- 23 Ağustos 2017
- 134
- 117
- 18
- 40
Allah razı olsun canım 30 haftalık tıSon kaybettiginiz kızınız kaç haftalikdi Rabbim bı daha göstermesin
Aşağıdaki videoyu izleyerek sitemizi ana ekranınıza web uygulaması olarak nasıl kuracağınızı öğrenebilirsiniz.
Not: Bu özellik bazı tarayıcılarda mevcut olmayabilir.
Allah razı olsun canım 30 haftalık tıSon kaybettiginiz kızınız kaç haftalikdi Rabbim bı daha göstermesin
İnşallah hayırlı evlat nasip eder Rabbim bı daha yasatmasin melek annelerinede hiç bir anneyede evlat acisiAllah razı olsun canım 30 haftalık tı
Amiiin inşallah rabbim tüm isteyenlere hayırlı sağlıklı evlatlar nasip etsin inşallah.İnşallah hayırlı evlat nasip eder Rabbim bı daha yasatmasin melek annelerinede hiç bir anneyede evlat acisi
Kaç sezaryen oldunuzBenim 2004 Ekim doğumlu oğlum var. 2008 Nisan 17 de kızım doğdu Dr hatası yüzünden kaybettim kızımı. Suyun fazla kordonların önden gelir dedi normal doğurmaya çalışıcaz olmasa sezaryene alcaz dedi randevu verdi suni sancı için 17 nisana 16 Nisan gecesi sancı başladı hastaneye gittik Dr gelmedi yarım saat sonra hemşire muayene ederken suyumu patlattı kordonlar önden geldi saatlerce o durumda dru bekledik ıkınma çocuğu boğarsın dedi hemşire ve gitti hiç bir müdahale etmedi Dr geldiğinde acil sezaryene aldı çocuk kordonlar önden geldiği için 3 saat boyunca oksijensiz kanalda kaldı doğunca nefes alamıyormuş ambulans ile araştırma hastanesine sevk etmiş benide kanamayı durduramadığı için araştırmaya sevk etti orda anjiyo yaptılar. Anjiyo yapan Dr eşime kanamayı anjiyo ile durdurmaya çalışıcaz olmasa rahmi alacaz demiş. Eşimde yaşasın da gerekirse alın rahmini demiş. Dr çok ümitle me herşey e hazırlıklı ol kanamayı durdursak veya rahmi alsak eşinin sadece yüzde beş yaşama şansı var. Çok fazla kan kaybetmiş demiş. Anjiyo ile durdurdular çok şükür rehabilitasyon yoğun bakımında yattım günlerce ölecek gözüyle baktıklarını oraya koyuyorlar mış. 17 ünite kan 13 ünite beyaz küre ve trombosit bağladılar. Yoğunbakımdan çıkan bi Dr eşime eşin şuan patlamaya hazır bomba gibi Heran anjiyo yapılan damarlar patlayabilir yada beyin kanaması geçirebilir yada kalbi durabilir herşey hazırlıklı ol demiş. Yoğunbakımdan çıktım çok şükür ilk işim iyi dedikleri kızımı görmek oldu kızım yeni doğan yoğun bakımındaydı. Onu görünce dünyam başıma yıkıldı kendi kendine nefes alamıyordu makineye bağlıydı hiçbirşekilde hareket etmiyordu dru beyne uzun süre oksijen gitmediği için beyninin büyük bölümü ölmüş dedi zaten bize geldiğinde hiç bir organı çalışmıyordu dedi. Malesef 27 gün dayanabildi kalbi durdu kuzumun. Ondan sonra 4 yıl boyunca hiç adet olmadım. Çok Dr gezdim ne bebek ne adet olmadı. En son İstanbul'daki durumda tedavi ile hamile kaldım. Oda 14 haftalıkken kanama başladı aşırı derece 3 hafta hastanede yattım prepar ve magnezyum verdiler son günlerde kan bağladılar 17 haftalık düşük yaptım oğlumu. Altı ay sonra bidaha tedavi gördüm tutmadı iki ay sonra bidaha bu defa oldu çok şükür oğlum doğdu. İki yaşını dolduracak 7 ekimde oğlum 14 aylıkken drum tedavisiz mümkün değil hamile kalamazsın. Dedi hamile kaldım tedavisiz onuda 14 temmuzda öğlen Dro gittik kalp atışını dinledik bi sorun yoktu akşam 11 den sonra hareketlerini hissetmedim 15 temmuzda dra gittim malesef kalbi durmuş acil sezaryen ile aldılar kızımı. Yani iki kızım bi oğlum cennette uçurdum. Çok şükür iki evladım var. Rabbim nasip ederse bi çocuk daha istiyorum inşallah. Rabbim herkesin gönlüne göre versin.
Benim 2004 Ekim doğumlu oğlum var. 2008 Nisan 17 de kızım doğdu Dr hatası yüzünden kaybettim kızımı. Suyun fazla kordonların önden gelir dedi normal doğurmaya çalışıcaz olmasa sezaryene alcaz dedi randevu verdi suni sancı için 17 nisana 16 Nisan gecesi sancı başladı hastaneye gittik Dr gelmedi yarım saat sonra hemşire muayene ederken suyumu patlattı kordonlar önden geldi saatlerce o durumda dru bekledik ıkınma çocuğu boğarsın dedi hemşire ve gitti hiç bir müdahale etmedi Dr geldiğinde acil sezaryene aldı çocuk kordonlar önden geldiği için 3 saat boyunca oksijensiz kanalda kaldı doğunca nefes alamıyormuş ambulans ile araştırma hastanesine sevk etmiş benide kanamayı durduramadığı için araştırmaya sevk etti orda anjiyo yaptılar. Anjiyo yapan Dr eşime kanamayı anjiyo ile durdurmaya çalışıcaz olmasa rahmi alacaz demiş. Eşimde yaşasın da gerekirse alın rahmini demiş. Dr çok ümitle me herşey e hazırlıklı ol kanamayı durdursak veya rahmi alsak eşinin sadece yüzde beş yaşama şansı var. Çok fazla kan kaybetmiş demiş. Anjiyo ile durdurdular çok şükür rehabilitasyon yoğun bakımında yattım günlerce ölecek gözüyle baktıklarını oraya koyuyorlar mış. 17 ünite kan 13 ünite beyaz küre ve trombosit bağladılar. Yoğunbakımdan çıkan bi Dr eşime eşin şuan patlamaya hazır bomba gibi Heran anjiyo yapılan damarlar patlayabilir yada beyin kanaması geçirebilir yada kalbi durabilir herşey hazırlıklı ol demiş. Yoğunbakımdan çıktım çok şükür ilk işim iyi dedikleri kızımı görmek oldu kızım yeni doğan yoğun bakımındaydı. Onu görünce dünyam başıma yıkıldı kendi kendine nefes alamıyordu makineye bağlıydı hiçbirşekilde hareket etmiyordu dru beyne uzun süre oksijen gitmediği için beyninin büyük bölümü ölmüş dedi zaten bize geldiğinde hiç bir organı çalışmıyordu dedi. Malesef 27 gün dayanabildi kalbi durdu kuzumun. Ondan sonra 4 yıl boyunca hiç adet olmadım. Çok Dr gezdim ne bebek ne adet olmadı. En son İstanbul'daki durumda tedavi ile hamile kaldım. Oda 14 haftalıkken kanama başladı aşırı derece 3 hafta hastanede yattım prepar ve magnezyum verdiler son günlerde kan bağladılar 17 haftalık düşük yaptım oğlumu. Altı ay sonra bidaha tedavi gördüm tutmadı iki ay sonra bidaha bu defa oldu çok şükür oğlum doğdu. İki yaşını dolduracak 7 ekimde oğlum 14 aylıkken drum tedavisiz mümkün değil hamile kalamazsın. Dedi hamile kaldım tedavisiz onuda 14 temmuzda öğlen Dro gittik kalp atışını dinledik bi sorun yoktu akşam 11 den sonra hareketlerini hissetmedim 15 temmuzda dra gittim malesef kalbi durmuş acil sezaryen ile aldılar kızımı. Yani iki kızım bi oğlum cennette uçurdum. Çok şükür iki evladım var. Rabbim nasip ederse bi çocuk daha istiyorum inşallah. Rabbim herkesin gönlüne göre versin.
Benim 2004 Ekim doğumlu oğlum var. 2008 Nisan 17 de kızım doğdu Dr hatası yüzünden kaybettim kızımı. Suyun fazla kordonların önden gelir dedi normal doğurmaya çalışıcaz olmasa sezaryene alcaz dedi randevu verdi suni sancı için 17 nisana 16 Nisan gecesi sancı başladı hastaneye gittik Dr gelmedi yarım saat sonra hemşire muayene ederken suyumu patlattı kordonlar önden geldi saatlerce o durumda dru bekledik ıkınma çocuğu boğarsın dedi hemşire ve gitti hiç bir müdahale etmedi Dr geldiğinde acil sezaryene aldı çocuk kordonlar önden geldiği için 3 saat boyunca oksijensiz kanalda kaldı doğunca nefes alamıyormuş ambulans ile araştırma hastanesine sevk etmiş benide kanamayı durduramadığı için araştırmaya sevk etti orda anjiyo yaptılar. Anjiyo yapan Dr eşime kanamayı anjiyo ile durdurmaya çalışıcaz olmasa rahmi alacaz demiş. Eşimde yaşasın da gerekirse alın rahmini demiş. Dr çok ümitle me herşey e hazırlıklı ol kanamayı durdursak veya rahmi alsak eşinin sadece yüzde beş yaşama şansı var. Çok fazla kan kaybetmiş demiş. Anjiyo ile durdurdular çok şükür rehabilitasyon yoğun bakımında yattım günlerce ölecek gözüyle baktıklarını oraya koyuyorlar mış. 17 ünite kan 13 ünite beyaz küre ve trombosit bağladılar. Yoğunbakımdan çıkan bi Dr eşime eşin şuan patlamaya hazır bomba gibi Heran anjiyo yapılan damarlar patlayabilir yada beyin kanaması geçirebilir yada kalbi durabilir herşey hazırlıklı ol demiş. Yoğunbakımdan çıktım çok şükür ilk işim iyi dedikleri kızımı görmek oldu kızım yeni doğan yoğun bakımındaydı. Onu görünce dünyam başıma yıkıldı kendi kendine nefes alamıyordu makineye bağlıydı hiçbirşekilde hareket etmiyordu dru beyne uzun süre oksijen gitmediği için beyninin büyük bölümü ölmüş dedi zaten bize geldiğinde hiç bir organı çalışmıyordu dedi. Malesef 27 gün dayanabildi kalbi durdu kuzumun. Ondan sonra 4 yıl boyunca hiç adet olmadım. Çok Dr gezdim ne bebek ne adet olmadı. En son İstanbul'daki durumda tedavi ile hamile kaldım. Oda 14 haftalıkken kanama başladı aşırı derece 3 hafta hastanede yattım prepar ve magnezyum verdiler son günlerde kan bağladılar 17 haftalık düşük yaptım oğlumu. Altı ay sonra bidaha tedavi gördüm tutmadı iki ay sonra bidaha bu defa oldu çok şükür oğlum doğdu. İki yaşını dolduracak 7 ekimde oğlum 14 aylıkken drum tedavisiz mümkün değil hamile kalamazsın. Dedi hamile kaldım tedavisiz onuda 14 temmuzda öğlen Dro gittik kalp atışını dinledik bi sorun yoktu akşam 11 den sonra hareketlerini hissetmedim 15 temmuzda dra gittim malesef kalbi durmuş acil sezaryen ile aldılar kızımı. Yani iki kızım bi oğlum cennette uçurdum. Çok şükür iki evladım var. Rabbim nasip ederse bi çocuk daha istiyorum inşallah. Rabbim herkesin gönlüne göre versin.
Tamam işte yine ihmali var gibi. Takip etseydi doğumdan 5 gün önce girmiştim muayeneye anlardı. Ya da allah nasip etmeyeceği için bahanesi oldu.doktor hatası değil yani dikişlerde kontrol ediliyor takip edilirken![]()
Allah razı olsun canım seninde başın sağolsun. En son kızımı 15 temmuzda 82 gün önce kaybettim. Bu üçüncü sezaryen imdi. Drum sorun olmaz dördüncü sezaryen dedi. Bende çok duydum hatta beşinci sezaryen i olanlar var. Evlat acısı zor derlerdi yaşadım öğrendim. Hemde üç defa Rabbim bidaha yaşatmasın inşallah. Bana ve bütün annelere inşallah. Sen ne zaman kaybettin yavrunuz? Rabbim evladını kaybeden herkese sabır versin.Basın sağolsun. Allah sabırlar versin. Toplamda kaç sezaryen doğum yaptın. Ben 3 çocuk istiyordum. Iki sezaryen oldum. Birini kaybettim. 4 sezaryen olur mu bilmiyorum. En son kızını ne zaman kaybettin. Allah hepimize sabır versin. Çok zor bir şeymiş. Bu yaşıma kadar üzüldüğüm Her şey ne bosmus. Ilk defa gerçekten acı çekiyorum.
Azrail as. Allaha cc demişkş yarabbi beni ölüm meleği yaptın ama herkes benden nefret edecek canlarını alıyorum diye. Allah cc buyurmuş sen hiç merak etme ben bütün ölümlere bi sebep verecem kimsenin aklına gelmiyceksin. Yani kimse Azrail aldı canını demiyor ya kalp krizi ya kordon dolanması ya trafik kazası herkesin bi sebebi var zaten vadesi dolmuş onun nasibi o kadarmış ama herkes şundan öldü bundan öldü diyor kimsenin aklına gelmiyor vadesi doldu Azrail aldı canını. Her sene beraat ayında öleceklerin listesi verilirmiş Azrail as. Bizim yavrularımızın ismide varmış geçtiğimiz beraat taTamam işte yine ihmali var gibi. Takip etseydi doğumdan 5 gün önce girmiştim muayeneye anlardı. Ya da allah nasip etmeyeceği için bahanesi oldu.
Pardon beraat kandilindeAzrail as. Allaha cc demişkş yarabbi beni ölüm meleği yaptın ama herkes benden nefret edecek canlarını alıyorum diye. Allah cc buyurmuş sen hiç merak etme ben bütün ölümlere bi sebep verecem kimsenin aklına gelmiyceksin. Yani kimse Azrail aldı canını demiyor ya kalp krizi ya kordon dolanması ya trafik kazası herkesin bi sebebi var zaten vadesi dolmuş onun nasibi o kadarmış ama herkes şundan öldü bundan öldü diyor kimsenin aklına gelmiyor vadesi doldu Azrail aldı canını. Her sene beraat ayında öleceklerin listesi verilirmiş Azrail as. Bizim yavrularımızın ismide varmış geçtiğimiz beraat ta
Ben de 12 ağustosta kaybettim kızımı. Iki ay olacak ama sanki hiç zaman geçmiyor. Sanki hiç cocugum yok gibi aklım hep hamileliğimde kaldı. Tabiki unutmayiz ama yeniden bir çocuğum daha olursa belki biraz daha iyi hissederim. Dr iki yıl hamile kalma dedi. Herhangi bir zaman vermeseydi belki hemen isterdim. Gerçi çok da korkuyorum hamilelikten yeniden aynı şeyler olursa die.Allah razı olsun canım seninde başın sağolsun. En son kızımı 15 temmuzda 82 gün önce kaybettim. Bu üçüncü sezaryen imdi. Drum sorun olmaz dördüncü sezaryen dedi. Bende çok duydum hatta beşinci sezaryen i olanlar var. Evlat acısı zor derlerdi yaşadım öğrendim. Hemde üç defa Rabbim bidaha yaşatmasın inşallah. Bana ve bütün annelere inşallah. Sen ne zaman kaybettin yavrunuz? Rabbim evladını kaybeden herkese sabır versin.
Doğru söylüyorsun aslında hepsi bahane. Allah ömür verse bir şekilde yasarlardiAzrail as. Allaha cc demişkş yarabbi beni ölüm meleği yaptın ama herkes benden nefret edecek canlarını alıyorum diye. Allah cc buyurmuş sen hiç merak etme ben bütün ölümlere bi sebep verecem kimsenin aklına gelmiyceksin. Yani kimse Azrail aldı canını demiyor ya kalp krizi ya kordon dolanması ya trafik kazası herkesin bi sebebi var zaten vadesi dolmuş onun nasibi o kadarmış ama herkes şundan öldü bundan öldü diyor kimsenin aklına gelmiyor vadesi doldu Azrail aldı canını. Her sene beraat ayında öleceklerin listesi verilirmiş Azrail as. Bizim yavrularımızın ismide varmış geçtiğimiz beraat ta
Senin 2 çocuğun var dimi. Kaybettigin Iki kızını da sezaryenle doğum yaptın. O zaman bir çocuğunu normal doğum yaptın. Inşallah en kısa zamanda yeniden sağlıklı bir çocuğun daha olur. Ben hep dua ediyorum allah bana hayırlı zamanda sağlıklı bir kız bebek nasip etsin die. Bir oğlum var elhamdülillah. Bir de kızımın olmasını çok istiyorumBen de 12 ağustosta kaybettim kızımı. Iki ay olacak ama sanki hiç zaman geçmiyor. Sanki hiç cocugum yok gibi aklım hep hamileliğimde kaldı. Tabiki unutmayiz ama yeniden bir çocuğum daha olursa belki biraz daha iyi hissederim. Dr iki yıl hamile kalma dedi. Herhangi bir zaman vermeseydi belki hemen isterdim. Gerçi çok da korkuyorum hamilelikten yeniden aynı şeyler olursa die.
Benimde kızım var oğlumu kaybettim onun gibi güzel bı oğlum daha olsun istiyorum abisine benzesin ömürleri uzun olsun hayırlı yasasinlar bı daha başka acı vermesin RabbimSenin 2 çocuğun var dimi. Kaybettigin Iki kızını da sezaryenle doğum yaptın. O zaman bir çocuğunu normal doğum yaptın. Inşallah en kısa zamanda yeniden sağlıklı bir çocuğun daha olur. Ben hep dua ediyorum allah bana hayırlı zamanda sağlıklı bir kız bebek nasip etsin die. Bir oğlum var elhamdülillah. Bir de kızımın olmasını çok istiyorum
Ben de ayni seyleri yasadim
bebegimi kaybetmistim dort ay olmustu kaybedeli eltim oruc acmaya cagirdi evine gittigimizde yegeni yeni dogum yapmisti ve yirmi gunluk bebegi ile oradaydilar... o anki esimin oglumun ve benim duygularim tarif edilemezdi... o bebegi gozumuzun icine baka baka sevdiler optuler kokladilar... bir ara artik kendimi unutmustum esime baktim kucuk mahzun bir cocuk gibiydi... hani iki cocuktan birinin bisikleti vardir biner oynar digeri oturur mahzun uzgun o bisikleti olan cocuga bakar ya uzun uzun iste benim esim de o durumdaydi... oglum o aksam bir dakika gozlerini benden ayirmadi her dakika baktigimda gozleri ustumdeydi guclu ol anne sakin aglama der gibiydi butun aksam goz goze bakistik oglumla...eltimin istedigi psikolojik olarak beni daha da cokertmekti sanirim ama guclu durdum umursamadim bile... kendi bu durumdan hayli rahatsiz oldu davranislarindan da hissettirdi uzun uzun mutfak kulisleri yaptilar ablasiyla kaynanamla vsvs... her seyi anladim da kaynanami anlamamistim kaybettigim tek benim evladim degildi kendi oglunun da yavrusuydu hemde ilk yavrusunu kaybetti esim - benim ilk evliligimden onsekiz yasinda bir oglum var - ... evimize geldik....
uzun sure kendimize gelemedik nasil insanlar bu kadar dusuncesiz olabilirlerdi ki...
ama rabbime havale ettim hepsini...
sonra esim annesine soylemis siz nasil insanlarsiniz boyle bir seyi neden yaptiniz diye annesinin lafi ise komik
benim aklima dahi gelmedi... oysaki o da torununu kaybetmisti....
bazen konu geciyor oglum diyorum şoyle yapiyordu boyle yapiyordu bana tutuyor senin oglun kim diyor sanki yavrum hic olmamis gibi yanimizda kendi kardesi var o diyorki kaybettigi oglundan bahsediyor diyor kayinvalide anlamiyor ... eltim dahil kucuk koylu kurnazlari isine geleni yapmakta cok ustalar ama oyle insanlara prim verirseniz caninizi yakarlar ... vermeyin... caniniz yansa da acinizi orda degil evinizde yasayin...
Oyle gucluyum ki herkesin yaninda taşim ama aslinda yuregimde yanginlar var cigerim gitti...
bizi bizden baska kimseler anlayamaz kardesim ben oyle insanlar taniyorum ki bir bebegin ölümünde sevinilecek yer arayacak kadar hem de....
Öyle insanlardan uzak durmak en guzeli ...
biz bugunu ve yasadigimiz dunyayi bilebiliriz ebedi dunyayi bilemeyiz onu ancak ve ancak rabbim bilir... belki de yavrularimiz kucaklarimizda ebedi evlat sevgisi ile ödüllendirilecegiz iste o vakit herkes te bize imrenecek bizden kacacak belki de...
Bizim imtihanimiz da buymus kardesim hamdü senalar olsun...
insanlardan kacamayiz kardesim kim ne yaparsa yapsin kendine yapar ....
biz sabir hirkamiz ustumuzde yavrularimiza yakisir anneler olmak durumundayiz... bende cok benzetmeler yapiyordum biraktim evladim yasasaydi bugun on aylik olacakti... ama yasamiyor ve 39 haftalik kaldi... mezarinda yatan yavrumun beden elbisesi kendi cennet bahcelerinde kimi zaman bir cennet kuşu kimi zaman bir balık...
o baska alemlerin masal kuşu artik gitti gelmez uçtu konmaz...
Biz canliyiz kardesim o kadar uzuntulu zamanlarimizda dahi karnimiz acıkınca yemek yiyoruz su iciyoruz... yemesen nereye kadar yemeyeceksin ki...
esimin ablasinin 27 yasinda yegeni öldü bir ay olmadi... ve babasi o kadar cigeri yanmasina ragmen ve belcikadan gelmelerine ragmen mezarina cok gitmedi neden diye sordugumuzda onlar ölü biz canliyiz her daim gidimez rahatsiz edilmez dedi... oysaki ben gece gunduz sekiz ay mezarliktan gelmedim...
rabbim insana oyle bir yetenek vermis ki o da unutmak... eger unutmak gibi bir sey olmasa o acı hep ayni kalsa insan yasayamaz...
rabbim ayaklarimizi aldi ama kim diyebilir ki kanat vermeyecek...
ben hep kendimden kötü durumdaki anneleri gozönüne aliyorum R Ruhumda SIZI gibi... rabbim yardimcisi olsun insallah... bir de iki kere uc kere bebekleri ölen anneler var bu klupte kendi derdimi unutuyorum onlari okudukca...
Butun melek annelerine sabir ve bassagligi diliyorum tekrar...
Inşallah tez zamanda sağlıklı bir oglusun olur. Neler hissettiğini cok iyi anliyorum. Benim bir oğlum var ama şu an kız bebekleri görünce hemen kızım geliyor aklıma. Bir kız kardeşi olursa ona benzer belki onun yerine de kardeşini severim. Senin ne kadar oldu oğlunu kaybedeliBenimde kızım var oğlumu kaybettim onun gibi güzel bı oğlum daha olsun istiyorum abisine benzesin ömürleri uzun olsun hayırlı yasasinlar bı daha başka acı vermesin Rabbim
6 ay oldu canım acılarımız isteklerimiz hislerimiz hep aynı inşallah seninde güzel sağlıklı bı prensesin olurInşallah tez zamanda sağlıklı bir oglusun olur. Neler hissettiğini cok iyi anliyorum. Benim bir oğlum var ama şu an kız bebekleri görünce hemen kızım geliyor aklıma. Bir kız kardeşi olursa ona benzer belki onun yerine de kardeşini severim. Senin ne kadar oldu oğlunu kaybedeli
Senin baya olmuş. Dr ne kadar bekle demişti hamilelik icin6 ay oldu canım acılarımız isteklerimiz hislerimiz hep aynı inşallah seninde güzel sağlıklı bı prensesin olur
Bı Dr 1 yıl dedi diğeri 6 ay yeterli dedi ama ben 2 aydan sonra korunmadim ama zaten 2 ayda annemin yanındaydım yani bebek olması mümkün değildir tam anlamıyla bu ay normal yumurtlama zamanını denk getirwbilirsek olacak ama bakalım tkr ne zaman hamile haberi alırım bilmiyorum. Oğlumda korunmayı bırakır bırakmaz kalmıştımSenin baya olmuş. Dr ne kadar bekle demişti hamilelik icin
Senin ne kadar olduSenin baya olmuş. Dr ne kadar bekle demişti hamilelik icin
Benim 2 ay. Ama bana en az 2 yıl bekle dediSenin ne kadar oldu