siir ezberlemek

hayatin_anlami

Kullanıcı üyeliğini pasifleştirmiştir.
Üyelik İptali
Kayıtlı Üye
12 Aralık 2011
933
2.567
333
merhaba hanimlar,

2.sinifa giden kizim siir ezberlerken cok zorlaniyor. 4 kitalik siirin 3 kitasini ; 5 kitalik siirin 4 kitasini zor ezberledi. Yani hepsini ezberleyemedi. 2 misra halinde ezberleyip birlestiriyoruz. Her kitada muhakkak bir kelimeyi unutuyor. Ne gibi tavsiyelerde bulunabilirsiniz?

29 Ekim için mi bu ezber? Çocuklara işkenceden başka bir şey değil ezber işleri ya. Başlı başına boşa zaman kaybı, bir de strese sokuyorlar yavruları. Valla benim çözümüm, çocuğunuzun gidip öğretmeninden daha kısa bir şiir istemesi... Ya da şiiri okuyacağı zaman şiirin yazılı olduğu kağıt önünde dursun. Unutursan bakarsın, şaşırırsan da önemli değil diye çocuğun rahatlatılması... Sanki bir marifetmiş gibi ezbere boğsunlar anca çocukları...

Benim öğretmenim eskiden ezberleme işini 3 aşamada yapmamızı tavsiye etmişti.

1. Aşama: Yüksek sesle defalarca kağıttan okumak
2. Aşama: Eğer hafiften ezberlemeye başladıysa; yine yüksek sesle olacak şekilde arada sırada takıldığı yerde bakarak okumak
3. Aşama: Hiç bakmadan okumak.,

Bu aşamaları kıta kıta yaptırsanız eminim çok kolay olur. Duaları hep böyle ezberlerdim. Uzun bir duaysa birkaç parçaya bölerdim. Sonrasında da bu 3 aşamayı yapardım. İlk aşamada ne kadar çok okursa 2. aşamada o kadar az bakar. Umarım işe yarar.

Tekrar önemli fakat şiir gerekli mi ? Çok manasiz geliyor bana da ..çocuklara eziyetten başka birşey değil.
Benim kızım da anaokulunda 10 kıtalık istiklal marşını ezberlemişti. Marşımızı tabi ki bilsin ama anaokulundan ne gerek var .boz ortaokulda ezberlemiştik

merhaba hanimlar,

2.sinifa giden kizim siir ezberlerken cok zorlaniyor. 4 kitalik siirin 3 kitasini ; 5 kitalik siirin 4 kitasini zor ezberledi. Yani hepsini ezberleyemedi. 2 misra halinde ezberleyip birlestiriyoruz. Her kitada muhakkak bir kelimeyi unutuyor. Ne gibi tavsiyelerde bulunabilirsiniz?

benimde oğluma 2.sınıfta 7 kıta vermiş.
Deli oldum
Hafta sonuna ders bırakmadım cumadan bitirdim.
cumartesi ve pazar özellikle sabahları önce ben tekrar ettim onu yaşarcasına algılasın diye sona ona tekrar ettirdim.
Yorulduk ana oğul ama son ikisinde takılıyor.
Sabahları işe geldiğimde ayrıca telefonda tekrarlatıp aferin oğluma diye motive veriyorum.
Oda heycan yapıp azimleniyor ;)
29 ekime kadar tekrar ederiz nasipse .
Dmeek istediğim bol tekrar etmesi gerekiyor.

o okurken sesini kaydedin. tekrar dinlesin ezberleyene kadar. üniversitede böyle yapardım . kendi sesi dikkatini dağıtacaksa siz okuyun kaydedin dinlesin.

Okullarda bu tür kutlamalar zorunlu .mecburen ezberlemek gerekiyor. Ama unutmasi sıkıntı değil. Küçüklere o tatlı telaslar çok yakışıyor.

Şiir ezberlemenin işkence olduğuna katılamayacağım hanımlar, eskiden öğretmenler özellikle şiir ezberletirlerdi, bunu basit bir kutlama ritüeli olarak görürseniz yanılırsınız, şiir ezberlemek duygusal zeka gelişimine, hafızanın güçlenmesine, kelime dağarcığınızın artmasına yardımcı olur, çocuk topluma hitap etmeyi öğrenir, özgüven kazanır, şiir dinletisi sonrası başardığını görmek derslere daha aktif katılmasına yardımcı olur çünkü utangaçlığı üzerinden atar.

Sürekli şiir okursanız bir süre sonra düz yazılarda da hangi kelimede nasıl vurgu yapacağınızı, vurgulara hangi duyguyu katacağınızı, mimikle okumayı öğrenirsiniz, okumanız ve kelimeleri çabuk kavramanız gelişir.

hayatin_anlami hayatin_anlami ,
kızınızla birlikte sizde şiiri okuyun, mısra mısra okuyup birleştirmeye çalışınca ilk mısrada hangi kelime vardı, sonraki nasıl başlıyordu diye karıştırıp panikliyordur, kıta kıta ezberletmeye çalışın, mesela bugün yalnızca ilk kıtayı okuyun defalarca, kızınız karşınızda dursun, birlikte tüm kıtayı okuyun, kızınız sizin ağzınıza bakmadan, teklemeden, kelime unutmadan okuyana kadar ilk kıtayı sürekli tekrar etsin, iyice ezberleyip kendi kendine hafızadan okur hale gelince 2. kıtayı ezberletin, aslında kendi metodunu bulunca ezberlemesi keyiflidir.

Tekrar önemli fakat şiir gerekli mi ? Çok manasiz geliyor bana da ..çocuklara eziyetten başka birşey değil.
Benim kızım da anaokulunda 10 kıtalık istiklal marşını ezberlemişti. Marşımızı tabi ki bilsin ama anaokulundan ne gerek var .boz ortaokulda ezberlemiştik
Yok artık, yuva çocuğu nasıl ezberlesin Istiklal Marşı' nı.

Benim kız biraz tembel galiba, hiç zora gelmiyor :KK43:
Gerçekten şiir ezberlerken beni çok yoruyor:KK42:
Tembellikle alakası yok ,sıkılıyordur. .benim kızım şok olmuştu ezberleyecegi marşı görünce. Çocuk okumayı bile bilmiyor ,okulda öğretmen ve arkadaşlarıyla, evde de bizimle yüksek sesle okuya okuya öğrendi . Çok kızmıştım öğretmenine , 5 yaşında çocuk 10 kıta marşı nasıl ezberleyecek ,ne gerek var diye ..ezberleyemezse sıkıntı yapmaya gerek yok ,zorlamadan yapabildiği kadar yapsın yeter dedi. Ama benimki inat ,bir haftada 10 kıtayı ezberledi

Back
X