‘Ramazan dayağı’nın açılışı İstanbul’dan: Tekel çıkışı darp edildiler!

Bugünlerde de bu yorumu yapmak moda.. Ya arkadaşlar tamam oruç kendini tutma diye erol taş gibi sürekli oruçlunun önünde yiyip içmek mi gerek? Yani karşısında yemek yiyen olmasa orucun hayrı olmayacakmışgibi konuşuyorsunuz. Hani sanki olması zorunlu bşr durummuş gibi algılanmaya başlandı.

Haa bak şu olur sen oruçlunun karşısında yersin o sabreder sevabını artırır. Ama sen karşıdakinin nefsinin hakkına girersin o olur.

Şimdi beni yanlış anlayabilirsiniz bunlar benim inancım yaşam felsefem. Herkes istediğini yapsın ister yesin içsn ister oruç tutsun. Ama ben senin karşında yemezsem senin orucun hiç olur minvalinde yorumlar komik oluyor cidden.

Hayırlı ramazanlar herkese

Son düzenleme:

Oruç tutanın yemek yiyenlerle karşılaşması lafını oruçlunun karşısında yemek yemek olarak söylemedim. Zaten bir insan kasten bunu yapıyorsa hakkında yorum yapmaya da değmez. Ben rutinden bahsediyorum, oruçlu insanın yolda, sokakta, otobüste, iş yerinde falan yemek yiyen insanlar görmesini kastediyorum. Özellikle bu sıcak günlerde elinde su olan bir sürü insan görecektir. Oruçlu kişi bunları kafasına takıyorsa zaten iradesizdir. Elbette kimse oruçlu insanın gözüne soka soka yememeli, normal zamanda da bu zaten saçma bi hareket. Görgüsüzlüktür yani birinin gözüne yemek sokmak.

Valla ekşide buna başlık açmışlar, yazarın birisi demiş ki; sen 11 ay hiç kendini kısıtlamadan aç mı var tok mu var demeden yedin içtin gezdin, kimse bir şey demedi. Hiçbir aç da gelip seni dövmedi. Şimdi aynı şeyi senden bekliyoruz.
1 ay aç kaldın diye milleti kırıp geçireceksen, iyi ki Allah seni süresiz açlıkla sınamamış. Ya Somali'de doğsaydın?
Cidden hayatını yarı aç yarı tok geçiren insanlar var, 12 ay boyunca böyle yaşıyorlar. 1 ay dişimizi sıksak bir şey olmaz herhalde. Onu da yapamam diyorlarsa ne diyelim...

Bu da bir ön yargı işte. Nerden biliyorsunuz oruç tutarların 11 ay ihtiyscı olanları umursamadan yaşadığını.

Tabiiki oruç tutmayanları tartaklamak kimsenin hakkı değil. Benim de bahsettiğim bu depil zaten dikkatli okuyun. Siz oruç tutanın karşısında yiyip içince o oruç faziletli olmuyor demek istedim. Hani diyprsunuz ya karşında yiyip içen olmayınca orucun ne anlamı var? Onaistinaden yazdom yorumu. Yoksa haberdeki ne güzel dayak yemiş oh demedim.

Bunda hemfikirim. Nitekim birisi karşısındakini nasıl benim yanımda su şçersin diye dövecek duruma geliyorsa oruç tutmasın zaten.

Şunu da belirtmek istiyorum geçen gün twitter'da oruç tutmak yasaklansın diye tag yapıldı mesela. Ben bu taga girip yaxanların oruçlukarın karşısında bilhassa yiyip içeçeklerini düşünüyorum açıkçası. Öyleleri de var yani

11 ay boyunca disarida yemek yedim, ictim, hatta cogunlukla yiyerek ya da icerek gezdim.. o yuzden bu ay birilerinin bunu devam ettirmesini zerre yadirgamiyorum.. orucuma degil kisiligime saygi duyulsa yeter bana ama o da bu ulkede imkansiz zaten umudum yok.. orucluyken disari ciktigimda ne canim ceker ne de etkilenirim.. bu benim ibadetim, benim inancim kimseyi baglamaz..

Bati hayrani ofis bildirdi..

ramazanda oruc tutmadıgı icin alkol kullandıgı icin dısarda yemek yedigi icin insanlara siddet uygulayanlar zaten normalmidir ki siddet icin fırsat kolluyorlar..diger konu baska.. herkesin dogrusu yanlısı yokmudur vardır kıyafet konusunda olsun iliskiler konusunda yanlıs gordugu onaylamadıgı durumlar olur yani bunda birsey yok is baskasını rahatsız ettigin zaman boyut degistirir..birbirine saygı gostermek bu asamada devreye giriyor iste.. biri cıkıp ben ramazanda istedigim gibi yer icerim sokakta kimse karısamaz der bunada hakkı var ama bu bana dogru gelmeyebilir ..ben yapmam o yapar ben gorursem yoluma devam ederim umrumda dahi olmaz bunu yapmayıp saldıran rahatsız edenlerde medeniyet seviyesine ulasamamıs kisiler..

Bilerek hem yesin hem de içsinler, ne olmuş...
Ramazan orucunu tutanlar Alevilerin takvimine dikkat ediyorlar mı? Hayır.
İster bilerek ister cahilce olsun, kimse bir başkasının orucunu ne takip etmek ne de aç kimselerin huyuna gitmek zorunda değil.

ben şunu anlamıyorum
oruç tuttuğum da oluyor tutmadığım da oluyor
ama hiç birinde karşıma geçip buz gibi suyu içen olsa da etkilenmiyorum yemek yeseler de
küçüklüğümden beri bu böyleydi
çünkü orucu tutmayı ben istedim yemek alabilecek su içebilecek durumum olsa da ben bilerek başladım
niye bu kadar zulüm gibi geliyor insanlara
hiç kimsenin su içmemesini yemek yememesini sokaklarda görmeyelim yiyen içene kötü kötü bakmalar laf atmalar en olmadı dayaklar şimdi sen o dayağı attın yada laf attın kalp kırdın sonra bismillah deyip orucunu açtın kabul olduğunu sandın öyle mi

ayrıca orucun anlamı bu zaten hem bedenini dinlenmeye almak hem açın halinden anlamak için ama bizim insanımız ne yapıyor oruç eşittir aç kalmak susuz kalmak
gerçekten fakirler onca aç susuz kaldıktan sonra bol bol sosyal hesaplarda paylaşılan mükellef iftar sofralarına da oturmuyorlar onu ne yapacağız
ayrıca kadınsal durumdan hamileliğinden yaşlılığından şeker hastalığından var oğlu vardan oruç tutmayan insanlara bile baskı var

eskiden oruçlu olmak herkesin birbirine ekstra özen gösterdiği saygılı davrandığı küfürden tartışmadan kavgadan kaçtığı aydı şimdi birine kötü davrana davrana oruç tut sinirden yanına yaklaşılmasın iftarı aç sonra Allah kabul etsin

kendini bilen insan onlara da saygı gosterir. Saygı o bu diye ayırd edilmez.. Oruçlu insana ben kendime saygımdan sygı gosterir ve karşısında yiyip içmem... Neden bu saygı muslumanlara gosterilince herkesin ağrına gidiyor..

Bu ülkedeki toplum baskısından, üstüne zorbalıktan iğreniyorum. Türkiye hiç özgür bir ülke değil, gittikçe yozlaşan bir ülke. İstediğini taciz edilmeden giyeme, yemeğini suyunu içeme, o baskısı, bu lafı derken her şey zorbalık oldu. Bu şehir eşkiyaları da toplumdan cesaret alıp çoğalıyor zaten. Bu dayılanmaları kınamaktan çok alkış tutanların ülkesi çünkü. Mide bulandırıcı.

Daha toplu tasimaya hatta ve hatta asansore saygili bir bicimde binemeyen yurdum insani su icenleri saygisiz diye etiketliyor icinde yasamasak komik ulke aslinda

Hayır, istesende saygı duyamazsın çünkü tüm inançların oruç takvimini takip etmen mümkün değil.
Budist keşişler 2 yıl süren ve tek bir yiyecek dışında kalan her şeye perhizi de içeren oruçlar tutuyorlar.
Evet Tc'de belki 3 belki de 5 kişidirler ama, etik olarak düşünüldüğünde, saygı sayıya göre değişmemeli, sayı ile doğru orantılı olmamalı değil mi?
Kısaca dışarıda yemek kötüdür, insanların canı ister denilebilir ki benim için bunun sebebi akşam beş çeşit yemek yiyeceğini bilen kimseler değil, daima, ömür boyu yarı aç ve yarı tok yaşayan insanlardır.

Talep eden Müslümanlar olduğu, bir Hristiyan'dan buna benzer söylem işitmediğimiz, hatta dahada kötüsü eyleme dökerek şiddet oranını artırdığını görmediğimiz için, doğal olarak onları dahil etmeden yorum yapıyoruz. Yoksa Müslümanlara karşı bir garezimiz yok, en azından benim.

aynısını yazacaktım
ben hiç görmedim bu ülkede Hristiyan birinin ben oruçluyken yemek yeniyor diye dayak atmaya kalktığını
yada bir Alevinin ben oruçluyken niye bu lokanta açık deyip dükkanın camına taş attığını

Saygı isteniyorsa saygı duyulmalı en başta
Ama duymayanlar için bu tepki
yoksa Suudi Arabistan gibi çöl sıcağında iftara kadar su satılmasını yasaklayacaklar yakında

bn oruçluyken dışarda kimse yemesin içmesin gibi birşryi zaten bilinçli bir musluman soylemiyor ama karşılıklı oturduğum arkadaşım veya aynı masadaki herhangi biri oruçlu olduğumu biliyorsa nezaketen bişey yiyip içmesin bi zahmet.. Kimse kimsenin dini ibadetlerini takip edemez zaten. Oturduğum bi masada hristiyanda olsa yahudide olsa eğer oruçluysa karşısında birşey yemem...
dovme olayını hakareti elbette kimse tasvip etmiyor. Zaten en buyuk lekeyi onlar çalıyor muslumanlara.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…