‘Ramazan dayağı’nın açılışı İstanbul’dan: Tekel çıkışı darp edildiler!

Niye etik olmasin? Sirf millet oruc tutuyor diye ben niye sussuz dolasim? Ha elbette insanin gözünün icine bakip, su icip, sonrada ooooh denilmesi terbiyesizligine daniskasidir, ki bu oruc disindada öyledir ve kimse yemegine suyunu öyle icmiyor zaten.

Eger senin gözün sürekli milletin yemegi icmesindeyse, ne diye oruc tutuyorsun? Hani fakirler ile empatiydi? Hickimse yemek yemezse, bunun sinav kismi nerede? Fakirlerin yasadigi hayatin neresine benziyor o zaman?

Alevilerde muharem orucu tutuyor her yil. Hic olay cikarttiklarini duydunmu sen? Gercekten her yil ayni tantana oruc zamaninda.
Yani oruç tutmayanlar hayatlarını tutanlara göre düzenlemek zorunda değiller. Yer de içer de yani.
Tamamen izole bir şekilde oruç tutmak istiyorsanız orası ayrı ama, ben karışamam kimseye. Kararsız'a katılıyorum bu konuda.
Herkes her zaman özgürlükten dem vuruyor, o yüzden kısıtlayamayız kimseyi.

Niye etik olmasin? Sirf millet oruc tutuyor diye ben niye sussuz dolasim? Ha elbette insanin gözünün icine bakip, su icip, sonrada ooooh denilmesi terbiyesizligine daniskasidir, ki bu oruc disindada öyledir ve kimse yemegine suyunu öyle icmiyor zaten.

Eger senin gözün sürekli milletin yemegi icmesindeyse, ne diye oruc tutuyorsun? Hani fakirler ile empatiydi? Hickimse yemek yemezse, bunun sinav kismi nerede? Fakirlerin yasadigi hayatin neresine benziyor o zaman?

Alevilerde muharem orucu tutuyor her yil. Hic olay cikarttiklarini duydunmu sen? Gercekten her yil ayni tantana oruc zamaninda.
siz etik degil kısmının dısındakileri okumadınız sanırım..insanların kendilerine gore yanlısı dogruları vardır ben oruc tutmadıgım zamanlarda susarsam kıytı kosede icerim cunku kendimi insanların gozu onunde yemek yiyip su icerken rahatsız hissederim oruc tuttugum anlarda zaten umrumda olmaz kimin ne yiyip ictigini ben insanların birbirine olan tahammulsuzlugunden bahsetmistim

Yani oruç tutmayanlar hayatlarını tutanlara göre düzenlemek zorunda değiller. Yer de içer de yani.
Tamamen izole bir şekilde oruç tutmak istiyorsanız orası ayrı ama, ben karışamam kimseye. Kararsız'a katılıyorum bu konuda.
Herkes her zaman özgürlükten dem vuruyor, o yüzden kısıtlayamayız kimseyi.
degiller tabiki benim icin etik degil ben yanlıs goruyorum ben kendim yapmıyorum daha nasıl acıklayabilirim bunu:) ama biri suyunu icse yolda dayak yese kızarım anlatmaya calıstıgım bu her ne olursa olsun kendim gibi dusunmeyen davranmayan insanlara insanlara zararları olmadıgı muddetce sesimi cıkartmam

degiller tabiki benim icin etik degil ben yanlıs goruyorum ben kendim yapmıyorum daha nasıl acıklayabilirim bunu:) ama biri suyunu icse yolda dayak yese kızarım anlatmaya calıstıgım bu her ne olursa olsun kendim gibi dusunmeyen davranmayan insanlara insanlara zararları olmadıgı muddetce sesimi cıkartmam
Ben size yazmadım ki o mesajı ama. Genel olan bir duruma göre yorum yaptım zaten.
Şimdi biz git evinde ye dersek insanlara, onlar da git evinde tut orucunu diyebilirler.
Oruç bizim seçimimizse, yemek yemek de bir seçim.
Tutmayanlar rutinlerini gerçekleştiriyorlar, bunda kızacak bir şey yok dedim sadece. İnsanların rutinini sana göre değiştirmelerini beklemek bencillik olur hem.

siz etik degil kısmının dısındakileri okumadınız sanırım..insanların kendilerine gore yanlısı dogruları vardır ben oruc tutmadıgım zamanlarda susarsam kıytı kosede icerim cunku kendimi insanların gozu onunde yemek yiyip su icerken rahatsız hissederim oruc tuttugum anlarda zaten umrumda olmaz kimin ne yiyip ictigini ben insanların birbirine olan tahammulsuzlugunden bahsetmistim

Bunu sen yapiyorsun cünkü böyle kendini iyi hisediyorsun, ancak yapmayanlari etik olmamak ile suclayamazsin. Ben mesela gizli sakli bir sekilde su icmem. Sonucta yaptigim yasa disi degil birsey degil. Tahamulsuzluk var evet, ama ne yalan söyleyim, bu daha cok oruc tutanlardan geliyor. Sonucta zor ile insani yedirmeye calisan, oruc tuttugu icin alay eden yok, ama tersi var mesela.

Ben size yazmadım ki o mesajı ama. Genel olan bir duruma göre yorum yaptım zaten.
Şimdi biz git evinde ye dersek insanlara, onlar da git evinde tut orucunu diyebilirler.
Tutmayanlar rutinlerini gerçekleştiriyorlar, bunda kızacak bir şey yok dedim sadece. İnsanların rutinini sana göre değiştirmelerini beklemek bencillik olur hem.

Evet ayni sekilde "git orucunu evde tut" diyenler yada oruc ile dalga gecenlerede kizarim. Herkes özgür olmali diye düsünüyorum.

Kendi iradesizliklerinin cezasını başkasına kesen beyinsiz insanlar silsilesinden bir örnek. Orucun anlamını kavrayamazken oruç tuttuğunu sanıyorlar. Komik...

Bunu sen yapiyorsun cünkü böyle kendini iyi hisediyorsun, ancak yapmayanlari etik olmamak ile suclayamazsin. Ben mesela gizli sakli bir sekilde su icmem. Sonucta yaptigim yasa disi degil birsey degil. Tahamulsuzluk var evet, ama ne yalan söyleyim, bu daha cok oruc tutanlardan geliyor. Sonucta zor ile insani yedirmeye calisan, oruc tuttugu icin alay eden yok, ama tersi var mesela.

benim de karar veremediğim bir mesele bu, etik mi değil mi?
bir yandan oruç tutan kişiye saygı duyarım, yaptığı seçimi ona zorlaştırmak istemem, rahatça orucunu tutsun isterim,
ama diğer yandan kendimi de suçlu gibi hissetmek istemem.
ben mesela mazeretim sebebiyle oruç tutmuyorum, oruç tutmak istemediğim için veya inançlı olmadığım için de tutmayabilirdim elbette. ama oruç tutmamak bir suç mudur ki.
yani biliyorsunuz bir çok genç kız veya kadın regl gününde oruç tutmayıp yine de karnını doyurmuyor, su içmiyor tüm gün, neden, anlaşılır da suçlanırsa diye...

benim icin etik degil oyle soyliyim ozaman herkese gore degisir bu durum neticede..ama sizin su ictiginizi gorsem aklımdan yanınızdan gecer giderim ne ters bakarım ne laf ederim cunku bu beni ilgilendirmez..insanlar bunu yapmıyor biliyorum lafla olsun fiziksel olsun siddet gosteriyorlar bu yanlıs

Evet ayni sekilde "git orucunu evde tut" diyenler yada oruc ile dalga gecenlerede kizarim. Herkes özgür olmali diye düsünüyorum.
Yani dünyanın neresinde olursan ol, kimseden böyle bir şey beklememeli. Atıyorum İngiltere'de yaşıyor olsam ne yapacaktım?
Bu şekilde baskı kuramayız kimsenin üzerinde. Altı üstü adam yemek yiyor, ne gibi bir uygunsuz davranış olabilir ki bu?

bir yandan oruç tutan kişiye saygı duyarım, yaptığı seçimi ona zorlaştırmak istemem, rahatça orucunu tutsun isterim,
ben mesela mazeretim sebebiyle oruç tutmuyorum, oruç tutmak istemediğim için veya inançlı olmadığım için de tutmayabilirdim elbette. ama oruç tutmamak bir suç mudur ki.
yani biliyorsunuz bir çok genç kız veya kadın regl gününde oruç tutmayıp yine de karnını doyurmuyor, su içmiyor tüm gün, neden, anlaşılır da suçlanırsa diye...
mesela evde annem oruc tutardı ben tutmazdım babam tutmazdı annem sigara tiryakisidir ben yemegimi odamda yerdim babam sigarasını baska odada icerdi annem ısrarla ben etkilenmiyorum yiyin derdi ama rahat edemiyorduk icimiz rahat etmiyordu..cafeler var restaurantlar var insanlar yiyip iciyor gayet dogal kalabalık bir sokakta susadıysam dur surda kosede iciyim diyorum benim icin boyle olmustur hep

benden alıntılanmıs mesaj oldugu icin uzerimede almıs bulundum:)
zaten illa evinde yesinler diye bir durumda yok cafeler acık herkes yiyip iciyor normal buda..ben kalabalık bir ortamda sokakta yemek icmekten acık alandan bahsettim yani:) ama yine isterse yer icer bana gore dogru degil ama buda kimeyi rahatsız etme hakkı vermiyor kimseye

Ben bunu oruçla sinirlandirmiyorum aslında topluma açık yerlerde elimde bir seyler yiyip icerek dolasmayi doğru bulmuyorum. Mesela sokakta çocuklar oluyor benim elimde dondurma. Bunu hos bulmiyorum.
Tabiki bu kisiden kisiye degisen bir durum olduğu icin kimse ne normal zamanda ne de oruç ayinda kose bucak kaçarak karnini doyurmak zorunda degil.
Orucluyum Kaprsiliyim modunu gecin artik.
Zaten ne amacla olursa olsun siddet uygulayabilen insanlar normal değildir bana gore

Son düzenleme:
Ben de oruç tutanların afrasından, tafrasından bıktım. Öğleden sonra herkesin suratı 10 karış; bir iş halletmeye kalkarsan iş arkadaşınla bittin. Azarlanmadan o işi görmen imkansız. Tabi bir de kaytaranlar var. Bu mudur yani oruç tutmak?

Herşeyi gectim. Para kazanıyorsun o işten? Oruç tutuyorum diye aksattığın işinden tam maaş alıyorsun. Helal mı şimdi o?

Bir de oruç tutmayanlara saygı zaten sıfır. Çalıştığım yerde Çay kahve ocakları kapatıldı. Su bile yok. Yangın merdiveninde yemek yiyor insanlar laf duymamak için.

Şu uzun yaz günlerinde insan gibi kendine ibadetini yerine getiren, başkasına zarar vermeden, başkasının hakkına girmeden oruç tutabilen insanların önlerinde saygı ile eğiliyorum. Ama diğerleri hiç gözümde yok. Çok doldum.

Oruç tutmak açın halinden anlamak, nefsini terbiye etmek demek değil miydi? 11 ay boyunca sen restoran bahçesinde mükellef yemeğini yerken yol kenarından seni izleyen yoksula, çocuğa bir yemek ısmarladın mı ömrün boyunca, 11 ay boyunca saygı duydun mu aç susuz olana da ibadetini kendin için yerine getirirken saygı bekliyorsun diye sorarlar adama. Eh senin nefsini de ben terbiye edemeyeceğime göre...

Ben de oruç tutamıyorum bu sene. Mesrla dışarıçıkarkrn yanıma su alırken artık almıyorum içmemek için. Ama suçlarlar diye korktuğumdan değil kimsenin hakkına girmek istemememden. Yanibiri beni su içerken görür ve o gün onın için Zor geçer diye.

Ben de oruçlunun karşısında yenilip içilmesini etik bulmuyorum açıkçası. Ama oruçlu oluğum dönemlerde de 'sen benim karşımda nasıl su içersin terbiyesiz' modunda değilim tabii.

Yani dikkat edenlerin korkudan değil de saygıdan dolayı dikkat ettiklerini düşünüyorum

Ben bunu oruçla sinirlandirmiyorum aslında topluma açık yerlerde elimde bir seyler yiyip icerek dolasmayi doğru bulmuyorum. Mesela sokakta çocuklar oluyor benim elimde dondurma. Bunu hos bulmiyorum.
Tabiki bu kisiden kisiye degisen bir durum olduğu icin kimse ne normal zamanda ne de oruç ayinda kose bucak kaçarak karnini doyurmak zorunda degil.
Orucluyum Kaprsiliyim modunu gecin artik.
Zaten ne amacla olursa olsun siddet uygulayabilen insanlar normal değildir bana gore

Evet orucun dışında da insanlar sokakta yiyip içmese iyi olur

Ben de oruç tutamıyorum bu sene. Mesrla dışarıçıkarkrn yanıma su alırken artık almıyorum içmemek için. Ama suçlarlar diye korktuğumdan değil kimsenin hakkına girmek istemememden. Yanibiri beni su içerken görür ve o gün onın için Zor geçer diye.

Ben de oruçlunun karşısında yenilip içilmesini etik bulmuyorum açıkçası. Ama oruçlu oluğum dönemlerde de 'sen benim karşımda nasıl su içersin terbiyesiz' modunda değilim tabii.

Yani dikkat edenlerin korkudan değil de saygıdan dolayı dikkat ettiklerini düşünüyorum
aynen boyle dusunuyorum bende..her iki tarafın birbirine saygısı olmasından yanayım..ben yerim icerim umrumda degil diyenlerede saygı gosterilmeli bunu dogru bulmayanlarada benimde bobrek hastalıgım var pek tutamıyorum hani burda heralde tuttugum icin boyle diyorumda sandılar ama alakası yok oruc tutan birinin zaten cevresinde yemek yiyenlere laf soyleme gibi bir durumu olmamalı ibadeti geregi ama tutmayanların buna biraz olsun dikkat etmesi gerekir sadece nezaket gostermeli insanlar biribirine..normal zamanda bile yazıldıgı gibi elinde yemek dısarda gezmek dogru degil coluk cocuk ac insan gorebilir canı ceker ama dikkat edilebildigi noktaya kdr bunu saglayabilir insanlar herzaman icin gecerli..

Oruç tutanın karşısına yemek, içmek, yemek yiyen su içen insanlar çıkmayacaksa orucun irade meselesi ne oluyor o zaman? Ne var yani ben de günde 15 saat dururum gözüm hiç yemek, su görmeden. Önemli olan onları görmene rağmen dayanabilecek misin, o. Bir de açın halinden anlamakla da ilgisi yok, ziyafet şeklinde iftar sofran varsa neye yarar yani. Tut ama açın halinden anlamak için tutuyorum deme çünkü aç insanda o sendeki ziyafet yok. Tut ama başkasına da karışma, kısıtlama hakkı yok kimsenin.

Back