Psikopatolojik Vakaları Anlatan Film Önerileri (Meraklısına)

Borderline için başka film önerileriniz var mı?

Listeler dışında mı? Biraz düşüneyim. Notes on a Scandal filmi var, değişik konulu güzel bir filmdir. Oradaki Barbara karakteri Borderline tanısı alabilecek seviyede, birkaç tane tanıyı daha görebilirsiniz o filmde. Ephebofili var mesela, pedofiliyle çok karıştırılır ama değil. Yetişkinlerin 15-19 yaş arası ergenlere cinsel ilgi duyması gibi bir durum var. Onu izleyebilirsiniz. Başkaaaa... My Week With Marilyn var. Marilyn Monroe'nun Borderline kişilik bozukluğuna sahip olduğu hep söylenir, filmde de güzel yansıtılmış onu izleyebilirsiniz. Ha bir de Filth diye bir film var ama çok ağır sahneleri var cinsellik ve şiddet bakımından, midem kaldırmaz derseniz izlemeyin. Daha aklıma gelirse yazarım.

Son düzenleme:
Listeler dışında mı? Biraz düşüneyim. Notes on a Scandal filmi var, değişik konulu güzel bir filmdir. Oradaki Barbara karakteri Borderline tanısı alabilecek seviyede, birkaç tane tanıyı daha görebilirsiniz o filmde. Ephebofili var mesela, pedofiliyle çok karıştırılır ama değil. Yetişkinlerin 15-19 yaş arası ergenlere cinsel ilgi duyması gibi bir durum var. Onu izleyebilirsiniz. Başkaaaa... My Week With Marilyn var. Marilyn Monroe'nun Borderline kişilik bozukluğuna sahip olduğu hep söylenir, filmde de güzel yansıtılmış onu izleyebilirsiniz. Ha bir de Filth diye bir film var ama çok ağır sahneleri var cinsellik ve şiddet bakımından, midem kaldırmaz derseniz izlemeyin. Daha aklıma gelirse yazarım.
Teşekkürler tavsiyeleriniz için..

Benim borderline konusunda en çok etkilendiğim film "Kevin hakkinda KonusmaliyiZ "oldu film çok guzeldi...baglanma ,problemli baglanma tarzi filmler ariyordum.filmide tesadüf eseri psikeart dergisinin baglanma sayısında görmüştüm...

Çok güzel konu olmus ya. Ellerine sağlık Astoria Astoria
İzlemediklerim var. Genelde ne izlesem diye cok düşünüp vakit kaybeden biriyim. O yuzden burası iyi oldu acıp burdan secerim artık.
İçlerinden bir tek Rain Man'i izlemeyeceğim. Çünkü Tom Cruise izleyemiyorum ben. Hiçbir filmini izlemedim, izleyemem:KK51:

Teşekkürler tavsiyeleriniz için..

Benim borderline konusunda en çok etkilendiğim film "Kevin hakkinda KonusmaliyiZ "oldu film çok guzeldi...baglanma ,problemli baglanma tarzi filmler ariyordum.filmide tesadüf eseri psikeart dergisinin baglanma sayısında görmüştüm...

Orada Borderlinedan ziyade Kevin karakterinin davranım bozukluğu var aslında ama cidden etkileyici filmdir.

Çok güzel konu olmus ya. Ellerine sağlık Astoria Astoria
İzlemediklerim var. Genelde ne izlesem diye cok düşünüp vakit kaybeden biriyim. O yuzden burası iyi oldu acıp burdan secerim artık.
İçlerinden bir tek Rain Man'i izlemeyeceğim. Çünkü Tom Cruise izleyemiyorum ben. Hiçbir filmini izlemedim, izleyemem:KK51:

Ah çok sevindim beğenmenize, teşekkür ederim. :KK68: Merak ettim aslında bu kadar Tom Cruise sevmeme sebebinizi ehehe :)

Ah çok sevindim beğenmenize, teşekkür ederim. :KK68: Merak ettim aslında bu kadar Tom Cruise sevmeme sebebinizi ehehe :)

Hiç bilmiyorum sebebini aslında. Fotolarına bile bakamam. Oyunculugu iyi mi kötü mü onu da bilmiyorum izleyemediğim için. Cocukluktan travmam mı var buna benzeyen biriyle nedir:KK48:

Hiç bilmiyorum sebebini aslında. Fotolarına bile bakamam. Oyunculugu iyi mi kötü mü onu da bilmiyorum izleyemediğim için. Cocukluktan travmam mı var buna benzeyen biriyle nedir:KK48:

Aaa çok ilginç olabilir belki de bir çocukluğunuza inmek lazım ehehe, şaka yapıyorum bu arada yanlış anlamayın lütfen. :)

Listeni beğendim Astoria Astoria
İzlemediğim iki üç tanesi var, onları da not aldım. İlk fırsatta izlerim. Ellerine sağlık :KK36:

Çok teşekkür ederim. :) Filmkoliklerden güzel geri dönüşler almak beni çok mutlu ediyor. İzledikten sonraki yorumlarınızı da beklerim. :)

Kitabını okudum ama filmini izlememiştim. Güzelse izleyeyim.

Ben filmini de başarılı bulmuştum,izlenir bence ..

PSİKOPATOLOJİK VAKALARI ANLATAN FİLM ÖNERİLERİ (DEVAMI)

Şunun için de bir açıklama yapmak istiyorum bu arada. Burada psikolojik içerikli filmlerden ziyade "psikopatolojik" diye belirtme sebebim daha tanısal vakaları paylaşmaya yönelik olması. Yani kişinin psikolojisi hangi noktada sağlıksız, hangi noktada anormal diyebiliyoruz bunlara baktığımız alan. Ruhsal rahatsızlıkları incelemek maksatlı. Bundan sonra istek olursa belki bir de kadın-erkek iletişimi, cinsellik, bağlanma, aile üzerine filmleri tartışırız; onunla alakalı bir başlık açarım. :) İlginize tekrar teşekkür ederek 2. listeyle devam ediyoruuumm. :KK55:

11. A Beautiful Mind (Akıl Oyunları)

be895b0d59ff971b666782d1ca69f9a2.jpg

IMDB Puanı:
8.2

Yılı:
2001

Tür:
Biyografi, Dram

Süre:
2 sa 15 dk

Yönetmen:
Ron Howard

Oyuncular:
Russell Crowe, Ed Harris, Jennifer Connelly

Konusu:
Film, önemli başarılarından uzun yıllar sonra Nobel Ödülü'ne layık görülen ünlü matematikçi John Nash'in gerçek hayat hikayesine odaklanıyor. John Forbes Nash kazandığı bir bursla Princeton Üniversitesi'nde öğrenim görmeye başlar. Bu süreçte parlak zekasını her daim hissettiren ancak çevresindekilerle uyum sorunu yaşayan dahi Nash, inanılmaz bir teoriyi ortaya sürüp kanıtlama aşamasına kadar gelir. Böylece matematik çevrelerince ününü yayan dahi adam zamanla şizofreni belirtileriyle mücadele etmeye başlar. Nash artık kendi kurgusal gerçekliklerinden oluşturduğu dünyasıyla asıl gerçekleri ayırt edemeyecek bir aşamaya gelir.

(Önceki listeye Zindan Adası'nı eklemiştim, bu listede de Şizofreni Bozuklukları'na örnek olarak bu kült filmi koymak istedim. Gerçek bir hayat hikayesinden uyarlanması filmi daha etkileyici kılıyor ve bu müthiş adamın rahatsızlığıyla nasıl başa çıktığını görerek tekrar tekrar hayran kalıyorsunuz. John Nash beyefendinin mekanı cennet olsun dilerim, 2015 yılında üzdü bizi.)

12. American Psycho (Amerikan Sapığı)

MV5BMjIyMTYwMTI0N15BMl5BanBnXkFtZTgwNTU2NTYxMTE@._V1_UX182_CR0,0,182,268_AL_.jpg

IMDB Puanı: 7.6

Yılı: 2000

Tür: Polisiye, Dram

Süre: 1 sa 42 dk

Yönetmen: Mary Harron

Oyuncular: Christian Bale, Justin Theroux, Josh Lucas

Konusu: Patrick Bateman, aileden zengin bir adamdır. Gençliği ve yakışıklı olması, kendisine hem işinde hem de sosyal hayatında avantajlar sağlamaktadır. Oldukça sıradan bir hayata kapılıp gidiyormuş gibi görünen Bateman'ın hayatının karanlık tarafın ise oldukça derinliklidir. Bateman, insanları sebepsiz yere öldürmekten hoşlanan ve öldürdüğü insanların vücutlarından hatıra olarak aldığı parçaları evinde saklayan bir akıl hastasıdır. Bunu kendisi dışında kimse bilmemektedir.

(Bu film de Patrick Bateman karakteri üzerinden Narsisistik ve Antisosyal Kişilik Bozuklukları'nın bütün belirtilerini net bir şekilde görebilirsiniz. Bununla beraber şizofrenik bazı durumlar da görülüyor kendisinde. Film ağır cinsel içerik ve şiddet sahneler içeriyor, izlemek isteyenler bunu bilerek izlesinler.)

13. Dirty Filthy Love (Kirli Pis Aşk)

058f9987ed094347505a51da266b303c--michael-sheen-michael-okeefe.jpg

IMDB Puanı: 7.4

Yılı: 2004

Tür: Dram, Duygusal

Süre: 2 sa

Yönetmen: Adrian Shergold

Oyuncular: Michael Sheen, Shirley Henderson, Adrian Bower

Konusu: Bu dokunaklı ve komik İngiliz yapımı filmde, Mark Furness adında bir adamın Obsesif-Kompulsif Bozukluk ve Tourette Sendromu’nun yaşattığı sıkıntılar yüzünden hayatının kararması anlatılıyor.

(Bu film direkt psikoloji lisans ve yüksek lisans öğrencilerine izlemeleri önerilen bir filmdir. OKB nasıl, istenmeyen zamanlarda istenmeyen kelimelerin, genelde küfür oluyor bu, ağızdan kaçırıldığı bir tik bozukluğu olan Tourette Sendromu nasıl bir rahatsızlık, bununla ilgili grup terapileri nasıl işliyor çok net görebileceğiniz bir film. Komedi filmi zaten izlerken sıkılmazsınız da, eğlenceli aynı zamanda.)

14. Silver Linings Playbook (Umut Işığım)

MV5BMTM2MTI5NzA3MF5BMl5BanBnXkFtZTcwODExNTc0OA@@._V1_UX182_CR0,0,182,268_AL_.jpg

IMDB Puanı: 7.8

Yılı: 2012

Tür: Komedi, Dram, Duygusal

Süre: 2 sa 2 dk

Yönetmen: David O. Russell

Oyuncular: Bradley Cooper, Jennifer Lawrence, Robert De Niro

Konusu: Eski bir tarih öğretmeni olan Pat Solatano, yaşamında değer verdiği her şeyi bir günde yitirmiş bir adamdır. Yaşadığı ciddi bir travma sonrası patlar ve ardından mahkeme kararı ile 8 ay rehabilitasyon merkezinde tedavi görür. Çıktıktan sonra hayatını düzene koymak şartıyla ailesinin evine geri yerleşen Pat'in yegane amacı düzgün bir adam olup, işini geri almak ve karısı Vicky'yi bu sayede geri kazanmaktır. Fakat durum Pat için sandığından daha zordur. Bir yemekte, aile dostu Tiffany ile karşılaşan Pat, genç kadınla eski eşine ulaşmak amacıyla yakınlaşır. Bir 'iyilik' karşılığı Pat'e yardım teklif eden Tiffany, her ikisi için de umut ışığı olacak yeni bir kapı açacaktır.

(Jennifer Lawrence'a müthiş performansıyla Oscar ödülü kazandıran bu filmde, Pat karakteri üzerinde Bipolar Bozukluk'un vaka örneğini görebilirsiniz. Tiffany karakteri Borderline KB'nin çoğu özelliğini yansıtsa da bu özelliklerin travmatik bir olaydan kaynaklı olduğunu öğrendiğimiz için kendisine Borderline tanısı koymak mümkün olmayacaktır. )

15. To Die For (Sonsuz İhtiras)

MV5BNGZhYzgwNzItNDljNC00MDM4LThiYjEtNDRhNmE5NDk2MTQ0XkEyXkFqcGdeQXVyMTQxNzMzNDI@._V1_UX182_CR0,0,182,268_AL_.jpg

IMDB Puanı: 6.8

Yılı: 1995

Tür: Komedi, Polisiye, Dram

Süre: 1 sa 46 dk

Yönetmen: Gus Van Sant

Oyuncular: Nicole Kidman, Matt Dillon, Joaquin Phoenix

Konusu: Suzanne Stone-Maretto ne istediğini bilen ve onu elde etmek için elinden geleni yapan bir kadındır. İstediği tek şey ise bir televizyon sunucusu olmaktır. Ancak önünde büyük bir engel vardır: Kocası Larry Maretto. Kendisine aşık bir genç olan Jimmy Emmett’in yardımını alarak bu engeli saf dışı bırakabilirdi, hem de sonsuza dek…

(Nicole Kidman'ın müthiş bir şekilde canlandırdığı Suzanne karakteri Narsisistik KB'ye iyi örneklerden birisi. Kendisini her koşulda mükemmel olarak görmesi, en iyilerle kıyaslaması, kocasını kendinden aşağı gördüğü için kendini tanıtırken bilerek kızlık soyadını önce, eşinin soyadını sonradan söylemesi, ilgiyi bir tek kendisinin hak ettiğine inanması gibi daha bir sürü özelliğini göreceğiniz Suzanne'ı gıcık ola ola seyredeceksiniz. :) )

16. Real Women Have Curves (Kadın Dediğin)

MV5BYTNlNzAxMjktZmViZi00ZmU4LWJjNTYtMzhlZmQzY2FhYzgxL2ltYWdlL2ltYWdlXkEyXkFqcGdeQXVyMTQxNzMzNDI@._V1_UX182_CR0,0,182,268_AL_.jpg

IMDB Puanı: 7.0

Yılı: 2002

Tür: Komedi, Dram

Süre: 1 sa 30 dk

Yönetmen: Patricia Cardoso

Oyuncular: America Ferrera, Lupe Ontiveros, Ingrid Oliu

Konusu: Los Angeles’ın doğusunda yaşayan, Meksika göçmeni bir ailenin kızı olan 18 yaşındaki tombul Ana Garcia’nın önünde parlak bir gelecek vardır. Columbia Üniversitesi’nden tam burs almıştır, ama eski kafalı ailesi okul yerine çalışmasını daha çok önemser. Ablası Estela’nın giysi atölyesi eldeki işleri yetiştiremeyince, Ana bir dizi şık elbise siparişinin zamanında teslim edilmesi için gönülsüzce yardıma koşar. Kendisininkinden çok farklı hayatlar süren kadınlara havalı kıyafetler dikmek için harcanan onca emek onu sinirlendirir. Bu elbiseler hem Ana’nın hayallerine, hem de vücuduna dar gelecek giysilerdir.

(Bu sefer size hem feminist hem de psikopatolojik sayılabilecek çok bilinmeyen bir film ekledim. Ana Garcia, Beden Algısı Bozukluğu'na sahip diyebiliriz. Ana şişman bir ergen kız, çevresindeki herkesin onu baskılaması, şişko deyip durması, bir yandan da medyadaki zayıf kadın güzeldir baskısı haliyle onu da etkiliyor ve vücuduna kafayı takıyor. Kimsenin onu beğenmediğini düşünüyor, kilolu ama kendini fil gibi hissediyor. Ergenlerde çok yaygın olan Beden Algısı Bozukluğu'nu Ana'nın nasıl aştığını görmek ve kendinizi güzel hissedip gaza gelmek, biraz da gülmek isterseniz izleyin derim.)

17. To The Bone (Kemiklerine Kadar)

MV5BMTU1MTQ0NDAyNV5BMl5BanBnXkFtZTgwNjQ4MjE4MjI@._V1_UX182_CR0,0,182,268_AL_.jpg

IMDB Puanı: 6.9

Yılı: 2017

Tür: Komedi, Dram

Süre: 1 sa 47 dk

Yönetmen: Marti Noxon

Oyuncular: Lily Collins, Keanu Reeves, Alex Sharp

Konusu: Genç bir kadın olan Ellen (Eli), anoreksiya nervoza hastalığı ile uzun yıllardır mücadele etmektedir ve hayatından hiç memnun değildir. Bir gün Dr. William Beckham adında meslektaşları arasında pek görmeye alışılmadık bir doktorla tanışır ve bu doktor sayesinde durumuyla yüzleşmeyi ve hayatı kucaklamayı öğrenir.

(Yeme bozuklukları ile ilgili hiç film eklememişim, bir tane de onunla alakalı ekleyeyim. Çok iyi bir film mi diye soracak olursanız değil ama yeme bozukluklarını, yani anoreksiya nervosa, bulimia nervosa, pika -gıda olmayan besinleri yeme bozukluğu genelde kağıt, kum, kil falan yerler- gibi bozuklukların belirtilerini, nasıl yaşadıklarını görebileceğiniz bir film. Yeme bozukluklarını merak edenler seyredebilirler.)

18. Beyza'nın Kadınları

220px-Beyza%27n%C4%B1n_Kad%C4%B1nlar%C4%B1.jpg

IMDB Puanı: 6.1

Yılı: 2006

Tür: Polisiye, Dram, Gizem

Süre: 2 sa 17 dk

Yönetmen: Mustafa Altıoklar

Oyuncular: Demet Evgar, Tamer Karadağlı, Levent Üzümcü

Konusu: İstanbul’da pek çok yerde kesik bacaklar ortaya çıkmaya başlayınca Komiser Fatih olaya el koyar. Yardımcısı ise ABD’de seri katiller üzerine uzmanlaşmış olan psikiyatri uzmanı Doruk'tur. Doruk belki bu vahşi katliamların çözülmesi kapsamında uzman olsa da yanı başındaki sorundan bihaberdir. Karısı Beyza geçici hafıza kayıplarıyla baş etmeye çalışmakta ve kayıp zamanlarının izini sürmektedir. Komiser ve psikiyatr seri katil bulmacası içine her gün daha fazla gömülürken, Beyza da nasıl olduğunu anlamasa da kurbanlarla arasında tuhaf bir ilişki fark eder.

(Hiç Türk filmi koymamışım, 1-2 tane de Türk filmi ekleyeyim. İzleyenleriniz vardır muhakkak, Beyza karakteri üzerinden Dissosiyatif Kimlik Bozukluğu, eski adıyla Çoklu Kişilik Bozukluğu'nun nasıl olduğunu, bu rahatsızlığın ortaya çıkmasına nelerin sebep olduğunu görebilirsiniz. Anlattığı kulvarına göre iyi bir filmdir. Demet Evgar'ın oyunculuğu da takdire şayandır burada.)

19. Confessions of a Shopaholic (Bir Alışverişkoliğin İtirafları)

36496733.jpg

IMDB Puanı: 6.0

Yılı: 2009

Tür: Komedi, Aile, Duygusal

Süre: 1 sa 44 dk

Yönetmen: P.J. Hogan

Oyuncular: Isla Fisher, Hugh Dancy, Krysten Ritter

Konusu: Sophie Kinsella’nın çok satan kitabından uyarlanan filmde, bir finans dergisinde okurlara hesaplı para harcama öğütleri veren ama aslında uslanmaz bir alışverişkolik olan Rebecca “Becky” Bloomwood’un hikayesi anlatılıyor. Becky hayatın anlamını alışverişte bulan, New York’un “tikky” dediğimiz tayfasındandır. Gırtlağına kadar borca batmasına rağmen neşesini hiç kaybetmeyen Becky'nin şu hayattaki en büyük amacı ise gözünde tanrılaştırdığı moda dergisi Allete’e yazar olarak kapağı atmaktır. Bu iş hiç kolay değildir ama en sonunda bu dileğine yaklaşır, aynı yayın grubundan olan bir finans dergisi Successful Savings’te “tesadüfen” bir köşe kapmıştır. Bu köşenin konusuysa az parayla çok alışveriştir. Yani Becky’nin hiçbir fikrinin olmadığı bir konu…

(Kızlaaarr, siz seversiniz bunuuu ehehe. Halk arasında Alışverişkoliklik, tanı kitaplarında Dürtü Kontrol Bozukluğu denen bu tanıyı sevimli Becky Bloomwood üzerinden görebilir, bir yandan da kendinizden de bir şeyler bularak eğlenebilirsiniz. Çok tatlış bir film, çıtır çerezlik gider.)

20. We Need To Talk About Kevin (Kevin Hakkında Konuşmalıyız)

MV5BMjE0NDE0MjYxNF5BMl5BanBnXkFtZTcwNjM2NTY5Ng@@._V1_UY268_CR0,0,182,268_AL_.jpg

IMDB Puanı: 7.5

Yılı: 2011

Tür: Polisiye, Dram, Gizem

Süre: 1 sa 52 dk

Yönetmen: Lynne Ramsay

Oyuncular: Tilda Swinton, John C. Reilly, Ezra Miller

Konusu: Eva Khatchadourian, Kevin'a hamile kaldığı gençlik yıllarında bütün kariyer planlarını ve hedeflerini bir kenara koyarak çocuğunu dünyaya getirmeye karar verir. Fakat oğlu için yaptığı bu fedakarlık maalesef Kevin'in çocukluk yıllarından itibaren başlayarak hayatlarını ters yönde etkilemeye başlar. Kevin 15 yaşına geldiğinde lisedeki çete gruplarıyla takılmaya başlar ve kimsenin hoş görmeyeceği olaylara karışır. Eva oğlunun hatalarından dolayı derin sorumluluk ve suçluluk duyarak, nerede yanlış yaptığını sorgulamaya başlar. Bu arada Kevin'in ayrıldığı babası ile yeniden iletişime geçmek durumundadır.

(Bu filmi eklemek son anda aklıma geldi. Filmde Davranım Bozukluğu'nun örneğini Kevin karakteri üzerinden görüyoruz. Kişilik bozuklukları tanılarını 18 yaşından evvel veremediğimiz için Davranım Bozukluğu'nu Antisosyal KB'nun gelişmemiş hali gibi düşünebilirsiniz. Kural tanımaz, başkalarının haklarını hiçe sayan davranışlar 13-15 yaşlarındayken başlar; 18 yaşı ve sonrasına kadar devam ederse de Antisosyal KB tanısını alırlar. Kitabı daha güzel aslında ama kitap okumaya vaktim yok derseniz filmini seyretmenizi kesinlikle tavsiye ediyorum.)

Güzel geribildirimler aldım ilk listemden ve çok mutlu oldum. Bu yüzden bir 10 film daha ekledim sizler için. Umarım bunları da beğenirsiniz, izlerseniz lütfen yorum yazın, birlikte tartışalım. İzleyeceklere şimdiden keyifli seyirler diliyorum. :KK200:

Gene çok güzel ve benim daha az izlemiş olduğum film listesi yayınlamışsınız, bayağı izlemem gereken varmış gerçekten :KK70:
H.sonu aklıma Fight Club da geldi. O filmde ki karakterde hangi psik.bozukluk var acaba hep merak etmişimdir?

Birde yukarıda bahsettiğiniz Lobotomi ameliyatını inceledim biraz gerçekten çok ürkütücü, Guguk Kuşu filminde Jack abimize bu ameliyatımı uygulamışlardı? O da böyle çok güleç sakin bir insan olmuştu yaptıkları ameliyattan sonra. Şuanda hala devam eden bu tarz ameliyatlar var mı.

Bir de izlemiş olduğum 1990 lü yıllarda geçen bir DR dizisinde ( The Knick), insanların psikolojik sorunlarına enfeksiyonun neden olduğunu ve enfeksiyona sebep olan organların alındığını anlatıyorlardı. En çok dişte olurmuş ondan dolayı önce dişlerini çekiyorlardı baktılar düzelme yok, sonra bağırsaklarını alıyorlardı filan nereye kadar giderdi bilemiyorum bağırsaktan sonra :KK70: Bu da çok etkilemişti beni, iyi ki tıp ilerlemiş diyorum :KK70:

Teşekkür ederiz her türlü bilgilendirmeleriniz için :)

Ben filmini de başarılı bulmuştum,izlenir bence ..

Gene çok güzel ve benim daha az izlemiş olduğum film listesi yayınlamışsınız, bayağı izlemem gereken varmış gerçekten :KK70:
H.sonu aklıma Fight Club da geldi. O filmde ki karakterde hangi psik.bozukluk var acaba hep merak etmişimdir?

Birde yukarıda bahsettiğiniz Lobotomi ameliyatını inceledim biraz gerçekten çok ürkütücü, Guguk Kuşu filminde Jack abimize bu ameliyatımı uygulamışlardı? O da böyle çok güleç sakin bir insan olmuştu yaptıkları ameliyattan sonra. Şuanda hala devam eden bu tarz ameliyatlar var mı.

Bir de izlemiş olduğum 1990 lü yıllarda geçen bir DR dizisinde ( The Knick), insanların psikolojik sorunlarına enfeksiyonun neden olduğunu ve enfeksiyona sebep olan organların alındığını anlatıyorlardı. En çok dişte olurmuş ondan dolayı önce dişlerini çekiyorlardı baktılar düzelme yok, sonra bağırsaklarını alıyorlardı filan nereye kadar giderdi bilemiyorum bağırsaktan sonra :KK70: Bu da çok etkilemişti beni, iyi ki tıp ilerlemiş diyorum :KK70:

Teşekkür ederiz her türlü bilgilendirmeleriniz için :)

Selam tekrar ve teşekkür ederim :) Sorularınız çok güzel sorular o yüzden dışarıdayken değil de eve geçince rahat rahat, üstünkörü değil dolgun bir cevap vermek istedim. Fight Club'ta da Dissosiyatif Kimlik Bozukluğu var, eski adı Çoğul Kişilik Bozukluğu. Tahmin edersiniz Tyler Durden'la.. Ama kimi psikanalitik görüşlü insanlar da kimlik bozukluğu yok, hayatında çok anksiyete var onun için bir savunma mekanizması yaratmış diyor. Tyler'ın bir savunma mekanizması olarak oluşturulduğunu iddia ediyorlar yani. Insomnia da vardı galiba Anlatıcı karakterinde, ana karakterde yani. Ama filmi izleyeli baya oldu çok detaylı hatırlamıyorum, Marla Singer'ın da olduğu bir grup terapisi sahnesi falan vardı hatta.

Evet doğru hatırlıyorsunuz, lobotomi ameliyatı uyguluyorlardı. Jack miydi ismi Randle diye aklımda kalmış. Lobotomi şu an insanlık dışı kabul edilen bir tedavi yöntemi olarak görülüyor, "Zarar vermeyeceksin" etik kuralına aykırı bu yüzden benim bildiğim şu anda uygulanmıyor. Ama 1950'li yıllarda çok fazla sayıda kişiye uygulandı ve insanları yaşayan ölülere çevirdi. Dediğiniz diziyi bilmiyorum, ilgimi çekti. Altyazılı halini bulursam izleyeyim. Ben de size teşekkür ederim bu bilgilendirmeden dolayı. :) Burada güzel önerileriniz ve sorularınızla benim ufkumu açanlardan biri de sizsiniz.

Selam tekrar ve teşekkür ederim :) Sorularınız çok güzel sorular o yüzden dışarıdayken değil de eve geçince rahat rahat, üstünkörü değil dolgun bir cevap vermek istedim. Fight Club'ta da Dissosiyatif Kimlik Bozukluğu var, eski adı Çoğul Kişilik Bozukluğu. Tahmin edersiniz Tyler Durden'la.. Ama kimi psikanalitik görüşlü insanlar da kimlik bozukluğu yok, hayatında çok anksiyete var onun için bir savunma mekanizması yaratmış diyor. Tyler'ın bir savunma mekanizması olarak oluşturulduğunu iddia ediyorlar yani. Insomnia da vardı galiba Anlatıcı karakterinde, ana karakterde yani. Ama filmi izleyeli baya oldu çok detaylı hatırlamıyorum, Marla Singer'ın da olduğu bir grup terapisi sahnesi falan vardı hatta.

Evet doğru hatırlıyorsunuz, lobotomi ameliyatı uyguluyorlardı. Jack miydi ismi Randle diye aklımda kalmış. Lobotomi şu an insanlık dışı kabul edilen bir tedavi yöntemi olarak görülüyor, "Zarar vermeyeceksin" etik kuralına aykırı bu yüzden benim bildiğim şu anda uygulanmıyor. Ama 1950'li yıllarda çok fazla sayıda kişiye uygulandı ve insanları yaşayan ölülere çevirdi. Dediğiniz diziyi bilmiyorum, ilgimi çekti. Altyazılı halini bulursam izleyeyim. Ben de size teşekkür ederim bu bilgilendirmeden dolayı. :) Burada güzel önerileriniz ve sorularınızla benim ufkumu açanlardan biri de sizsiniz.

Teşekkür ederim ince alakanız için :)

Evet Insomnia vardı, sonra uyuyup farklı yerlerde uyanıyordu ama bence de çoklu kişilik bozukluğu gibi değilde bastırılmış karakterini dışa vuruyor gibiydi. Çünkü orta da birbirinin zıttı iki karakter var. Tyler onun olmak istediği karaktermiş gibi gelirdi bana.

Jack Nicholson dan dolayı Jack abimiz dedim,filmde ki adı aklıma gelmedi de :KK70:

The Knick ,Dr. House gibi bir dizi kesinlikle tavsiye derim. Dediğim gibi 1900 lü yıllarda geçiyor ve o zamanın tedavilerini de anlatıyordu. Bu arada Dr House demişken orada ki baş karakter Dr. Gregory House da ilginç bir adamdı gerçekten. Hem güçlü, umursamaz, mizantropist gibi birşeydi.. Ama bakınca da bir ilaca bağımlı olacak kadar zayıftıda. Sırf o adam için izlemiştim o diziyi de :)

Gerçekten bir katkım olabildiyse ne mutlu bana :)

X