• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Sokak Kedilerini Eve Alıştırma Konusunda Sizi Bilgilendirecek 12 Öğretici Adım

M e g

Geçici Olarak Hesap Pasiftir !
tek ayak cezası
Kayıtlı Üye
27 Kasım 2008
72.780
118.855
698
Sokak Kedilerini Eve Alıştırma Konusunda Sizi Bilgilendirecek 12 Öğretici Adım




Sokaktan bir kedi sahiplenmeye karar verdiniz ama onun eve alışıp alışmayacağı konusunda endişeleriniz mi var? Öncelikle bu kararınızın ne kadar doğru olduğunu ve ne kadar güzel bir işe kalkıştığınızı bilmenizi isteriz. Aslında sokak kedilerini eve alıştırma endişelenmenize gerek yok, çoğu sokak kedisi insanlara ve insanlarla iletişim içinde olmaya alışıktır. Sokak kedilerinin ömürleri genelde 2 yıldan uzun değildir, çok da kaliteli bir yaşam sürdükleri söylenemez. Ev kedileri ise yaklaşık 15 yıl kadar yaşayabilir. Doğru adımları attığınız takdirde hem siz ömürlük bir dost edineceksiniz hem de dostunuzun hayatını kurtarmış olacaksınız.

1. Sahiplenmeyi düşündüğünüz kediyi gözlemleyin
sokak-kedilerini-eve-alistirma-1-879x1024.jpg


İnsanlara alışık mı, yanınıza geliyor mu ve ona dokunmanıza izin veriyor mu bakın. Eğer kendisini sevdiriyorsa bu çok iyi haber, geri kalan adımların bir çoğunu izlemeye ihtiyacınız yok!

2. Eğer sizden korkuyor ve kaçıyorsa...
sokak-kedilerini-eve-alistirma-2-1024x683.jpg


Sabırla ve yavaş yavaş onu alıştırmanız gerek, onu iki üç kere beslediniz diye hemen kucağınıza atlayacağını sanmayın. Bu biraz zaman alabilir.

3. Sokak kedilerini eve alıştırma konusunda atılacak ilk adım, onu beslemek
sokak-kedilerini-eve-alistirma-3-1.jpg




Sürekli bulunduğu yere bir miktar mama koyun. Eğer geldiğinizi görünce kaçtıysa, mamayı verdikten sonra siz hala oradayken yiyip yemediğini gözlemleyin. Mamayı koyunca yanınıza gelip yemeye başladıysa bu çok iyi. Elinizi uzatıp koklamasına, sizi tanımasına izin verin. Fakat kendine dokundurtmuyorsa bu konuda acele etmeyin. Beslemeler esnasında onunla bir araya gelmeye devam edin, mamayı yiyene kadar bekleyin ve varlığınıza alışmasına izin verin.

4. Mama koyduğunuz halde siz oradayken gelip yemiyorsa
sokak-kedilerini-eve-alistirma-4-1024x768.jpg


Mamadan uzaklaşın. Siz gittikten sonra yiyip yemediğini gözlemleyin. İnsan varlığına alışkın olmayan sokak kedilerini eve alıştırma uzun bir süreçtir. Belki o alışana kadar haftalar boyu mamayı bırakıp uzaktan yemesini gözlemlemeniz gerekebilir. Mamayı koyduktan sonra onu çağırmayı, size yaklaşmasını sağlamayı deneyin.

5. Yanınıza gelip mama yemeye başladıktan sonra
sokak-kedilerini-eve-alistirma-5-1024x576.jpg


Ona dokunma konusunda alıştırmalar yapın. Hemen dokunmayın ve ilk dokunuş için sırtı kuyruğu gibi yerleri değil, sizi görüp koklayabileceği şekilde başını seçin.

6. Elinizle kedi burnu oluşturun
sokak-kedilerini-eve-alistirma-6-1024x576.jpg


Kedileri iyi gözlemlediyseniz, bir şeye merakla ilk defa yaklaşırkenki vücut dillerini çözmüşsünüzdür. Nasıl ki biz diğer insanlarla tanışırken tokalaşıyorsak, kediler de burunları ile aynısını yaparlar. Yani koklarlar. Elinizi resimde gördüğünüz şekilde yapın ve kediye uzatın, gelip size merhaba desin. Parmağınıza bıyık ve yanaklarını sürtüyorsa bu iyiye işaret. Başını okşamanıza izin verip vermediğine bakın.

7. Yanınıza gelip sizinle temas kurmaya başlayınca
sokak-kedilerini-eve-alistirma-7.jpg


Onu hemen kucaklamak konusunda acele etmeyin. Onu yerden kaldırıp tutmanıza hemen izin vermeyebilir. Bir süre daha buluşmaları sürdürmeniz, onu beslemeler sırasında sevmeniz gerekebilir.

8. Varlığınız konusunda yeterince rahat olduğunu hissettiğinizde onu kucağınıza almayı deneyin
sokak-kedilerini-eve-alistirma-8-890x1024.jpg


Eğer onu tutup kaldırmanıza izin vermiyorsa zorlamayın. Kendisini tehdit altında hissederse savunmaya geçebilir ve kedinin savunma aracının tırnakları ve dişleri olduğunu unutmayın. Henüz aşılarını olmamış bir sokak kedisi olduğundan dikkatle davranmanızda ve önlem almanızda fayda var. Önlem olarak uzun ve kalın bahçıvan eldivenleri giyebilirsiniz. Fakat eğer eldiven giyecekseniz öncelikle kedinin bunları koklamasına ve alışmasına izin vermelisiniz.

9. Onu sorunsuz bir biçimde kucaklayabiliyorsanız vakit kaybetmeden bir kutu, ya da kedi taşıma kafesi edinin
sokak-kedilerini-eve-alistirma-9-1024x576.jpg


Tabii kedi hemen bu kutuya girmeyebilir. Yine onu kutuya sokmak konusunda zorlamayın ve aceleci davranmayın. Yine bu esnada da kalın bahçıvan eldivenlerinden faydalanabilirsiniz. Eğer onu tutup kutuya yerleştiremezseniz aç olduğu bir zamanı kollayın ve kutunun içine biraz mama koyarak girmesini sağlamayı deneyin. Bu yöntem de işe yaramazsa bir arkadaşınızdan yardım isteyin, siz kediyi içeri koymaya çalışırken birinin kutuyu sabit tutuyor olması işinizi kolaylaştırabilir.

10. Kediyi yakaladıktan sonra ilk iş kontrol ve aşılama için veterinere götürün
sokak-kedilerini-eve-alistirma-10-1024x683.jpg


Sokak kedilerinin hepsinde hem onun sağlığına hem de sizin sağlığınıza zarar verecek bağırsak parazitleri bulunur. Bunlardan kurtulmak, hem kendinizi hem onu korumak için veteriner müdahalesi şart. Ayrıca kedinin deri parazitleri ve tedavi gerektiren başka sağlık sorunları da bulunuyor olabilir. Veterineriniz size onun bakımı konusunda neler yapmanız gerektiğini söyleyecek ve sizi detaylı bilgilendirecektir.

11. Evinizi ve kendinizi yeni dostunuza hazırlayın
İhtiyacınız olacak en temel malzemeler:

  • Kedi maması: Kediler için özel formüle edilmiş, vücutlarına gerekli besin ve mineralleri içeren mama
sokak-kedilerini-eve-alistirma-11-1-1024x768.jpg


  • Mama kabı ve su kabı: Kedinin içinden kolaylıkla yiyip içebileceği çukur kap
sokak-kedilerini-eve-alistirma-11-2.jpg


  • Kedi kumu ve kum kabı: Kediler için özel formüle edilmiş tuvalet için kum, bunların birçok çeşidi vardır eğer karar veremiyorsanız ilgili içeriğimize göz atın Kum kabı ise ıslaklığa ve kedinin tırmalamasına dayanıklı plastik ve sert bir malzemeden olmalı.
sokak-kedilerini-eve-alistirma-11-3-1024x768.jpg


  • Tırmalama postu: Kediniz koltuk ve mobilyalarınızı tırnaklarını törpülemek için kullanmasın istiyorsanız bunlardan bir tane edinin
sokak-kedilerini-eve-alistirma-11-4.jpg


  • Oyuncak: Kedi oyuncağı. Küçük bir fare şeklinde tek başına ya da bir çubuğa bağlı ipin ucunda olabilir. Kedinizin oynaması enerjisini atabilmesi açısından elzemdir.
sokak-kedilerini-eve-alistirma-11-5.jpg


Bundan sonra artık bir canlının sorumluluğunu taşıyor olacaksınız. Hayatınızı da ona göre şekillendirmeniz gerekebileceğini unutmayın, onun ihtiyaçlarını gözetmelisiniz. Seyahat ederken önceden planlayıp kediniz için siz yokken bakılabileceği bir yer ayarlamak gibi durumlar olabileceğini aklınızda bulundurun. Kedi artık ondan sıkıldığınız için bir kenara atabileceğiniz bir oyuncak, bir nesne değil! Kanlı canlı, tıpkı sizin gibi duyguları olan, kişiliği ve huyları olan, hisseden biri… En önemlisi de onu eve alıp hayatınıza aldığınız andan itibaren yaşamını sürdürebilmek için size bağlı. “Olmadı ben bunu sokağa geri salayım, nasıl olsa sokak kedisiydi alışkın” gibi bir düşünce içinde olamazsınız, bu bir seçenek değil. Eve alıştırdığınız kediyi tekrar sokağa salmanız çok yanlış. Eğer bu düşüncedeyseniz lütfen en başından onu hiç eve alıştırmayın.

12. Eğer evde başka evcil hayvanlarınız varsa…
sokak-kedilerini-eve-alistirma-12-1024x648.jpg


Bu evcil hayvan bir kedi ya da köpek ise onları bir araya getirmek ve alıştırmak için ilgili içeriklerimize göz atın. Eğer evde sürüngen, balık, kuş ya da hamster gibi bir canlı besliyorsanız bunları kediden uzak tutmanızda, kedi ile aynı ortamdayken kafeslerinden dışarı salmamanız gerekiyor. Özellikle balık akvaryumunu kedinin girmediği bir odada tutun, akvaryumun içine erişemese bile dışarıdan da balıklarınızı korkutup tedirgin edebilir, balıklar da hassas canlılardır. Tabii ki kedinizi diğer küçük evcil hayvanınıza zarar vermemek konusunda eğitebilirsiniz, özellikle sahiplendiğiniz kedi yavruysa bu konuda şanslısınız. Fakat eğitimden sonra bile siz ortamda yokken onları gözetimsiz bir araya getirmeyin.





Patiliyo'dan alıntı..
 
Back