Plastikler ve tupperware arasındaki farksızlık

turtaa

gencim güzelim yaşasın :)
Kayıtlı Üye
7 Ekim 2008
403
4
296
Çanakkale
Öncelikle belirteyim konuyu özellikle buraya açtım. (Çeyizine tupperware eklemek isteyenler için)
Konu daha önce açıldıysa kusura bakmayın artık ben bulamadım.

Hanımlar, her ne kadar 'cam' kullanma taraftarı olsam da, sakarım diye bir kaç parça plastik alayım dedim. ve her çeyiz hazırlığındaki kızlar gibi bende tupperlara merak sardım. Spor yaptığım için eko şişeleri var ya onlardan sipariş vermiştim. bugün geldi. ilk ve son bu markadan alışverişim.

neden? çünkü; hani 1milyoncularda satılan plastik kaplar var ya, bu eko şişenin onlardan hiç bir farkı yok-muş.
şişem gelince şişenin altındaki üçgen içinde yazılı olan plastik numarasına baktım. o numara 5.
bu numara plastikler içinde en sağlıklı olanı evet. ama bu kadar para vermeye gerek yok. onlar 1milyoncularda da satılıyor.

hemen hemen mutfak için üretilen plastik kapların hepsi 5numara. gidip mutfağınıza bakınız.

markette satılan büyük boy yoğurt kapları var ya, kova yoğurtta deniliyor, onlar bile 5 numara. ben bizim evde baktığım plaktiklerin resimlerini bulduğum kadarıyla atıyorum hemen.

bunların hepsi ve bu şişe aynı. 5 numara

sadece 5 numara diye hepsi migrodalga fırına giriyormuş ve bulaşık makinesinde yıkanıyormuş.

en azından tonla para harcamayın plastiğe.

bir plastikte önemli olan o numaraları zaten.sağlıklı olup olmadığı buradan anlaşılıyor.

ayrıca ekleyim annemle yaşıyorum. bu plastikler anneme ait :)

eğer tupper plastikten şu şu yönüyle farklı ve sağlıklı diyorsanız söyleyin bende bileyim.

Son düzenleme:
ölçü ne oluyor?

belirteyim hemen aktif kullanıcısı ya da satıcısı değilim de bu ürünlerin içinde yemeklerin uzun süre bozulmadığını çok işittim kullananlardan ... mesela sırf bunun için yapılmış özel ürünleri var yaş sebzelerinizi koyuyorsunuz içine ve 1 hafta 10 gün tazeliğini koruyor ... çalışan bayanlar çok kullanıyor, satanlar ya da kullananlar daha sağlıklı bilgi verecektir ...
numarası plastiğin kalınılğı ile ilgili olabilir daha pek çok faktör olabileceğine inanıyorum bu malzemenin oluşumunda ... tıpkı sentetik kumaş olduğu gibi yünlü de var pamukta bambuda ... yani numarası bize malzemenin içeriği hakkında bilgi veriyor mudur acaba ?
:44:

tupperwareden bende yeşillik için bir kap almıştım. 2 lt kapasitesinde..
güya yeşillikler 2 hafta bozulmadan kalacaktı.. hiç öyle olmadı.. durum böyle olunca bende birşey denedim..

denemek için aynı gün aldığım yeşilliklerin yarısını tuppere yarısını da bildiğiniz şeffaf buzdolabı poşetine koydum.. sonuç: tupperdeki yeşillik 3 günde bozulmaya başladı, buzdolabı poşetindekiler daha uzun süre dayandı. ilk ve son alışım oldu. bence bir farkı yok...

internette sağlıklı plastik araştırması yaptım. plastiği numarasına göre sağlıklı diyo yada demiyo. deterjan şişeleri de kalın 4litreye satılanlar. ama onların numarası farklı.

bence de bi fark yok. zaten cam kullanan biriyim. öyle bir kaç parça illa lazım olur diye alayım dedi. ama bundan sonra numarasına bakıcam 1milyoncudan şekli şemali güzel olanı alırım. aynı şeye 50-60lira veremem.

Benim teyzem de kullanıyor ve aşırı derecede memnun, eltisi de aynı şekilde.
Hatta hazırladığı hamur işlerinin tupperlar da 1 hafta dayandığını söylüyor tabii taze olarak..
Kafam karıştı şimdi..:44:

bu sitede okumuştum, çocuk matarasındaydı galiba, 3 numara plastik kullanılmış. hakikaten şok edici.
ben de şahsen tupperware sevmeyen ve kullanmayan, hatta plastik kullanmamaya çalışan biriyim.
çeyizlerinizi alırken plastiklerin altındaki numaralara dikkat edin ve mümkünse azaltın. külah şeklinde olan dondurmalıklarımı bu konuda o zamanlar bilgisiz olduğum için, boya kabı, ıvır zıvır kutusu gibi kullanmaya başladım.
bir de şu kitabı okumayı çok istiyorum, sizlerin de aklında bulunsun istedim, lütfen daha bilinçli bir toplum olalım:

kitapyurdu: kitap - Naylon Aşkı Öldürür! & Plastik Yaşamdan Kurtuluş Rehberi - Prof. Dr. Hamdi Temel, ,

bir de çeyiz hazırlayan genç kızlarımıza ekstra tavsiye:
plastik demişken, geridönüşüm kutuları edinmek süper olacak

kızlar gıda kodeksinde gıdayla temas eden plastik madde ve malzemeler tebliğinde çok açıklamalı bilgiler var ama karışık biraz gıdacı olarak az çok bu konulardan anlayan biri olarak plastiklerin her zaman riski vardır bide sizlerin dediği gibi numaraları var son zamanlarda çok yaygınlaştı hemen hemen ilgilenen herkes bilir altında üçgen içinde 3,6 ve 7 rakamları bulunan plastikler içerisinde gıda maddeleri bulunmamalıdır.[/COLOR] diğerleri ise 1,2,4ve 5 olabilir ama bu demek değilki bu rakamların bulunduğu plastiklerde zararsız değildir su içtiğiniz damacanaların altında 7 rakamı vardır yani zararlıdır ne mi yapmalı cam şişeye geri dönmeli kızlar 80li senelerde ve daha öncesinde yaşayanlara sorun bakalım bu kadar plastik naylon vs varmıydı kolayı ayranı suyu çam şişeden satın alırdık pazara giderken örme filelerle giderlermiş poset yerine kese kağıdı kullanırlarmış hatırlıyorum annem tarhanayı bez torbada saklardı doğallık vardı yani tupper ya da başka bir marka ben plastiğe karşıyım çok fazlada hatta hiç plastik saklama kabı almadım diyebilirim sadece bir tane beyaz vakumlu saklama kabım var o kadar tupper almayı düşündüm ama ne kadar kaliteli olursa olsun okadar para vermek işime gelmedi açıkcası

Ben teyzemin memnuniyetinden dolayı aldım, ondan hediye gelenler de var tabii, inş. verdiğimiz parala değer de hayrını görürüz, yani alanlar..

maalesef sağlıklı olmasına değil işlevselliğine bakıyoruz
bu arada ayran kapları da 6 numara. artık dışarda ayran içerken tedirgin oluyorum

kızlar bu konu benimde çok ilgimi çekti ben yeşillik saklama hamur yapma şişe filan değilde sadece kuru baklagilleri ve baharat saklama kaplarının hepsini oradan almayı düşünüyordum her birini hesaplayıp bütçe bile çıkardım ama şu anda kafam allak bullak oldu bir yanda bundan çok memnun kalanlar bir yanda da bilimsel gerçekler... çok kararsızım

canım bence cam kaseler baklagiller için bez torbalar ve baharatlar ininde aynı şekilde hatta çelik bile kullanabilirsin ama tupper alma bence benimde şu minişef doğrayıcısını gördükten sonra birsürü bütçe hesaplamalar vs yapmıştım ama onunda altında 7 yazıyor hatta bi topic açtım buraya linki paylaşacağım orada detaylı bilgiler paylaşmıştı arkadaşlar çok aydınlandım tupperware ye mail attım henüz dönüş olmadı!!

http://www.kadinlarkulubu.com/ceyizimiz-icin-neler-aldik/565122-tupperwarelerle-basim-dertte.html

kızlar bunlar benim topiğimde paylaşılanlar sizin için topladım umarım yardımcı olur ben herşeyimi cam alma kararı aldım bunları okuduktan sonra inşallah sizde öyle karar verirsiniz

öncelikle merhaba kızlar babam senelerdır plastık ısı ıle ugrasır bu konuda az cok bılgım var ve sızın ıle paylasayım

oncelıkle hıc bır plastık urun saglıklı degıldır bunun 3-5-7 sı yok yanı en saglıklısı cam dır vazgecmeyın derım. Plastıkler erıme derecelerıne gore yanı ısıya verdıgı tepkıye gore sınıflanıyor urun bozulmuyor uzun sure kalıyor evey hava almadıgı muddetce curume dedıgımız bakterı ıle temas olmadıgından uzun sure dayanır bunu dıger kaplar ılede yapabılırsınız plastıkler dogada uzun sure cozulmez bu yuzden genelde evlerde kullanıp ucuza satılan cogu platık kaplar gerı donusum ıle tekrar kullanıma sunuluyor

en guvenlı ve temız olanı camdır nacızane fıkırlerımı sızler ıle paylastım umarım yararlı olur

ya hani olurda pikniğe giderken yemek salata falan taşırken plastik ister istemez kullanılıyor. ama tonla 50 60lira harcanmaz ki plastik nihayetinde.

bakliyat saklamak için biz annemle 1litrelik cam kavanoz aldık konserve için kullanılan, 75kuruş tanesi. ben öğrenciyken bile bu kavanozları kullanırdım.

hele hele böyle markaları almayı saflık diye tabir ediyorum dünden beri. hayatımda tupper görmemiştim. bi heves eko şişe aldım. iyi ki daha pahalı bişey almamışım. külliyen yalanmış.

ayran kutuları da tehlikeymiş ayrıca ya. ona bakmamıştım ben.

birde hani şu hamur leğenleri var ya banyoda falanda kullanılır onların altın da numara yok. sırf tehlike.
tupper aşığı kişiler biliyorum onlara fikir olsun bunlar.

Bende bir heves aslında ağzımdan bir göreyim deyipte geri çeviremeyip eko şişe aldım.koku yapmadı.ama başka hiç bir ürününü almadım almamda.çok uçuk fiyatları.benim kuru erzakların 1,3,5 ltlik cam kavanozlarda.hiç plastikte erzağım yok.çayım şekerimse hep cam kavanozlarda.sadece 12 sene öncesinden çeyizimden Bi süzgeç bide 3 lü küçük leğenler var.ama o zamanlar üretimler daha mı kaliteliydi insanlar daha mı insaflıydı bilmiyorum.ama tapıra servet dökmek hiç akıl kaarı değil.ya tencere seti fiyatına plastik alıyorlar pehhh ne gerek var.mis gibi çeliğin camın porselenin suyumu çıktı.yan komşumun evi resmen tapır çöplüğü.elinden gelse ocakta yemek pişirecek.yediğimiz şeylerin doğallığından şüphe duyarken bari plastiklerden uzak duralım.

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…