Yöresel Tarif Sarma-Tokat Mutfağından -Demko Salça Sponsorluğunda

Yöresel Yemekler

88prenses22

Guru
Kayıtlı Üye
7 Mart 2011
7.371
8.045
36
Merhaba arkadaşlar
Sarma sevmeyen yoktur herhalde. Ben bayılıyorum. Ve yarışmaya da sarmamla katılmak istedim.

20170402_174005.jpg

malzemeler
  • Yarım kilo salamura yaprak
  • 1 adet limon

• İç Harcı İçin
  • 2 orta büyüklükte kuru soğan
  • 1,5 su bardağı pirinç
  • Yarım bağ maydanoz
  • 2 yemek kaşığı salça
  • Karabiber
  • Nane
  • Tuz
  • Pul biber
  • Kimyon
  • Tuz
  • Zeytinyağı
Hazırlanışı

Yaprak sarmamızı hazırlamak için ilk olarak salamura yapraklarımızı 4-5 dakika kadar sıcak suda bekletmeliyiz. Salamura çok tuzlu olduğu için sıcak su ile tuzu attırılır ve daha sonra süzülerek bol su ile yıkanır. Geniş bir karıştırma kabına kuru soğanlarımızı incecik doğrayalım. İsteğe göre rende de yapılabilir. Kuru soğanın üzerine zeytinyagı, baharatlar, salça, tuz ve incecik kıyılmış maydanoz ilave edelim. Ardından bol su ile yıkadığımız pirinci iyice süzerek karışıma ilave edelim ve homojen bir şekilde karıştıralım. (yaprak sarmamızı çiğ harçtan hazırlayacağız.)

20170402_175515.jpg

Yıkayarak süzdüğümüz yaprakların geniş tarafı üste gelecek şekilde mutfak tezgahına serelim.

Uzun tarafına hazırladığımız içten uzunlamasına yerleştirerek yaprağın iki tarafından için kenarlarını kapatalım ve rulo şeklinde yaprağımızı sıkıca saralım. Bu sarma işlemine tüm yapraklarımız bitene kadar devam edelim.

20170402_180710.jpg
20170402_180752.jpg

Tüm yaprakları sardıktan sonra uygun bir tencereye yapraklarımızı çok sıkı olacak şekilde diklemesine sıralayalım. Sıraladığımız yaprakların üzerine halka şeklinde kestiğimiz limonları dizelim ve bir miktar zrytinyağı gezdirelim. Ardından yaprakların üzerini 2 parmak aşacak şekilde su ilave ederek kısık ocakta yapraklarımızı pişmeye bırakalım. Yüksek ateşte pişirilir ise yapraklar pişerken dağılabilir. Yaprakların dağılmaması için tencerenin üzerine porselen bir tabak kapatılarak pişirilebilir. Yapraklarımız yaklaşık 35-40 dakika içinde pişecektir. Ocaktan aldığımız yaprak sarmasını 5-10 dakika dinlendirdikten sonra servis yapabiliriz.

IMG-20170403-WA0032.jpg

IMG-20170403-WA0034.jpg

IMG-20170403-WA0035.jpg

Son düzenleyen: Moderatör:
Ellerinize sağlık dayanamadığım tek yemek..ancak şu konuda tereddüt ettim yöresel yemekler adı altında ve sarma belli bir yöreye ait değil bildiğim kadarıyla..yanılıyorsam özür diliyorum ..

Ellerinize sağlık dayanamadığım tek yemek..ancak şu konuda tereddüt ettim yöresel yemekler adı altında ve sarma belli bir yöreye ait değil bildiğim kadarıyla..yanılıyorsam özür diliyorum ..
Aslında her yörenin sarması ayrı. . Hangi yöre olduğunu söylese olur :KK66:

Sağol canim
aslinda tokata ait ama Türkiye'de yapmayan yoktur sanirim

X