Pişiremiyorum!

BettyRuble

iyi düşün iyi olsun!
Kayıtlı Üye
21 Haziran 2016
9.248
25.555
548
Kızlar fırında bişey pişirme kültürüm çok zayıf 😆😆
Kek, börek, baklava, fırın yemeği bunları nasıl pişiriyorsunuz. Ben kısıkta pişirsem pişmiyor dereceyi yükseltsem yanıyor.
Mesela şimdi börek yaptım içi istediğim gibi değil. Poğaçada üstü kabul gibi oluyor. Kaç derecede fanlı fansız pişirirsiniz?

Bir de hamur işi pişince en az ne kadar dinlenmeli hadi bişi yazın be bacılar 🥵

Genelde tariflerde kac derecede ve hangi ayarda pisecegi de yazar. Onlari uygulamaniza ragmen mi tutmuyor?

Genelde tariflerde kac derecede ve hangi ayarda pisecegi de yazar. Onlari uygulamaniza ragmen mi tutmuyor?
Hepsinde ayrı yazıyor mesela 180 derece kek için ideal bilinir ama arkadaşım 160 ‘ta uzun uzun pişriiyor falan.
benim hatam sanırım pişen şeyi hiç bekletmeden kesmek servis yapmak:/

Hepsinde ayrı yazıyor mesela 180 derece kek için ideal bilinir ama arkadaşım 160 ‘ta uzun uzun pişriiyor falan.
benim hatam sanırım pişen şeyi hiç bekletmeden kesmek servis yapmak:/

Instagramdaki cogu tarife guveniyorum. Ve hangi tarifte ne yaziyorss onu uyguluyorum. Atiyorum bir tarif 160 dir digeri 180.

Acaba derece ayarında değil de program ayarında mı sorun yaşıyorsunuz, altı pişip üstü pişmeme veya tam tersi sorunlar oluyorsa bundan kaynaklı olabilir

Ben kek yaparken alt üst ayarı olan firinda önce altını pisiriyorum altı pişince üstü açıyorum ve genelde 170-180 derece kullanıyorum.borekte de öyle. Dinlendirirken de hepsinin üzerine nemli bez örtüyorum kurumasınlar diye.

fanli pisiriyorsaniz daha dusuk derece de fansizsa daha yuksek derece de. Fanli ayar iki uc tepsi koyarsaniz cok ise yarar. Hem hepsi piser hem kokulari karismaz. Bunun disinda fana cok gerek yok. Oncelikle firininiz hava almayan iyi bir ankastre firinsa ya da ocakli firinsa kekte 170 derece civari ideal. Ama mini-midi firinsa 180-190 dereceler ideal. Kek 40 dk da piser. Bu butun kek hamurlari icin gecerlidir. Fakat daha nemli bir kek istiyorsaniz 30 sk daha market keki kivami istiyorsaniz da daha fazla un ve 45 dk yeterlidir.

ben yemeklerin hepsini tum firinlarda 200-250 derece kullanarak pisiriyorum gayet de lezzetli oluyor.

borek yapiyorsaniz 200 derece ideal oluyor genelde. Tabii burda da yufka hazirsa (marketten alinmis) cok pisirmemek gerekiyor cok sertlesiyor. El acmasi ya da gunlukse daha uzun pisebilir.
Borek yaparken kesinlikle fan kullanmayin kurutuyor genelde. Bir de borek pogaca gibi unlu mamullerde ben aldiktan sonra sicakken azicik su serpip ustunu bir bezle kapatiyorum. Boylelikle nemlenip yumusuyor ve kendini cekiyor.

Benim tecrubelerim bunlar.

fanli pisiriyorsaniz daha dusuk derece de fansizsa daha yuksek derece de. Fanli ayar iki uc tepsi koyarsaniz cok ise yarar. Hem hepsi piser hem kokulari karismaz. Bunun disinda fana cok gerek yok. Oncelikle firininiz hava almayan iyi bir ankastre firinsa ya da ocakli firinsa kekte 170 derece civari ideal. Ama mini-midi firinsa 180-190 dereceler ideal. Kek 40 dk da piser. Bu butun kek hamurlari icin gecerlidir. Fakat daha nemli bir kek istiyorsaniz 30 sk daha market keki kivami istiyorsaniz da daha fazla un ve 45 dk yeterlidir.

ben yemeklerin hepsini tum firinlarda 200-250 derece kullanarak pisiriyorum gayet de lezzetli oluyor.

borek yapiyorsaniz 200 derece ideal oluyor genelde. Tabii burda da yufka hazirsa (marketten alinmis) cok pisirmemek gerekiyor cok sertlesiyor. El acmasi ya da gunlukse daha uzun pisebilir.
Borek yaparken kesinlikle fan kullanmayin kurutuyor genelde. Bir de borek pogaca gibi unlu mamullerde ben aldiktan sonra sicakken azicik su serpip ustunu bir bezle kapatiyorum. Boylelikle nemlenip yumusuyor ve kendini cekiyor.

Benim tecrubelerim bunlar.
Çok teşekkürler ss alıcam 🌺🌺

Ahahaha 🤣🤣 yeminle kendimi gördüm 😁 şuan yarın için fırına revani koydum ama pişecek mi pişmeyecek mi son durum ne olur çok merak ediyorum 🤣🤣 bir kere eşim kek istemişti yapmıştım pişti görünüyordu kürdanda batırınca birşey gelmiyordu meğer içi biraz çiğ kalmış sana sufle yaptım diye getrmiştim yemişti de canım benim 😍🤣🤣

Ahahaha 🤣🤣 yeminle kendimi gördüm 😁 şuan yarın için fırına revani koydum ama pişecek mi pişmeyecek mi son durum ne olur çok merak ediyorum 🤣🤣 bir kere eşim kek istemişti yapmıştım pişti görünüyordu kürdanda batırınca birşey gelmiyordu meğer içi biraz çiğ kalmış sana sufle yaptım diye getrmiştim yemişti de canım benim 😍🤣🤣
Hadi kek sufleye döner de poğaçayı böreği napıcaz 😬
Yok ben sorunumu fark ettim, güzel dinlendirmeden servis etmicem. Az evvel börek yaptım iki tabak yedim. İlk tabak içi tuhaftı hamursu ikinci güzeldi demlenmiş çünkü🤕

Ilk başlarda yeni evli zamanlarımda böyleydim hep bi hüsran sonu olurdu artık tarife göre yapıyorum birde 180 derecede alt üst fanlı güzel pişiriyor şu revaniyi pisiriyorum fakat üstüne şerbeti dökmeyi beceremiyorum ni den acaba 😅😅

Ilk başlarda yeni evli zamanlarımda böyleydim hep bi hüsran sonu olurdu artık tarife göre yapıyorum birde 180 derecede alt üst fanlı güzel pişiriyor şu revaniyi pisiriyorum fakat üstüne şerbeti dökmeyi beceremiyorum ni den acaba 😅😅
Ya revani hiç sevmem hiç de yapmam bilemicem 😁 şerbet niye dökemiyosun ki püf noktası mı var merak ettim.

Yok ben sorunumu fark ettim, güzel dinlendirmeden servis etmicem. Az evvel börek yaptım iki tabak yedim. İlk tabak içi tuhaftı hamursu ikinci güzeldi demlenmiş çünkü🤕
Bildiğiniz davul fırın alın.
Poğaça ve börekler için.
Bana dua edersiniz🤗
Eski tip fırınlar diyip susuyorum. 😜

Eline sağlık canım 😋 Afişet olsun 😀 umarım bende sorunumu farkederim 🤣 şuan bana söylenen altlı üstlü 180 altında pişirdi onu yapıyorum sabırszlıkla bekliyorum sonucumu 😁🤣

Revani ilikken sohumaya yakin, sicaga yakin ilik serbeti dokuyorum ben ve gayet guzel oluyor

Tariflere de güvenmemek lazım.. her fırının huyu farklı. Yaptım attım pişsin versin bana dememelisiniz.. gözünüz devamlı üzerinde olmalı. Kekse ilk 25 dk açılmıyor. Ama diğerleri için açıp altını kontrol edin. Alttaki tepsideki poğaçanın altı pişmişse onu üste çıkarın üsttekinin altı pişmemiştir alt kata alın.. bunun gibi.. bazen döndürmek gerek bazen yer değiştirmek gerek. Fırın çok kurutuyorsa içine bir demir kapla su koyup nem yapmak lazım..

Sonra un önemli.. yağ önemli.. hepsi bir bütün. Bazı fırın 180 derece hemen yakar verir bazısı 180 derecede daha pişirmemiş olur. Bir zaman sonra huyunu anlarsınız fırınınızın ama dikkat vermeniz gerekli..

Keki kabartmak için başka püf noktalar olur. Unu elemek gibi..

Bazı gıdalar önceden ısıtılmış fırına atılır bazısını atıp fırını açabilirsiniz ısınsın diye..

Bir de ne olursa olsun dinlendirmek lazım en pişmiş gıdayı bile çıkar çıkmaz keserseniz hamur olur içi..

börek yaptınız diyelim. içinin harcını çok koyarsanız süt yoğurt yağ gibi sıvı karışımı yani.. dışı kurur içi yine mıncık mıncık kalır. hepsi denge istiyor.

Ya revani hiç sevmem hiç de yapmam bilemicem 😁 şerbet niye dökemiyosun ki püf noktası mı var merak ettim.

Serbetin genelde puf noktasi soguk tatliya sicak serbet ya da tam tersi sicak tatliya soguk serbet oluyor. Ama bu da tarifine gore cok degisiyor.

Serbetin genelde puf noktasi soguk tatliya sicak serbet ya da tam tersi sicak tatliya soguk serbet oluyor. Ama bu da tarifine gore cok degisiyor.
Evet şerbet konusu farklı bir olay, bazı tariflerde mesela şerbetten sonra üstünü kapatmak gererken bazılarında kesinlikle kapatmamalıyız 😁 hayat zor

Back
X