sizce, evlilik insann doasna aykr mdr?

HeartLess

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
20 Ekim 2007
12.734
40
52
arkadaşlar bu günlerde farklı insanlardan duyduğum bir söz için sizlerinde fikirlerini almak istedim..evlilik insanın doğasına aykırımıdır??bence her insan bir olmadığı gibi her evlilikte bir olmuyor...bana göre bazen aykırı bazende değil...ama şöyle savunuyorlar kendilerini...bir insanla aynı evde ,her zaman,ve yıllar boyu..
yorumlarınızı bekliyorum...:enbuyukkk:

aslında aykırı degıl çunku ınsanoglu yanlız yasayamaz ve kendıne en yakını esıdır.ınsan doğar buyur bellı bı yasa gelınce evlenır ve bı aıle olunur cocuklarla beraber sıcak bı ortam gelişir buda insanoğlunun aradıgı yasam bıcımıdır..

Hayvanlar aleminde içgüdülerle hareket edilir.Çok az hayvan tek eşle yetinir.:)) Doğa kanunları bunu gerektirir.
Biz insanız ,düşünebilen varlıklarız.Doğa kanunlarına göre değil, kendi kanunlarımıza göre yaşarız.Düşüncem bu:))

ask doganin insani üremesi icin yaniltmasidir

evlilik ise tamamen farkli bir sey...genelde ask ve evlilik hep bir olmasi gerek olarak görülüyor ki degil... evlilik benim bildigim kadini ve kadinin dünyaya getirdigi cocuklari baska erkeklerin promiskuitätlerine karsi korumak icin dinler tarafindan yaratilmis bir yasam bicimi...

romantizimle birlikte evlilik muhakak ask evliligi olmasi gerekli dige bir bakis acisi olusmus..ki yüzyillar boyunca evlilikler daha cok cikar amacli yapilmis...ask evliligi cok modern bir olay...

günümüzde evlilik gereklimi derseniz...yasalar bu sekilde olduktan sonra bence evet...hem sosyolojik olarakta bence cok ekonomik bir olay ...cok esli olmak cok masrafli bence...birde cesitli partnerlerden dünyaya gelen cocuklarinin sorunlari,,,günümüzde monogam evlilikler bir cok sorunun olusmamasini sagliyor...

insan olarak tek esli olmak icin yaratildikmi dersen ...herkez degil bence... üc adami idare edebilecek kadinlar var...tek bir taneye bile katlanamiyanlar ...onun icin herkez promisk degildir...A-seksuel bir cok kadinda var...bunlar esizde yasiyabilirler...

Onun icin bence insanin neyi benimsemesi önemli ...ben evliligin toplum ve insanin kendisini organize etmesine cok yardimci oldugu icin gerekli görenlerdenim ...

ama yukarda dedigim gibi her insan bir degil...

kimi adam tek bir kadinla yapamaz kizina torununa bile tehlikeli olur ...

kimide tek bir kadinla mutlu olabilir bazen o bile ona cok gelir...kimide kadinlari hic sevmez sadece hemcinselerinle birlikte olmak ister ...

bunun icinde bence bu tamamen kisisel bir yapi meselesi...ama insanligin cogunlugu monogam ve heteroseksuel oldugu icin evlilik önümüzdeki yüzyildada popüler kalacak.:smiley-cool:

ben 19 yillik evliyim yillarca hep ayni insanla yasanirmi?? Evet bence yasanabiliniyor...Mutlu olunuyormu?? Evet olunabiliniyor...uzun yillar evli kalmanin güzel yani onu izleme firsatini elde etmek ...baska bir sey degil...ayni kani tasimadiginiz insani izleyebilmek ...iyisinle kötüsünle ...yakindan izlemek...eger bu kisi sizin onu izlediginizin farkindaysa ve sizde onun sizi izledigini ...senaryo kisacasi sizin elinizde...tabii karsindakide bunun farkinda olmali...
birbirine ayit olmak ...bunlar bence fasa fiso ...öyle bir sey yok ...tabiki cok yakinlik insani bunaltiyor...yakinligin ölcüsü cok önemli ...sevgiliyken insan kendini hep yakin hisediyor...evliliklte ise ask bir gün bitiyor...benim bildigim biyolojik bir askin süresi 3-4 yil ...ama tekrar canladiramasiniz diye bir sey yok ...canlanabiliyor...genelde en büyük hata evlenince ...nasil olsa artik birlikteyiz sihniyeti...halbuki asil savas evlendikten sonra basliyor...cünki ayni evi paylastigin zaman ...ayni yataga girdigin zaman ...seni her halinle karsidaki sevemiyor...önceden asik olmustu ...veya sen asiktin...ama bir gün o deli gibi kiskanilan adam oturmus mac seredip orasini burasini kasiyor...(misal)...veya o önceden bayildigin kirli sakal yüzünüp acitiyor...neler neler...o da seni her tür görüyor...yani masali yasatmak ...zor bir zenaat...ama yinede bazen bir an geliyor...karsidakinin yüzüne bakiyorsun onun gözlerinde kendini görüyorsun...ve karninda kelebekler ucmaya basliyor (ask olmadanda sevgi tüm güvensizligi budamis)...veya midene kramp giriyor (nefret, öfke, kin hayalkirikliklari heryeri sarmis)...meselede orda cogu insan buna katlanamiyor...baskasinin gözlerindeki kendi yansimasina ...
neyse cok uzun bir konu ...benden bu kadar

Son düzenleme:
kımı tek eşlı kımı hıc eşsız vs durumları ınsanın kendını bılememesınden ılerı gelıyor

yeni neslin evliliklerinde bunu düşünebiliriz sanırım..
eskilerin evlilikleri bizlere oranla daha dingin,daha sadece,daha huzurlu gidiyormuş sanki.
:sm_confused:

eskilerin evlilikleri bizlere oranla daha dingin,daha sadece,daha huzurlu gidiyormuş sanki.

Tabi daha sakin olur, kadın ağzını açmıyordu da ondan. jeyyar :))Sıkıysa açsın:roflol::roflol: Küçücükken gelin oluyor. Gece kocasına olan görevini!!! yerine getirip,sabah erken kalkıyor kahvaltıyı hazırlıyor,Çoluk çocuğunu ,kocasını hazırlıyor ,yediriyor içiriyor.Akşama kadar evi yalanabilir temizlikte tutuyor kafamçokkarıştı,
Akşam eşi geldiğinde ayağına terlikleri verip yedirip ,içiriyor yemek tuzsuzsa sessizce dayağını yiyor.Günler böylee geçip gidiyor.Geriye dönüp baktığında 40 yıl geçmiş oluyor. :smiley-cool:

Merhabalar ben aranıza yeni katıldım.Ben de evlilikle ilgili birkaç şey söylemek istedim.İki insan birbirini seviyorsa değer veriyorsa o evlilik uzun yıllar devam eder.İnsan doğasına aykırı olduğunu düşünmüyorum tam tersi evli ve mutlu insanlar her sıkıntının üstesinden daha rahat geliyorlar.

Evliliğin Insan Doğasina Aykiri Olduğunu Düşünmüyorum Genelde..aksine Allah Insanlari Yaratirken Sevebilmeyi öylesine Geniş Tutmuşkii..kizsanda Yine Affedip Sevebiliyorsuun..her Insan Gençlik çağina Girince Yaninda Bi Eşi Olsun Istiyor..kendine Ait Bir Yuvasi Olsun Istiyor..birine Güvenme, Korunma, Dayanma,ihtiyaçlarini Giderme,birlik Olma Gibi Duygularimiz Geliştiği Için -eş-ariyoruz..hz.allah,hz. Adem(a.s)mi Erkek Bedeniyle Yaratti..dileseydi Kadini Yaratmazdi Hepimiz Erkek Olurduk Ama Yine Bir Insan Olan Kadini Daha Farkli Bir Bedenle Yaratti..kalplerine Güçlü Sevgiler Koyduu..başka Bir Anlamda Bu Oluşuma Erkeğe Kadini-eş Diye Yaratti..ikisinede Farkli özellikler Verdiki Birbirlerini Tamamlayabilsinler..diye Düşünüyorum
Fakatbazi Insanlar Varki Hakikaten Evliliğe Yakişmiyorlar karakterleriyle Tabii Bu Tip Insanlarin Evlenmemesi Gerek Diyede Düşünüyorum..buda Başka Bir Bakiş Açim Tabi..

Bence değil...Evlilik insana çok şey öğretiyor...
Sorumluluk, birlikte hareket, sabır, emek, önemseme....
Olgunlaştırıyor insanı...

Ama bazı insanların karakter yapıları sebebi ile gerçektende
evlilik yapmamaları gerekiyor. Özgür, açıklamaya hesap verme sanan,
evlense bile bekar gibi yaşamaya çalışan insanlar mesela...
Bunlar evlenmemeli...ÇÜnkü doğalarına aykırı. Hem kendilerini hem de evlendikleri insanı mutsuz ediyorlar.

2 ayrı dünaynın bir araya geldiği her ortamda anlaşmazlıklar olması doğal
Bu ev arkadaşı olur
Anne baba kardeş yaşanan ev olur
Evlilik ile bir arada yaşama olur
Hani bir tesbit vardır
Bir bayana annesi ile kayınvalidesi aynı şeyi söylese kayınvalidenin ki batar ama anneninki batmaz
İnsan sadece evlendiğinde kocasıyla sorunlar yaşamaz
Kendi aile bireyleri ilede sorunlar yaşayabilir
Ama onlar doğup büyüdüğü kendini bildiğinden beri herşeyi ortak paylaştığı insnalardır
Onlarla olan gözüne batmaz fazla
Evliliği doğasıan aykırı bulan insanlar evlenmez ama herşeyi evlenmeden yaşar
Hatta sevgiliyken emrien amade olduğu adam evlenipte bişey rica etse suç olur (çok müstesna duurmlarda var biliyorum Onlar ayrı)
Bence önce herkesin kendini bi sorgulması lazım

soruyu ilk okuduğumda evet ya evlilik insan doğasına aykırı diye düşündüm ama arkdaşlarımın yazdığı herşeye de katılıyorum.
galiba şöyle; evet insan doğasına aykırı ama insan her zaman doğasında olan şeyi yapmamalı.
öldürme isteğide insan doğasında var ama öldürüyomuyuz.

ah be böcüğüm nerede o eski---memiş insanlar nerede o eski....memiş evlilikler...kesinlikle katılıyorum sana...

Oysa, yalnızlıkta insan doğasına aykırı değil mi? İyiyi – kötüyü, sevinci -kederi, mutluluğu - mutsuzluğu, başarıyı - başarısızlığı paylaşacağınız bir kişi yoksa yanınızda, yaşamın değeri olur mu...
Evlenenlere öteden beri “bir yastıkta kocayın” derler. Ne güzel bir söz. Bir yastığı paylaşmanın gerçek anlamı bir yaşamı paylaşmaktır. Aklıma şu takılıyor. Eskinin o uzun tek yaştıklarını bölüp, ayrı ayrı yastıklar yaptık. Birbiriyle kavga eden eşlerden birisi yastığını kaptığı gibi, öteki odaya gidiyor ve kavga giderek büyüyor. Keramet yastıklarda mıydı acaba!...Bir çeyiz firması çıkıp, gene eskiden olduğu gibi, iki kişilik, uzun tek yaştıklar üretse ve evlilikleri kurtarmak için bir adım atsa etkili olur mu diye düşünüyorum.

Oysa, yalnızlıkta insan doğasına aykırı değil mi? İyiyi – kötüyü, sevinci -kederi, mutluluğu - mutsuzluğu, başarıyı - başarısızlığı paylaşacağınız bir kişi yoksa yanınızda, yaşamın değeri olur mu...
Evlenenlere öteden beri “bir yastıkta kocayın” derler. Ne güzel bir söz. Bir yastığı paylaşmanın gerçek anlamı bir yaşamı paylaşmaktır. Aklıma şu takılıyor. Eskinin o uzun tek yaştıklarını bölüp, ayrı ayrı yastıklar yaptık. Birbiriyle kavga eden eşlerden birisi yastığını kaptığı gibi, öteki odaya gidiyor ve kavga giderek büyüyor. Keramet yastıklarda mıydı acaba!...Bir çeyiz firması çıkıp, gene eskiden olduğu gibi, iki kişilik, uzun tek yaştıklar üretse ve evlilikleri kurtarmak için bir adım atsa etkili olur mu diye düşünüyorum.

tatlım çok güzel bir fikir ama artık evlerde yastıktan bol ne var ki???

Yastık demişken aklıma bir şey geldi.Ben yatak alırken en büyüğünü özellikle istedim, rahaat rahat yatalım diye:)) Hareket alanımız daha fazla olsun diye:))
Bir gün bir tanıdığımdan şunları duydum; yatağın küçüğü iyidir,sevdiğinle daha yakın yatarsın.Küsülü olduğunda yatak büyükse, herkes bir uca çekilir, ama yatak küçükse ya kolun ya bacağın sevdiğine değer, çok fazla uzaklaşamazsın:))
Tabi günümüzde eşler, çok rahatlıkla yataklarını terkedebiliyorlar, ama olsun düşünce tarzı hoşuma gitti.

Bence değil...Evlilik insana çok şey öğretiyor...
Sorumluluk, birlikte hareket, sabır, emek, önemseme....
Olgunlaştırıyor insanı...

Ama bazı insanların karakter yapıları sebebi ile gerçektende
evlilik yapmamaları gerekiyor. Özgür, açıklamaya hesap verme sanan,
evlense bile bekar gibi yaşamaya çalışan insanlar mesela...
Bunlar evlenmemeli...ÇÜnkü doğalarına aykırı. Hem kendilerini hem de evlendikleri insanı mutsuz ediyorlar.

Ben özgürlüğüne aşırı düşkün,eşimden asla hiçbirşey için izin istemeyen ve izin almasını beklemeyen biriyim.Bir yere gideceksem sadece haberin olsun şuraya gidiyorum canım derim.Galiba eşlerin birbirlerine uyumu ,güveni de çok etkili:)) Biz çok mutluyuz:))
Evliliğe uygun olmadığımı ,evlendikten kısa bir süre sonra boşanacağımı düşünürdüm.Çünkü çevremde gördüğüm evlilikler benim kafamdaki evliliğe hiç benzemiyordu.
Ben otorite savaşlarının yaşandığı ,kadının ezildiği,kısıtlandığı, kadının ,yemek,temizlik ,hizmet üçgeninde duygularına ,kendilerine zaman ayıramadığı,erkeğin seviyorum demekten komik gerekçelerle kaytardığı vs. vs. olumsuzluklarla dolu öylesine yaşanan bir evliliği istemiyordum.
Bekledim, hatta bir zaman sonra evlenmekten vazgeçtim tam o sırada beyaz atlı prensim karşıma çıktı:)) Evlilik doğru insanla yapılınca harika bir olay.
Hiçte zannettiğim gibi zor değilmiş:))
Herkese savaşsız,sevgi ve hoşgörü dolu, saygının sözde kalmadığı,uygulamaya konulduğu evlilikler nasip etsin Allah.

Ben özgürlüğüne aşırı düşkün,eşimden asla hiçbirşey için izin istemeyen ve izin almasını beklemeyen biriyim.Bir yere gideceksem sadece haberin olsun şuraya gidiyorum canım derim.Galiba eşlerin birbirlerine uyumu ,güveni de çok etkili:)) Biz çok mutluyuz:))
Evliliğe uygun olmadığımı ,evlendikten kısa bir süre sonra boşanacağımı düşünürdüm.Çünkü çevremde gördüğüm evlilikler benim kafamdaki evliliğe hiç benzemiyordu.
Ben otorite savaşlarının yaşandığı ,kadının ezildiği,kısıtlandığı, kadının ,yemek,temizlik ,hizmet üçgeninde duygularına ,kendilerine zaman ayıramadığı,erkeğin seviyorum demekten komik gerekçelerle kaytardığı vs. vs. olumsuzluklarla dolu öylesine yaşanan bir evliliği istemiyordum.
Bekledim, hatta bir zaman sonra evlenmekten vazgeçtim tam o sırada beyaz atlı prensim karşıma çıktı:)) Evlilik doğru insanla yapılınca harika bir olay.
Hiçte zannettiğim gibi zor değilmiş:))
Herkese savaşsız,sevgi ve hoşgörü dolu, saygının sözde kalmadığı,uygulamaya konulduğu evlilikler nasip etsin Allah.

Canım benimde özgürlükten kastım zaten, esaret altına alınmak değildi...
Karşındaki insan hiç yokmuş gibi davranmaktan bahsediyorum.
Sen ya da ben istisna değiliz. Birçok kadın var böyle...Eşiyle uyum içinde olan, izin almak yerine sadece gitmek istediği yeri söyleyen...

Ama bazı insanlar eşi yokmuş gibi davranır, daima tek başına hareket eder.
Böyle olduğundada karşısındakini mutsuz ediyor insanlar...
Benim anlatmaya çalıştığım bu idi...

Ben herşey için kocasından izin alan bir kadın değilim. Ayrıca eşim izin istenmesi gerekn bir adam olsa alırkende gocunmam ve aynı şeyi ondan beklerim... Ama böyle bir evliliğim yok...Sadece birbirimize neyapacağımızı söyleriz...

Yeterince açık anlatamamışım özgürlükten kastımı....

X