• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Stresten kahroluyorum

Merhabalar,
Bebeğim 57 günlük. 38+1’de doğdu, sezaryen. Normalden 13 gün erken oluyor. Kilosu az doğdu 2870 gramdı. Çok hızlı toparladı şu an normalden de fazla kiloda. Boyu da uzadı.

Ama yanılmıyorsam sadece 1 kere bana gülümsedi. O da muhtemelen denk geldi. Sosyal gülümseme hala yok. Gözleriyle eşyaları bazen takip ediyor bazen etmiyor. Başının dönük olduğu yönün tersinde çıngırakla ses yaptığımda dönüp bakmıyor. Eskiden emerken uyuyakalmak üzere iken bilinçsiz gülümserdi. Artık o da yok denecek kadar az.

Manyaklık olarak nitelendiriyor herkes ama bilinçli anne olmak, erken teşhis için en önemlisi değil mi? Otizm ile ilgili bir şeyler mi yapmalıyım, hangi alandan doktora götürmeliyim bilmiyorum. Kendimi çok kötü hissediyorum, bir şeyler yapmam lazım ama yapmıyorum gibi geliyor. Sürekli ağlıyorum, bebeğimle ilgilenirken bile gözyaşı döküyorum. Çok kötü durumdayım ne olur bir şeyler söyleyin.

@Kazen mümkün olur mu en azından anneler kulübündeki üyelere bildirim gitmesi. Kurdeşen dökeceğim, her bir sözcüğe ihtiyacım var.
Daha çok erken annesi, dur bi sakin ol :) ağlayarak ne kendini üz ne de bebeğini strese sok. Anlattıklarında hiçbir anormal durum yok benim tecrübelerime göre. Şu an tıbbi açıdan herhangi bir tanı da mümkün olmaz çünkü bebiş daha doğduğunun farkında değil. Bilinçli olalım elbette ama obsesyon seviyesinde değil. Bebeğin çok sağlıklı sadece biraz daha büyümesi gerek, ona da kendine de zaman ver :)

Merhabalar,
Bebeğim 57 günlük. 38+1’de doğdu, sezaryen. Normalden 13 gün erken oluyor. Kilosu az doğdu 2870 gramdı. Çok hızlı toparladı şu an normalden de fazla kiloda. Boyu da uzadı.

Ama yanılmıyorsam sadece 1 kere bana gülümsedi. O da muhtemelen denk geldi. Sosyal gülümseme hala yok. Gözleriyle eşyaları bazen takip ediyor bazen etmiyor. Başının dönük olduğu yönün tersinde çıngırakla ses yaptığımda dönüp bakmıyor. Eskiden emerken uyuyakalmak üzere iken bilinçsiz gülümserdi. Artık o da yok denecek kadar az.

Manyaklık olarak nitelendiriyor herkes ama bilinçli anne olmak, erken teşhis için en önemlisi değil mi? Otizm ile ilgili bir şeyler mi yapmalıyım, hangi alandan doktora götürmeliyim bilmiyorum. Kendimi çok kötü hissediyorum, bir şeyler yapmam lazım ama yapmıyorum gibi geliyor. Sürekli ağlıyorum, bebeğimle ilgilenirken bile gözyaşı döküyorum. Çok kötü durumdayım ne olur bir şeyler söyleyin.

@Kazen mümkün olur mu en azından anneler kulübündeki üyelere bildirim gitmesi. Kurdeşen dökeceğim, her bir sözcüğe ihtiyacım var.
Bazi bebekler cok hizli bazilari cok yavas gelisiyo. Daha cok erken. Benim ilk bebegim 4 aylikken surunerek evi turluyodu. Ikincisi 9 aylik gecen hafta basladi emeklemeye

Daha çok erken zaten otizmin bu kadar erken ortaya çıkma ihtimali yok. Bebeğinizin göz kasları gelişmedi ve renkli göremiyor. Göz muaynesini olsun zaten doktor da detaylı bilgi verir.

İşitme testinden geçti ama göz muayenesi hala olmadı, 9’unda kontrolümüz var doktorumuz yönlendirecek göz doktoruna.. kendime engel olabilsem keşke, olamıyorum bu konuyu aşamıyorum :KK43:
Çok içinizi kemiriyorsa çocuk nöroloji bi görsün, stres yapacağınıza...

Merhabalar,

Merhaba, endişenizi kaygınızı anlıyorum. Anne değilim ama otizm sınıfında öğretmenim. Emin olun hepsi gülüyor. Bir kaç tanesi de göz teması kuruyor. Demem o ki gülmemek veya göz temazi kurmamak bir teşhis için yeterli değil. Ayrıca 2 yaşından önce de teşhis konulamıyor. O nedenle göz ve işitme testini yaptırdıktan sonra sakin olun ve bebeğinizle bol bol oyun oynayın. Sosyalleşin insan içine çıkarın. İnsanların onu sevmesinden onunla konuşmaya çalışmasından geri çekmeyin. O daha bebek gülmenin ne olduğunu ağlamanin korkunun ne olduğunu ÖĞRENECEK. Hayata dair hiç bir şey bilmiyor. Öğrenmeye geldi ve ilk öğretmeni sensin. Ona kaygıyı stresi öğretme, sev gez toz oyun oyna doya doya hayatı öğret yakında gülmeyi öğrenecektir emin olun. 😊

Ama daha çok küçük bebişinnn yaa😍 kız daha ne tepkisi bebek şuan karnını doyur- uyu evresinde daha az bı dur 😄 Tepkiler,gülmeler 4. Aydan itibaren başlar 6. Ayda iyice anlarsınız artık size tepki verdiğini vs. Şuanlik sıkıntı yok ama 6-7 aydan sonra hâlâ tepkisiz, göz teması kurmuyor, nesneleri takip etmiyorsa doktora götürebilirsiniz. Şimdi götürseniz bile daha çok küçük olduğundan dolayı herhangi bir teşhis koyacaklarını veya 'evet bu çocukta bişey var' diyebileceklerini sanmıyorum çünkü daha çok erken bu tarz şeylerin konuşulması için. Sağlıcakla büyütün bebişinizi 😍❤️

Merhabalar,

Manyaklık diye bisey yok annelikte banada çok söylediler 2 evladım var iyikide manyaklık yapmışım çoğu zaman erken tedbir aldım bilinçli gülümsemesi için henüz erken ama çoğu çocuk 3 ay civarı bilincli gülümsüyor otizm olayına gelince yakin arkadasimin cocugundan suphelendik hep 2 yasinda adina tepki vermiyordu sadece tablet oynuyordu oyunn kuruyorduk coluk cocuk herkes egleniyor o yanimiza gel diyorduk gelmiyordu donup bakmiyordu bile konusmuyordu dha neler neler goturmedikleri yer kalmadi hepsinden ayni cevabi aldi otizm tanisi 3 yaşından önce konulamaz ve suan saglikli .. otizm konusunu takinti yapmaniz entresan olms biraz 2 aylik bebek annesi ona biraz zaman ver olur 4 5 6 aylik bakmaz ozaman dersin niye diye .. tabi icinde kusku varsa gotur goster bi zarar gelmez ama hemen otizm e sarman yanlis onun tanisi suan zaten konulamaz

Son düzenleme:
Canım benim asla manyaklık değil bu yaptığın. Ne gelirse Rabbimden deyip oturup çaresizlik boyutuna gelince mi ilgileneceksin yani normali bu değil normali ve olması gereken süreç kesinlikle bu. Hemde ne kadar güzel bilinçli sorular ve sorunları deneyim ederek sorup anlatmışsın.
Bebiş tam ne kadarlık bilmiyorum ama üst komşumun çift yumurta ikizleri doğdu 8 yıl önce bir kızı daha kırkı çıkmadan kahkahalar atıp gözleriyle heryeri izlerken diğer kızının 20. Gününde gözleri dahi açılmamıştı. Uyurlarken biri normal nefes alırken o daha az ve daha uzun sürede nefes alırdı, doğru düzgün kusmazdı, gaz ağrısı bile çekmezdi hatta doğru düzgün ağladığınızı bile hatırlamıyorum. Rengi diğer kardeşine göre daha koyu ve diğer kardeşine göre kgsi daha düşüktü. Aldığı nefesi kesmedikçe Rabbim umut var der dururdu annesi. Şuan o gözleri kapalı olan kız bebek maalesef özel eğitim alıyor zeka geriliği ve anlama geriliği var. Tamamen nörolojik problemler yaşadı belki zamanında müdahale edilseydi sorun beyninde bu kadar büyümeyecekti.. Ameliyatlar olsada bir ilerleme kaydedemedi maalesef beyninin uzun süre oksijensiz kalma durumları oluşmuş bebekken.
Evhamlarını çok iyi anlıyorum ve lütfen aklına takılan her konuda tek doktora bağlı olmadan danış bir çok yorum al. Ben herşeyin yolunda gideceğine inanıyorum senin gibi harika ve bilinçli bir annesi varken benim kuzumun herşeyi normal çıkacaktır ♥️🌸

Merhabalar,

Hekim olan yakınıma durumunuzu okudum. Pediatri bölümüne götürmeniz gerekiyormuş. Kan tahlilleri felan yapılıp değerlendirilmeli dedi. Erken tanı otizmde çok önemliymiş. İnşaAllah sizin değildir ama bir an evvel Dr un bakması değerlendirilmesi önemli. Niye kendinizi manyak hissediyorsunuz. Hekim yakınım bebekler göz teması kurar gülümser felan tabi. İyi takip edilmesi gerekiyor dedi.

Bir kere bebek gelisiminde su kadar aylik diye tabirler okudugunuzda bunu o ayi doldurduktan sonra yaptiklari olarak anlayacaksiniz. Yanlis yorumladiginiz icin panige kapiliyorsunuz. Iki aylik bebek sunlari yapar derken kast edilen iki aylik sure dolduktan sonra, yani 60 ila 90 gun arasinda yaptiklari seyler. Ayrica zaten sosyal gulumseme 57 gunluk bebek icin bir milestone degil, 3 ve 4. aylarda beklenen (2 aylikken olabilse de) bir sey bu. Cingiraga donup bakmasi icin tumden erken zaten, lutfen google'da okudugunuz her seye de koru korune inanmayin.

Bebeginizin goz temasi var mi? Objeleri degil ama mesela sizi gozleriyle takip ediyor mu? Odaya girip cikarken sizi gozleriyle izledigini fark ediyor musunuz? Ben yurtdisinda yasiyorum, bana 2 ay kontrolunde yani 60 gunlukken sorduklari iki soru buydu sadece.

Google :KK43: iki ay gelişim aşamalarında yazıyor
Louder yine özür dileyerek, biraz da samimiyetinize ve beni dosdoğru anlayacağınıza inanarak yazacacağım, genel olarak çok aşırı kaygılı ve evhamlı birisiniz, her şeyi abartılı ve kendinizi strese sokarak yaşıyorsunuz, bunun için uzman desteği almıyorsanız hemen bir uzmanla görüşmenizi tavsiye ediyorum, bebeğinizin gelişimini takip edin, bilinçli bir anne olmak için okuyun araştırın ama bunu bir felakete dönüştürerek yapmayın, Google da bebeklerin ay ay gelişimi yazıyor doktor makaleleri vs var ama her bebek kendine özel gelişme gösterir.

Kimi bebek 9. ayında yürür kimi bebek 2 yaşında, kimisi 1 yaşında bıcır bıcır konuşur kimi 3 yaşına kadar derdini kelimelerle anlatır.
Kardeşlerin gelişimi bile aynı olmaz, ki insta gibi sosyal medyada paylaşılan bebekler ya da çevrenizdeki bebeklerle kızınızı kıyaslamayın.

İşitme testinden geçti ama göz muayenesi hala olmadı, 9’unda kontrolümüz var doktorumuz yönlendirecek göz doktoruna.. kendime engel olabilsem keşke, olamıyorum bu konuyu aşamıyorum :KK43:
Sanirim bu lohusa sendromu. Benim de ikizlerimde surekli benzer endiseler yasadim. Surekli moralim bozuktu. Bu surecte bir de bir suru aksilikler de pespese gelmisti. Aynen sizin gibi ben de 40. Gunu doldu gülmüyor bana bakmiyor diyordum. Surekli ilk kartlarimla oyunlar oynatmaya çalışıyordum. Sonrasinda kart takiplerinizi basladi, zamanla gülmeler basladi, her bebek bir olmuyor, doktora tabii ki de sorun, ama gereksiz yere endişeleniyorum kendinizi üzmeyin. Ben o donem cok yipranmistim. Zaman su gibi akıp geçiyor. Su an bebeklerim 1 yasinda ve surekli kahkaha atiyorlar. O gülmeyen minnos hala çatık kaşlı, oyle herkese de pas vermez, kardesi ise tam tersi. Her bebek kendine özgüdür. Merak etmeyin.

0-3 aylık bebekli anneler diye bir whatsapp grubuna girmiştim. Kaka fotoları atıp normal mi diye sormalardan tutun marka önerilerine kadar her şey konuşuluyor. Orada bebeğin ne zaman güldüğünü falan konuşuyorlardı. Herkes başladı 35 günlüktü babannesine güldü, 40 günlüktü dedesine güldü, bizimki nerdeyse konuşacak, bizimki sürekli aguluyor demeye… sonra bebeğin gülümsemesi için doğru zamanı araştırdım. 2 ay civarı yazıyordu. Gülümsemezse nolur diye baktım otizm belirtisi çıktı. 2 aylık bebekte otizm belirtileri nedir diye baktım göz kontağı, eşya takibi vs çıktı… derken böyle burada buldum kendimi
Yapmayın nolur. Önce bebeğiniz sonra kendiniz için yapmayın. O grupta çocuk doktoru yoktu değil mi? E doğal olarak kaka karşılaştırması yapıp bir sonuca varıp ona göre hareket etmek sizce ne kadar doğru?
Örneğin benim bebeğim her gün 8 kez kaka yapıyordu, bazen sekizi de geçtiği oluyordu, bu benim bebeğimin normaliydi, bir şeye alerjisi olduğundan değil ishal olduğundan değil sindirim sistemi hızlı çalıştığındandı bu ama bir arkadaşımın bebeği günde 5 kez kaka yapınca doktor ishal olduğunu söylemişti.
Tamam tecrübe önemlidir faydalanın ama herkesten her tavsiye alınmaz. Mevzu bebeğinizse doktordan başkasının söylediğini duymayın bile.
Aylık gelişim maddelerini de irdelemeyin, üstünkörü 0-3 ay, 3-6 ay, 6-9 ayda neler oluyormuş doktorunuzdan öğrenin gerisini bırakın. Allah hepimizinkini bağışlasın çok zeki bir çocuğum var, o listelere hiçbir zaman uymadı, bilmemkaçıncı ayda şunu yapar bunu yapar denen şeyi hiçbir zaman o ayda yapmadı ya daha önce yaptı ya daha sonra yada hiç yapmadı. Her bebek-çocuk kendine hastır, atıyorum 4 aylıkken gülmüyordur agu yapmıyordur çünkü dikkatini renklere vermiştir yada dişleri çıkmaya başlamıştır anlatabiliyor muyum? Birşey yaptığında yada yapmadığında hemen aklınıza bir sorun h-gelmesin. Durun bir düşünün ekran bağımlısı mı yaptım ben bebeğimi, yeterince beslemedim mi, temiz bakmıyor muyum, yeterince uyaran sunmuyor muyum, konuşmuyor muyum, okşamıyor muyum?…..hepsini yapıyorum, öyleyse bir sorun olmasını gerektirecek birşey yok, demekki henüz hazır hissetmiyor yada bu adımı atlayıp başka bir yönde gelişecek.
Yapmanız gereken yalnızca bu. Bebek bir yaşına gelir hala gülmez agulamaz tamam ben de sizinle endişeleneyim ama yavru daha dünyaya geldiğinin farkında değil sizin lohusalığınız bile yeni bitti farkında mısınız?ne bu acele telaş
Çıkın o gruplardan
Google a da bakmayın
Olabildiğince sakin olun, bebeğiniz sağlıklı ama sürekli ağlayan kaygılı bir annesi olduğu için huzursuz, yazık değil mi ikinize de? Annenin korkusu, üzüntüsü, mutluluğu tüm duyguları bebeğe annenin hissettiğinden çok daha yoğun geçiyor.
Keşke normal hayatta arkadaşım olsaydınız yalnızca üç gün sizi misafir ederdim evinize döndüğünüzde kendinizi ne kadar boş yere hırpaladığınızı anlardınız.
Bakın hiçbir sorun yok herşey yolunda bir sorun da olmayacak Allah ın izniyle, bir duş alın balkona çıkın bir hava alın kendinize bebeğinize uzaktan bir bakın ve rahatlayın. Sakince tadını çıkarın hayatın

Merhabalar,

Çok bilgim olmasa da her çocuğun kendi zamanı olduğunu düşünüyorum. Hepsi saatle kurulmuş gibi bir şeyler yapmak zorunda degil. Çok da geç değil bence. Biraz daha zaman verebilirsin bebeğine. Gerçekten problem varsa anlaşılır zaten. En kotu doktor kontrolünde doktoruna sorarsın. Problem görürse o yönlendirir.

Hekim olan yakınıma durumunuzu okudum. Pediatri bölümüne götürmeniz gerekiyormuş. Kan tahlilleri felan yapılıp değerlendirilmeli dedi. Erken tanı otizmde çok önemliymiş. İnşaAllah sizin değildir ama bir an evvel Dr un bakması değerlendirilmesi önemli. Niye kendinizi manyak hissediyorsunuz. Hekim yakınım bebekler göz teması kurar gülümser felan tabi. İyi takip edilmesi gerekiyor dedi.
2 aylık bebeğe otizim teşhisi koyabilen bir doktor var mıymış?
Ne yapacak 2 aylık bebeğe ne komut verecek bebek buna tepki verecek de otizim tanısı koyacak?
Erken tanı çok önemli evet de bebek 2 aylık 2 yaşında değil. Oldu olacak anne karnında teşhis etsin bari, yakınınız ağır saçmalamış

İlk 3 ay bebeklerin görme yetisi tam olmaz çok erken bunun için ,otizim şüphesi ise çok uçuk bi ihtimal daha 2 ayı bile dolmamış,evham yapıyosunuz bebişi incelemeyi bırakın anneliğin tadını çıkarın zamanla oturacak her şey 🤍

Nasıl bir hekim anlamadım göz muayenesi bile 3 ayda önerilir, aylık kontrollerde pupil refleksi dışında bir şey yapılmaz. Kan tahlili vs derken boşa canı yanacak bebeğin ne göz teması gülümsemesi Allah aşkına

0-3 aylık bebekli anneler diye bir whatsapp grubuna girmiştim. Kaka fotoları atıp normal mi diye sormalardan tutun marka önerilerine kadar her şey konuşuluyor. Orada bebeğin ne zaman güldüğünü falan konuşuyorlardı. Herkes başladı 35 günlüktü babannesine güldü, 40 günlüktü dedesine güldü, bizimki nerdeyse konuşacak, bizimki sürekli aguluyor demeye… sonra bebeğin gülümsemesi için doğru zamanı araştırdım. 2 ay civarı yazıyordu. Gülümsemezse nolur diye baktım otizm belirtisi çıktı. 2 aylık bebekte otizm belirtileri nedir diye baktım göz kontağı, eşya takibi vs çıktı… derken böyle burada buldum kendimi
35-40 günlük bebek gülümsemesi sandığımız gülümseme değildir rekleks gibi düsünün,bu şekilde evhamlarla bebeginizi hastaneler testler cok yorarsınız. Bebekler fabrikasyon ürün değildir her ay şu şu olacak diye kesin denemez bazı bebek 8 bazı bebek 14-15 aylık yürür, bazısı 3 aylık diş çıkartır bazısı yaşına yaklaşır her bebek kendine özeldir tabiki dikkatli olalım erken tanı önemlidir fakat bu öyle bir şey degil 12 aya kadar her ay doktorlar rutin kontolde bakarlar bakılması gerekenlere zaten. Kendinizide bebeğinizide boşa yıpratmayın stresiniz sütünüze geçiyodur o yüzden bebekte gerilir unutmayın anne sütü canlıdır duygularda aktarılır. Şimdi bunu daha sonra diş emekleme dönme yürüme vs diye kaygilariniz artar baska bebeklerle kıyas yapip sorunu var mı diye anksiyete yasarsiniz bu yuzden en basindan kurtulun bu dusuncelerden ve bebişinizi keyifle büyütün onu incelemeyin sadece sevin :)

Hayırlı olsun, sağlıkla büyütün🧿
Yorumları okumadım belirteyim de daha bismillah yahu😂
Daha çoook uzun bir yol bu, ben sadece kendi önerimi yazacağım, isterseniz denersiniz.

Bir bebeğin gelişimini desteklemek için en iyi aktivite oyun halısı.
İlk bebeğim 37 haftalık doğdu, hastaneden 2400 çıktı, 1 ay gözyaşı bezi tıkanıklığıyla uğraştık.
Ne kaşı ne kirpiği hiçbir şeyi yoktu, paket tavuk gibiydi yavrum ama pes etmedim tam 30 günlükken oyun halısına koymaya başladım.
Sesli sallanan oyuncaklarla ilgisini çektim, renk kartları ile dikkatini sağladım.
1 aylık kafayı dik tutuyordu.
2 aylık falandı dönmeye başladı, aynı o civarlarda da nesneye uzandı.
Güçlenmesi için sık sık yüzüstü yatırdım ben yanındayken, ağlasa zırlasa da zamanına yetişmesi kas güçlenmesi için, uyurken yan yatırdım.
Minicik bir bebek olduğu için desteklemem gerektiğini bildiğimden bunları yaptım, ha ne mi oldu, deli dana😂
5 aylık emekledi, 7 aylık koltuktan mama sandalyesinden beşikten atlama tırmanma başladı, sonrası malum zaten tazmanya oldu.😂
Benimkini gören herkes kendi bebeğini sorguluyordu ama resmen komando gibi ben eğitmişim çocuğu, şuan anlıyorum.

Sakin, doya doya tadını çıkarın bu zamanların.
Ben bu hatayı ilk bebeğimde yaptım, her anını stresten kaçırdım, siz yapmayın.

Back