1. SALON VS. KINA
en başından beri salon istemiyoruz ikimiz de. yine de hafta sonu fikir olsun diye bakalım dedik. fiyatlar 9.000-12.000 arası - bu fiyatlar çok yüksek bizim için- sadece bir yer 4.000 TL ancak bunun da kalitesinden şüphemiz var. zaten malum süper kalite de olsa herkesi memnun etmek imkansız. ailelerden yardım yok, bizden çıkacak.
sadece nikah da malum 10 dk nikah, kapıda takı töreni şeklinde.
benim ailem sıkıntı biraz. düğün olmayacaksa kına büyük olsun dediler. yine de ellerini çok fazla ceplerine atmazlar, benden çıkacak. kuzenim eylülde sokakta kına yaptı, 5.000 tl harcamış. ben sokakta yapmam, kafe vs kapatırım. yemekli olacak mecbur. yine aşağı yukarı o fiyat tutacak sanırım. e bu durumda salon düğünü yapmayıp aynı paraya kına yapmak çok mantıksız geldi. küçük kına olsun, yengeler, kuzenler vs desem de annem kabul etmiyor, karı koca tüm sülale davetli olacak bizim taraftan. erkek tarafından çekirdek aile gelecek bu arada. sadece bizim sülale için büyük masrafa girmek saçma geliyor.
şimdi çok kararsız kaldım. 10.000 gibi rakamlar imkansız zaten. tutarsak 4.000 olan salonu tutarız. ama kına için de bi 4.000 harcamak istemiyorum ben.
nişanlımın da benim de düğün-kına vs. gibi heveslerimiz yok.
bu konuda fikir verebilir misiniz? nasıl yapmalı, siz nasıl yaptınız, güncel fiyatlar nedir? (kuzenim kına da çalgı işine 1.500 vermiş mesela.)
veya annemi nasıl ikna edebilirim minicik bir kına ve 10 dakikalık nikaha? tipik iç anadolu sülalesi olduğu için sadece nikahla evlenenler kaçarak evlenenler, evlenirken 3 aylık hamile olanlar ya da ikinci kez evlenenler gibi bir algı var malum ben ne kadar onaylamasam da. elalem ne der mantığı hüküm sürüyor evde.
2. NİKAH SONRASI EĞLENCE
sadece nikah olursa sonrasında arkadaşlarla bi eğlenceye gitsek dedik. nişanlımın iş yerinden arkadaşı yapmış mesela. yemek + sınırsız alkol 150 tl kişi başı, herkes kendi masrafını ödemiş. aslında fiyat uygun ama şimdi insanlar nikaha gelecek bi masraf, takı takacak bi masraf... üstüne de bunu ödetmek garip geldi.
biz ödeyelim desek bu sefer salon masrafına yakın hesap öderiz.
yani biri beni davet etse param varsa giderim, yoksa gitmem. ama nasıl karşılanır bilemedim. çevremde sorabileceğim kimse yok.
bunun usulü nedir?