• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Psikopatolojik Vakaları Anlatan Film Önerileri (Meraklısına)

Tavsiye edebileceklerim:


Taxi driver
One flew over the cuckoos nest
Reqeuim for a dream
What's eating Gilbert Grape (Leonardo DiCaprionun ilk oscar adaylığı muhteşem performans)
Awakenings

(yukardakiler zaten klasikler)

başka;

We need to talk about Kevin (sonu resmen ŞOK)
Silver Linings Playbook
The black balloon
The Diving bell and the butterfly
Lars and the real girl
K-Pax
Boy A

Geç gördüm, kusura bakmayın. Önerdiğiniz filmlerin bazıları benim listemde de var, olmayanları watchlist'ime ekledim en yakın zamanda izleyeceğim. Teşekkür ediyorum katkılarınız için. :)
 
* Liste güncellenerek 44 filme çıkarıldı. :)

1-10. filmler --> 1. sayfada
11-20. filmler --> 13. sayfada
21-25. filmler --> 22. sayfada
26-36. filmler --> 30. sayfada

37. film--> 31. sayfada
38. film --> 32. sayfada
39.-
41. filmler --> 37. sayfada
42-44. filmler --> 40. sayfada



* Evlilik, aşk ve kadın erkek ilişkileri üzerine derlediğim film listesini görmek için lütfen tıklayın. :)

* Bizzat okuyup beğendiğim ve psikoloji alanıyla ilgilenenlere önerebileceğim psikoloji içerikli kitapları da ayrı bir başlıkta derledim. İncelemek için lütfen tıklayın. :)


Merhabalar :)

Burası çok okunan ve takip edilen bir alan değil biliyorum ancak ben yine de yazmak istedim. Kendi profil sayfamdan da duyuracağım burayı, umarım ilgi görür emeklerim boşa gitmez. :)

Filmler yeri geldiği zaman akıl hastalıklarını ve psikopatolojiyi öğrenmek için etkin araçlar olabiliyorlar. Ben de hem bir psikolog hem de sıkı bir film tutkunu olarak kendimce psikopatoloji vakalarını en iyi ve doğru şekilde sunan filmleri bu konuda bilgilenmek isteyen meraklılar için derledim. Normalde bu hazırladığım listem daha uzun fakat burası için hepsini koymak zor olabileceğinden kısalttım. Filmleri izleyecekler ya da daha önceden izlemiş olanlar varsa burada beraberce kritiğini yapabiliriz, memnuniyet duyarım. İlgi çekerse film listesini daha da uzatabilirim. Listemi görüp yararlanacak olanlara şimdiden iyi seyirler diliyorum. :)

1. Sunset Boulevard (Sunset Bulvarı)

SunsetBoulevardfilmposter.jpg


IMDB Puanı: 8.5

Yılı: 1950

Tür: Dram, Polisiye, Duygusal

Süre: 1 sa 50 dk

Yönetmen: Billy Wilder

Oyuncular: William Holden, Gloria Swanson, Erich von Stroheim

Konusu: Joe Gillis genç bir senaristtir. Film, Gills’in bir havuzda kanlar içinde yatarken görüntüsü ile başlar ve daha sonra altı ay öncesine gideriz. Senaryolarını satamayan ve parasız kalan Joe’nun başı eski borçlarıyla derttedir. Alacaklılardan kaçar ve Sunset Bulvarı’ndaki bir eve sığınarak saklanır. Buradaki ev sahibi ise, sessiz filmler döneminde ün yapmış aktrislerden Norma Desmond’dır. Eski ününü hemen geri kazanabileceğini düşünen Norma, kendi yazdığı bir senaryoyla sinema dünyasına dönmeyi amaçlamaktadır. Joe kendisine senaryo yazımı konusunda yardım edebileceğini söyler ve böylelikle Norma onun bu evde yaşamasına izin verir.

(Bu film kişilik bozuklukları üzerine, özellikle Narsisistik ve Histriyonik Kişilik Bozukluğu'nu Norma üzerinde görebileceğiniz bir film. Ayrıca psikoza kayan sanrıların da nasıl olduğunu yine görebilirsiniz.)

2. A Clockwork Orange (Otomatik Portakal)

Clockwork%2BOrange%2B-%2B1.jpg


IMDB Puanı:
8.3

Yılı:
1971

Tür:
Polisiye, Dram, Bilim Kurgu

Süre:
2 sa 16 dk

Yönetmen:
Stanley Kubrick

Oyuncular:
Malcolm McDowell, Patrick Magee, Michael Bates

Konusu:
İnsani değerlerin yok olmaya yüz tuttuğu bir gelecekte, Britanya’da geçen film şiddet bağımlısı gençlerden kurulu bir çetenin, çevrelerine saçtığı dehşet ve korkuyu işleyerek bir korku imparatorluğunun resmini çizmektedir. Çetenin lideri Alex, işler çığırından çıkınca yakalanır ve gözaltına alınır. Ama hapse atılmaz; cezası bir şiddet deneyine kobay olarak kullanılmak olur. Bu deney insanoğlu ve şiddet kavramı arasındaki ilişkiyi ortaya koyma amaçlıdır ama deneyin kendisi de bir o kadar insan doğasına aykırıdır.

(Bu film ise Antisosyal Kişilik Bozukluğu'nu en iyi yansıtan kült filmlerdendir. Ağır cinsel ve şiddet içerikli sahneleri mevcuttur, izlemek isteyenler bunu dikkate alarak izlesinler lütfen. )

3. A Woman Under The Influence (Etki Altında Bir Kadın)

f24ae063c18a5380c7132b44bb0e21f3.jpg


IMDB Puanı: 8.2

Yılı: 1974

Tür: Dram, Duygusal

Süre: 2 sa 35 dk

Yönetmen: John Cassavetes

Oyuncular: Gena Rowlands, Peter Falk, Fred Draper

Konusu: Mabel Longhetti alt-orta sınıftan Los Angeles'lı bir ev hanımıdır; kişiliği öylesine zayıftır ki, kendini sadece kocasının sevgisi ve çocuklarının bağlılığıyla tanımlar. Kocası Nick bir inşaat ekibinin şefidir; coşkulu bir yapıya sahip, insanlarla birlikte olmayı seven bir tiptir. Mabel umutsuzca onu hoşnut kılmak ister ve yalnız olduklarında bunu yapar da. Ama çevrede insanlar varsa, Mabel biraz garip bir hal alır. Nasıl davranması gerektiğinden emin değildir, çünkü kim olduğundan emin değildir. Mabel çevresindeki her tür etkiye karşı savunmasız ve güvensizdir. Fazlaca güler ve kendini zorlar. Etrafta başkaları olduğunda iyi değildir. Bu yüzden de kocası sonunda yapması gerektiğini düşündüğü şeyi yapar ve onu bir akıl hastanesine yatırır. Peki Mabel’e ne olacaktır?

(Mabel karakteri üzerinden Bipolar Bozukluk'u ve Bağımlı Kişilik Bozukluğu'nu en güzel yansıtan filmlerden biri. Özellikle bipolar bozukluklardaki manik/depresif evreleri merak edenler için iyi bir film. Genelde manik epizodlar yansıtılmış.)

4. Rain Man (Yağmur Adam)

815Z9QKiM5L._RI_SX200_.jpg


IMDB Puanı:
8.0

Yılı: 1988

Tür: Dram

Süre: 2 sa 13 dk

Yönetmen: Barry Levinson

Oyuncular: Dustin Hoffman, Tom Cruise, Valeria Golino

Konusu: Serseri Charlie, yıllardır uzak kaldığı babasının ölümü üzerine 3 milyon dolarlık mirastan yararlanacağını düşünerek hayaller kurar. Oysa kendisine sadece 1949 model bir Buick bırakan babası, servetin tamamını Charlie’nin daha önce varlığından haberdar olmadığı ağabeyi Raymond’a bırakmıştır. Önemli bir ayrıntı ise, Raymond’un bakıma muhtaç, otizmli bir dahi olmasıdır! Maddiyatçı Charlie mirasın en azından bir kısmından vazgeçmek niyetinde değildir. Bunun için Raymond’u kaldığı klinikten kaçırıp ülke çapında bir seyahate çıkarır.

(Konuda da belirttiği gibi Otizm Açılımı Kapsamında Bozukluk'u Raymond üzerinden inceleyebiliyoruz. Çok sıcak, sevimli bir filmdir.)

5. Forrest Gump

MV5BYThjM2MwZGMtMzg3Ny00NGRkLWE4M2EtYTBiNWMzOTY0YTI4XkEyXkFqcGdeQXVyNDYyMDk5MTU@._V1_UY268_CR10,0,182,268_AL_.jpg


IMDB Puanı:
8.8

Yılı: 1994

Tür: Komedi, Dram

Süre: 2 sa 22 dk

Yönetmen: Robert Zemeckis

Oyuncular: Tom Hanks, Robin Wright, Gary Sinise

Konusu: IQ'su 75 olan Forrest Gump, aralarında Elvis Presley, Kennedy ve Nixon’ın da olduğu tarihsel kişilerle kaza eseri tanışır ve 50’lerden 70’lerin sonuna kadar gelen bir süre zarfında olaylar gelişir. Forrest tamamen tesadüf olarak Vietnam savaşına ve Amerikan yakın tarihinin önemli olaylarına şahitlik eder ve hatta rol alır. Ancak bilmeden yaptıklarının ne kadar önemli sonuçları olduğundan da haberi yoktur.

(Çoğu kişinin en iyi bildiği filmlerden olsa gerek. "Run Forrest, run" repliği izleyen herkesin aklında kalmıştır eminim. İzlemeyenler için yine bir üstteki Rain Man filmi gibi otizm açılımı kapsamında bozukluğu gösteren bir film. Benim şahsi fikrim Rain Man'den bir tık daha iyi olduğu. :) )

6. Girl, Interrupted (Aklım Karıştı)

1463762908_1.jpg


IMDB Puanı: 7.3

Yılı: 1999

Tür: Biyografi, Dram

Süre: 2 sa 7 dk

Yönetmen: James Mangold

Oyuncular: Winona Ryder, Angelina Jolie, Clea DuVall

Konusu: Borderline kişilik bozukluğu tanısıyla ailesinden koparılarak “Claymoore” adlı psikiyatri kliniğine yatırılan yazar adayı genç Susanna Kaysen’in buradaki personel ve hastalarla yaşadığı hüzünlü, heyecan verici, iç burkucu ilişkinin hikayesini anlatan film yazar Susanna Kaysen’in aynı adı taşıyan romanından uyarlanmıştır.

(En çok merak edilen kişilik bozukluklarından birisi Borderline. Ben burada Borderline'ın iyi bir şekilde yansıtılamadığını düşünüyorum, hatta filmin uyarlandığı kitabın yazarı dahi aynı fikirde. "Neden koydun peki bunu Astoria" derseniz, Angelina Jolie'nin canlandırdığı Antisosyal Kişilik Bozukluğu'na sahip Lisa karakterinin müthiş performansı izlemeye değer derim.)

7. Fatal Attraction (Öldüren Cazibe)

v1.bTsxMTI5MDg3NztqOzE3NTkwOzEyMDA7MTUzNjsyMDQ4


IMDB Puanı:
6.9

Yılı: 1987

Tür: Dram, Gerilim

Süre: 1 sa 59 dk

Yönetmen: Adrian Lyne

Oyuncular: Michael Douglas, Glenn Close, Anne Archer

Konusu: Karısı ve kızı şehir dışındayken avukat Dan Gallagher bir gecelik ilişki yaşamaya kalkışır. Meslektaşı Alex Forrest ile yaşadığı bu kısa ilişkinin ona nelere mal olacağından ise haberi yoktur. Dan, yaşadıklarından sonra iletişimi kesmeye çalışır ama Alex ilişkiyi bitirmek niyetinde değildir. Dan’in onu reddetmesi üzerine çıldıran Alex şiddete başvurur ve bunu Dan’in ailesine de yansıtır.

(Borderline yok mu derseniz, işte burada. Alex Forrest'in karakteri Borderline KB özelliklerinin çoğunu birebir yansıtmakta. Borderline meraklılarına tavsiye edebilirim.)

8. The Hours (Saatler)

thehourspubl.jpg


IMDB Puanı:
7.6

Yılı: 2002

Tür: Dram, Duygusal

Süre: 1 sa 54 dk

Yönetmen: Stephen Daldry

Oyuncular: Meryl Streep, Nicole Kidman, Julianne Moore

Konusu: Yıl 1923... Başarılı yazar Virginia Woolf, Londra'nın dışındaki gözlerden uzak evinde Mrs. Dalloway isimli kitabını yazmaya başlar. Sağlık problemleriyle boğuşan Woolf, ağır bir depresyonun pençesindedir. Yıl 1951... Tutkuyla Mrs. Dalloway'i okuyan ev kadını Laura Brown sahip olduğu hayattan kaçmanın tek yolunu böyle bulur. Yıl 2001... AIDS'e yakalanan eski kocasının onuruna bir parti düzenleyen Clarissa Vaughan ve eski kocası Richard arasında Mrs. Dalloway üzerine kurulu özel bir bağ vardır. Bu film, farklı zaman dilimlerinde yaşayan üç farklı kadının bir gününü, Virginia Woolf'un kült romanı Mrs. Dalloway ekseninde anlatmaktadır.

(Depresif bozuklukları en iyi şekilde yansıtan filmlerden biri. Hele bir de Virginia Woolf hayranıysanız, sizin için tadından yenmeyecek bir film olacağına eminim.)

9. Shutter Island (Zindan Adası)

4563-shutter-island-zindan-adasi-199x300.jpg


IMDB Puanı:
8.1

Yılı: 2010

Tür: Gizem, Gerilim

Süre: 2 sa 18 dk

Yönetmen: Martin Scorsese

Oyuncular: Leonardo DiCaprio, Emily Mortimer, Mark Ruffalo

Konusu: Filmde, Teddy Daniels ve Chuck Aule isimli iki adli polis memurunun, Rachel Solando adlı bir akıl hastasının ortadan kaybolması üzerine tehlikeli akıl hastalarının tedavi gördüğü Shutter Adası isimli bölgede konuşlanan Ashecliffe Hastanesi'ne soruşturma yapmak için gitmesi ve sonradan gelişen esrarengiz olaylar aktarılıyor. Burada çığrından çıkan işler davayı gittikçe zora sokacak, zamanla rüya ve gerçek arasındaki sınırlar zorlanacaktır.

(Bir tane de şizofreni bozukluğu ile ilgili bir film koyalım. Leonardo DiCaprio'nun efsane performansı ile de bütünleşince cidden tadından yenmiyor. İzlemeyen kaldıysa izlesin efenim.)

10. Split (Paramparça)

MV5BZTJiNGM2NjItNDRiYy00ZjY0LTgwNTItZDBmZGRlODQ4YThkL2ltYWdlXkEyXkFqcGdeQXVyMjY5ODI4NDk@._V1_UX182_CR00182268_AL_.jpg


IMDB Puanı: 7.3

Yılı: 2016

Tür: Korku, Gerilim

Süre: 1 sa 57 dk

Yönetmen: M. Night Shyamalan

Oyuncular: James McAvoy, Anya Taylor-Joy, Betty Buckley

Konusu: Dissosiyatif Kimlik Bozukluğu'ndan muzdarip genç bir adam olan Kevin Wendell Crumb'ın 23 ayrı alter egosu vardır. Bu alter egoları arasında en baskın olanı da suça meyilli bir karakterdir. Bir doğumgünü partisi sonrası 3 kızı kaçıran Kevin onları bodrumuna hapseder. Farklı alter egoları aracılığıyla kızlarla farklı ilişkiler kuran adam kızların varlığı ile yavaş yavaş dağılmaya başlar. Farklı alter egolarının çarpışması ile iyice kafası karışmaya başlayan Kevin tehlikeli bir hal alır. Kızlar kurtulmanın yolunu ararken hem Kevin'ın tehlikeli alter egolarını tetiklemekten kaçınmaya hem de onun iyi niyetli alter egoları aracılığıyla kaçış yolunu bulmaya çalışırlar. Ancak, 24. alter egonun ortaya çıkmasıyla her şey değişir.

(Son filmi yeni filmlerden biri seçeyim dedim, elime ilk bu geldi. Konusu bakımından ilgi çekebilecek bir konu. Dissosyatif Kimlik Bozukluğu eski adıyla Çoklu Kişilik Bozukluğu olarak da bilinir. Bazı kısımlarını bozukluğu yansıtmayan filmvari şeyler olarak değerlendirebilirim ama Dissosiyatif Kimlik Bozukluğu ile Antisosyal Kişilik Bozukluğu'nu bir arada seyretmek isteyenler için güzel bir alternatif olur. Bu konuyla ilgili daha detaylı bilgi almak isteyenler 1976 yapımı "Sybil"i seyredebilirler)

Umarım listemi okur, filmleri izler ve beğenirsiniz. Sevgiler! :KK200:

Not: Şunu da ekleyeyim, benim listemde olmayan ama kafanıza takılan, hep merak ettiğiniz bir psikopatolojik bozukluk varsa, "Ya Astoria ben şu rahatsızlığı hep merak etmişimdir var mı önerebileceğin bir film?" diyebilirsiniz. Gerekirse sizin için araştırır, izler ve beğenirsem öneririm. :)
Teşekkür ederim Astoria günaydın :)
 
Geç gördüm, kusura bakmayın. Önerdiğiniz filmlerin bazıları benim listemde de var, olmayanları watchlist'ime ekledim en yakın zamanda izleyeceğim. Teşekkür ediyorum katkılarınız için. :)
aslında Whats eating Gilbert Grape'te tam anlamıyla psikopatoloji yok yani filmde Johnny Depp depresyonda ama bu dile getirilmiyor. Leonardi diCaprio'nun karakterinde de zeka geriliği var yani (çoğu insan bunu aynı şey zannetse de) psikoljik bir sorun değil. Ama yine de çok çok iyi.


Bir film daha var ki herkese göre değil, The Woodsman, Kevin Bacon bu filmde bir çocuk istismarcısını canlandırıyor. Cezaevinden çıkıyor ve kendine yeni bir hayat kurup eski hatalarına düşmemeye çalışıyor. Çok etkileyici ve gerçekçi bir film. Cesaret edene tavsiye ederim.
 
Film hastası olarak izlenecekler arasına aldığım filmler oldu ... en sevdiğim türlerdendir teşekkürler paylaşım için
 
Psikoloji türüne giriyor mu bilmiyorum ama İntihar Odası filmi de çok güzel bir film.

İzlemedim filmi ama evet psikolojik vakalar konusuna giriyor, konusunu ilgi çekici bulup listeme almıştım ben de. Ergenlerde görülen depresyonun ne kadar tehlikeli olabileceğini gösteriyor sanırım. Bir ara izleyeceğim.
 
İzlemedim filmi ama evet psikolojik vakalar konusuna giriyor, konusunu ilgi çekici bulup listeme almıştım ben de. Ergenlerde görülen depresyonun ne kadar tehlikeli olabileceğini gösteriyor sanırım. Bir ara izleyeceğim.
Evet ve eşcinselliğe ön yargı da konusu dahilinde.
 
Vakit bulup izleyebilir misiniz bilmiyorum ama parça parça bile olsa mutlaka seyretmenizi öneririm.

Parça parça seyretmek isteyenler için; (Yandaki sürelere tıklayarak direkt izleyebilirsiniz)

00:00:02 Yayın Başlıyor
00:00:50 İlker Küçükparlak Kimdir? Çalışmaları Nelerdir?
00:09:25 Psikiyatri Bilim Midir?
00.16.20 Rosenhan Deneyi Üzerine
00.25.50 Psikiyatri-Psikoloji Farkı
00.30.50 Psikanalizin Psikiyatrideki Yeri
00.46.45 Geçmişte Yapılan Deneyler Ve Bağlanma İhtiyacı
00.53.50 Psikiyatrik Hastalıkların Evrimsel Kökenleri
01:09:15 Psikiyatri Güvenilir Midir?
01:13:25 Psikiyatride İlaçlara Direnç Üzerine
01:18:35 Kendine Tanı Koyma Üzerine
01.21.35 Hastalık Tanımları Nasıl Oluşturuluyor? (Kültürel Etkenler)
01.30.40 Sosyal Baskınlık Bozuklukları Ve Evrimsel Kökenleri
01.49.50 Rüyaların Evrimsel Anlamı
01.56.40 Depresyon Ve Evrim / Anti-Depresan İntihar İlişkisi
02:04:20 Rüyalarda Geleceği Görme Ve Kehanet Üzerine
02:09:20 Yüz Tanıma Üzerine
02.11.30 Kleptomani Üzerine
02:13:20 Hastalıkların Genetik Temelleri Ve Evrim İlişkisi
02.16.20 Hipertimi Üzerine
02:18:20 Bipolar Bozukluk Üzerine
02.22.40 Psikopati, Sosyopati Üzerine
02.30.00 OKB (Obsesif Kompülsif Bozukluk) Üzerine
02.35.30 Fobiler Ve Evrim İlişkisi
02.37.30 Paranoya Ve Çeşitleri Üzerine
02:44:40 Hipnoz Etkili Bir Yöntem Mi?
02.46.40 Cinsel Takıntı Bozuklukları, Saldırganlık Bozuklukları
02.52.20 Düşünce Nasıl Oluşur?
02.55.10 Lobotomi Tekniği Üzerine
02.56.50 Kaynak Tavsiyeleri
02.58.50 Psikoloji-Psikiyatri Birleşebilir Mi?
03:00:00 İlk Çağlarda Hastalıklar Var Mıydı?
03:02:25 İnsandaki İnanma Eğilimi
03:07:15 TMS (Manyetik Uyarım Tedavisi) Nedir?
03.11.40 Teknolojinin Yol Açtığı Hastalıklar
03.15.30 Davranışçılık Üzerine
03.19.15 Huntington Hastalığı
03.21.00 Bağırsak Florası-Depresyon İlişkisi
03.22.40 Otizm, Asperger Sendromu Üzerine
03.29.30 Kapanış-Duyurular

 
Son düzenleme:
Vakit bulup izleyebilir misiniz bilmiyorum ama parça parça bile olsa mutlaka seyretmenizi öneririm.

Parça parça seyretmek isteyenler için; (Yandaki sürelere tıklayarak direkt izleyebilirsiniz)

00:00:02 Yayın Başlıyor
00:00:50 İlker Küçükparlak Kimdir? Çalışmaları Nelerdir?
00:09:25 Psikiyatri Bilim Midir?
00.16.20 Rosenhan Deneyi Üzerine
00.25.50 Psikiyatri-Psikoloji Farkı
00.30.50 Psikanalizin Psikiyatrideki Yeri
00.46.45 Geçmişte Yapılan Deneyler Ve Bağlanma İhtiyacı
00.53.50 Psikiyatrik Hastalıkların Evrimsel Kökenleri
01:09:15 Psikiyatri Güvenilir Midir?
01:13:25 Psikiyatride İlaçlara Direnç Üzerine
01:18:35 Kendine Tanı Koyma Üzerine
01.21.35 Hastalık Tanımları Nasıl Oluşturuluyor? (Kültürel Etkenler)
01.30.40 Sosyal Baskınlık Bozuklukları Ve Evrimsel Kökenleri
01.49.50 Rüyaların Evrimsel Anlamı
01.56.40 Depresyon Ve Evrim / Anti-Depresan İntihar İlişkisi
02:04:20 Rüyalarda Geleceği Görme Ve Kehanet Üzerine
02:09:20 Yüz Tanıma Üzerine
02.11.30 Kleptomani Üzerine
02:13:20 Hastalıkların Genetik Temelleri Ve Evrim İlişkisi
02.16.20 Hipertimi Üzerine
02:18:20 Bipolar Bozukluk Üzerine
02.22.40 Psikopati, Sosyopati Üzerine
02.30.00 OKB (Obsesif Kompülsif Bozukluk) Üzerine
02.35.30 Fobiler Ve Evrim İlişkisi
02.37.30 Paranoya Ve Çeşitleri Üzerine
02:44:40 Hipnoz Etkili Bir Yöntem Mi?
02.46.40 Cinsel Takıntı Bozuklukları, Saldırganlık Bozuklukları
02.52.20 Düşünce Nasıl Oluşur?
02.55.10 Lobotomi Tekniği Üzerine
02.56.50 Kaynak Tavsiyeleri
02.58.50 Psikoloji-Psikiyatri Birleşebilir Mi?
03:00:00 İlk Çağlarda Hastalıklar Var Mıydı?
03:02:25 İnsandaki İnanma Eğilimi
03:07:15 TMS (Manyetik Uyarım Tedavisi) Nedir?
03.11.40 Teknolojinin Yol Açtığı Hastalıklar
03.15.30 Davranışçılık Üzerine
03.19.15 Huntington Hastalığı
03.21.00 Bağırsak Florası-Depresyon İlişkisi
03.22.40 Otizm, Asperger Sendromu Üzerine
03.29.30 Kapanış-Duyurular


Güzel konular var,şimdi bir göz atıcam özellikle psikoloji konularına :) teşekkür ederiim :)
 
Bu da Psikolog İrem Bray ile yapılan çiftlerde aldatma ve uyum üzerine bir söyleşi. 4 saatlik o yüzden hepsini izleyemeyecek olan ancak ilgilerini çeken kısımları izlemek isteyenler olursa diye yayın akışını yine buraya bırakıyorum.

00:00.45 Yayın Başlıyor
00:06.40 Eş Seçimi Kriterleri Üzerine
00:12.35 Eş Seçimi Kalıtsal Mıdır?
00:15.15 Tek Eşlilik Üzerine
00:21.15 Doğru Eş Seçimi
00:32.20 İlişkilerde Rol Yapmak Üzerine
00:35.00 Korumacı Aileler Üzerine (Etkileri, Sebepleri)
00:40.00 Kadınların Eş Seçme Sebepleri Üzerine
00:44.00 Dışlanma Deneyi
00:49.05 Olumluluk Deneyleri
00:52.40 Çocuklarda Yaramazlık Üzerine
01:00.05 Tek Eşlilik Tanımı
01:15.00 Bağlanma Teorisi Üzerine
01:31.10 Ara-Duyurular
01:38.00 Evlenme İhtiyacı Üzerine
01:47.35 Zıt Karakterlerin Çekimi
01:49.35 Kadın-Erkek Farklılıkları Üzerine
01:57.10 Türk Anneleri Üzerine
01:58.30 Eş Seçiminde Bilinçaltı Etkisi
01:59.40 Bazı Hayvan Türlerinde Durum
02:12.40 Erkek Vücudunun Estetiği Üzerine
02:14.55 Cinsel İstek Üzerine
02:19.00 Dört Hata
02:20.20 Aşkın Ömrü Üzerine
02:27.10 Eski İlişkiler Üzerine
02:28.30 Kariyer-Çocuk Meselesi
02:31.45 Tek Eşlilik İhtiyacı Üzerine
02:35.35 Evlilik Kurumunun Geleceği
02:41.10 Kırsaldaki Çiftler-Metropol Çiftleri
02:43.50 Açık İlişkiler Üzerine
02:49.45 Bir Evlilik Kurtarma Aracı Olarak Çocuk
02:51.45 Eğitim Sistemi-Müfredat Üzerine
02:58.35 Eşcinsel Aileler Üzerine
03:01.50 İlişki İçinde Başkalarına İlgi Duymak
03:09.35 Swinger Üzerine
03:15.10 Sosyal Psikoloji Üzerine
03:21.50 Eşcinsel/İki Kültürlü Ailede Çocuk Olmak
03:26.30 Bekar Anneler Kavramı Üzerine
03:28.00 Ara
03:35.30 Hayvanlarda Aldatma Kavramı
03:39.15 Psikolojik Travmalar Genetik Olarak Aktarılıyor Mu?
03:46.10 Narsisistik Aileler Üzerine
03:49.55 İlginç Vakalar
03:59.00 Sadizm-Mazoşizm Üzerine
04:03.10 Kapanış-Duyurular

 
Film değil ama Doki Doki Literature Club oyununu önerebilirim. Önceden bahsedildiyse özür dilerim.

Oyunu Steam üzerinden indirebilirsiniz. Ücretsiz. Veya vaktiniz varsa Jahrein 'in yayınladığı oyun videosunu izleyebilirsiniz.

Çocuklar ve kolay etkilenenlere önerilmiyor oyun ki psikolojik korku içermekte.

Karakterlere gelince,
Sayori- Depresyon ki çok açık zaten.
Yuri- Borderline Kişilik Bozukluğu
Natsuki- Travma sonrası stres bozukluğu (?)
Monika- Narsisistik Kişilik Bozukluğu mu Psikopat mı Sosyopat mı karar veremedim.

Onun dışında Ufak Tefek Cinayetler dizisindeki Merve de Psikopatmış gibi geliyor bana. Narsisistik özellikler de taşıyor.

Bir de Oya'nın donukluğu hiç sağlıklı gelmiyor bana. Kendisine yönelik en ağır ithamlarda bile suskun ve donuk kalıyor.
 
Film değil ama Doki Doki Literature Club oyununu önerebilirim. Önceden bahsedildiyse özür dilerim.

Oyunu Steam üzerinden indirebilirsiniz. Ücretsiz. Veya vaktiniz varsa Jahrein 'in yayınladığı oyun videosunu izleyebilirsiniz.

Çocuklar ve kolay etkilenenlere önerilmiyor oyun ki psikolojik korku içermekte.

Karakterlere gelince,
Sayori- Depresyon ki çok açık zaten.
Yuri- Borderline Kişilik Bozukluğu
Natsuki- Travma sonrası stres bozukluğu (?)
Monika- Narsisistik Kişilik Bozukluğu mu Psikopat mı Sosyopat mı karar veremedim.

Onun dışında Ufak Tefek Cinayetler dizisindeki Merve de Psikopatmış gibi geliyor bana. Narsisistik özellikler de taşıyor.

Bir de Oya'nın donukluğu hiç sağlıklı gelmiyor bana. Kendisine yönelik en ağır ithamlarda bile suskun ve donuk kalıyor.

Merhaba :) Oyunlardan bahsetmemiştik benim biraz ilgi alanımın dışında kalıyor ama burada oyun oynayan bir kitle var onların ilgisini çekebilir teşekkürler. :) Ufak Tefek Cinayetler'in isteyenler olursa boş bir zamanımda karakter çözümlemelerini yapabilirim-kendi çapımda tabi ki.
 
Merhaba :) Oyunlardan bahsetmemiştik benim biraz ilgi alanımın dışında kalıyor ama burada oyun oynayan bir kitle var onların ilgisini çekebilir teşekkürler. :) Ufak Tefek Cinayetler'in isteyenler olursa boş bir zamanımda karakter çözümlemelerini yapabilirim-kendi çapımda tabi ki.

Çok memnun olurum kendi adıma. :)

Shoujo Kakumei Utena animesindeki Anthy Himemiya karakteri de Pasif Agresif Kişilik Bozukluğu nedir, sorusunun cevabı niteliğinde bir karakter.

Yavuz Hakan Tok 'un "Acıların Kadını Bergen" kitabında da malum, Bergen' in hayatı anlatılıyor. Sık sık öfke patlamaları yaşıyor, ailesiyle ilişkisi sağlıksız, belalısı ile ilişkisi sağlıksız. İlişkilerde dürtüsel davranabiliyor.

Kezzap ve bıçaklanma sonrası davranışları ise Travma sonrası stres bozukluğu olsa gerek. Sık sık ağlama krizlerine giriyor, sahnede bıçaklanma korkusunu yatıştırmak için alkole sığınıyor.

Kezzap olayından önce de alkolle arası iyi. Pervasız araba kullanıyor.

Belalısı ise hayli manipülatif. Tanışma aşamasında Bergen 'in arabası yanar. Halis, Bergen' i teselli eder ve ona yeni bir araba alacağını söyler. Bergen de çok etkilenir bu sözlerden. Çok sonra anlaşılır ki arabayı yakan Halisten başkası değildir.

Genel olarak baktığımızda Bergen'in hayatının dengeli olmadığını sık sık modunun değiştiğini söyleyebiliriz. Dürtüsellik de var.
 
Çok memnun olurum kendi adıma. :)

Shoujo Kakumei Utena animesindeki Anthy Himemiya karakteri de Pasif Agresif Kişilik Bozukluğu nedir, sorusunun cevabı niteliğinde bir karakter.

Yavuz Hakan Tok 'un "Acıların Kadını Bergen" kitabında da malum, Bergen' in hayatı anlatılıyor. Sık sık öfke patlamaları yaşıyor, ailesiyle ilişkisi sağlıksız, belalısı ile ilişkisi sağlıksız. İlişkilerde dürtüsel davranabiliyor.

Kezzap ve bıçaklanma sonrası davranışları ise Travma sonrası stres bozukluğu olsa gerek. Sık sık ağlama krizlerine giriyor, sahnede bıçaklanma korkusunu yatıştırmak için alkole sığınıyor.

Kezzap olayından önce de alkolle arası iyi. Pervasız araba kullanıyor.

Belalısı ise hayli manipülatif. Tanışma aşamasında Bergen 'in arabası yanar. Halis, Bergen' i teselli eder ve ona yeni bir araba alacağını söyler. Bergen de çok etkilenir bu sözlerden. Çok sonra anlaşılır ki arabayı yakan Halisten başkası değildir.

Genel olarak baktığımızda Bergen'in hayatının dengeli olmadığını sık sık modunun değiştiğini söyleyebiliriz. Dürtüsellik de var.

Evet, Bergen'in trajik ölümünden haberdarım ama hayatı hakkında bu kadar detaylı bilgim yoktu. Yani hiç görüşülmemiş, hayatı hakkında birebir seans gibi konuşulmamış kişilerin hayatları hakkında yapılan çıkarımlarla tanı koymak bana pek doğru gelmiyor; bu biraz uzaktan tanı koymak gibi oluyor. Dürtüsellik, PTSB, mod değişikliği vesaire kişilerle birebir konuşup hayatlarını takip etmeden kesin konuşamayacağımız şeyler bunlar. Yavuz Hakan Tok kim diye baktım, psikoloji ya da psikiyatri üzerine uzman birisi değil sanırım dolayısıyla evet bu kadın ya da adam kesin böyleymiş demeyi doğru bulmuyorum açıkçası.
 
Evet, Bergen'in trajik ölümünden haberdarım ama hayatı hakkında bu kadar detaylı bilgim yoktu. Yani hiç görüşülmemiş, hayatı hakkında birebir seans gibi konuşulmamış kişilerin hayatları hakkında yapılan çıkarımlarla tanı koymak bana pek doğru gelmiyor; bu biraz uzaktan tanı koymak gibi oluyor. Dürtüsellik, PTSB, mod değişikliği vesaire kişilerle birebir konuşup hayatlarını takip etmeden kesin konuşamayacağımız şeyler bunlar. Yavuz Hakan Tok kim diye baktım, psikoloji ya da psikiyatri üzerine uzman birisi değil sanırım dolayısıyla evet bu kadın ya da adam kesin böyleymiş demeyi doğru bulmuyorum açıkçası.

Yok yok mod değişikliği, ptsd Onun yorumları değil. Ben de gerçi uzman değilim ama kezzap olayı ve bıçaklanmasından sonraki ruh halinin pek de sağlıklı olmadığını düşündüren olaylar geçmekte kitapta. O nedenle Ptsd aklıma geldi.
Yavuz Hakan Tok önce Bergen ile ilgili bir yazı dizisi sonra da kitap hazırladı. Bergen hakkında başka doğru dürüst kaynak yok zaten.
 
Yok yok mod değişikliği, ptsd Onun yorumları değil. Ben de gerçi uzman değilim ama kezzap olayı ve bıçaklanmasından sonraki ruh halinin pek de sağlıklı olmadığını düşündüren olaylar geçmekte kitapta. O nedenle Ptsd aklıma geldi.
Yavuz Hakan Tok önce Bergen ile ilgili bir yazı dizisi sonra da kitap hazırladı. Bergen hakkında başka doğru dürüst kaynak yok zaten.

Onu bilemeyiz canım yani tahmin yürütebiliriz en fazla. Hoş kolay şeyler yaşamamış sağlıklı bir psikolojide değil mutlaka, travmatik şeyler yaşamış. Ama kişilik bozukluğu, bipolar vs. bunlar vardır/yoktur demek için Bergen'le psikoterapi yapmak gerekirdi.
 
Back