Arkadaslar bu arada magnezyumdan gördügüm faydayi sizlerle paylasmak istedim. Hamileyken kramplara karsi aliyordum ancak mide agrisi yaptigi icin birakmistim. Sonradan farkina vardim ki doktor bana kalsiyum magnezyum karisik bir ilac vermisti asil midemi agritan bu olmus. Birkac haftadir sade magnezyum aliyorum. Tiroidimden dolayi yillardir kronik kabizlik sorunum var ve ilac almazsam haftada bir zor tuvalete giderim, inanin ilaci biraktim magnezyumdan sonra. O da karnimi cok rahatlatti.
Ben dr. Öz ü cok takip ederim hem Amerikadaki hem buradaki programlarini. Onun da tavsiye ettigi en önemli vitaminler ve katki maddeleri omega3, demir, magnezyum ve b vitaminleri. Özellikle de kadinlara. Bir ara hatta Amerikada sorun oldu insanlara ilac tavsiyelerinde bulunmasi ama adam da bunlar her yerde serbest satilan seyler gercekten faydasina inanmasam tavsiye etmem dedi. Gidalardan da tabii bunlar alinabilir ama spor yapinca eksiklik oluyor demek ki. B vitaminleri zaten sacim icin aliyordum ama magnezyumu yeni kesfettim.
Siz de alin demiyorum ama ben kendi gördügüm yarari paylasmak istedim sadece.
Sen biliyorsun zaten, kalçama kramp girdiği için almaya başladım, tek kötü yanı tatlandırıcı olması. Doktora sordum, tatlardırıcı olmayanı yok mu? Baktı baktı, haplarında bile varmış. Mecburen aldım. Araştırınca birde stres hormonu cortisol'e iyi geldiği ve stresten dolayı oluşan karın yağlanmasını engellediğini okudum. Bakalım bende de yarayacak mı? Sporcularda kullanıyormuş. Aşağıda, kendim için not ettiğim yazıyı paylaşıyorum. Yalnız şu tatlandırıcı için ne yapmak lazım, o moralimi bozuyor.
MAGNEZYUMUN SİNİR SİSTEMİ ÜZERİNDE SAKİNLEŞTİRİCİ ETKİSİ VAR VE BU GÖBEĞİNİZDE YAĞLANMAYA NEDEN OLAN STRES HORMONU CORTISOLU AZALTIYOR.
Sen neymişsin magnezyum! Hastalıkların yüzde 13’ünün magnezyum eksikliğine bağlı olduğunu biliyor muydunuz?
ABANT İzzet Baysal Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Melahat Dönmez, hastalıkların yüzde 13’ünün magnezyum eksikliğine bağlı olduğunu belirterek, "Magnezyum olmadan vücutta enerji dönüşümü olmaz. Magnezyum eksikliğinde sinirlilik, oryantasyon bozukluğu, zihinsel bulanıklık, iştah kaybı, depresyon, kas krampları ve kasılmaları, kalp ritminde bozulmalar, solukluk, uyuşukluk gibi belirtiler görülebilir" dedi.
Kas ve sinir fonksiyonlarının yürütülmesi, kalp ritminin düzeninin sağlanmasında magnezyumun büyük önem taşıdığını vurgulayan Prof.Dr. Melahat Dönmez, "Vücudumuz için gerekli olan magnezyumu günlük diyetimiz ve içtiğimiz sularla özellikle maden sularıyla alırız. Vücudumuzdaki 300’den fazla biyokimyasal reaksiyonda rol alır. Magnezyum olmadan vücutta enerji dönüşümü olmaz. Tıbbi rahatsızlıkların yüzde 13’ü magnezyum eksikliğine bağlıdır. Magnezyum eksikliğinde sinirlilik, oryantasyon bozukluğu, zihinsel bulanıklık, iştah kaybı, depresyon, kas krampları ve kasılmaları, kalp ritminde bozulmalar, solukluk, uyuşukluk gibi belirtiler görülebilir" diye konuştu. Prof.Dr. Dönmez; stres, gebelik, emzirme, hastalıklardan sonraki iyileşme dönemleri, ağır egzersizler, aşırı alkol ve sigara içenlerde magnezyum ihtiyacının arttığını vurgulayarak, "Alkol magnezyumun böbrekten atılımını arttırır. Alkolik kişilerde magnezyum eksikliğine bağlı kalp hastalıkları daha sıktır. Magnezyum eksikliğinin kanın pıhtılaşmasını arttırdığı belirlenmiştir. Ayrıca sigara da aynı etkiyi yaptığı için sigara içenlerde ihtiyaç daha fazladır. Bu da kalp ve damar hastalıklarına zemin hazırlamaktadır. Aşırı magnezyum eksikliğinde sinir sisteminde bozukluklar meydana gelir. Hayati tehlike oluşturur. Gebelikte magnezyum eksikliği rahim kasılmalarını arttırarak erken doğum riskini arttırır. Yeni doğanda ise magnezyum eksikliği bebeğin ısı kaybetmesine ve ani bebek ölümü sendromuna yol açabilmektedir" dedi.
Magnezyumun spor yapanlar için daha önemli olduğunu ifade eden Prof.Dr. Melahat Dönmez, şunları söyledi: "Magnezyum kas kasılmasını ve karbonhidratların enerjiye dönüşümünü kontrol eden bir mineral olduğu için sporcularda ayrı bir öneme sahiptir. Aktivite ile çabuk yorulma, performansta azalma, şiddetli kas krampları ve spazmları magnezyum eksikliğinde görülebilir. Ayrıca yapılan bazı çalışmalar ani sporcu ölümleri ile aşırı magnezyum kaybının ve magnezyum yetersizliğinin sorumlu olduğunu iddia etmektedir."
Magnezyum ise yoğun olarak hangi besinlerde mevcut, işte listesi.
Badem
Fıstık
Yulaf Kepeği
Kurutulmuş otlar
dereotu
adaçay
fesleğen
Bitter çikolata
Kabak çekirdeği
Pekmez
Kuru kavrulmuş soya fasülyesi