Sağlıklı gözler için

isabel

Kuzey Ege
Yönetici
Super Moderator
Anneler Kulübü
6 Mart 2012
17.745
27.702
49
Beş maddede sağlıklı gözler


Anneniz haklıydı: Havuç gözleriniz için çok faydalı! Ama en az onun kadar faydalı başka besinler de var. Bilim dünyası, körlüğün başlıca sebeplerinden olan ‘maküler dejenerasyon’u önlemenin yollarını arıyor. Doğru beslenme bunlardan biri olabilir.


1-ANTİOKSİDANLARA ÖNEM VERİN: Ulusal Amerikan Göz Enstitüsü tarafından yürütülen bir çalışma bazı antioksidanların ve çinko zengini besinler tüketmenin görme kaybı riskini azaltabileceğini söylüyor. Enstitü herkese aynı rejimi önermese de uzmanlar sağlıklı beslenme planınızda bunlardan bol bol almanız gerektiğini söylüyor: C vitamini (turunçgiller, çilek, dolmalık biber, Brüksel lahanası ve brokoli), E vitamini (avokado, kuruyemişler, çekirdek ve buğday rüşeymi), beta-karoten (havuç, tatlı patates, kayısı, şeftali, kıvırcık kara lahana, yeşil lahana, ıspanak gibi parlak turuncu veya koyu yeşil renkli besinler) ve çinko (hindi, tavuk, istiridye, nohut ve zenginleştirilmiş gevrekler)


2- BALIĞI UNUTMAYIN: Somon ve sardalya gibi yağlı balıklarla, ceviz gibi kuruyemişlerde bolca bulunan omega-3 yağ asitleri, sadece kalp sağlığınızı korumakla kalmaz aynı zamanda yavaş yavaş görüş alanınızın ortasında görüntünün kaybedilmesine yol açan ‘maküler dejenerasyon’ riskini azaltmaya da yardımcı olur.


3- MUCİZE MEYVEYLE TANIŞIN: Siyah frenk üzümü gece görüşüne iyi gelmeye yardımcı olan ‘antosiyanosit’ içerir.


4- YEŞİLLENİN: Göz sağlığına iyi gelen diğer iki besin maddesiyse ‘lutein’ ve ‘zeaksantin’. Hiç duymamış olabilirsiniz fakat bulunması zor değil. İyi ‘lutein’ kaynakları arasında; ıspanak, bezelye ve yeşil dolmalık biberi sayabiliriz. İyi ‘zeaksantin’ kaynakları arasındaysa; mısır, ıspanak, turuncu dolmalık biber ve turunçgiller var.


5- KARBONHİDRAT ALIMINIZI KISITLAYIN: Beyaz ekmek, mısır cipsi ve diğer işlenmiş tahıllar gibi karbonhidratlar çabuk sindirilir ve emilir. ‘Yüksek glisemik indeksi’ne sahip gıdalarca zengin diyetlerin ‘maküler dejenereasyon’ riskini artırabileceği söyleniyor.

Dr.Mehmet Öz

 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…