• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Şekerden 300 kat tatlı ama şekersiz

Chess

Nirvana
Kayıtlı Üye
14 Ağustos 2009
53.296
42.833
898
$sekerden-300-kat-tatli-ama-sekersiz-4520481.Jpeg

Deneme ekimi yapılan ve şekere oranla 300 kat daha fazla tatlandırma özelliği bulunan ama içerisinde hiç kalori bulundurmayan Stevia'nın ilk hasadı Rize’de gerçekleştirildi.

Şekerden 300 kat tatlı ama şekersiz

Çaykur Genel Müdürlüğü tarafından geçtiğimiz yıl fideleri yurt dışından getirilen ve Çaykur Araştırma Enstitüsü bahçelerinde deneme ekimi yapılan Stevia bitkisi hasat olgunluğuna ulaştı. Az güneş ve bol su isteyen bitkinin deneme üretiminde beklenilenin üzerinde bir verim elde edildi. Yaprak analizleri ise istenilen düzeyin üzerinde çıktı.

İlk 'Stevia' hasadı ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu gerçekleştirdi. Sütlüoğlu, bir dönüm alanda çay oranında Stevia yetiştirilebileceğini belirterek, “Bir yıl önce bitkiyi deneme amaçlı diktik. Bir yılını doldurdu. İlk hasadını gerçekleştirdik. 4-5 yıl verimlilik ömrü olan çalı türü bir bitki. Bir dönümden bin 500 ile 2 ton arasında ürün elde edilebiliyor. Tatlandırıcı özelliği normal şekere göre 10 kat daha fazla. Sıvılaştırılmış şekere göre ise 300 kat daha fazla. Ama şekerin olumsuz özelliklerini taşımayan, şeker içermeyen, hiç kalori barındırmayan çok sağlıklı bir tatlandırıcı” dedi.

YÜKSEK VERİM ELDE EDİLDİ

Sütlüoğlu, deneme üretimi sonuçlarının sevindirici olduğunu ifade ederek “Çok güzel bir deneme ekimi oldu. Yaprak değerleri çok yüksek çıktı. Diğer bölgelere göre verim yüksek. Aşırı güneşten etkileniyor. Bizim bölgemizde genelde hava kapalı olur. İstediği bol su ise çoy yağış alan bir ilde bulunduğumuz için doğal olarak sağlanıyor. Bitki -7 dereceye kadar yaşayabiliyor. Deneme üretiminde bir kışı geride bıraktık ve bitkinin zarar görmediğini tespit ettik. Bu denemeler bölge insanı için yaptığımız denemelerdir. Bu konuda öncülük yapmak istiyoruz. Sonular çok güzel ve umut verici. Çalışmalarımıza devam edeceğiz” diye konuştu.

DÜNYA DA GENİŞ BİR PAZARA SAHİP

Sütlüoğlu, Stevia’nın dünyada aranan bir ürün olduğunu ve geniş bir pazara sahip olduğunu da kaydederek “Yerden makasla budanıyor. Çaydan çok daha kolay. Kurutuluyor, kurutulduktan sonra yaprak toz haline getirilip kullanabiliyor. Şeker gibi kimyasal işlemlerden geçirdikten sonra kullanılabiliyor. Dünya piyasalarında değeri çok yüksek bir ürün. Sağlıklı olduğu için şekere kıyasla tercih ediliyor. Tüm dünya da pazarı var. Dünya üzerinde üretimi çok kısıtlı. Bölgemiz için çok önemli bir gelir kaynağı olabilir” ifadelerini kullandı.
milliyet

Son düzenleme:
diyetisyenim banada bitkisel tatlandırıcı verdi ama kesinlikle şekerin yerini tutmuyor bunlar
ağızda değişik bi tat bırakıyor,midem bulanmıştı
neyseki 4-5 kesme şeker hakkınız var günde demişti
çayı şekersiz içemiyorum,diyeti bıraktım tekrar başlamam lazım
şekersiz tatlısız naparım ben.

diyetisyenim banada bitkisel tatlandırıcı verdi ama kesinlikle şekerin yerini tutmuyor bunlar
ağızda değişik bi tat bırakıyor,midem bulanmıştı
neyseki 4-5 kesme şeker hakkınız var günde demişti
çayı şekersiz içemiyorum,diyeti bıraktım tekrar başlamam lazım
şekersiz tatlısız naparım ben.

aslında sadece bir hafta 10 gün dayanman lazım, bu süre zarfında şekersiz içsen, yanında şekerli bişeyde yemicen tabii, 10 günün sonunda asıl şekerli içtiğin için miden bulancak çayı, tüm ailemden tecrubelerle sabit:27::27:

aslında sadece bir hafta 10 gün dayanman lazım, bu süre zarfında şekersiz içsen, yanında şekerli bişeyde yemicen tabii, 10 günün sonunda asıl şekerli içtiğin için miden bulancak çayı, tüm ailemden tecrubelerle sabit:27::27:

10 günden fazla içtim 2 ay falan,ama sık içmiyordum
tatlıda yemedim
eşimde ben gibi kesinlikle alışamıyoruz
kimiside şekerli çaymı olurmuş diyorlarmış :)
o yüzden ben bitki çayıda içmem,yada bal katarım
tatlıya çok düşkünüm tatlısız duramıyorum

Son düzenleme:
işte o gıcık şahıslar biziz:1:

babam günde 40 bardak içerdi şekerli o bile bıraktı, sonra şekersiz 40 bardak içmeye başlamıştı:27::27:

sizi gıcıklar,herşey sizin yüzünüzden :)
babanda çok fazla içiyormuş 40 bardak nedir,afiyet olsun
bide çayı seviyoruz diyoruz,40 bardağın yanında halt etmişiz :1:

sizi gıcıklar,herşey sizin yüzünüzden :)
babanda çok fazla içiyormuş 40 bardak nedir,afiyet olsun
bide çayı seviyoruz diyoruz,40 bardağın yanında halt etmişiz :1:

yok artık kahveci takılıyoruz, o da şekersiz tabii:27::27:

bazı doktorlar şekerin uyuşturucu gibi bağlımlılık yaptığını söylüyor artık, sizin öyle bir durumunuz vardır belki, vazgeçememek, olmayınca illaki aramak gibi:26:

yok artık kahveci takılıyoruz, o da şekersiz tabii:27::27:

bazı doktorlar şekerin uyuşturucu gibi bağlımlılık yaptığını söylüyor artık, sizin öyle bir durumunuz vardır belki, vazgeçememek, olmayınca illaki aramak gibi:26:

çayı çok şekerli içmiyorum,çok fazla şekerli içenleri gördüm
ama ben tatlısız çaysız yapamam,çocukluğumdan beri çayıda çok severim
tatlının her çeşidini severim şekerlemeler lokumlarda dahil
hele çocuk yiyecekleri varya jelibon bonibon falan bayılırım :)
kahveyi arada oda latte sütlü olacak
evet duydum canan karatay demişiti bağımlılık yapıyor diye
bilemedim bağımlıyım ben yoksam :1:
he bak bide tatlıyı yemekten önce açken yerim,sonrada yemek yerim,yemekten sonra canım çekmiyor tatlıyı
Fransızlarda böyle yermiş tatlıyı :)

Son düzenleme:
çayı çok şekerli içmiyorum,çok fazla şekerli içenleri gördüm
ama ben tatlısız çaysız yapamam,çocukluğumdan beri çayıda çok severim
tatlının her çeşidini severim şekerlemeler lokumlarda dahil
hele çocuk yiyecekleri varya jelibon bonibon falan bayılırım :)
kahveyi arada oda latte sütlü olacak
evet duydum canan karatay demişiti bağımlılık yapıyor diye
bilemedim bağımlıyım ben yoksam :1:
he bak bide tatlıyı yemekten önce açken yerim,sonrada yemek yerim,yemekten sonra canım çekmiyor tatlıyı
Fransızlarda böyle yermiş tatlıyı :)

Sen naptin boyle ya :)) tatli seker felan kac kilosun merak ettim :)) kiz hepsi zararli bunların sagligina zarar azalt bunlari :)) seker yok hayatimda ve bir gram da fazlam yok hic kilo almiyorum kilo alan bir yapim olmasına rağmen.. Çok fitim övünmek gibi olmasin :)) bu yüzden iyiki seker tatli turu şeyler yok hayatimda ...

Sen naptin boyle ya :)) tatli seker felan kac kilosun merak ettim :)) kiz hepsi zararli bunların sagligina zarar azalt bunlari :)) seker yok hayatimda ve bir gram da fazlam yok hic kilo almiyorum kilo alan bir yapim olmasına rağmen.. Çok fitim övünmek gibi olmasin :)) bu yüzden iyiki seker tatli turu şeyler yok hayatimda ...

sen bana havamı atıyon he :60:
söylemesi ayıp 69 kg olmuşum yine :)
bekarken bende kılo almazdım hiç,yemekte çok yemezdim sevdiğim şeyleri yerdim
evlenince iştahım açıldı anlamadımki
doğumdan sonra diyetisyene gittim kılo verdim
şimdi yine almışım,düzensiz yiyorumda bazen çocukla gecem sabahım karışıyor
evlende görürüz seni hele bide çocuk doğur hıh :60:
şişko alara dicem sana :)

Back