Merhaba Samyeli34,
Oncelikle sizi cesaretinizden dolayi cok tebrik ederim. Renk kullanabilen, renk seven insan pek az bulunuyor. Bizler de degisik renklerle calismayi cok severiz. O yuzden de detayli yaziyorum. :)
Simdi temel sorundan baslayayim cunku bu duzelmezse dunyanin en pahali perdesini koltugunu da koysaniz begenmeyebilirsiniz. Duvarinizi ben bordo gibi goruyorum, icinde mavi olan bir kirmizi oyle degil mi? Domates kirmizisi gibi icinde sari renk yok gibi gorunuyor fotograftan. Grinin de icinde mavi olmali. Bu tonlarda bordo ve gri birbiriyle cakismis ve evinize agir gelmis. Bana biraz bu tonlar sicak aile ortamina katkida bulunacakmis gibi gelmedi. Biraz tonlarla oynayin ve renk tonlarini yumusatarak birbiriyle uyumlu hale getirin derim onumuz yaz, belki badana yaparsiniz. Griyi acip, icine biraz bej ekleyip bordo duvarda da murdume gidilebilir.
Badana imkani yoksa, kanepeyi mutlaka duvardaki grinizle ayni renk ve tonda secin. Eger duvarinizdaki griden kaldiysa bir A4 kagidini boyayin, perde almaya giderken yaninizda olsun. Perdeleriniz acik gri olabilir ancak badana boyasinin tonuna tam uysun, yani biri yesil griyken biri mavi gri olmasin cunku 5 cesit gri tonu var. Nasilsa gri diye alip da eve gelince surpriz olmasin.
Kanepeyi mutlaka tek renk secin, halinizi da tek renk veya tekrarli kucuk geometrik desen secin. Halinizda cok renk var, cok hareket var. Bu haliyi bu odada kullanmayin. Perde, hali ve kanepeyi sade tutarak yastiklarda minik bir hareketlendirme yapabilirsiniz. Bordo uzerinden gidin yastiklarda, bordonun altini cizecek renkler secin. Eger etrafta cok fazla gri olmasaydi bebek mavisi derdim. Kulturumuzde bulunan ve birbirine yakisan cok guzel iki renktir bordo ve bebek mavisi. Eger griniz de bu tonda olmasaydi, daha acik ve sicak bir gri olsaydi olsaydi ve bordo yerine murdum secseydiniz toprak tonlari, krem, pastel ve haki yesillerle bordoyu tamamlayin derdim, bir gul dali gibi gorunurdu odaniz.
Su durumda badana yapma imkani yoksa, yasiniz gencse yastiklarda bu bordoya uyumlu tonlarda toz pembe, gumus ve acik kehribar gibi notr bir rengin bir arada romantik bir bicimde kullanilmasini oneririm. Olgun biriyseniz/evim kimseninkine benzemesin diyorsaniz toprak tonlari, petrol yesili, ufacik da bir elektrik mavisi uclusunun kullanilmasini onerebilirim. Tabii boyle bordo bir renge azicik bir kadife eklerseniz sahane duracaktir, ornegin elektrik mavisinde. Kumaslari ve desenleri de mutlaka karistirmaniz gerek. Youtube uzerinde nasil yapacaginizi anlatan bir cok video vardir eminim.
Size begendigim islerden ornek vereyim ilham olmasi icin, kirmizi tonlari ve gri tonlarinin nasil kullanildigi konusunda ipucu verir.
http://www.ashleyhicks.com/wool-house/ Burada sarilari olan bir kirmiziya yesil alt tonlu bir gri kullanilmis.
http://claudiabryant.co.uk/commercial/ Burada 18. fotografa bakin. Kirmizinin icindeki mor tonu, icinde mor olan bir griyle neredeyse lila diyebilecegim bir tamamlanmis.
Gordugunuz gibi renk uyumunda mutlaka alt tona bakilmali, birbirine uyumlu renklerde dahi alt ton uymazsa tasarim iyi olmuyor. Eger alt ton uyarsa mobilya secimi dahi sonrasinda daha kolay hale geliyor. Ayrica alt tonlar birbirine uyarsa goz tasarimin icinde yag gibi akar ve bu size huzur verir. Umarim biraz yardimci olabilmisimdir.