Sezaryen doğum, iyileşme süreci, tavsiyeler

Benim eşim nescafe zararlı diye içirmedi bana doğumun ikinci günü felaket bir baş ağrısı resmen kafamı oynatamıyordum
Mecbur kaldı aldı artık içtim bıçak gibi kesti
Anestezi veren doktor
Bana günde 5 tane içebilirsin kahve demişt 3 litrede fazlada su içilcek demişti . Çarpıntıyı doktoruna sorarsın canm
Bitter çikolata filanda iyi geliyor
Tok karna içme imkanım varsa içerim aç karna inanılmaz dokunuyor bana kokusu dahi çarpıntı yapıyor, içsem kesin kusarım
Baş ağrım olursa aklımda olsun 🤲🏻

Hayatı boyunca hiç ameliyat olmamış, bir tane dikiş attırmamış , normal doğum düşünen ama 37.hafta sezaryene kadar veren ben, bir hafta sonra titreyerek girmiştim sezaryen doğuma. Ve sonrasında dediğim şu olmuştu “ bunu mu bu kadar abartıyorlarmış” o kadar güzel, rahat geçti ki. Yukarıda dedikleri gibi kahve bol bol iç. Bir de ben evden çıkmadan kuru kayısı kaynatıp, posasıyla blenderdan geçirip yanıma almıştım yarım litre kadar. Tuvalete çıkmayı kolaylaştırıyor. Onun etkisinden midir bilmem ama benim yürümeye başlamamla tuvalete çıkmam bir oldu. Zorlanmadım. Sütüm de doğumdan çıktığım gibi geldi. Hemen emzirmeye başladım. Benim için çok güzel geçti

Öncelikle biraz uzun olabilir, içimdekileri aktarmak istediğim için detay veriyorum okumak istemeyenler yalnızca son paragrafa baksın lütfen

40+4 haftalık hamileyim. Normal doğum için epey çabaladım ama ne yaptımsa da bebeğim doğum kanalına girmedi. Suni sancı ile doğurmak istedim bende tutma olasılığının çok düşük olduğunu ve yine sezaryene döneceğini söyledi doktorum, öyle olunca da vazgeçtik.

Bebek sağlıklı olduğu sürece 42 haftaya kadar bekleyebileceğimizi söylemişti doktor. Ama dünkü kontrolde suyunun arttığını söyledi, beklemenin risklerini falan hep konuştuk. Bilinçli bir kadın olduğun için seni bekletiyorum diğer türlü sana çoktan sezaryen derdim ben dedi. Ve bu bizi eşimle inanılmaz üzdü gece dayanamadık ağladık ikimiz de :KK43: sebebi sezaryen olacak olmam değil, doktorum başka doktorların sezaryen dediği gebeleri dahi normal doğurtan biri ve o bana bunu söylemişse demek ki gerçekten sorun var bu işte diye anladık ve bebeğimiz için çok endişelendik. Artık beklememeye karar verdik ve pazartesi günü için doktorla konuştuk. Son üç günde normal doğdu doğdu, yoksa sezaryene alınacağım. Bana da hiç doğacak gibi gelmiyor açıkçası.

Ben ameliyattan korkmuyorum, daha önce ameliyat oldum ve inanılmaz kolay atlattım. Bünyem sağlam diye düşünüyorum ve inşallah sezaryen sonrasında da hemen ayaklanabilen kadınlardan olacağımı ümit ediyorum.

Fakat tabii ki bir iyileşme süreci olacak ve ben vajinal doğum odaklı olduğumdan sezaryenle ilgili pek araştırma yapmadım. Tavsiyelerinizi bekliyorum şunu yap iyi gelir bunu yapma daha geç iyileşirsin şu korseyi kullandım göbeğim daha çabuk toparladı gibi. Kısıtlı zamanım kaldı ve yardımınıza ihtiyacım var bu konuda 🌸
Ben de öncesinde araştırma yapmamıştım ben kendi isteğimle sezaryen oldum bebeğimin iri doğacağını biliyordum kendim de öyle doğdum, o da 4100 doğdu, doktorum da sezaryen önerecekmiş zaten kafası büyüktü. Ameliyat sürecine dair bir şey okumadım olumsuz şeyleri okumadan geçmenizi öneririm öncelikle.

Sonuçta bu ameliyat, elbet acısı filan oluyor doğum bu. İlk gün zorlar sonra hafifliyor. İlk günün akşamüstü gibi yürütüyorlar evet zor geliyor ama yürüdükçe açılıyorsun ne kadar yürürsen o kadar iyi oluyor. Ben iki gece kaldım ikinci gün hastanede duş aldım çok iyi geldi tavsiye ederim. Gecelik giyin pijama değil, altını giymek pek mümkün değil boşa zorlar.

WC’ye ilk gün annem götürdü hep, ikinci gün kendim gittim. Depend çok işime yaradı hala kullanıyorum 26 gün oldu.

Eve geldiğimizde biraz sağa sola dönerken vs acısı vardı hamilelik gibi zorlayacak şekilde o da çok fazla değil. Sanırım dört veya beşinci gün pek bi şey kalmamıştı.

Ben korse kullanmadım doktorum da gerek görmedi. Benim zaten göbeğim var 40 beden hamile kalmıştım. 13 kilo almıştım hepsi gitti doğumdan sonra. Normal kendi göbeğim var sadece.

Baş ağrım vs olmadı hiç. Sadece sağ omzum kolum ağrıdı iki gün. Kahve de pek içmek istemedim bebeğin uykusunu etkiler diye. Bir fincan filan içtim ilk üç gün. Sonra içmiyorum üç ay dolana kadar

Söylemeyi unutmuşum ameliyathanede bebeğim çıkar çıkmaz göğsümü sıktılar ve süt geldi. Yani hemen süt gelmez diye bir genelleme doğru olmaz

Spinal anestezide anestezi sızıp baş ağrısı yapabiliyor, beyin damarlarını daralttığı için kafein öneriliyor. Bilgi alayım diye okuyodum yorumları da bunu yazayım dedim 🥲 çay kahve bitter çikolata vs de olur yani illa kahve olmasına gerek yok ama en çok kahvede tabii

Ben de öncesinde araştırma yapmamıştım ben kendi isteğimle sezaryen oldum bebeğimin iri doğacağını biliyordum kendim de öyle doğdum, o da 4100 doğdu, doktorum da sezaryen önerecekmiş zaten kafası büyüktü. Ameliyat sürecine dair bir şey okumadım olumsuz şeyleri okumadan geçmenizi öneririm öncelikle.

Sonuçta bu ameliyat, elbet acısı filan oluyor doğum bu. İlk gün zorlar sonra hafifliyor. İlk günün akşamüstü gibi yürütüyorlar evet zor geliyor ama yürüdükçe açılıyorsun ne kadar yürürsen o kadar iyi oluyor. Ben iki gece kaldım ikinci gün hastanede duş aldım çok iyi geldi tavsiye ederim. Gecelik giyin pijama değil, altını giymek pek mümkün değil boşa zorlar.

WC’ye ilk gün annem götürdü hep, ikinci gün kendim gittim. Depend çok işime yaradı hala kullanıyorum 26 gün oldu.

Eve geldiğimizde biraz sağa sola dönerken vs acısı vardı hamilelik gibi zorlayacak şekilde o da çok fazla değil. Sanırım dört veya beşinci gün pek bi şey kalmamıştı.

Ben korse kullanmadım doktorum da gerek görmedi. Benim zaten göbeğim var 40 beden hamile kalmıştım. 13 kilo almıştım hepsi gitti doğumdan sonra. Normal kendi göbeğim var sadece.

Baş ağrım vs olmadı hiç. Sadece sağ omzum kolum ağrıdı iki gün. Kahve de pek içmek istemedim bebeğin uykusunu etkiler diye. Bir fincan filan içtim ilk üç gün. Sonra içmiyorum üç ay dolana kadar
Çok teşekkür ederim tecrübenizi paylaştığınız için 🌸
Sizinki maşallah güzel geçmiş süreç, inşallah benimki de ağrım olsa da sizinki gibi kısa sürer
Söylemeyi unutmuşum ameliyathanede bebeğim çıkar çıkmaz göğsümü sıktılar ve süt geldi. Yani hemen süt gelmez diye bir genelleme doğru olmaz
Bu durum da biraz endişelendiren bir konuydu, ebe de söyledi sezaryen olunca da sütün gelir diye. Endişelerim azaldı epey 🥰

Spinal anestezide anestezi sızıp baş ağrısı yapabiliyor, beyin damarlarını daralttığı için kafein öneriliyor. Bilgi alayım diye okuyodum yorumları da bunu yazayım dedim 🥲 çay kahve bitter çikolata vs de olur yani illa kahve olmasına gerek yok ama en çok kahvede tabii
O zaman inşallah sızmaz da kalması gereken yerde kalır diyelim yoksa kahve beni zorlar çünkü 😅

O zaman inşallah sızmaz da kalması gereken yerde kalır diyelim yoksa kahve beni zorlar çünkü 😅
Ben spinalle diz ameliyatı olmuştum, doktor çay kahve falan tüket demişti ben de herhalde sıvı alayım diye diyor kahve tüketmiyim dokunur demiştim. Meğersem amaç oymuş 😅 içmedim pek ama şükür baş ağrım çok olmamıştı, inşallah güzelce geçirirsin anam şu süreci 🙏🏿

Ben spinalle diz ameliyatı olmuştum, doktor çay kahve falan tüket demişti ben de herhalde sıvı alayım diye diyor kahve tüketmiyim dokunur demiştim. Meğersem amaç oymuş 😅 içmedim pek ama şükür baş ağrım çok olmamıştı, inşallah güzelce geçirirsin anam şu süreci 🙏🏿
Teşekkür ederim bebişim senin de inşallah güzel haberlerini alırız bebişleri elele madre park yatağa yatırırız prego mios bebek arabasına bindiririz birlikte 🤩🤩

Çok teşekkür ederim tecrübenizi paylaştığınız için 🌸
Sizinki maşallah güzel geçmiş süreç, inşallah benimki de ağrım olsa da sizinki gibi kısa sürer

Bu durum da biraz endişelendiren bir konuydu, ebe de söyledi sezaryen olunca da sütün gelir diye. Endişelerim azaldı epey 🥰
süt gelmezse bile endişelenmeyin elbet gelecek iki gün üç gün bile olsa mutlaka gelecek ki zaten gelmese bile emzirmeye çalışacaksınız bol bol, morali yüksek tutup süt gelecek ve ben yeteceğim bebeğime diye düşünün sık sık. İnsan doğumdan sonra yetersizlik hissine kapılıyor çok normal evet ama hepimiz yaşıyoruz belli ki bunu hiçbirimiz yetersiz olduğumuz için değil sadece öğreniyoruz. Ben psikolojinin de etkili olduğunu düşünüyorum süt gelmesinde. Gebelik okulunda da eve çıkınca süt gelme sebebinin bu olduğunu söylemişlerdi evde anne rahatlıyor duş alıyor vs o yüzden süt geliyor diye.

Hastane odasında da rahat olmaya çalışın istemediğiniz insanlarla muhatap olmayın eşinizle bebeğinizle güzel zaman geçirin odada. Ve ikinci gün doktorunuz da onay verirse mutlaka duşa girin inanılmaz iyi gelecek (zaten su geçirmez bant takıyorlar oraya)

Kedi sonunda kavusuyorsun bebısıne
Ne guzel
Allah bagıslasın🩷 bende 41. Haftamda dogurdum🤭

Amazonda beli baya yüksek ve ön tarafinda cepli iç çamaşırı al. İçine buz (mavi jel olanlar) paketi koyarsin. Aşiri rahatlik sağlıyor.
Ayrıca ayni amazon üzeri göbegin için büyük silikon pedler var. Onlara krem sürüp karnina yapıştır. Hem yara izine iyi gelir hemde karninin toparlanmasina yardimci olur.

Ilk bebeğinj vajinal yolla ikinci bebeğini ise zorunlu sezaryen ile doğuran birisi olarak söylüyorum; ikinci doğumumu ilkine göre çok daha kolay atlattım. Her normal dogum sonrası süreç kolay atlatilacak, her sezaryen sonrası süreç de zor atlatılacak diye bir kaide yok.

Korse konusuna gelecek olursam, her ikisinde de bel korsesi kullandim. Ilk doğum sonrasında bir problem yaşamamıştım fakat sezaryen dogum sonrasi yalnıca 2-3 gün gibi bir süre kullanabildim. Çünkü korse dikişlerin üzerinden itibaren giyildiği için (doktorum o şekilde kullanmami soylemişti) oturup kalkarken göbeğim alttan pörtlediği için dikişlerimi çok zorlamıştı ve bu durum da haliyle. canımın acımasına sebep olmuştu. Ama birinde korse kullandığım, diğerinde ise kullanmadıgim halde her ikisinde de göbek olarak toparlanma sürecim aynı hızla olmuştu. Yani toparlanmak için illa korseye ihtiyacınız yok bence.

Umarım sizin ve bebeginiz için en sağlıklı doğum şekli hangisiyse onu yaşarsınız.

Son düzenleme:
Ben 39+5te spinal sezeryan ile ogluma kavustum. Bas agrim hic olmadi. Odaya gectigimde bi titreme geldi. O titreme gecince gayet heyecanla emzirdim. Karin bolgemde bi hissizlik vardi. Ama verilen agri kesicilerin etkisi gittigi gibi karin bolgem cok agrimaya basladi. Maalesef ilk 2 gun benim icin cok zordu. Agri cektigim icin de yuruyemiyordum. Benden sonra sezeryan olanlar ayaklanmis koridorda yuruyolardi, ben yuruyemiyordum. Kendimi psikolojik olarak kotu hissettim sanki sakat kalacagim yavruma bakamayacagim gibi.. Gaz cikaramadim. Hastanede 2.gece lavman yapilmak zorunda kalindi. Lavmanin etkisini ertesi sabah gordum. Ki doktorum yarin da beni tutarlar diye dusunmus. O gaz cikinca bana oyle bi enerji geldi ki. Oglen de cikis yapildi. Eve gidince de gayet iyiydim. Hatta annem, k.validem biz burdayken tadinı cikart dinlen deseler bile yavrumla birebir ilgilenmeye calistim. 11 gunlukken yuruyuse ciktik. Bebegim 2 haftalikken de anneler gitti. Gayette esimle ustesinden kolayca geldik. Ona cok fazla gorev verdim. O da sagolsun hersey de yanimizda oldugunu hissettirdi. Benim hikayem boyle. Umarim sizin icin hersey gonlunuzce olur. Allah saglikla kucaginiza almayi nasip etsin.

Bn sezeryan doğum yapalı iki ay oldu öyle bi baş ağrısı cektimki öyle çok ağladım ki baş ağrısından icmedigim kahve kalmadı ya suyu bol tüket dedi doktor günde 3 litre su içerdim hiç bı faydasini görmedim bebegimi emzirmek için kalkmam gerek ama imkansız kalkamadım yattigim yerde ağlaya ağlaya çocuk emzirdim Allah'ım kimseye yaşatmasın bu agriyo en sonda bı hastanenin başhemsiresi bana bı serum yapti oylelikle kendime geldim ondan öncesi serum yaptırdım ama faydası olmamıştı ama şöyle bı sorunum var hala geçmeyen kulağımda uğultu var bı o geçmedi şuan kafayı yiyecm kulağımdan ses gelip duruyo doktora gittim kulağında bişey yok dedi basina böyle bişey gelen varsa nasıl geçti Allah rızası için yazsın bnde ona çözüm yolu arayım her gün agliyrm kulağımdan ses geliyo surekli

Hayatı boyunca hiç ameliyat olmamış, bir tane dikiş attırmamış , normal doğum düşünen ama 37.hafta sezaryene kadar veren ben, bir hafta sonra titreyerek girmiştim sezaryen doğuma. Ve sonrasında dediğim şu olmuştu “ bunu mu bu kadar abartıyorlarmış” o kadar güzel, rahat geçti ki. Yukarıda dedikleri gibi kahve bol bol iç. Bir de ben evden çıkmadan kuru kayısı kaynatıp, posasıyla blenderdan geçirip yanıma almıştım yarım litre kadar. Tuvalete çıkmayı kolaylaştırıyor. Onun etkisinden midir bilmem ama benim yürümeye başlamamla tuvalete çıkmam bir oldu. Zorlanmadım. Sütüm de doğumdan çıktığım gibi geldi. Hemen emzirmeye başladım. Benim için çok güzel geçti
Bu güzelim mesajı sonradan görmüşüm ben
Ne kadar güzel geçirmişsiniz ya çok özendim 🤩
Benim arkadaşım da çok korkuyordu onunki de çok rahat çok güzel geçti, hatta o da bana bu kayısı suyu işini söyledi ben de yanıma alacağım inşallah, umarım benim sürecim de böyle güzel olur 🫠

Ilk bebeğinj vajinal yolla ikinci bebeğini ise zorunlu sezaryen ile doğuran birisi olarak söylüyorum; ikinci doğumumu ilkine göre çok daha kolay atlattım. Her normal dogum sonrası süreç kolay atlatilacak, her sezaryen sonrası süreç de zor atlatılacak diye bir kaide yok.
Aynen öyle direkt "sezaryen çok zor" ya da "vajinal doğum çok zor" denmesi hiç doğru değil gerçekten de tamamen kişisel süreç bunlar
Korse konusunda da teşekkür ediyorum 😊

X