Saman Nezlesi

NILBERA

SeVGi KeLeBeĞi
Kayıtlı Üye
12 Temmuz 2006
6.086
96
38
Saman Nezlesi




Alerji günümüzde çok sık olarak karşımıza çıkan bir hastalıktır. Bazı insanların vücudu çevrede bulunan kimi maddeleri tehlikeli görerek onlara karşı birtakım bağışıklık hücrelerini etkin hale geçirirler. Çevremizde sıklıkla olan ev tozu, kedi, köpek tüyleri, ağaçlardan dökülen polenler, küf, kimi böcekler, hava kirliliği ve bazı gıdalar bu maddelere örnektir.

Bu tip maddeler burun içindeki yüzeyle temas ettiğinde vücutta bir dizi kimyasal mekanizmayı başlatarak, hücrelerden bazı bağışıklık maddelerin salınmasına neden olur. Sonuçta burun akıntısı, hapşırma, burun çekme, gözlerde yaşarma, ciltte kaşıntı, boğazda ve burunda kaşıntı olur. Alerjik kişilerin gözlerinin çevresinde morluklar görülebilir.

En sık rastlanan alerji nedeni ev tozu akarlarına karşı olandır. Ev tozu akarları gözle görülemeyecek kadar küçük böceklerdir. Ev tozunda yaşarlar. Yetişkin dişi her 3 haftada bir 50 kadar yumurta bırakabilir. Bu akarların dışkıları alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Yatak örtüleri, yatak, halı, perde, tüylü oyuncaklar ve tozlu kitaplar akarların için uygun ortamlardır.

Bir kişinin neye alerjisi olduğu deri testleriyle anlaşılabilir. Ev tozuna alerjisi olan kişinin odasında ağır perdeler, halılar, tüylü oyuncaklar ve kitaplar bulunmamalıdır. Yatağı toz tutmayan bir örtüyle kaplanmalı, odası sık sık elektrik süpürgesiyle süpürülmeli ve ardından havalandırılmalıdır. Odanın ısısı ve nemi azaltılmalıdır. Alerjisi olan bir kişinin evinde kesinlikle sigara içilmemelidir. Polen mevsiminde pencereler açılmamalı ve ev havalandırma cihazı ile havalandırılmalıdır.

Gerekiyorsa doktor tarafından alerji belirtilerini azaltacak bir ilaç başlanabilir. Bu ilaç genellikle bir antihistaminiktir. Bazen alerjiye yatkınlığı azaltacak ilaçlar içeren burun spreyleri de kullanılabilir.
 
Bebeklerde Nezle


Burundan devamlı bir akıntının gelmesidir ki, bu genellikle soğuk algınlığı şeklinde adlandırılır ve çocuklarda en sık görülen durumlardan biridir.

Hastalık sıklıkla berrak bir burun akıntısı ile birliktedir ve başka bir komplike olmazsa 3-5 gün içinde kendiliğinden geçer.

Bu tip viral enfeksiyonlar burun ve boğaz mukozasının yerel direncini azaltabilir ve bakteriyal durumlara geçiş yapabilir. (örn: otitit, sinüzit, pnömani). Nezle çok kuru havalar veya allerjenler nedeniyle de oluşabilir.

Bebeklere Yaklaşım:

- Burun içi bir aspirasyon pompası ile temizlenmelidir. (90-100 ml’lik nasal pompalar en uygun olanlardır.
- Soğuk buhar pompaları veya radyatörler üzerine içinde su olan kaplar koyarak ortamın nemini arttırınız.
- 250 ml su içine 1 tatlı kaşığı tuz koyarak yapacağınız tuzlu su solüsyonundan bir kaç damla çocuğun burnuna akıtınız.
- Akıntı koyulaşır ve rengi değişirse ve beraberinde ateş varsa başka bir enfeksiyon gelişiyor olabilir.

Altı aydan küçük çocuklarda nezle ilaçları kullanılmamalıdır.

Büyük Çocuklara Yaklaşım:

- Bebekte yapılanların aynısı yapılır.
- Burun damlaları kullanılabilmekle birlikte çok uzun sure kullanılmamalıdır. Tekrarlayan kullanımlar çocukta zararlı sonuçlar verebilmektedir.
- Ağızdan alınan nezle, grip gibi ilaçlar nezle belirtisini azaltmakla birlikte, çocukta dalgınlık ve huzursuzluk gibi yan etkilere yol açabilir.

Nadiren bazı çocuklarda hiperaktivite yaptıkları da görülebilmektedir.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…