyorum yani yaptırmayabilirsiniz böyle bir düşüncesi var ise. İkisininde olumlu olumsuz memnuniyetleri olucaktır. Eşiniz sinir olmuştur başka biri neden sünnet olmadım diye sinir olabilir. Biz bunu şuan bilemeyiz. Dini bütün yetiştirmezsek kötü bir insan olucaktır da demedim. Herkes doğruları ahlaki saygısı kişiye göre farklıdır dedim.Eşim bir yerlerde, ilişkide sünnetli erkeklerin sünnetsizlerden daha az zevk aldıklarını okumuş ve bu konuya ciddi anlamda sinir oldu. Çocuk için dinen bile farz olmayan bir konu ve onu etkilemeyecek dediğiniz deri bir daha yerine gelmeyecek nasıl emin olabiliyorsunuz ? Ayrıca bir insan belli bir dine mensup olmasa da ahlak kuralları olabilir. İlla ki dini bütün yetiştirmeliyiz yoksa çok kötü bir insan olur diye bir kural yok.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?