konuyu görünce fikrimi söylemek istedim. bence ailenin bilinçli olması ya da televizyon vs yan etkenlerdir. ana etken PARA ve ZAMANdır. şöyle açıklayayım şu an ki devlette ve özel sektörde çalışan insanları gözönüne alırsak özelde çalışan insan sayısı daha fazladır. ve bu insanlar ortalama sabah 7-8 (hadi bilemedin 8 buçuk), akşam gene 6-7 (belki daha geç) çalışmaktadırlar. yani günde 10-12 saat çalışan birisidir bu kişi... ( hepimiz kadın olduğumuz için bu kişi kadın olsun diyelim ) günün yaklaşık 2-3 saati yol ve hazırlanma ile geçsin. ( sabah hazırlanma+yol+akşam eve dönüş yolu ) akşam eve geldikten sonra yemek yap, sofra kur, sofra topla...yemek faslıda rahat bir 3 saat sürer yaklaşık. geriye kaldı 6-8 saat. ha tabi çamaşır, ev temizliği vs i hesaba katmadık. aaa bir de çocuk vardı çok pardon. bunlardan vakit bulup uyumak da lazım tabi. yani bu kişinin kazancı da iyi değilse, eve kadın tutacak parası yoksa ve kocasıda klasik türk erkeği ise iş dışı işleri de kendi yapmak zorundadır ki özelde kaymak tabaka dışında pek çok insan bu koşullarda çalışır. 4 yıl üniversitede dirsek çürütmüş bile olsa. ha tabi zengin koca arayıp bulmuş evde oturan, aman beyim bana baksın noöölcek, mantıklı kadınların bol bol vakti olabilir tabi. ona birşey diyemem. zaten hiçbir uğraşı da olmayan ( Ö; çocuğu yok,olsa bile bakıcılı ^^, işi yok, akşama kadar süslenip alışveriş yapan...ne demek istediğim anlaşılmıştır ) böyle bayanların beyinlerinde dolduracak bol miktarda yerleri vardır. onlar zaten birde kitap okumazlarsa vay hallerine.
yani uzun lafın kısası; zamanı da geç para,para,para...bir insanın okuma alışkanlığı varsa bile koşullar insanı okumamaya yönlendirebilir. yani bırakın alışkanlık edinmeyi, burada insanı köreltiyorlar yahu. bunlar benim gördüğüm şeyler, yaşamadım ama pek çok kadın bu halde. başka sözüm yok sayın yargıç...
ps: kitaplar pahalı o yüzden aileler alamıyor kısmına katılmıyorum. pek çok kütüphane var üye oluyorsunuz 15 gün süre ile kitap alabiliyorsunuz.