sözünü ettiğiniz markanın sitesini okuyorum şu an orjinal sitesini ,Türkiyedekiyle de karşılaştıracağım.soru cevap kısmında arsenic vb maddeler için şu cevabı yazmışlar.
DoesDoes the eSpring Water Purifier remove Arsenic? Answer
Q.
Does the eSpring Water Purifier remove Chlorine? Answer
Q.
Does the eSpring Water Purifier remove fluoride? Answer
Q.
Does the eSpring Water Purifier remove sodium/salt? Answer
Does the eSpring Water Purifier remove Arsenic?
A.
To view the list of contaminants the eSpring™ Water Purifier removes, please visit our Research Center, then select Contaminants. If the contaminant in question does not appear on this list, then we do not make a removal claim for it.
kısaca arseniği arıtır mı uzaklaştırır mı sorusuna( diğer maddeler için de aynı soru sorulmuş),araştırma merkezimizi ziyaret edin,kirleticilerin listesinde yoksa o kirletici için arıtıyoruz iddiasında bulunmuyoruz diyor.arsenic listede yok :) inorganiklerden sadece mercury=civa,lead=kurşun
ve asbest var.bu arada asbest hakkındaki bildiklerimi de yazayım.asbesti biz solunum yoluyla aldığımız zaman sağlığımıza zararlıdır.diğer şeylerdeki asbestler iddia edildiği gibi sağlığa zararlı değildir, solunuma girmedikleri müddetçe o yüzden asbest içeren maddelerden de korkmayın.kursun için de ph değerini ölçerek arıtılıp arıtılmadığını bulduklarını iddia etmişler.ph için yukarıda açıklama yapmıştım zaten.
aldıkları sertifikaları da sadece 3 madde için almışlar.NFS nin şu maddelerine göre :
Standard 42, Aesthetic Effects:
Tests systems for their ability to reduce drinking water contaminants that affect the taste, odour, and clarity of drinking water.
Standard 53, Health Effects:
Tests systems for their ability to reduce a wide range of drinking water contaminants, including lead, asbestos, VOCs, and pesticides. Standard 53 is much more difficult to meet than Standard 42. No other UV carbon-based system has been certified to reduce more health-effect contaminants than the eSpring Water Purifier.
Standard 55, Class B, Ultraviolet Microbiological Water Treatment:
Standard 55 applies exclusively to systems that use ultraviolet light. It certifies the system’s ability to reduce normally occurring microorganisms in municipally treated water.
std42 tat ,koku ve berraklık gibi estetk değerler için verilen bir standart.
std53 kurşun ,asbest,tarım ilacı kalıntısı,vocs dediği şey de buharlaşabilen organik bileşiklerdir.bunları karbon filtreyle tutuyorlar.zaten bütün sistemlerde ön arıtma olarak karbon filtre mevcut.
std53 ise uv ile yapılan mikrobiyolojik su arıtma,mikroorganizmalar üzerinde etkili.şebeke suyunda zaten klor olduğu için mikroorganizmalarla ilgili bir sıkıntı yok.olduğu zaman zaten tv lerde duyduğumuz,halk sudan zehirlendi ,ishal oldular vb gibi haberler bu tip zehirlenmelerden kaynaklanıyor.
bunun dışındakiler için bir arıtma yok.yani bu sertifikalar belli maddeler için verilmiş ,o yüzden sertifika konusunda bir kandırmaca yok.ama bütün kriterleri sağlayan bir sertifika değil.
NFS nin içme suyu cihazı sertifikası kriterleri ise şunlarmış
1-Certified contaminant reduction claims must be proven through testing performed by NSF International at its laboratories.
The eSpring Water Purifier has done this.
sertifika edilmiş arıtım,NFS lablarında yapılarak ispat edilmeliymiş,bu sağlanmış.
2-The system must not add anything harmful to the water.
The eSpring Water Purifier does not.
sistem suya zararlı madde eklememeliymiş,ki eklenen madde yok bu da onaylanmış.
3-The system must be structurally sound and designed to meet plumbing requirements such as pressure fluctuations.
The eSpring Water Purifier is.
sistemin dizaynı ,örneğin basınç dalgalanmaları gibi tesisat gereksinimlerine uygun olmalıymış.
4-Advertising, literature, and labeling must not contain any false or misleading statements.
The eSpring collateral does not.
reklam,etiketleme vs yanlış ifadeler içermemeliymiş.
5-Only pre-authorized changes in the materials and manufacturing process are allowed.
The eSpring materials and process have done this.
malzemelerde ve üretim proseslerinde sadece önceden yetki verilmiş değişiklikler yapılabilir denmiş.
yani bu 5 maddeyi sağlayan firmaya sertifika veriliyormuş ki içerikten çok sistemin üretimi ve satışı ile ilgili maddeler bunlar.
bundan yola çıkarak sertifika ile reklam ve satış yapmaları normal fakat biz de tüketici olarak içeriğini bilmeliyiz bunların.emin olun satanların da bu sertifikaların içeriğinden haberleri yoktur.ben de şimdiye kadar okumamıştım.ama sistemleri bildiğim için uygun olmadığını biliyordum.sonuçta bu maddeleri sağladıkları için sertifika almaları ve satış yapmaları kanuni birşey.sözlü olarak onu arıtır bunu arıtır,alkali su şöyledir gibi aslında sertifikalarında yer almayan söylemlerin de cezası var mıdır bilmiyorum.nasıl ispatlanır onu da bilmiyorum.ben karşılaştığım 3 satıcıya gerekeni söyledim ve hayır diyemediler.sertifikalarından bahsettiler :) ezberlenmiş şeyler.
mesela bilinen bir süpürge markasının tanıtımına gelen kişi bize o aletin uçak teknolojisiyle çalıştığını ve yanlış hatırlamıyorsam 85 yıldır taklit edilemediğini söyledi.sitelerinde 70 yıldır geliştirmekte oldukları yazıyor ama satıcının iddia ettiği gibi uçak motoru kullanıyoruz ,bu kadar yıldır sistem aynı değişmedi( ki mümkün değil) gibi iddiaları yok.bunu şunun için yazdım.satıcılar da zaten bilgisiz oldukları için ve amaç satış olduğu için sizin sorularınıza sizi ikna edecek cevapları verirler.inanıp inanmamak ,araştırmak size kalmış.umarım birilerine bir şekilde faydam olmuştur.sevgiler.