Taa bir zamanlar bir yerlerden indirmişim, paylaşmak istedim:
Selülitin Nedenleri:
Bedende bir rahatsızlığı veya dengesizliği gösteren selüliti şişmanlıkla karıştırmamalı. Şişmanlık, hücrelerin arası yağ ile dolu olduğunu gösterirken, selülit bazı dokulara organik tortuların yerleşmesinden illeri gelir ve tahrik olan dokular sertleşir. Birbirine çok benzeyen ama tedavi yolları tamamen birbirinden ayrı olan bu iki rahatsızlık aynı insanda görülebilir. Şişmanlık bedenin çeşitli bölümlerinde oluşurken selülit bedenin belirli yerlerinde, özellikle bacakların üst kısmında kalçada ve kaba etlerde yer eder. Ayrıca ense, kol, hatta ayak bileğinde de yer ettiği görülür. Uygulanan zayıflama rejimi bedenin yağlarını eritirse de selüliti etkilemez. Bu nedenle bedenin aşırı yağlarını eritme kararı alındığında bu yağların hangi cinsten olduğunu bilmek gerekir. Selülitin başlıca nedeni konjonktif dokuların (konjonktif dokular cilt ile cilt altı dokuların arasındaki bağlantıyı sağlar) uğradıkları değişme sonucunda meydana getirdikleri anormal durumlardan illeri gelir. Yanlış bir beslenme, daha doğrusu yanlış bir beslenme sonucu beden 'tortularını' atamayınca selülit dokulara yerleşir. İlerlemiş bir aşamada, selülit el ile sıkıştırıldığında ağrır ve cildin yüzeyindeki doku portakal dokusunu andırır. Dokulara yerleşen toksinler kaldıkça ve sinir sistemi de olumsuzsuz etkilendikçe selülit artar. Ayrıca bazı organik dengesizlikler selülite yol açabilirken kötü bir lenf ve kan dolaşımının olumsuz etkisinden de meydana gelebilir.
Nelerden kaçınmalı:
Sigara ve içkiden kaçınmalı. Solunum yolu ile kanı kirleten sigara selülitin yerleşmesine yardım eder. Ayrıca, sigara hazım cihazını ve sinir sistemini olumsuz etkiler. Sinir sisteminin dengesi bozlunca yorgunluk belirir, yorgunluğu gidermek için bu kez uyarıcılara başvurmak gerekir. Bu durum refleks yoluyla selüliti artırarak dokulardaki sıkışmayı artırır. İçki selülitin bir numaralı düşmandır. İçki veya aperatif yiyecekler yerine meyve sularını tercih etmeli. Unutmamalıkı içkideki aşırı kalori şişmanlığa yol aç
Selülit Oluşumunu Önleyici Beslenme ne olmalı?
Her ne kadar selülitin ve şişmanlığın kaynakları ayrıysa da besin kuralları birbirine benzer. Alınan besin mümkün olduğu kadar doğal olmalı, yani sanayileşmiş besinlerden kaçınılmalı, her gün bir miktar çiğ sebze ve meyve ve çimlendirilmiş buğday yemeli. Bedene gereken enzimleri sağlamalı. Tuzu yemeklerde azaltmalı (1 gr. tuz 125 gr suyu kendine çeker), bol su içmelin (yudum yudum içilen su dokulardaki gereksiz maddeleri eritirken birden içilen su böbreklere yönelir), aşırı miktarda içilen su, suda eriyen vitaminleri bedenden alarak idrar yoluyla beraberinde sürükler. Ayrıca her lokmayı iyi çiğnemeyi unutmamalı; sağlıklı bir besinde bedende tortular bırakabilir eğer çiğneyip beden tarafından sindirilmemişse. Sabahları aç karnına taze sıkılan limon suyuna bir miktar çiğ patates suyu katarak içmenin selülite iyi geldiği söylenir.
Selüliti önlemenin çareleri:
Her yerde olduğu gibi selüliti önlemek içinde bir takım kuralları yerine getirmeli.
1) Derin nefesler: Kanı temizler, iç salgı bezlerini uyarır, karaciğerin kan akımına uğramasını engeller, yağları eritir.
2) Jimnastik veya yoga yapmalı: Hergün yapılan beden hareketleri yağları eritir, kan dolaşımını olumlu etkiler ve yorgunluğu giderir.
3) Masaj: Yararlı olması için bir uzman tarafından yapılması gerekir, aksi takdire zararlı olabilir. Bu nedenle selülilete karşı alınabiliecek en önemli tedbir bedeni her gün, özellikle selülitin yerleştiği yerler, kuru keseyle veya banyo fırçasıyla ovmaktır. Amaç kan dolaşımını olumlu etkilemektir. Bu nedenle kese veya fırçayı cilde fazla bastırmadan, yüzeyi kızarıncaya kadar uygulamalı. Cilt kızardığında, amaca ulaşılmıştır yani kan dolaşımı olumlu etkilenmiştir. Masajın daha etkili olması için cildin üzerinde ıslak bir bezi veya süngeri gezdirmeli. Masaj toksinleri yerinden oynatarak bunları kan dolaşımına sürükler ve beden bunları solunum yoluyla (nefes), cilt yoluyla (ter), böbrek yoluyla (idrar) atar.
4) Unlu maddelerden ve tuzdan kaçınmalı.
5) Yemeklerde su içmemeli, aksine yemekler arası, suyu veya bitkisel çayı (şekersiz) içki içer gibi yudumlamalı.
6) Yemeklerden yarım saat öncel bir bardak su içmeli.
7) Besinleri iyi çiğnemeli.
8) Bağırsakların her gün boşalmasını sağlamalı.
9) Uykusuz kalmamalı.
10) Açık havada bol bol yürüyüş yapmalı.
Popoyu fırçalama
Bu herhalde bilinen en eski yöntemlerden biri. Hatta Bridget Jones'un Günlüğü'yle tekrar moda olması da muhtemel.Cildinizi fırçalamak, derideki kılcal damarların kanla dolmasını ve toksinlerin dışarı atılmasını sağlar. Bu da, selüliti azaltır. Önce ayaklardan başlayıp, uzun ve düz bir hareketle fırçalayın. Daha sonra yukarı, kalbe doğru, dairesel hareketlerle çıkın. Bunu yaparken, vücudunuzu öne doğru eğiyor olacaksınız, bu da kanınızdaki oksijeni artırır. Bu yöntemi, sıcak ve soğuk suyla uygulayabilirsiniz. Örneğin önce sıcak suyu açın. Sıcak su, kan cilt yüzeyine hücum etmesini ve damarların genişlemesini sağlar. Bu da kan dolaşımını hızlandırır. Şimdi de soğuk suyu açın. Bu hem, gözeneklerinizi kapanmasını ve dolayısıyla da sıkılaşmayı sağlar, hem de vücudun kendini ısıtmaya çalışmasını sağlar. Bu da metabolizmanızı hızlandırıcı bir etki yaratır.
1-Fast food tarzı beslenmeyi bırakmalı, abur cubur tabir edilen zararlı atıştırmaları minimuma indirmelisin. En doğrusu bîr diyetisyene başvurup birlikte sana uygun beslenme programını çıkartmak. Ayrıca selülitin en iyi dostu tuzu kendine düşman edinmelisin
2-Günde en az 2 it. su tüketmelisin.
3-Hergün yapacağın hızlı ve tempolu yürüyüşler, dolaşım sistemini harekete geçirecektir.
4-İlk üç maddeye dikkat edip selülit önleyici bakım ürünlerinden de önerilen miktar ve biçimde kullanırsan, sorunundan büyük ölçüde kurtulabilirsin.