• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Sgk'da çalışan varsa yardımcı olabilir mi.?

Deniz8Nisan

Eski nick'im deniz8nisan
Anneler Kulübü
Kayıtlı Üye
2 Ocak 2017
538
553
103
35
Merhabalar.
25 haftalik hamileyim. 2016 mayis ayinda işe girdim. Mayıs ayından 26 gün
Haziran ayından 30 gün , Temmuz ayından işe 27 günlük sigortam var.
Zaten 27 Temmuz da çıkış aldım. Yani 83 gunluk sigortam var. 16 Mayis 2017 de doğum yapacağım .
Doğum raporu parası almak istiyorum. Haftaya işe girsem 32. Haftaya kadar çalışıp doğum raporu alsam doğum parası alabilir miyim. Yani 6 hafta çalışmış olacağım. Lütfen yardımcı olun. Ilk hamileligimde 21 haftalık hamileyken işten çıkarılmıştım. O zaman alamamıştım isten cikarildigim için. Bu kez almak istiyorum çünkü maddi açıdan çok zordayiz.

Sgk'da çalışmıyorum, bilgim de yok açıkçası ama ben pek sanmıyorum olacağını.
6 hafta için kim işe alacak ki sizi??

Bir tanıdık var . Onunla anlaştım. Ama doğum parası için doğumdan önceki son bir yılda toplam 90 gün sigortalı olmak şartı var. Ben zaten toplam 125 gün sigortalı olmuş oluyorum.

Oraya baktım teşekkür ederim. Alo 170 i de aradım sordum ama ilginçtir ki onlar bile detay bilmiyor.

Onlar nasıl detay bilmez, 3 gün icinde sgkya sorup size döneceklerdir. Yasal süre var.
Umuyorum öyledir. Kaç tane soru sordum şartları taşıyorsaniz alırsınız dedi hep telefondaki bayan. Bilemiyorum. Daha önce başka bir konu için de aramıştım o zaman da tuhaftı. Neyse. Burda sgk da çalışan varsa sağlıklı bilgi alırım demiştim

Merhabalar;
SGK çalışanı değilim ama 1 yıllık sigorta 90 gün prim ödemesi şartı vardı.
Yani sigorta başlangıcınızın 1 sene öncesi olması prim gününüzün de 90 gün yatması gerekiyor.

***DOĞUM İZNİ PARASININ ŞARTLARI

5510 sayılı Kanun’un 18. maddesine göre;

“c) 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) bendi (SSK’lı) ile (b) bendinde (Bağ-Kur’lu) belirtilen muhtarlar ile aynı bendin (1), (2) ve (4) numaralı alt bentleri kapsamındaki sigortalı kadının analığı halinde, doğumdan önceki bir yıl içinde en az doksan gün kısa vadeli sigorta primi bildirilmiş olması şartıyla, doğumdan önceki ve sonraki sekizer haftalık sürede, çoğul gebelik halinde ise doğumdan önceki sekiz haftalık süreye iki haftalık süre ilave edilerek çalışmadığı her gün için,

d) 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) bendi (SSK’lı) ile (b) bendinde (Bağ-Kur’lu) belirtilen muhtarlar ile aynı bendin (1), (2) ve (4) numaralı alt bentleri kapsamındaki sigortalı kadının, erken doğum yapması halinde doğumdan önce kullanamadığı çalıştırılamayacak süreler ile isteği ve hekimin onayıyla doğuma üç hafta kalıncaya kadar çalışması halinde, doğum sonrası istirahat süresine eklenen süreler için,

geçici iş göremezlik ödeneği verilir.”

Yani, siz SSK’lı çalışan kadın olarak, doğumun gerçekleştiği tarihten itibaren 360 gün içinde en az 90 gün adınıza SSK primi ödenmiş olması şartıyla, SGK’dan 16 haftalık (112 günlük) süre için SGK’dan son 3 aylık brüt ücret ortalamanızın üçte ikisi kadardır. Sizin son üç aylık SGK’ya bildirilen brüt ücret ortalamanız aylık 2000 lira ise bu rakamın üçte ikisi 1333 lira olacaktır ki bu rakamdan genelde net ücrete yakındır.

Alıntıdır!!

Doğumdan önceki 1 yıl boyunca en az 90 gün çalışmış gözükürsen doğum paranı alırsın.

Ama 25. haftalık hamile bir kadını 2 ay için işe kim alır orasını bilemem.

Doğum parası ne ola ki ben almadım eşim mi aldı acaba 2014 doğumlu oğlum
Eşiniz alamaz hesabınıza yatar.E devletten işgöremezlik ödemesi görme kısmına bakınız.Orada çıkar.Eşiniz sizin adınıza sadece doğum yardımını alabilir.İlk çocuk için 300 ikinci çocuk 400 üçüncü çocuk için 600 tl.
Ayrıca geçmiş dönemde alacağınız kaldı ise (e devletten bakıp kontrol edin ) herayın 8 i ile 14 dü arasında paranız emanete yatar.
Yok uğraşmam derseniz Ziraat bankasına gidin ve işgöremezlik için kendi çalıştığınız banka IBAN ı tanıtın.Havale direkt kullandığınız bankaya gelsin.
Bunlardan ayrı olarak süt parasını da 5 sene içinde alabilirsiniz.
NOT: Bu durumları Özel işyerleri için yazdım.Memurlukta nasıl olur bilmiyorum.

Memurlarda ücret alıyor

Eşiniz alamaz hesabınıza yatar.E devletten işgöremezlik ödemesi görme kısmına bakınız.Orada çıkar.Eşiniz sizin adınıza sadece doğum yardımını alabilir.İlk çocuk için 300 ikinci çocuk 400 üçüncü çocuk için 600 tl.
Ayrıca geçmiş dönemde alacağınız kaldı ise (e devletten bakıp kontrol edin ) herayın 8 i ile 14 dü arasında paranız emanete yatar.
Yok uğraşmam derseniz Ziraat bankasına gidin ve işgöremezlik için kendi çalıştığınız banka IBAN ı tanıtın.Havale direkt kullandığınız bankaya gelsin.
Bunlardan ayrı olarak süt parasını da 5 sene içinde alabilirsiniz.
NOT: Bu durumları Özel işyerleri için yazdım.Memurlukta nasıl olur bilmiyorum.

Ben almadım 2014ten sonramı çıktı acaba bu iş dedim dur bakayım e devletten

Screenshot_20170125-152113.webp

Demek ki yokmuş :anne:

Back
X