6 aylik tedavim bu ay basinda bitti. Benim tedaviye baslamadan once merak ettigim ama dogru duzgun cevap bulamadigim bazi sorulara cevap vericem kendi yasadiklarim dogrultusunda.
Oncelikle bende sivilce kusmasi filan olmadi. Zira sivilce kusmasi denilince benim aklima normalde bulunan sivilcelerden cok daha fazla, yani alisilmisin disinda sivilce cikmasi geliyor. Benim sivilcelerim sadece eskiden oldugu gibi cikmaya devam etti, cildim asiri birsey kusmadi yani.
Sivilceler 1-1.5 ay icinde gecmeye basladi. Ilk 1 ay sanki hicbirsey kullanmiyormussun gibi sivilce cikmaya devam ediyor. Ne bi eksik, ne bir fazla, hicbir degisiklik olmuyor yani.
Kuruluk en buyuk sorunum oldu. Alti ay boyunca burnumun ici asiri kuruluktan dolayi kaniyordu. Oyle musluk gibi akmiyor ama burnumu her sildigimde kan da geliyordu. Dudak kurulugu bilindigi gibi hat safhalarda. Ama nemlendiricilerle filan azami duzeye indirilebiliyor. Onun disinda vucudumun her yerinde asiri kuruluk ve deri incelmesi oldu. Kollarimda, ellerimde egzema gibi asiri kuruluktan kizarikliklar olurdu. Yaralar cikardi. Ben isim geregi cok eldiven takip cikaririm. Eldiveni cikarirken elimin derisi de eldivenle birlikte gidiyordu, o kadar asiri bir deri incelmesi mevcuttu. Yuzumde de bu sebepten ara ara yara gibi seyler cikardi, deri kalkardi. Simdi anliyorum neden agda yapmayin diyorlar, dusunemiyorum o halde bir de agda yapmayi. Yuzumu yikarken, kurularken ayni guneste yanmisim gibi aciyordu, asiri derecere hassas oluyor yuz. Cabuk kizariyordum filan.
Ilacin sivilce lekelerine sebep oldugu filan yok. O lekeler sizde zaten bulunan, ama onceden sivilce yuzunden goze carpmamis, simdi sivilcesiz ciltte hemen goze carpan eski lekeleriniz.
Yanlis bilinenlere de degincem. Bu ilac kisirliga yol acmiyor, o kulaktan dolma, asli astari olmayan uydurmalardir. Bu "ilaci kullanirken hamile kalmayin" uyarisinin bilgisiz insanlar tarafindan "kisirliga yol aciyormus" gibi cevirmesidir. O yuzden hemen gaza gelmeyin.
Yuzumden cok memnunum, puruzsuz oldu, pudra, fondoten gibi seylere hic ihtiyacim yok, kullanmiyorum artik. Ama birkac renksiz leke kaldi eskiden. Dermatologum cildinin derisi 6-12 ay boyunca hala ince ve cok hassas olacak, o yuzden cilt soyma, lazer vb tedaviler olmaz, hepten leke olur dedi. Siz de hemen ilaci birakir birakmaz cilt soyucu tedavilere yonelmeyin, zira daha cok basinizi yakarsiniz. En azindan baska bir doktora daha danisin.
Sonuc olarak, iyi ki kullanmisim diyorum. Tek pismanligim bu ilaca daha once baslamamis olmam ve bunca zaman gereksiz ilac ve sacma sapan maskelerle zaman ve para kaybetmis olmam. Ilerde birgun yine gerekirse, ki insallah gerekmez, seve seve tekrar kullanirim. Kronik sivilce sorunu icin Roaccutane'dan baska cozum tanimiyorum ve inanmiyorum artik.