• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Anket Sizce Türkiye`de insanlar neden yeterince kitap okumuyor?

Sizce Türkiye`de insanlar neden yeterince kitap okumuyor?

• Piyasadaki kitaplar insanları tatmin edici düzey ve içerikte olmadığı için

OY: 0 0,0%
  • Bence Türkiye`de insanlar yeterince kitap okuyor

OY: 0 0,0%

• Ankete Katılan
    122
Kitap okuma bilincine sahip bir ülke değiliz malesef.
Ayrıca tv,bilgisayar...gibi ürünlerinde kitap okumaya tercih edildiği bir gerçek.

Televizyon ve bilgisayarın başında geçirdiğimiz hatrı sayılır saatlerin dışında kitapların pahalı olmasının da okuma alışkanlığına kötü etkide bulunduğu kanısındayım..Ülkenin çoğu karnını doyurmaya çalışırken bir de kitaba harcayacak para bulamıyorlar ne yazık ki..

Kitap okuma bilinci aileleri, toplum ve eğitim sistemi tarafından yerleştirilmediği için ve pahalı olduğu için..

ailede başlar ama benim ailem kitap yüzü nedir bilmez hatta annemin hobisi vardır kitapların tozunu almak gibi
ben çok kitap okurdum özellikle kitap alacak param yoktu çalı kuşunu 3 kere okumuştum orta okuldayken
sonra allah razı olsun bir vakıf kitap kiralıyordu ona üye oldum ,
annem çok kızıyordu işin gücün yok hep kitap okuyorsun diye
tabi yataktan kalkınca kitap yatmadan önce kitap hatta memlekete gidince insalar ayıplıyordu bu ne biçimkız doğru dürüst iğne tutmayı bilmiyor kitap okuyor diye
velhasıl gözlerim bozuldu evdekıyamet koptu kitap kuyorsun gözlerini bozdun diye sevgili anacığım okuma demedimmi diye kızıyor babada bütün dünyanın kabul ettiği türk klasiklerine kızıyor almış dini kitap bunu oku
offf neyse ama çok şey kattı bana görgüm kültürüm öz güvenim ve hayata bakışım farklı oldu adeta....şimdi kitap okuyorum tabi fırsatım oldukça ne zaman kitap alsam 2 gün içinde bitiyor...
ama fiyatlar çok okuyan için fazla ayda 2 kitap okuyabiliyorum keşke daha imkanım olsada okuyabilsem...

konuyu görünce fikrimi söylemek istedim. bence ailenin bilinçli olması ya da televizyon vs yan etkenlerdir. ana etken PARA ve ZAMANdır. şöyle açıklayayım şu an ki devlette ve özel sektörde çalışan insanları gözönüne alırsak özelde çalışan insan sayısı daha fazladır. ve bu insanlar ortalama sabah 7-8 (hadi bilemedin 8 buçuk), akşam gene 6-7 (belki daha geç) çalışmaktadırlar. yani günde 10-12 saat çalışan birisidir bu kişi... ( hepimiz kadın olduğumuz için bu kişi kadın olsun diyelim ) günün yaklaşık 2-3 saati yol ve hazırlanma ile geçsin. ( sabah hazırlanma+yol+akşam eve dönüş yolu ) akşam eve geldikten sonra yemek yap, sofra kur, sofra topla...yemek faslıda rahat bir 3 saat sürer yaklaşık. geriye kaldı 6-8 saat. ha tabi çamaşır, ev temizliği vs i hesaba katmadık. aaa bir de çocuk vardı çok pardon. bunlardan vakit bulup uyumak da lazım tabi. yani bu kişinin kazancı da iyi değilse, eve kadın tutacak parası yoksa ve kocasıda klasik türk erkeği ise iş dışı işleri de kendi yapmak zorundadır ki özelde kaymak tabaka dışında pek çok insan bu koşullarda çalışır. 4 yıl üniversitede dirsek çürütmüş bile olsa. ha tabi zengin koca arayıp bulmuş evde oturan, aman beyim bana baksın noöölcek, mantıklı kadınların bol bol vakti olabilir tabi. ona birşey diyemem. zaten hiçbir uğraşı da olmayan ( Ö; çocuğu yok,olsa bile bakıcılı ^^, işi yok, akşama kadar süslenip alışveriş yapan...ne demek istediğim anlaşılmıştır ) böyle bayanların beyinlerinde dolduracak bol miktarda yerleri vardır. onlar zaten birde kitap okumazlarsa vay hallerine.

yani uzun lafın kısası; zamanı da geç para,para,para...bir insanın okuma alışkanlığı varsa bile koşullar insanı okumamaya yönlendirebilir. yani bırakın alışkanlık edinmeyi, burada insanı köreltiyorlar yahu. bunlar benim gördüğüm şeyler, yaşamadım ama pek çok kadın bu halde. başka sözüm yok sayın yargıç...

ps: kitaplar pahalı o yüzden aileler alamıyor kısmına katılmıyorum. pek çok kütüphane var üye oluyorsunuz 15 gün süre ile kitap alabiliyorsunuz.

Son düzenleme:
Bence 2. şık hariç diğerleri bahane olamaz. Kitap okuma kültürü insana bir kez yerleşse, içine işlese (bakın sevse falan bile demiyorum, bunun mecburiyetine inansa en azından) her bahaneyi aşar kendine vakit ayırır kitabını bulur ve okur. Bir düşünün insan en sevdiği şeyler için nasıl da vakit ayırıyor? Sevdiği diziyi nasıl bekliyor bir hafta heyecanla? dizisi başlayacağı saat elektrikler gitse nasıl küplere biniyor? Aynı hassasiyeti kitap okumak için gösteren bir halk olduğumuzda geriye kalan tüm şıklar kendiliğinden kaybolacaktır zaten. Arz talep meselesi. okuyan insan sayısı artsa kitap fiyatı da düşer mesela. Devlet, halkı okusun diye ona göre planlar yapar. Ama devlet zaten bunu istemiyor ki, tam tersini istiyor. Tam tersi olsun da yanlış yaptığımızda karşımızda bilinçli, güçlü bir halk bulamayalım istiyor bu kadar basit ;)

Şu iki şık beraber

• Kitap okuma bilinci aileleri, toplum ve eğitim sistemi tarafından yerleştirilmediği için
  • Kitaplar çok pahalı olduğu için

Hem maddi yetersizliği olan insan çok hem de böyle bir istek pek yok insanlarımızın içinde

Pahali cunku bi kitap alicaksin minimum 25 30 dan basliyo..

Kadınlar Kulübü Mobil uygulaması kullanılarak gönderilmiştir.

Pahalı olmasını bir sebep olarak görmüyorum. Çünkü bende bir kitaba 30 lira vermekten memnun değilim ve hatta vermiyorum. Kesinlikle pahalı buluyorum o şekilde. Ama okuyorum. Halk kütüphaneleri var, okul kütüphaneleri var. Buralardan ücretsiz kitap temin edebiliyoruz. İkinci el kitap satan dükkanlar var. Çok ucuza bulabiliyoruz. İlla sıfır ve bize ait kitap istiyorsak da ucuza kitap satan internet siteleri var. Bu sitelerde kitaplar 5 liradan başlıyor. Şu anda evde bir ton kitabım olmasına rağmen okul kütüphanesinden ödünç aldığım bir kitabı okuyorum. Çünkü bu kitabı ucuza hiçbir yerde bulamadım ve alamadım mesela. Kitap okuma bilinci olmadığı için kitap okunmuyor, kesinlikle böyle düşünüyorum.

Televizyon, sinema, bilgisayar gibi faktörler kitap okuma alışkanlığını yok ettiği için.

Bana kitaplar pahalı geliyor açıkçası yokse cok seviyorum kitap okumak baska hele o sayfalarin kokusuuu

Kadınlar Kulübü Mobil uygulaması kullanılarak gönderilmiştir.

bence duyusal bi millet olduğumuz için okumayı pek tercih etmiyoruz.. bir çok insanın anlattıkları duydukları şeylerdir.. "geçenlerde okuduğum kitapta,gazetede,dergide ws.. söyle diyordu diye" söze başlayan insan sayısı malesef çok azdır.. tabi kii başka başka sebeplerde war ama bence en temel sebeplerin başında okumak yerine duymayı dinlemeyi tercih etmek sadece dinlemeyi iyi bir sey sanmamızdır..

Bence calisma saatleri 10 saat mesai.eve gelene kadar aksam oluyo.yemek bulasik derken ayakta uyuyoruz.kitap okuma az calisan.ev isi yapmayan rahat oturup okur.birde kitap fiyatlari cok yuksek.insanlar yarim kilo et alamiyor malesf.turkiye sartlarinda kitap okumaya ne zaman ne para yetmiyor

Kitapların pahalı oluşuna katılıyorum fakat günümüzde bu böyle, D&R a bir gidiyorum utanmasam maaşımın yarısını bırakıp çıkacağım... Ama bundan 10 sene öncesi ya da daha öncesinde bu kadar pahalı değildi. Aileler şimdi şimdi bilinçleniyor o da tamamı değil, bilinçsizlikten Türkiye'de kitap okuma oranı bu kadar düşük. Okuldan önce eğitim ailede başlar, okulda kitap okuyun deseler de çok köklü bir değişim olacağını düşünmüyorum, evde çocuk anne babasının kitap okuduğunu görmezse o da okumaz. Örnek alır, çocuk bu sonra da büyüdükçe bu alışkanlığı devam eder.

Aıleden gelen birsey kucuklukten alıstırılmamıs masal okuyup heyecan tasıtmamıs bır aılenın cocugu yetıskınlıktede mecbur olmadıkca okuma yapmıyor cunku heyecan merak hıssetmıyor

iPhone 'den Kadınlar Kulübü aracılığı ile gönderildi

Herkes kendinden ve ailesinden sorumlu. Evimizde birlikte yaşadığımız kişilere de güzel örnek olmak için yine iş kendimize düşüyor. Ben her gün kitap okumalıyım ki benim çocuğumda aa annem her gün kitap okuyor demek ki doğrusu da bu demeli. Kardeşim olsun annem babam eşim olsun onlara devamlı kitap almalıyım onlarla eleştiri yapıp konuşmalıyım paylaşmalıyım ki merakları daha da artsın. Daha sonra bu zincir gibi devam etsin gitsin. Onlar da en yakınlarına aşılasın.

Kitap okumak bi nevi gereksiz daha doğrusu para tuzağı olarak görüldüğü için okunmuyor. Kitap okumayı severim. Ama eşime aldıramıyorum mesela. Adama pahalı geliyor😔

iPhone 'den Kadınlar Kulübü aracılığı ile gönderildi

Back