Siz olsanız 5000-4000 Tl borç verir miydiniz?

eşinizden izinsiz para vermeyi düşünmeniz bile hata
asla böyle birşey yapmayın
eşler arasındaki güven en önemli şeydir
eşiniz sizden saklı başkasına para verse tepkiniz ne oılurdu
eğer eşiniz de verelim tamam derse senet imzalatarak verirsiniz bu kadar basit

hayat bu canım benim..
acil bişey olsa eşin altınları istese senden nasıl açıklarsın bu durumu...
eşinle konuş bence...
bi de ya geri veremezse o zaman da içinden çıkman zorlaşır..
eşinden habersiz bişey yapma bence..

eşinden habersiz hiçbirşey verme.arkadaşınla bir kere kötü olursun ama eşinle ömür boyu sürer.her fırsatta hatırlatır.benden demesi:50:

Merhabalar; kaç gündür içinden çıkamadığım bir sorunum var.Resmen uykularım kaçtı.
Artık bir şekilde buraya girip konu açmak istedim.Lütfen bana bir yol gösterin.
Daha doğrusu sorun değilde,arada kaldım resmen. Lütfen okuyanlar samimi şekilde fikrini paylaşırsa sevinirim.

Kısaca şöyle sorayım; ev hanımı olduğunuz halde (daha doğrusu eşinizden ayrı bir paranız yok yada hesaplarınız eşinizle ortak) bir arkadaşınıza borç para verir miydiniz?
Üstelik 4000-5000 tl gibi bir para...?

Durumu şöyle özetleyim...
Bir arkadaşım eşinden ayrıldı yaklaşık 1 sene önce.Nafaka falanda almıyor. Sanıyorum aileside çok destek olmuyor.
Evlendiğinde işini bırakmıştı,hangi akla hizmetse... Şimdi sıkıntı içinde tabi,iş bulamıyor.
9 ay sonra ayrılık kararı alıp yollarını ayırdılar.Her neyse;bu süre içinde sanıyorum biriktirdiği parayla bir süre kendi yolunu çizmeye çalıştı.Ya iş bulamadı ya çalışmak istemedi bunu tam bilemiyorum. Ama son zamanlarda iş aradığını ve sıkıntılı bir süreç geçirdiğini biliyordum.Bende öncesinde dost olduğumuz için "bir şeye ihtiyacın olursa söyle" tarzında yaklaşımda bulunmuştum.Gerçekten de elimden ne gelirse yapabileceğim değer verdiğim bir arkadaşımdı. Her ne kadar çok sık görüşüyor olmasakta...

Geçen hafta beni aradı ve utana sıkıla borç para istedi.

Fakat istediği para çok küçük bir rakam değil; 4000-5000 tl gibi bir mebla istiyor.
Yani tamam elimden geleni yaparım dedim de;bu para beni aşar. Zengin miyim ben sanki.

Bir kere ben çalışmıyorum. Kendime ait bir maaşım yok sonuçta; kullandığım kredi kartları eşime ait yada hesabımız ortak.Eşime dersem hoş karşılamayabilir;sonuçta bizimde harcamalarımız var. Hani bu 400-500 tl gibi küçümsenecek bir para değil ki...

Maddi durum olarak kötü değiliz çok şükür. Tabi öyle zengin,lüks yaşayan kesimden de değiliz. Sonuçta herkesin gelirine göre bir gideri var,harcamaları var. Sonuçta biz de bir ev aldık ve onun borçlarını ödüyoruz.
Elbette yardım etmek istiyorum fakat değil 4000 falan; 1000-2000 tl bile ben eşimden habersiz zor veririm...Hatta veremem.

Arada kaldım;bir yandan arkadaşımın zor durumda kalmasına üzülüyorum ve böyle bir gününde ona yardımcı olmak istiyorum;bir yandan bu parayı kendi param değil sonuçta,nasıl ödeyeceğimi düşünüyorum...

En azından paranın yarısını vereyim diyorum;tabi bunu eşimden habersiz nasıl yapabilirim bilmiyorum.
Bir kaç altınım var,acaba onları mı bozdurup versem...?Sonra o altınları çaktırmadan belki alıp yerine koyabilirim.Sizce yanlış mı düşünüyorum?

Size sorum şu;siz olsanız ne yapardınız...?
Bir kaç altın bozdurup eşimden habersiz vermem ne kadar doğru?
Offf arada kaldım; gerçekten çok zor bir durum. Kendi param olsa hiç düşünmeden elimden geldiğimce verirdim;ama bu şekilde nasıl veririm...

Bir de şöyle düşünüyorum;sonuçta bu parayı ya ilerde vermezse/veremezse...
İşte o zaman bu mebla benim için can yakıcı olur diyorum.En azından beni çok sarsamayacak bir mebla vereyim diyorum...Offf işin içinden çıkamadım. Siz olsaydınız ne yapardınız?

napılır bu durumda bilmiyorum ama altınlarını bozup vermeye karar verirsen zarar edersin. altınını borç ver. sende altın olarak geri iste. çünkü bir sene sonra bile ne olacağı belli olmaz. para sana bir sene sonra gelse, altın gramı 100 liradan 105 bile çıksa zarar etmiş olursun.

ayrıca eşinden gizli yapma derim. o da senden gizli borç para verse hoşuna gitmez değil mi

eşinden gizli iş yapmamalısın

4.000-5.000 yüksek bi müktar, üstelik çalışmıyosun, nasıl yerine koymayı düşünüyosun

hadi eşin altınları istedi ne diyeceksin?sKIN

yeni bi facia olur bu eşinle aranızda, hem de durduk yere..

100-200 değil ki bu.

arkadaşın senin çalışmadığını bildiği halde hangi akla hizmet bu kadar yüklü bi miktar istiyo..

sakın altınları gizli gizli alıyım deme..

allah bu, bi yerden bişey olur, eşinin aklına girer altınlara bakacağı tutar..

arkadaşına da söyle kusura bakma ben çalışmıyorum bu kadar parayı neremden çıkarıp veriyim de.

malım seni verim de mi kötü olayım, vermeyim demi kötü olayım...
derler bizim oralarda. çok doğru bir söz.

İster çalışıyor olsun ister ev hanımı, karı-koca birbirinden habersiz borç verme işlerine girmemeli ama hele de kadın çalışmıyorsa bu durum iyiden iyiye abes olmaz mı?

Kocanla konuşup arkadaşının zor gününde yardımcı olmak istediğini, sizi de ailecek zor durumda bırakmayacak bir miktarı verirsin.

Kimse kırılıp gücenmemiş olur.

Zaten şu anlattığın şartlarda sen o parayı ver unut; zor gelir geriye gibi gözüküyor.

Hepiniz haklısınız; fakat eşim bunu kabul etmeyebilir.Yani sanmıyorum kabul edeceğini.
Bende cüzi bile olsa yardım etmek istiyorum.
Bu arada eşim mühendis,sanırım mesleğinden dolayı gelirimizin iyi olduğunu düşünüyor.Oysa ki standart bir gelirimiz var.
Ayrıca hiç mi akıl edemiyor sanki maaşı gidip ben çekiyorum.Offf...

Peki birşey soracağım; sizin dediğiniz gibi ortalama 500 tl gibi bir para göndersem komik mi olur istediği paraya karşılık?
Yani en azından unutacağım para o kadar olabilir,neticede parayı kendim kazansam tamam alsın 1000-2000 tl. Ama kendime ait gelirim mi var sanki...

Hem para cüzi olunca bende yerine kolaylıkla koyabilirim. Ama birden 1000 tl gibi para ortadan yok olursa bunu eşime açıklayamam.Yerinede zor koyarım :(
Lütfen fikir verin...Arada kaldım.

Hepiniz haklısınız; fakat eşim bunu kabul etmeyebilir.Yani sanmıyorum kabul edeceğini.
Bu arada eşim mühendis,sanırım mesleğinden dolayı gelirimizin iyi olduğunu düşünüyor.Oysa ki standart bir gelirimiz var.

Peki birşey soracağım; sizin dediğiniz gibi ortalama 500 tl gibi bir para göndersem komik mi olur istediği paraya karşılık?
Yani en azından unutacağım para o kadar olabilir,neticede parayı kendim kazansam tamam alsın 1000-2000 tl. Ama kendime ait gelirim mi var sanki...

Hem para cüzi olunca bende yerine kolaylıkla koyabilirim. Ama birden 1000 tl gibi para ortadan yok olursa bunu eşime açıklayamam.Yerinede zor koyarım :(

Bana kalırsa arkadaşını memnun etme noktasında hiç vermemenle 500 lira vermen arasında bir fark olmayacak.

Sen kendi tarafından bakınca binbir zahmet o parayı ona vermiş olacaksın ama O,istediği miktarın yanında verdiğini büyük ihtimal küçümseyecek.

Ama tabii aranızdaki ilişkinin boyutu ,bütün ayrıntılar önemli; sen karar vereceksin buna.

Bu para işleri pek sıkıcı; versen de kötüsün vermesen de ne yazık ki.

Eşinizden gizli altinlarinizi bozdurmayin hatta para da vermeyin.
Eger arkadaşınıza yardım etmek istiyorsanız, iş bulmasında yardimci olun.
Yani birkaç ilan bakın ona haber verin mesela :)

çok cömert gördüm seni. ben kendim çalıştığım halde veremezdim. belki de kendim kazandığım için veremezdim.:52:
gene de sen bilirsin vereceğin meblayı.
gelmeme olasılığını göze aldığın kadarını ver. (eşine de söyle)

verirkende kenarda sakladığım tek para bu diyebilirsin. veya bende olmadığı için bir başkasından rica ettim diyebilirsin

bence kendini zor duruma sokmadan eşine de danışarak sana uygun gelen tutar ne ise o kadar yardımda bulun cnm.eşinden gizli de bişey yapma derim ben.arkadaşına da bu paranın seni zorlayacağını ve elinden gelenin bu olduğunu söylersin seni anlayacağını düşünüyorum.

eşinden ayrı bence 5 tl bile verme mutlaka eşinin haberi olsun. sonra eşin duyarsa çok kızar ve sana güveni kalmaz. eşimde bana sorar bende eşime ama öle yüksek meblağ asla kimseye vermeyiz. ki kaç aydır 30 tl yi alamıyoruz vermezsede sadakamız olsun deriz ama karşımızdaki lüks lokantalarda yiyip içerse benimde verdiğim borçta gözüm kalıyor. bu devirde kimseye güven yok sen sen ol asla arkadaşlarınla aranda para olayı olmasın yoksa arkadaşlıkta bitiyor.

Ne kadar geri dönmezse üzülmezsiniz 500 mü 1000 mi ?

Madem kişi dostunuz, geri gelmezse de gelmez önemli değil diyeceğiniz tutarı verin ama eşinizden gizli değil.

Evlendiğinde işini bırakmıştı,hangi akla hizmetse... Şimdi sıkıntı içinde tabi,iş bulamıyor.

burası tuhafıma gitti sizde çalışmıyorsunuz neden onun işi bırakması size ters bi durummuş gibi geldi ki

konuya dönecek olursak bi şekilde çalışmaya başlaması gerekiyor

Benim çok yakın bir arkadaşım istese ki eğer bende de varsa sebebi bile önemli değil veririm.Heleki eşinden ayrılmıs ve zor durumdaysa param olmasada bir şekilde bulur verirdim..Tabiki bu herhangi bir arkadaşsa vermem ama yakın dostumsa veririm.Ama sen madem eşinle ortak hesap kullanıyorsun muhakkak sormalısın.

siz calışmıyosunuz ve geliriniz yok
eşinize bağlı bi hayatınız var bu yüzden ondan habersiz birine borç vermek doğru olmaz kanımca
özlem denizmen adlı bi ekonomist var bi seminerine katılmıştım
söylediği şey çok hoşuma gitti
"kim olursa olsun borç vereceğiniz miktar sizin için önemsiz bi miktar olmalı o para geri gelmesede olur diye düşündüğünüz bi miktar yoksa dostlarınızla içtiğiniz kahvenin tadı bozulmasın"

bence arkadasınızı karsınıza alın ve durumunuzu açık bi şekilde anlatın kendinizin bi geliri olmadıgını ve ev taksitleri ödediğiniz emin olun anlayışla karşıyacaktır:10:

anlaşılan o ki sen vermeye kararlısın.

bari eşinden gizli verme, rızasını al.

ortak bi miktar belirleyin, -tabi eşin kabul ederse- o kadarını verin.

arkadaşındaki de harbi yüzsüzlükmüş yani. 4-5 bin kim kime bedava veriyor bu devirde.

iyi niyetini anlıyorum ama senin de durumun ortada.

Kendisi evlendiğinde eşi istemiyor diye işi bıraktı...Sonra ayrıldı ve benim bildiğim o günden beridir iş arıyor.
Aslında üniversite mezunu kendisi; ama işte ortalık çok kötü iş konusunda.
4000 Tl vermeyi hiç düşünmüyorum artık; hele sizlerle de aynı fikirde olduğumu gördükten sonra...
Dediğiniz gibi 2-3 altın parasını verebilirim;en azından belki bir ihtiyacını görür.
Ama sizce bu kadar büyük bir fiyat istemişken benim bu kadar para vermem ayıp mı olur...

yok canım niye ayıp olsun. benim elimden gelen bu kadar, biliyorsun çalışmıyorum, eşim zaten izin vermez borç vermeye, kıyıda köşede eşimden habersiz arttırdığım birkaç altınım vardı, kısa vadede işini görür, bir derdine derman olur belki, istersen vereyim dersin. kabul ederse de etmezse de kendisi bilir.

Bir arkadaşımda eşiyle yıllardır çalışıp biriktirdikleri parayı ki ortak hesaplarındaydı para, işverenimize acil para lazım olduğundan ki 65,000 TL verdi. İşverende 3 ay içinde ödeyeceğini söylemiş buda onun sözüne güvenip eşinden habersiz gitmiş 65,000 TL yi adamın eline saymış. İşverenin de işleri tepetaklak olunca değil 3 aydır 3 seneyi geçti daha 1 kuruşunu geri alamadı. Kocasıda öğrenmiş evlilikleri bitmek üzere şuan. İşverenden geri istediğinde adam ne dese beğenirsiniz " yok yok napim, canımımı vereyim" demiş. Halen arkadaş o paranın peşinde. Bu saatten sonra zor alır.

Yıllarca çalış didin biriktir bir aptallık yüzünden elin adamı yesin o parayı...
Evliysen habersiz iş yapmamaya en güzel örnek...
Akıl denen şey asıl bu kararlarda lazım ...
Akıl tutulması dedikleri bu sanırım ...

Back