B vitaminleri proteinden zengin gıdalarda, tahıllarda, süt, yumurta ve koyu yeşil renkli bitkilerde bol miktarda bulunurlar.
Karaciğer, böbrek, süt, yumurta, yeşil sebzeler ve maya riboflavinden(B2 vitamini) zengin gıdalardır.
Niasin(B3 vitamini) hayvansal ve bitkisel gıdaların çoğunda (özellikle süt ve karaciğerde) bulunur.
Ağırlıklı olarak mısır ile beslenenlerde mısırdaki niasinin niasitin şeklinde bağlı formda olması nedeniyle pellegra oluşur.
Pantotenik asit(B5 vitamini) bitkisel ve hayvansal gıdalarda (özellikle yumurtada) bol miktarda bulunur.
Karaciğer, et, yumurta, uskumru, avakado, muz ve sebzelerin çoğu piridoksin(B6 vitamini) vitaminlerden zengindir.
A vitamini en çok hayvansal besinlerde ve özellikle de balıkların karaciğer yağlarında olmak üzere süt, peynir ve tereyağında bulunur.
D vitamini balık yağında, karaciğerde ve yumurtada bol miktarda bulunur.
K vitamini karnabahar, ıspanak, yumurta, karaciğer gibi besinlerde bulunmaktadır.
Biotin(B8 vitamini) en fazla bulunduğu yer yumurta sarısıdır.
A vitamini hayvansal dokularda, retinol şeklinde bulunur. Bu vitamin bitkisel besinlerde bulunmaz. Ancak, A vitaminine dönüştürülen provitaminler birçok bitkisel gıdalarda bol miktarda bulunur.
bunlar vitaminlerle ilgili ders notlarımdan kopyala yapıştır yaptığım bilgiler, beslenmeye sadece vitamin açısından yaklaşmamak lazım zamanım olunca diğer besinlerle ilgili de bilgiler paylaşırım.
dediğim gibi bitkisel ağırlıklı beslenmek tabi ki sağlıklı ama hayvansal gıdalar zararlı değil, aksine örneğin yumurta çok faydalı. herşeyin fazlası zarar o yüzden herşeyden gerektiği kadar yiyerek sağlıklı bi beslenme alışkanlığı kazanmak gerektiğini düşünüyorum :13: