Doğuma Hazırlık "Sağlık Uygulamaları Tebliğ"ne göre ücret iadesi

Bebeklerimize aldığımız eşyalar, hastane çantası, ürünler için tavsiye ve öneriler....

TheSweetWitch

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
31 Mart 2022
2.044
1.636
63
Belki bilgisi ya da tecrübesi olan vardır diye danışmak istiyorum;
Sigortanın özel hastaneler için belirlediği bir fiyat listesi varmış. Özel hastaneler sigortanın ödediği tutarın en fazla %200ü kadar ücret talep edebiliyor.
Sigortanın kendi sitesine girdiğinizde "ek ücret hesaplama" diye bir bölüm var. Buradan gitmek istediğiniz hastahaneyi, bölümü ve işlemi seçiyorsunuz. Size, talep edilebilecek maksimum ücreti gösteriyor.
Mesela benim gitmek istediğim hastahanenin, kadın doğum bölümü için muayene ücreti olarak çıkan max ücret 112,32₺. Ancak hastahaneden bilgi aldığınızda 450₺ ücret çıkarıyor.
Doğum ücretini uygulamada bulamadım ancak genel olarak 1300den 3000e kadar bir ücret çıkıyormuş yani öyle 8binler 10binler falan değil. Hastahanede doğum yaptığınızda bu ücreti öderseniz detaylı fatura ile sigortaya başvuruyormuşsunuz ve ödediğiniz ek ücreti size iade ediyorlarmış.
Buraya kadar her şey tamam
Sormak istediğim kısım, hastanede ek ücret ödemeden önce bu hakkınızı bildiğinizi belirtirseniz en başından sigortanın belirlediği ücreti ödeyerek işlem yaptıran oldu mu? Geri ödeme alanlar sadece doğum parasını mı alabiliyorsunuz yoksa muayene için alınan ek ücret de iade ediliyor mu?

Çok ilginç ve önemli. Fakat bu çıkan ücret sgk nın karşıladığı kısım olabilir mi ?

Sgk'nın karşılağı kısım farklı bir şey. Yani bağlantısı var tabi ama şöyle sgk 500 lira ödüyorsa bunu en fazla %200ü kadar hasta ek ücret ödeyebilir diyor, yani 1000₺ gibi.. Bizim ödeyeceğimiz maksimum tutarı belirtiyor. Hastahane fazlasını talep ederken aslında suç işliyor. Bunu sgk'ya bildirince de fazlasını geri alıyormuşuz

Geçen yıl arkadaşıma bunu söyledim
Kıza doğumdan önce veya sonra fatura vermediler maalesef

Çoğu demeyeceğim bilmiyorum ama hastaneler daha çok para alma derdinde normalde bebekler doğduğunda 1 ay boyunca yapılan yatış ya da başka şeylerden ücret alınmaması gerekirken çatır çatır alıyorlar biz fatura aldık eşim şikayet etti de yaptığımız ödemeyi bize attılar

Faturayı verirken de zorluk cikariyorlar işte
Ben doğum yaparken bana verecek mi mesela tatsizlik cikmayacak mi
15 bin doğum ücretim o da simdilik
Muayene ucretim 550

Muayene ucretim 550
Dosya oluşturuyorlar o şekilde olunca bize vermişlerdi. Kızım için de özellikle istedik. İnşaAllah verirler size de

Geçen yıl arkadaşıma bunu söyledim
Kıza doğumdan önce veya sonra fatura vermediler maalesef

Detaylı fatura doğum öncesi verilmez ancak sonra alır çünkü ek işlem yapılabilir vs. Ancak hiçbir işletme ve kurum fatura vermeme hakkına sahip değil, bu fazla para almaktan daha da büyük bir suç

Yoğunbakım harici yatışlar artık ücrete tabi diye biliyorum ama emin değilim. Yoğunbakım için ister özel, ister araştırma, ister devlet olsun her şekilde ücretsiz çocuk ya da yetişkin olmasının da önemi yok.
Gerçekten şikayet etmek gerekiyor çünkü az bir paradan bahsetmiyoruz ki

Muayene ucretim 550

Fatura vermemesi fazla para almasından daha büyük bir suç.
Şikayet etmek gerekiyor böyle bir durumda. Bir de dosyayı iyi incelemek lazım. Hemşire bir tanıdığım, bu geri ödemeler yaygınlaştığı için yapmadıkları işlemleri bile yazıyorlar demişti

Biz ayağına alçı yaptırdık kızıma doğduktan sonra ilk bir ay o zaman ücretsizdi şimdi noldu bilmiyorum eşim ısrarla sormuş o başka bişey demişler eşimde belgelerle il sağlığa dilekçe yazdı bize parayı ödediler ama ya şikayet etmeyip parası giden kaç kişi vardır

Evet çoğu kişi bilmediği için zaten rahat rahat o paraları alıyor. Herkes bu şekilde şikayette bulunsa zaten uğraşmamak için başta almayacaklar

Bu suçtur diye hangi hukuk maddesini gözlerine sokabilirim bilginiz var mı ?

Ben yatılı bir işlem için ayrıntılı fatura istedim. Tam yilbasi idi, kesilmemesi imkansizdi.
İşlem sonrası yeni yılda fatura istedim önce vermek istemediler sonra yılbaşı kesildi fln diyince anında aldim
2 fatura geldi. Tam 2ye bölünmüş biri hizmet bedeli diğeri ayrıntılı idi.
Yine o gün üstüne düşmedim bir kaç gün sonra aradım gayet iyi bir şekilde merak ettim açıklaması nedir dedim
Gelin iade edelim dediler
Ve aynı gün nakit olarak aldim
Kk ile ödemiştim
O kdr suçlular ki kk iadesi bile yapmadilar

Bana 2 fatura verdiler
10 liralık ödeme için 5 hizmet bedeli kesmişler 5 içinde yapılan islemleri kalem kalem yazmislar
Şimdi ben hastanemin benden alabilecegi maksimum ücret bedelini hesaplamak istiyorum

Aslında nerden yapıldığını biliyorum yaptım da ama emin olmak istiyorum doğru yere baktigimdan
Çünkü doğuma gidince talep ederken komik duruma düşmek istemem biseye dayandırmak isterim
Ufaktan bı yardımcı olur musunuz hangi adımları izleyecegim gogleden

O konuda bilgim yok
Ben faturadan yürüdüm cok kolay oldu sonuçta fatura keserlerse iş buyur ispat etmeniz zor olur.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…