• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Anket Siz eve girerken ayakkabiyi antrede mi cikariyorsunuz ?

Siz eve girerken ayakkabiyi antrede mi cikariyorsunuz ?

• Ankete Katılan
    119
  • Anket Kapalı .
Ayakkabının evin dışında özellikle apartman içinde, kapı önünde, eşiğinde çıkarılması büyük bir görgüsüzlüktür. Aslında Türkiye'de genellikle evin dışında kapı eşiğinde çıkarılıyor hijyenik nedenlerle ama emin olun eve giren mikrobu asla engellemiyor. Emin olun ayakkabınızın altındaki mikrobun ve bakterinin bin katı zaten üzerinizdeki kıyafetlerde ve teninizde bulunuyor. Yine aynı şekilde rastgele bir sokak yüzeyi evimizde özenle temizlediğimiz mutfak tezgahından bakteri ve mikrop açısından daha temiz. Sadece biz görmüyoruz diye içimiz rahat. O yüzden alın kendinize uygun, yıkanabilir bir paspas, koyun antrenizin girişine. Ayakkabılarınızı evde çıkarın. Böylece psikolojik de olsa içiniz rahat olur en azından.
görgünün ne olduğunu biliyo musunuz? Görgü kurali dediğimiz kurallar butunu her toplum icin farklilik gosterir. (Yorumunuza dayanarak bilmediginizi varsayip aciklama yapiyorum.)
Bizim toplumumuzda sizinde soylediginiz gibi ayakkabilar disarida cikarilir. Yani bizim toplumumuz icin asil iceri de cikarmak görgüsüzlüktür.

Yorumunuzun basinda disarida cikarmak gorgusuzluktur diyerek. Sonrasinda bizim toplumunuzun nasil davrandigini aciklamak. Talihsiz bi celiski olmus.

Ayrica yere basmakla aldigimiz pislikle cevre de dolasmakla aldigimizin bir oldugunu asla dusunmuyorum.

Son düzenleme:
Biz de kapının önünde çıkarırız, ayakkabılığım kapının hemen yanında lavabonun yanında olduğu için, alır dolaba koyarım..
Dışarda giyilen ayakkabıyla eve girilmesi hiç hoş değil bence, antre bile olsa..

Hatta eşim ayakkabılarını kapı eşiğine basarak çıkarır, ve eşikte bırakır. vazgeçiremedim o hareketinden bir türlü ..

görgünün ne olduğunu biliyo musunuz? Görgü kurali dediğimiz kurallar butunu her toplum icin farklilik gosterir. (Yorumunuza dayanarak bilmediginizi varsayip aciklama yapiyorum.)
Bizim toplumumuzda sizinde soylediginiz gibi ayakkabilar disarida cikarilir. Yani bizim toplumumuz icin asil iceri de cikarmak görgüsüzlüktür.

Yorumunuzun basinda da disarida cikarmak gorgusuzluktur diyerek. Sonrasinda bizim toplumunuzun nasil davrandigini aciklamak. Talihsiz bi celiski olmus.

Ayrica yere basmakla aldigimiz pislikle cevre de dolasmakla aldigimizin bir oldugunu asla dusunmuyorum.

Neden bu kadar saldırdınız anlamadım, ben size giyin ayaklarınıza botlarınızı evinizde koşturun demedim. Genel geçer görgü kuralları ve bilimsel gerçeklerden bahsettim.
Siz istediğiniz kadar iki pisliğin aynı olmadığını düşünün ama mikroplar ve bakteriler arasında böyle bir fark yok. Sizin düşünmenizle de değişecek değiller. Ben gayet bilimsel bir şekilde soruyu soran arkadaşa açıklama yapmaya çalıştım. Gidip herhangi bir mikrobiyologa da sorsanız size benimle aynı cevabı verecekti.
Biz evlerimizi kendimiz temizlediğimiz ve görünür pislik olmadığı için temiz olduğunu düşünüyoruz. En basitinden evimizi temizlemek için kullandığımız paspaslar tam bir mikrop üretgeni. Yani var olan mikrobu ve bakteriyi yok etmediği gibi bir de üremeleri için harika bir ortam sağlıyor. Tezgahınıza temas eden en ufak bir protein parçası (et, balık, tavuk vs.) saniyeden daha kısa süreler içerisinde orada bakteri üretmeye başlıyor ve inanamayacağınız rakamlara ulaşıyor. Siz orayı isterseniz çamaşır suyunu boca ederek yıkayın o anda dokunduğunuz her yer ve her şey bakteriye bulanıyor ve yayılıyorlar. Evet anlatınca kulağa korkunç geliyor ama dediğim gibi bilimsel bir gerçek. Yapılan araştırmalar ortalama bir klozette bulunan mikrop ve bakteri oranının bir evin mutfak tezgahından, halısından çok daha az olduğunu gösteriyor.

Görgü olayına gelince, evet görgü toplumdan topluma ve mekandan mekana değişir. Eğer şehirde yaşıyorsanız asgari kurallara uymak zorundasınız. Kimse evinden çıkar çıkmaz dışarıda ayakkabılar topluluğu görmek ve onun kokusuyla burun buruna gelmek zorunda değil. Kaldı ki zaten apartman ve bloklarda genellikle yasak oluyor bu durum. Toplumumuzda evin içinde çıkarma olayına gelince, ben bunun olduğunu yazdım, doğru olduğunu yazmadım. Görgü kuralı denilen şey, çoğunluğun yaptığı şey değildir. Yapılması iyi olan, arzu edilendir. Eğer dediğiniz gibi olsa ülkemizde sokağa tükürmek de görgüsüzlük olmazdı zira erkeklerimizin yüzde doksanı lama gibi tükürüyor.

Ayrıca siz o ayakkabıları isterseniz amuda kalkarak çıkarın eve mikrop girişini engellemeyecek. Malesef gerçek bu. Ama dediğim gibi siz isterseniz sokağın başında çıkarıp evinize uçarak girin, kendi tercihiniz.

Salonda ayakkabı mı çıkar ya.
Mikrop yuvası olur o ev.
Kapıdan girer ayakkabımı antrede ayakkabılığa bırakır salona geçerim.
Kimseye de çocuğum dahil salona ayakkabıyla izin vermem.
Koca gün arabayla gezmeniz gerek o ayakkabının altı kirlenmesin diye.

Böyle küçümser haller edalar hiç hoş değil. Böyle yapan çok kisi var. Ayrıca bunu yapanlar çoğu jilet gibi giyinip işten eve arabasıyla gidip ayağı beton harici bi yere basmayanlar. Ayrica evde bi bebek yoksa düşünülebilecek bi fikir bence çünkü sonucta salonda yerlere ne elimiz ne ağzımız değiyor
Nerede küçümsemişim mesela BANA çok mide bulandırıcı geliyor demişim banane isterse yatağada girsin sonuçta anket açıp herkesin fikrini sormuş :KK51: ay bidaha düşündümde dışarıda balgamlar moklar heryere işeyenler:kusmuk::kusmuk:

Neden bu kadar saldırdınız anlamadım, ben size giyin ayaklarınıza botlarınızı evinizde koşturun demedim. Genel geçer görgü kuralları ve bilimsel gerçeklerden bahsettim.
Siz istediğiniz kadar iki pisliğin aynı olmadığını düşünün ama mikroplar ve bakteriler arasında böyle bir fark yok. Sizin düşünmenizle de değişecek değiller. Ben gayet bilimsel bir şekilde soruyu soran arkadaşa açıklama yapmaya çalıştım. Gidip herhangi bir mikrobiyologa da sorsanız size benimle aynı cevabı verecekti.
Biz evlerimizi kendimiz temizlediğimiz ve görünür pislik olmadığı için temiz olduğunu düşünüyoruz. En basitinden evimizi temizlemek için kullandığımız paspaslar tam bir mikrop üretgeni. Yani var olan mikrobu ve bakteriyi yok etmediği gibi bir de üremeleri için harika bir ortam sağlıyor. Tezgahınıza temas eden en ufak bir protein parçası (et, balık, tavuk vs.) saniyeden daha kısa süreler içerisinde orada bakteri üretmeye başlıyor ve inanamayacağınız rakamlara ulaşıyor. Siz orayı isterseniz çamaşır suyunu boca ederek yıkayın o anda dokunduğunuz her yer ve her şey bakteriye bulanıyor ve yayılıyorlar. Evet anlatınca kulağa korkunç geliyor ama dediğim gibi bilimsel bir gerçek. Yapılan araştırmalar ortalama bir klozette bulunan mikrop ve bakteri oranının bir evin mutfak tezgahından, halısından çok daha az olduğunu gösteriyor.

Görgü olayına gelince, evet görgü toplumdan topluma ve mekandan mekana değişir. Eğer şehirde yaşıyorsanız asgari kurallara uymak zorundasınız. Kimse evinden çıkar çıkmaz dışarıda ayakkabılar topluluğu görmek ve onun kokusuyla burun buruna gelmek zorunda değil. Kaldı ki zaten apartman ve bloklarda genellikle yasak oluyor bu durum. Toplumumuzda evin içinde çıkarma olayına gelince, ben bunun olduğunu yazdım, doğru olduğunu yazmadım. Görgü kuralı denilen şey, çoğunluğun yaptığı şey değildir. Yapılması iyi olan, arzu edilendir. Eğer dediğiniz gibi olsa ülkemizde sokağa tükürmek de görgüsüzlük olmazdı zira erkeklerimizin yüzde doksanı lama gibi tükürüyor.

Ayrıca siz o ayakkabıları isterseniz amuda kalkarak çıkarın eve mikrop girişini engellemeyecek. Malesef gerçek bu. Ama dediğim gibi siz isterseniz sokağın başında çıkarıp evinize uçarak girin, kendi tercihiniz.
Ben saldirmadim ki sadece celiskili yorum yaptiginizi dusundum ve belirttim.

Isteyen istedigi gibi yapabilir. Isteyen ayakkabiyla yatagin icine girsin. Beni evimin disinda ki hic bir yer ve hic kimse beni ilgilendirmez.

Ben mikroptan bahsetmedim pis dedim. Ceketimin uzerinde ki pislikle ayakkabimin tabanindakini bir gormem mumkun degil.
Uzun uzun anlatmissiniz ornek vermissiniz ama hataniz var. Klozetin uzerinde ki mikropla mutfak tezgahinda ki mikrobu bakteriyi kiyaslamak sacma. Bunlar tek cesitten olusmuyorlar zira. Tezgahin uzerinde ki bezde bulunan bakteri mikrop sizi hasta etmezken klozette ki pek cok hastaliga sebebiyet verebilir. isterseniz bakteri cinsleriyle ornek de verebilirim. En bilinen e coli. Bagirsak sisteminde bulunur. Mutfak tezgahina biz duzgunce temizlenmedigimiz surece gelmesi pek mumkun degil. Ya da ihtiyacimizi mutfakta gidermedigimiz surece.

Evime asla mikrop sokmam gibi bir idiam olmadi. Olamaz zaten kendi elim agzim kisaca tum vucudum bakteri mikrop doluyken. :)
Neyse konu bu da degil zaten. Uzuunnn uzuunnn aciklamissiniz sanki mikrobiyoloji alaninda egitim gormedikce 'bakteri ve mikrop' vb kavramlari duymamiz bilmemiz mumkun degilmis gibi ama gerek yoktu. Bi mikrobiyolog olmasam da egitim hayatimda kiyisindan kosesinden pek cok kez gecerek tanidim kendilerini.

Gorgu kuralinin cogunlugun yaptigi sey olmadigini biliyorum. Ama bizim toplumumuz da ayakkabiyi disari cikarmak gorgusuzluk degildir.
Bunun boyle olmasi apartmanda yasayip ayakkabilari kapida istiflemin gorgusuzluk olmadigini gostermez. Ayakkabiliklar bunun icin var.

Neyse herkesin kendi bilecegi is. Icimiz nasilrahat ediyorsa hepimiz oyle yapiyoruz sonucta.

Isteyen istedigi gibi yapabilir. Isteyen ayakkabiyla yatagin icine girsin. Beni evimin disinda ki hic bir yer ve hic kimse beni ilgilendirmez.

Ben mikroptan bahsetmedim pis dedim. Ceketimin uzerinde ki pislikle ayakkabimin tabanindakini bir gormem mumkun degil.
Uzun uzun anlatmissiniz ornek vermissiniz ama hataniz var. Klozetin uzerinde ki mikropla mutfak tezgahinda ki mikrobu bakteriyi kiyaslamak sacma. Bunlar tek cesitten olusmuyorlar zira. Tezgahin uzerinde ki bezde bulunan bakteri mikrop sizi hasta etmezken klozette ki pek cok hastaliga sebebiyet verebilir. isterseniz bakteri cinsleriyle ornek de verebilirim. En bilinen e coli. Bagirsak sisteminde bulunur. Mutfak tezgahina biz duzgunce temizlenmedigimiz surece gelmesi pek mumkun degil. Ya da ihtiyacimizi mutfakta gidermedigimiz surece.

Evime asla mikrop sokmam gibi bir idiam olmadi. Olamaz zaten kendi elim agzim kisaca tum vucudum bakteri mikrop doluyken. :)
Neyse konu bu da degil zaten. Uzuunnn uzuunnn aciklamissiniz sanki mikrobiyoloji alaninda egitim gormedikce 'bakteri ve mikrop' vb kavramlari duymamiz bilmemiz mumkun degilmis gibi ama gerek yoktu. Bi mikrobiyolog olmasam da egitim hayatimda kiyisindan kosesinden pek cok kez gecerek tanidim kendilerini.

Gorgu kuralinin cogunlugun yaptigi sey olmadigini biliyorum. Ama bizim toplumumuz da ayakkabiyi disari cikarmak gorgusuzluk degildir.
Bunun boyle olmasi apartmanda yasayip ayakkabilari kapida istiflemin gorgusuzluk olmadigini gostermez. Ayakkabiliklar bunun icin var.

Neyse herkesin kendi bilecegi is. Icimiz nasilrahat ediyorsa hepimiz oyle yapiyoruz sonucta.

Salonun orda çıkarırız diye düşünüyorum hiç olmadi ayakkabıyla gireriz benim için sorun değil

Bu yorumunuzda zaten konunuza cevap vermişsiniz :)

Ben dışarda çıkartırım, eşim unutup antreye girerse viledayla alırım. Annem hergün siler antreyi mesela ayakkabıyla girilmese bile. Sokağın pisliği eve girer, ama tercih sizin...

Demek ki ben üslubunuzdan bu sonucu çıkardım. Yanlış sonuç çıkardıysam kusura bakmayın ama yine usanmadan bir açıklama daha getireyim;
Mikrop ve bakteriler arasında insanlar arasında olduğu gibi din, dil, ırk ayrımı yok ne yazık ki. Elbette ki yoğurt gibi faydalı bakteriler de var ama mekan konusunda ne yazık ki ayrımcılık gözetmiyorlar. Şöyle ki klozet örneğimden yola çıkayım, bizim dışkı dediğimiz şey gıdaların posasından başka bir şey değildir temel itibariyle. Ve havaya maruz kaldıkları sürece mikrop ve bakteri üretirler. Hatta duymuşsunuzdur, idrar havayla temas etmediği sürece oldukça steril bir sıvıdır. Onu zararlı yapan havayla temasıdır. Aynı şekilde mutfaklarımızda da gıda kalıntıları ne yaparsak yapalım kalıyor ve havayla temas ederek bünyesinde mikrop ve bakteri oluşturuyor. Bu yaratıklar da "Ama ben mutfaktayım, dur zararlı olmayayım" demiyorlar. Hatta daha da ileri giderek şunu söyleyeyim, ne kadar yıkayıp paklayarak pişirsek de en temiz yemeklerde bile ne yazık ki eser miktarda dışkı kalıntısı bulunuyor. Bu hayatın bir gerçeği. Sadece biz görmüyoruz, görmediğimiz sürece de rahatsız olmuyoruz. Tuvaletler ve mutfaklardaki mikroplar arasındaki tek fark bizim psikolojik ön yargımız.
Eğitim hayatınızı nerede nasıl geçirdiniz bilmiyorum ama restorant, havuz ya da otel işleten bir yakınınız ya da buralarda denetim yapan bir yakınınız var ise rica edin PCE cihazını alıp evinizde ve diğer mekanlarda bir ölçüm yapsın. Sonucu da rica ediyorum buraya yazın. Ha bu kadar detaylı nasıl anlattığıma ve nasıl bu kadar kendimden emin olduğuma gelince, kardeşim son iki yıldır Princeton University (duymuşsunuzdur mutlaka adını, dünyanın en prestijli akademilerinden biridir) mikrobiyoloji alanında oldukça ünlü bir bilim adamının asistanlığını yapıyor. Dediğim gibi tüm bunlar bizim psikolojik ön yargılarımızla ilintili. Bizim pis diye tabir ettiğimiz çamur mesela ciddi ciddi yediğimiz pek çok gıdadan da, evimizin pek çok bölgesiden de daha steril. Ama kapımızın önü çamur olduğunda ufak çaplı sinir krizi yaşayan insanlarız.

günlük temizlik değil saatlik temizlik bile yapılsa ayakkabı dışarıda çıkarılmalı... ben ayakkabının içeride portmantoya bile konulmasından rahatsız oluyorum çoğu zaman ama yapacak bir şey yok koyuyoruz...

dışarıda yer yoksa dış kapının içerden hemen önü ideal. o ne öyle taa içeri kadar çok saçma olur. dış kapı önüne kare büyük bi paspas al oraya basılsın sadece diğer bölümlere izn verme.
böyle konularda erkekler fikir veremez. benm eşime kalsa ewde ayakkabıyla gezelm der :süslü:

iğrençti bu ne bu ne deyip durduk bi baktık ki bildiğin kokulu bok :kusmuk: botun tırtırlası arasında girdi heralde yada eve kedi girdi direkt bilemiyorum ayyy hatırladıkça fenalık basıyor nasıl ölmeden bugünlere geldik o evde :skandal:

:KK70: :KK70: :KK70: :KK70:

Öğrenciyken arkadaşı otobüsten aldık valiz elimizde çeke çeke yürüyoruz. Meğer biri kakasını yapmış yani köpek falan değil direkt insan kakasıydı leş gibi. Valize bulaşmış da bulaşmış biz de hiç fark etmemişiz. Bütün yurt kokmuştu aklıma o geldi :kusmuk:

Nerede küçümsemişim mesela BANA çok mide bulandırıcı geliyor demişim banane isterse yatağada girsin sonuçta anket açıp herkesin fikrini sormuş :KK51: ay bidaha düşündümde dışarıda balgamlar moklar heryere işeyenler:kusmuk::kusmuk:

Kızlar çok güldüm ya,
kokulu mok nedir nasil bir tabirdir Allah iyiliğinizi versin :D

Bir de en sinir olduğum şey, çıkarılan ayakkabının kapı önünde bırakılması.

Apartmana koyulan ayakkabılık faciasından hiç bahsetmiyorum bile :işsiz:

Of o en kötüsü. Yeni bir binaya taşındık daha altı aylık falan ve dışardan gayet modern görünen bir apartman ama gel gör ki teyzem kapının önüne ayakkabılığı koymuş bile :kusmuk:

Back
X