Psikopatolojik Vakaları Anlatan Film Önerileri (Meraklısına)

"Aaa bunu nasıl unuturum" dediğim bazı filmler var, onları da ekliyorum. :)

39. Inside Out (Ters Yüz)

20438_320_470.jpg

IMDB Puanı: 8.2

Yılı: 2015

Tür: Animasyon, Macera, Komedi

Süre: 1 sa 35 dk

Yönetmenler: Pete Docter, Ronnie Del Carmen

Oyuncular: Amy Poehler, Bill Hader, Lewis Black, Mindy Kaling (seslendirme)

Konusu: Küçük Riley için hayat, babasının San Francisco’da yeni bir işe başlamasıyla baştan aşağıya değişir. Ortabatı’daki yaşamını geride bırakan Riley'i şimdi yeni bir ev, okul ve arkadaşlar beklemektedir. Peki zihnindeki duyguları bu konuda ne söyler? Neşe, Korku, Öfke, Tiksinti ve Üzüntü… Riley'nin zihninin içinde yaşayan, ona günlük hayatında tavsiyeler veren duyguları bu yeni hayata alışırken ufak bir kaosa neden olacaktır. Neşe, Riley’nin en önemli duygusudur ve onu hep pozitif tutmaya çalışır ama diğer duygular bu yeni hayatına uyum sağlama konusunda biraz şaşkındır.

(Psikopatolojik demesek de duygular hakkında çocuğunuzla birlikte de izleyebileceğiniz çok tatlış bir animasyon film. Duyguları sadece "iyi" olanlarla kabul etmek, hissettiğiniz "kötü" duyguları geri plana atmak doğru değil. İnsanlar hüzünlü bir huzur yaşar bazen, bazen de buruk bir mutluluk. Kötü duyguları reddetmek için çabalamak kişiyi duygusuz bir insan haline getirebilir. Film bunları küçük bir kız çocuğunun bakış açısından anlatıyor. İzlerken eminim baya eğlenecek bir yandan da düşüneceksiniz. Hatta çocuğunuzla izleyecekseniz izledikten sonra birlikte çocuğunuzun duyguları hakkında tartışabilirsiniz de. Filmin Oscar ödüllü olduğunu söylemek de bonus bilgi olsun.)

40. Sleepwalk With Me

51vRt786m0L._SX323_BO1,204,203,200_.jpg

IMDB Puanı:
6.8

Yılı:
2012

Tür:
Komedi

Süre:
1 sa 21 dk

Yönetmenler:
Mike Birbiglia, Seth Barrish

Oyuncular:
Mike Birbiglia, Lauren Ambrose, James Rebhorn

Konusu:
Filmde, bir stand-up komedyeninin geciktirdiği kariyerinin verdiği stresle, kontrolünden çıkmak üzere olan bayat bir ilişkiyle ve göz ardı edemeyeceği düzeye ulaşmış uyku rahatsızlığıyla verdiği mücadelesinin hikayesini izliyoruz. Başarılı tek kişilik gösteriden uyarlanan bu film kişisel bir acıyı komik bir hikayeye dönüştüren tutkulu ve özel hikaye anlatımına iyi bir örnek.

(Filmin yönetmeni aynı zamanda da başrolü Mike Birbiglia, bir tür kendi hayatından bir kesit sunuyor. Kendisi REM uykusu davranış bozukluğu rahatsızlığından muzdarip. Gerçekten çok zorlu, kişide anksiyete bozuklukları da yaratabilen bir rahatsızlık ama o kadar tatlı tatlı kendisiyle dalga geçiyor ki insan sürekli gülümseyerek izliyor filmi. Uyku bozukluklarıyla ilgili çok fazla film koymadığımı fark ettim o yüzden bunu da eklemek istedim. Bu arada Lauren Ambrose faktörünü de unutmamak lazım, Six Feet Under dizisi izleyicileri iyi bilirler kendisini, benim de favorimdir. :) )

Bu bir psikopatolojik film değil ama bildiğiniz türlerden daha değişik, içinde bayık ergenimsi aşkların yer almadığı, gerçek olmamasına rağmen sanki gerçekmiş gibi izleyebileceğiniz, hatta bir tür belgesel tadında en en en tatlış "vampirli" film olacağını garanti ederim. İzlemeyenler varsa paylaşmak isterim. :)

What We Do in the Shadows (2014)

Bu da kısaca "vampir" abilerimizin tadımlık tanıtımı: :KK48:

Az önce bitirdim; sızlayan morallere gayet iyi geliyormuş :))
Tam benlikmiş hakikaten, bilhassa Stu geyiğine ve gazete kağıdı olayına koptum.

Az önce bitirdim; sızlayan morallere gayet iyi geliyormuş :))
Tam benlikmiş hakikaten, bilhassa Stu geyiğine ve gazete kağıdı olayına koptum.

Ay beğenmenize çok sevindim, demek sizlik bir film olduğu tahminimde yanılmamışım mutlu oldum. :) Gazete sahnesine ben de çok gülmüştüm ya hatırlayınca yine güldüm ehehe.

Burayı biraz boşlamışım son zamanlarda izlediğim bir filmi ekleyeyim hemen. :)

41. Thank You For Your Service (Hizmetleriniz İçin Teşekkürler)

v1.bTsxMjQzMzUwMztqOzE3NjA2OzIwNDg7MzE1ODs1MDAw

IMDB Puanı: 6.5

Yılı: 2017

Tür: Biyografi, Dram, Savaş

Süre: 1 sa 49 dk

Yönetmen: Jason Hall

Oyuncular: Miles Teller, Beulah Koale, Haley Bennett

Konusu: David Finkel’in aynı adlı romanından sinema ekranlarına uyarlanan film, Irak’tan ülkesine dönen bir grup askerden biri olan Adam Schumann’ın Post-Travmatik Stres Bozukluğu yaşaması üzerine sivil hayata ve ailesine karşı yabancılaşmasını anlatıyor.

(Mecburi askeri hizmet görevimiz olmadığı için bu konuda kadınların empatik yaklaşabilmesi her ne kadar zor olsa da, askerlik görevinin her ülkede, her koşulda erkekler için psikolojik açıdan zorlu bir süreç olduğunu kabul etmemiz gerekir - hele ki can güvenliğinin tehlikede olduğu, ölümle burun buruna geldiğiniz bir yerde vatani hizmet görevinde bulunuyorlarsa. Bu film de bizi savaş sonrası PTSB ile yüzleştiriyor. Çektikleri acıyı samimiyetle hissettiğiniz, abartı kokmayan, herkesin pek bilmediği yeni yapımlardan birisi. Hele ki şu sıralarda Afrin'de vatanı savunan askerlerimiz de varken daha da anlam kazanan bir film olacağını düşünüyorum. Şehitlerimize Allah'tan rahmet, görevinin başında olan bütün asker ve polislerimize güç dilerim. İnşallah artık hepsi sağ salim döner, ailelerine kavuşur.)

şuraya sıcak sıcak koyayım yeni bir psikolojik film :)

2017111001288_0.jpg

Forgotten (Gi-eok-ui Bam)

IMDB Puanı: 7.0

Tür: Mystery, Thriller

Süre: 1h 48min

Yönetmen: Hang-jun Zhang

Oyuncular: Ha-Neul Kang, Mu-Yeol Kim, Seong-kun Mun

Konusu: Birbirine çok düşkün olan kardeşlerden büyük olanı kaçırılır ve 19 gün sonra eve döner.. Ama eve döndüğünde hiçbir şey hatırlamaz..

her sahnesinde "yok artık" dediğim, içinde bol miktar psikolojik olay barındıran şahane bir film, şiddetle öneririm..

2017111001288_0.jpg

Konusu: Birbirine çok düşkün olan kardeşlerden büyük olanı kaçırılır ve 19 gün sonra eve döner.. Ama eve döndüğünde hiçbir şey hatırlamaz..

her sahnesinde "yok artık" dediğim, içinde bol miktar psikolojik olay barındıran şahane bir film, şiddetle öneririm..

Harika oldu bu ya, çok teşekkürler :) Hemen izleyeceğim, spoiler vermek gibi olmasın da galiba biraz post-travmatik amnezi ile alakalı gibi geldi konusundan bakalım ters köşe olacak mıyım ehehe.

taze taze izledim buraya koştum:KK55:
--Marrowbone__
yeni bir film.alt yazılı izledim.
film hakkında yazılacak herşey spoilere girer oyuzden yazamıyorum ama güzel bir film.
korku - dram olarak kategorize edilmiş.
ama korkuyla alakası yok.sadece gerilim sahneleri var ama onuda sonunda bağlıyorsunuz.
psikolojik - dram
böyle filmleri seviyorum:KK52:

hemen izliyorum.çok tesekkuler paylasimdan dolayı.bu tür filmleri bulmakta zorlanıyorum ilaç gibi geldi:))

2017111001288_0.jpg

yeni filmler arasında psikolojiye daha çok yer veriliyor sanki.
çok muluyum bu yüzden:))

Yer verilmesinden ziyade doğru bir şekilde yer verilmesi daha önemli. Bir hanımla bu konu üzerinde tartışmıştık önceden, bipolar bozukluk ile ilgili olan bazı filmlerin (Silver Linings Playbook mesela) bipolar bozukluğu iyi yansıtmadığını hatta damgalayıcı olduğunu, bundan da memnun olmadığını söylemişti. Hak verdim. Yani birebir çok iyi yansıtıyor diyebileceğim film sayısı bir elin parmaklarını geçmiyor. Umarım bundan sonra daha özenli, uzman yardımı alarak çekerler filmleri ama gişe kaygısı daha yoğun basıyor elbette.

Yer verilmesinden ziyade doğru bir şekilde yer verilmesi daha önemli. Bir hanımla bu konu üzerinde tartışmıştık önceden, bipolar bozukluk ile ilgili olan bazı filmlerin (Silver Linings Playbook mesela) bipolar bozukluğu iyi yansıtmadığını hatta damgalayıcı olduğunu, bundan da memnun olmadığını söylemişti. Hak verdim. Yani birebir çok iyi yansıtıyor diyebileceğim film sayısı bir elin parmaklarını geçmiyor. Umarım bundan sonra daha özenli, uzman yardımı alarak çekerler filmleri ama gişe kaygısı daha yoğun basıyor elbette.
haklısınız.siz bu konuda gerekli bilgi ve donanıma sahip olduğunuz için kolaylıkla ayırt edebilirsiniz.
ben anlatılmak istenen hastalıktan ziyade oyunculuk açısından değerlendiriyorum mesela.
misal kişilik bölünmesi
bunun üzerine yapılan psikolojik filmleri çok seviyorum yada şizofreni.
ama hastalık hakkında ne kadar doğru bilgim veya ne kadar isabetli yorum yaptığım tartışılır.ama güzel bir kurgu içinde iyi bir oyunculukla butunlesmisse bir çok eksiği gormemem çok olağan.
ışte siz o bizim göremediğimiz bütün eksikleri hataları görebilirsiniz.
bu sebeple yorumlarinizi ve düşüncelerinizi çok önemsiyorum.
burdaki diğer konularda da bunu farkediyorum.
bilhassa bizim paylaşıp değerlendirdiğimiz filmleri siz birde sizin acinizdan yazarsanız çok sevinirim:))

haklısınız.siz bu konuda gerekli bilgi ve donanıma sahip olduğunuz için kolaylıkla ayırt edebilirsiniz.
ben anlatılmak istenen hastalıktan ziyade oyunculuk açısından değerlendiriyorum mesela.
misal kişilik bölünmesi
bunun üzerine yapılan psikolojik filmleri çok seviyorum yada şizofreni.
ama hastalık hakkında ne kadar doğru bilgim veya ne kadar isabetli yorum yaptığım tartışılır.ama güzel bir kurgu içinde iyi bir oyunculukla butunlesmisse bir çok eksiği gormemem çok olağan.
ışte siz o bizim göremediğimiz bütün eksikleri hataları görebilirsiniz.
bu sebeple yorumlarinizi ve düşüncelerinizi çok önemsiyorum.
burdaki diğer konularda da bunu farkediyorum.
bilhassa bizim paylaşıp değerlendirdiğimiz filmleri siz birde sizin acinizdan yazarsanız çok sevinirim:))

Teşekkür ederim, onurlandırdınız sağ olun. :) Burada kendimce paylaştım şizofreni, kişilik bölünmesini bir derece iyi yansıttığını düşündüğüm filmleri. Siz de izlerseniz birlikte kritik yaparız, ben ziyadesiyle memnun olurum. :)

Teşekkür ederim, onurlandırdınız sağ olun. :) Burada kendimce paylaştım şizofreni, kişilik bölünmesini bir derece iyi yansıttığını düşündüğüm filmleri. Siz de izlerseniz birlikte kritik yaparız, ben ziyadesiyle memnun olurum. :)
mutlaka fırsat buldukça izleyeceğim.ve mutlaka yazacağım:)
sizi gerçek hayatta tanıyan insanların çok şanslı olduğunu düşünüyorum.:)
28 yaşındayım yaslarimiz yakın aslında ama bir kızım olsa sizin karakterinizde olmasını çok isterdim.bunu çok samimi söylüyorum.
ayakları yere sağlam basan
kendinden emin
son derece kibar , naif, donanımlı..
ama kendini de savunmayı bilen ve daha bir sürü şey..:))
sanırım olmak isteyip olamadığım bir çok özellik toplanmış hissediyorum sizde ve genç bir kadın olarak kendi adıma gurur duyuyorum.böyle gençlere ihtiyacımız olduğu için sanırım bir anne olarak böyle bir genç kız annesi olmak isterdim ilerde.
sevgiler benden size kucak dolusu❤

mutlaka fırsat buldukça izleyeceğim.ve mutlaka yazacağım:)
sizi gerçek hayatta tanıyan insanların çok şanslı olduğunu düşünüyorum.:)
28 yaşındayım yaslarimiz yakın aslında ama bir kızım olsa sizin karakterinizde olmasını çok isterdim.bunu çok samimi söylüyorum.
ayakları yere sağlam basan
kendinden emin
son derece kibar , naif, donanımlı..
ama kendini de savunmayı bilen ve daha bir sürü şey..:))
sanırım olmak isteyip olamadığım bir çok özellik toplanmış hissediyorum sizde ve genç bir kadın olarak kendi adıma gurur duyuyorum.böyle gençlere ihtiyacımız olduğu için sanırım bir anne olarak böyle bir genç kız annesi olmak isterdim ilerde.
sevgiler benden size kucak dolusu❤

Çok çok teşekkür ederim, ne kadar mutlu olduğumu bilemezsiniz ekran karşısında gülümsüyorum böyle ehehe :) Siz de kendinizi asla küçümsemeyin, yorumlarınızı da beğenen birisi olarak inanın bilgilisiniz, kendinizi donanımlı bir birey haline getiriyorsunuz, kaç kişi bu sinema topiklerinde vakit geçiriyor ki mesela düşündüğümüzde? Eminim bu donanımınızı çocuklarınıza da aktaracak, kendiniz gibi güzel evlatlar yetiştireceksiniz. Benden de kucak dolusu sevgiler, öpüyorum. :KK200:

Çok çok teşekkür ederim, ne kadar mutlu olduğumu bilemezsiniz ekran karşısında gülümsüyorum böyle ehehe :) Siz de kendinizi asla küçümsemeyin, yorumlarınızı da beğenen birisi olarak inanın bilgilisiniz, kendinizi donanımlı bir birey haline getiriyorsunuz, kaç kişi bu sinema topiklerinde vakit geçiriyor ki mesela düşündüğümüzde? Eminim bu donanımınızı çocuklarınıza da aktaracak, kendiniz gibi güzel evlatlar yetiştireceksiniz. Benden de kucak dolusu sevgiler, öpüyorum. :KK200:
çok teşekkür ederim:) kendi adıma elimden geleni yapıyorum :) umarım bir katkım oluyordur insanlığa:))
ayakları yere sağlam basan kadınlara hayranım.
siz ve sizin gibi bir kaç üye daha var yazım tarzından seçtiği kelimelerden hemen anlaşılıyor.
ben yapı olarak fazla hassas ,kirilganim galiba. bu nedenle kendini ağlamak yerine sozcuklerle ifade edebilen kadinlari seviyorum:) tekrar teşekkür ederim umarım evlatlarim da verimli olabilecek insanlar olur.karşılarına sizin gibi insanlar çıkmasını dilerim.umarım herşey gönlünüzce olur:KK200:

çok teşekkür ederim:) kendi adıma elimden geleni yapıyorum :) umarım bir katkım oluyordur insanlığa:))
ayakları yere sağlam basan kadınlara hayranım.
siz ve sizin gibi bir kaç üye daha var yazım tarzından seçtiği kelimelerden hemen anlaşılıyor.
ben yapı olarak fazla hassas ,kirilganim galiba. bu nedenle kendini ağlamak yerine sozcuklerle ifade edebilen kadinlari seviyorum:) tekrar teşekkür ederim umarım evlatlarim da verimli olabilecek insanlar olur.karşılarına sizin gibi insanlar çıkmasını dilerim.umarım herşey gönlünüzce olur:KK200:

Vallahi bu kadar iltifattan şımardım ehehe. Hayatımda aldığım en güzel iltifatlar bunlar çok teşekkür ederim, uzun süredir bu kadar mutlu olmamıştım. Dilerim her şey sizin de gönlünüzce olur, sağ olun tekrar. :)

Harika oldu bu ya, çok teşekkürler :) Hemen izleyeceğim, spoiler vermek gibi olmasın da galiba biraz post-travmatik amnezi ile alakalı gibi geldi konusundan bakalım ters köşe olacak mıyım ehehe.
dün izledim .yazmaya fırsat bulamadım.
çok gizemli ve merak uyandirarak başlıyor film.
ilk yarısına kadar tamamen psikolojik bir vaka görüp kafamda senaryolar yazdım.hiçbiri tutmadı:)
ikinci yarısında film bambaşka bir hal alıyor " ne oluyoruz" diyorsun:110:
birden bir aksiyon içine düşünüyorsun.
ve sonra tam bir dram.
yani kısaca gerçi uzun oldu ama:KK48:
film bana göre direk bir psikolojik vaka filmi değil ancak içinde oldukça psikolojik travma barındırıyor.
sıkılmadan izlenebilecek filmlerden.
:KK52:
bugünki film saatindeki filmimi henüz secemedim.buraya göz atip karar vereceğim birazdan:KK72:

X