Baharatların sağlık açısından ne kadar faydalı olduğunu artık hepimiz biliyoruz. Baharatların faydaları ile ilgili basında bir çok haber, bir çok uzman önerisi yer alıyor. Öğrendiğimiz bilgilerle baharatları birer birer hayatımıza dahil etmeye başladık. Tadını sevmesek bile.
Ancak baharatların bazıları, sağlık anlamında sağladıkları çok farklı ve önemli faydalarla diğerlerinden bir adım öne çıkıyor. Uzmanlar bu baharatları sofralarımızın olmazsa olmazları arasına almamız konusunda uyarıyorlar.
İşte sofralarımızdan eksik etmememiz gereken o önemli 7 baharat…
KİŞNİŞ
Aromatik olduğu kadar sagliga ciddi faydalari olan bu baharatın ankiseyete yi azalttigi ve uyumaya yardımcı olduğu birçok calisma sonucunda bulunmuştur. Ayrıca tip 2 diyabeti olan insanlar için de önemli bir baharattır.2001’de Biyolojik ve Kimyasal Bilimler Araştırma Dergisi’nde yayınlanan bir çalışmada kişnişin kan şekeri ve kolesterolü düzenleyici etkisi olduğu gorulmustur.
Kullanımı: salata sosları, haslanmis sebzeler ve yumurta ile birlikte kullanılabilir.
ZERDEÇAL
Yapılan laboratuvar çalışmalarında körinin ana maddesi olan ve zerdeçalın içinde de bulunan curcumin adlı maddenin kanserle savaşmada umut verici etkileri olduğu bulunmuştur. Zerdeçal anti-inflamatuar etkisi ile tümörlerin büyümesini, melanom ve diğer kanserlerin ihtiyacı olan biyolojik yolları engeller.2007 de Çinli bilim adamları curcuminin prostat kanseri için gerekli hormonları baskıladığını bulmuştur.
Kullanımı: Etkilerini ciddi şekilde artırmak isterseniz zerdeçalı karabiber ile kullanın. hintli bilim adamları zerdeçaldaki curcumine karabiberdeki piperine eklendiğinde curcuminin biyoyararlılığının arttığını bulmuşlardır.
KARABİBER
Dünyanın en çok işlenen baharatı tek başına dahi süper bir besindir. Karabiber çok güçlü anti-osteoporoz etkiye sahip bir baharattır. Ayrıca içerdiği bakırın kemik sağlığı üzerinde ve kırmızı kan hücrelerinin sağlıklı bir şekilde yapılmasında olumlu etkileri vardır. İnsanların bakır ihtiyaçları fazla değildir fakat düşük alımında troid problemleri ve kalp atışlarında düzensizliğe neden olabilir.
Kullanımı: Karabiber istediğiniz gibi kullanabileceğiniz , ülkemizde hemen hemen tum yemeklerde miktari farklılaşarak kullanilan harika bir baharat.
TARÇIN
Tarcin tip 2 diyabette kan şekerini %10’a kadar düşürebilir. Iceriginde bulunan bileşenler kan şekerini uygun seviyelere düşürmesi için insülin reseptörlerini tetikler.
Kullanımı: bu tatlı baharatı daha iyi bir kan şekeri kontrolü için organik yulaf ezmelerinizin üzerine veya sabah kahvelerinize şeker yerine ekleyebilirsiniz.
KAKULE
Mide krampları ve gaz azaltıcı etkisi vardır. Eski bir sindirim yardımcısı olan kakule aynı zamanda vücudunuzda daha fazla yağ yakımı için safra salınımını tetikler(safra taşı riski olanlar uzmana danışmadan kullanmamalıdır).
Kullanımı: Biraz bal ile tatlandırarak süt ile birlikte kullanabilirsiniz.
KARANFİL
Diş ağrısını evde geçirmenin bir yolu olarak bilinen kararnfil ayrıca içerdiği eugenol ile kan şekerini düzenlemeye yardımcı olan insülin bileşiklerinin salgılanmasını tetikler. Karanfil içerdiği manganez sayesinde doku ve kemik yapımına da yardımcıdır. Düşük manganez düzeyine sahip insanlar artrite daha yatkın olduğundan ozellikle artrit problemi olanlara şiddetle tavsiye ediyorum.
Kullanımı: kurubaklagil yemeklerinize,çorbalarınıza , suyunuza veya günlük çayınıza ekleyebilirsiniz.
ZENCEFİL
Yaygın olarak kemoterapi ve gebelikten kaynaklanan bulantıları önlediği için önerilen zencefil migren ağrıları da dahil olmak üzere her türlü sağlık sorunlarına iyi gelir. Zencefil kan şekerini düzenleyici olduğu gibi magnezyum açısından da zengin bir baharattır. Aynı zamanda doğal bir anti-inflamatuardır, kanser, diyabet ve kalp hastalıkları gibi kronik hastalıklardan korunmada cok etkili olan bu mucizevi besinin bazı laboratuvar testlerinde kanser kök hücrelerini öldürdüğü bile bulunmuştur.
Kullanımı: Taze zencefili rendeleyerek veya toz formunu 1 cay kasigi olcusunde dilediğiniz tum besinlerin içinde veya cayini demleyerek tüketebilirsiniz.
Kaynak:estanbul