Ev benim mabedim diyerek yazıya başlasam baya tiye alınırım ama ev benim mabedim
Mabadımın rahatına düşkünüm ve misafirler hiçbir zaman önceliğim olmadı, bu sebeple de bir şeyin gerekli olup olmaması konusunda fazla subjektif kalabilirim:
Ev küçükse, yemekli misafir ağırlamak da yaşamımın büyük bir parçasını oluşturmuyorsa, basit bir mutfak masası da iş görür, ancak ev büyüktür, ne bileyim ayda bir, iki yemeğe alıyorumdur arkadaşları sülaleyi, iş ortamından insanları vb. o zaman 8-12 kişilik bir masanın köşede hazır bulunması gerekir. Bu sizin yaşam biçiminizle ve evi nasıl kullandığınızla ilgili. Bi de böylesi konularda mutlaka bir yer sofrası polemiği oluyor, mevzu misafir ağırlamaksa herkes yer sofrasına oturamaz arkadaşlar, giyimi müsait olmayabilir oturamaz, dizleri ağrıyordur, kireçlenmesi vardır vs oturamaz yani misafirleriniz bol oluyorsa ve iyi misafir ağırlamak istiyorsanız evinizde, bir masanın ayrıca bulunması daha şık olur.
Daha önce oturduğum evim 110 m2 filandı, yemek masama garezim vardı. Zaten senede 1-2, o da Ramazan davetleri filan topluca yemekli misafir alıyorum kalan günlerde salonumda gereksiz yer işgal ediyor diyordum, varlığı batıyordu ve dahi evden yollamaya kalktığımda annemle baya papaz olmuştuk "Ayol büyük yemek masasız ev mi olur kızım duruversin orada ne zararı var" diye. Kadının düşündüğü de hatta şuydu: Ben bugünkü şartlarımla masaya ihtiyaç duymuyorum, nasıl olsa belli bir samimiyetin üzerindeki insanları evime kabul ediyorum ve misafir ağırlamalarım tören şeklinde olmadığı için kendi rahatımca takılıyorum, mutfakta-çalışma odamdaki masada, balkonda daha çok vakit geçiriyoruz, salona girmiyoruz bile. Ama çocuğum var, yarın öbür gün bu çocuğun okul hayatı olacak, arkadaşlarının aileleri ile tanışılacak, yemekli davetler verilecek, belki eşimin iş arkadaşlarını eve yemeğe davet edesi gelecek vs, yani illaki bir gün evinde daha resmi duruşla yemekler de ikram etmek durumunda kalacaksın (Çünkü tek ben yaşamıyorum o evde), bugün lazım değil diye hiç lazım olmayacak diye bir şey yok. Bulunması iyidir.
Tabii bu noktada da "Gelecekte bir gün birilerine yemek daveti verebilirim diye koca masa niye bugünden orada dursun da yer işgal etsin boşu boşuna" diyerek itiraz ediyordum. Çünkü o masa orada duracağına ben oraya bi pc oyunları köşesi yapmaya daha yatkınım iki armut koltuk atarak. :) Ya bu sizin kullanımınıza, yaşam biçiminize bağlı, gittiğim evde yemek masası görmesem yadırgamam, farkında bile olmam yokmuş varmış; ama annem yadırgar